Okami

Keď sa hry prelínajú s umením

PS2
pridal Raina Audron 23.12.2008 o 0:41 pod používateľské recenzie

9.8


Slnko zmizlo z oblohy. Čierne mraky sa zlovestne vznášajú nad svetom. Stromy vyschli. Temnota zahalila svet. Orochi, osemhlavý drak, sa znovu po 100 rokoch vracia do krajiny Nippon, vypustený zo svojho zajatia. Orochi tyranizoval obyvateľov dedinky Kamiki a každý rok vyžadoval ľudské obete v podobe miestnej dievčiny. Zdá sa, že niet nádeje. V tom stromová víla Sakuya vráti život dávno zabudnutej legende o Shiranui, snehobielom vlkovi, ktorý kedysi zachránil svet spolu s Nagim práve pred Orochim. V boji bol však smrteľne ranený a dedinčania mu za jeho obetavý čin postavili sochu nad dedinou. Dnes, o storočie neskôr, sa situácia opakuje, celá krajina sa topí v tme a beznádeji. Sakuya však oživí sochu a privolá bohyňu slnka Okami Amaterasu v podobe vlčice. Tu sa začína naša dlhá púť naprieč celým Nipponom za oživenie sveta a zbavenia sa démonov.

Ak ste hrali Zeldu, systém hry je veľmi podobný. Máte pred sebou rozsiahle pláne, lesy, hory a jaskyne na skúmanie. To všetko je doslova nakreslené v nádhernej grafike na štýl vodových farieb. Niekomu tento štýl nemusí vyhovovať ale ku hre je ako stvorený a nesmierne sa hodí. Keďže spočiatku je všetko zahalené v čiernote, vašou úlohou ako bohyňa slnka je priniesť farbu i do tých najtemnejších kútov Nipponu. Pre obyčajného človeka by to bola nemožná úloha ale Amaterasu má v rukáve, či presnejšie v kožuchu, niečo neobvyklé. Nebeský štetec je ten pravý nástroj pretože s pár ťahmi oživíte i ten najzvädnutejší kvietok. Pri jeho aktivácii sa svet dá doslovne na papier, čas zastane a pomocou pravého analógu kreslíte. Trinásti nebeskí bohovia ležia roztrúsení po celej krajine a keď ich oživíte, každý vám venuje svoju techniku štetca. Zo začiatku toho veľa neviete, keďže Amaterasu za tých sto rokov ani labou nepohla, ale to sa časom zmení. Jedna z prvých schopností nebeského štetca je nakresliť slnko a tým priniesť svetlo a nádej pre ľudí a zvieratá. Stromy tiež treba vrátiť do pôvodného stavu, to sa spraví keď pomocou štetca nakreslíte okolo nich oblúk a rozkvitnú. Postupne skrotíte silu vetra (nakreslením slučky či špirály viete vytvoriť slušné vetrisko, ktoré roztočí i veterný mlyn), ohňa, vody i ľadu. Opraviť mlynské koleso je tiež hračka. Stačí jeden ťah štetcom a koleso sa znovu dá do pohybu. Všetky tieto dobré skutky sa odzrkadlia na zdraví sveta a je radosť vidieť ako sa obyvatelia tešia z kvetov a slnka. Za dobro čo šírite dostante takzvané Praise, za ktoré si vylepšujete počet fľaštičiek atramentu (nevyhnutný pre použitie štetca), či dokupujte ďalšie životy.

Spoločnosť na dlhých potulkách vám bude robiť blcha, pardon, malý človiečik Issun, potulný umelec, ktorý sa tiež chce priučiť nebeským technikám štetca. Po ceste stretnete veľa postáv, zo všetkých spomeniem nezabudnuteľného popletu Susana, pána Orangea (nie, nie je to skrytá reklama na nášho mobilného operátora) alebo pôvabnú Kushi. Všetky postavy (okrem Ammy, ako Amaterasu volá Issun, ktorá vie tak maximálne vyť) nie sú nahovorené v pravom zmysle slova. Vlastne počas celej hry nepadne jedna zrozumiteľná veta. Autori sa totiž rozhodli dať postavám akúsi nezrozumiteľnú reč, ktorú rozlúštite len vďaka titulkom. Na prvý pohľad sa to môže zdať otravné, ale po čase si ich „hlasy“ zamilujete a hra absenciou slov vôbec netrpí – o to viac vnímate ich skutky a emócie. Okrem hlavnej príbehovej línie môžete plniť aj sidequesty, či už je to vymlátenie určitých druhov démonov kvôli alebo len prosté prinesie vázy k soškám bohov, rozhodne pridávajú na dĺžke hry. V niektorých truhliciach sú ukryté roztrúsené korálky a keď sa vám podarí získať všetkých 100 tak získate bonusy do ďalšej hry.

Boje s nepriateľmi nie sú náhodné a dá sa im zďaleka vyhnúť a sú v podstate jednoduché a zábavné. Ako vlk ste veľmi mrštný a útokom sa viete elegantne uhýbať alebo ich pomocou reflektorov odrážať. Po krajine sú rozosiate démonické brány, a keď nepriateľov vnútri zdoláte, tak za odmenu nielenže dostanete užitočný predmet ale aj príroda okolo zrazu obživne a zvieratá vylezú zo svojich skrýš. Amaterasu používa na boj tri druhy zbraní - reflektory, náhrdelník a meče - z každého druhu po 5, pričom si môžete vybrať dva druhy a použiť ich ako zbraň do diaľky a na blízkosť. V súbojoch nájde uplatnenie taktiež aj nebeský štetec. Po získaní určitej schopnosti tak ste schopný pretnúť démona na pol alebo spomaliť čas. Za každý jeden boj dostanete hodnotenie, a podľa toho ako ste boli rýchly či ste utrpeli len malé zranenia, dostanete yeny. Za peniaze potom nakúpite u obchodníkov nové zbrane alebo predmety. Samozrejme sú súboje s bossmi, ktorí sú mnohonásobne väčší ako Ammy a práve pri nich vynikne Ammyna obratnosť a techniky štetca sú nevyhnutné pre úspech.

Hudba je nádherná, japonské motívy sú úžasné a či už sa budete preháňať sa po pláňach alebo stáť zoči-voči démonom, tak veľkým kusom prispieva k atmosfére spolu s grafikou. Po dohratí hry dostanete bonusy v podobe artworkov a možnosť vypočuť si celý úžasný soundtrack. Keď si myslíte, že už ste na konci príbehu tak zrazu zistíte, že nie ste ani v polovici tohto úžasného dobrodružstva. Dĺžka je hry totiž hravo presiahne 60 hodín, čo sa v dnešnej dobe krátkych hier stáva čoraz menej.

Okami jednoznačne patrí medzi to najlepšie čo na PlayStation 2 vyšlo. Pútavý príbeh, emócie, umelecké grafické stvárnenie, hudba, hrateľnosť, toto je hra, takisto ako Ico či Shadow of Colossus, na ktorú sa nezabúda a je len poľutovaniahodné, že Clover Studio zodpovedné za tento skvost bolo rozpustené...

napísal Raina Audron 23.12.2008



Páči sa mi!

9.8
OKAMI

PS2

Vývoj: Capcom / Clover Studio
Štýl: adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. 2007
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Okami 15.2.2007
| Okami obrázky 3.4.2006
| Okami obrázky 16.1.2006
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18382)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk