Flight Simulator X

Projekt Flight Simulator sa začal pred takmer 27 rokmi. To už je naozaj dosť dlho. Odvtedy vyšlo niekoľko verzií hry, datadisky či doplnky, vzniklo veľa fan stránok atď... FSX môžme kľudne zaradiť medzi najobľúbenejšie hry, a určite ju môžme zaradiť medzi hry s najlepším prepracovaním a enginom aké kedy boli! Prečo? To už je ďalej...

PC
pridal HomerJay 13.1.2009 o 14:42 pod používateľské recenzie

9.0


"Projekt Flight Simulator sa začal pred takmer 27 rokmi. To už je naozaj dosť dlho. Odvtedy vyšlo niekoľko verzií hry, datadisky či doplnky, vzniklo veľa fan stránok atď... FSX môžme kľudne zaradiť medzi najobľúbenejšie hry, a určite ju môžme zaradiť medzi hry s najlepším prepracovaním a enginom aké kedy boli! Prečo? To už je ďalej..."

Engine je na naozaj skvelej úrovni. To môžte zistiť už len z grafického spracovania hry, a z rozsahu celej mapky. FSX totiž - teraz sa držte - obsahuje všetky mestá, štáty a krajiny sveta! Aby toho nebolo málo, Microsoft „prihodil“ dokonca aj vesmír!! Asi tomu nebudete veriť, ale je to tak. FSX je asi najreálnejšia hra akú sme tu kedy mali. V celej hre je okolo 24.000 letísk po celom svete, ovládanie lietadiel je úplne presné, programátori si dali záležať, takisto odpor vzduchu, či všelijaké poruchy motora... Všetko je akoby naozaj! K tomu prostredie ako stromy, či zvieratá, alebo dokonca vypracované letové plány, cestná doprava či lodná! Pri hraní sa budete cítiť naozaj ako v reálnom živote.

Ovládanie je naozaj veľmi zložité - na všetko je nejaká klávesa, či kombinácia viacerých kláves. Ak sa vám nechce učiť sa všetky klávesy, prepnite sa jednoducho do pohľadu z kabíny (RMB+Cockpit), a robte to všetko "ručne". Ďalej ak sa vám zdá ovládanie šípkami zložité (šipky majú pomalú odozvu), jednoducho si prepnite na ovládanie myšou (RMB+Mouse Yoke) alebo použite Joystick (najlepšie riešenie). K ťažšiemu či lahšiemu ovládaniu vám určite prispeje počasie a poveternostné podmienky. Počasie si môžete buď vybrať (alebo dátum/čas/ročné obdobie), alebo si prepnite na mód kde sa hra pripojí na satelit, a ten zadá presné počasie. Ďalšia vec ktorá prispevia k absolútnej linearite. Ovládanie lietadla vám môže prísť zložité, takže ak ste začiatočník, bude lepšie keď si v Settings prepnete Realism na minimum - lietadlo sa nedá zničiť.

Grafika je na naozaj "luxusnej" úrovni. Ak však máte slabšiu grafickú kartu ako ja (ATI RADEON) ktorá nie je robená na hry (NVIDIA GeForce je na hry najlepšia), grafika bude trochu horšia, a okolie trochu rozmazané (to sa však dá prežiť). Najlepšie bude aj keď si nastavíte v Settings zobrazenie na Medium, alebo niečo na minimum, a niečo na maximum. Inak spracovanie lietadiel je super (veď Microsoft si na to požičal od Boeningu určité lietadlá). Jediné, a teraz už obrovské mínus v grafike je spracovanie nárazov a poškodenia.

Ďalšou super "vecou" v hre sú misie. V podstate lietate za určité letecké spoločnosti, alebo len tak letíte. V prvom rade sú to misie tréningové. Neskôr to už bude o niečo ťažšie - ako pristávanie s Boeningom, alebo prechádzanie Checkpointami tryskáčom - a neskôr asi úplne najťažšie - lietanie s akrobatickým lietadlom, alebo prevážanie nákladu vrtúlníkom z vrtnej plošiny. Ak sa vám však nechce robiť misie, a chcete lietať len tak, vyberte si z ponuky Free Flight, vyberte si lietadlo, krajinu z ktorej vzlietnete (kľudne aj vaše mesto ak máte letisko), počasie, čas, dátum, a idete! Ak vás nebaví lietať "len tak", nastavte si menej benzínu, pokazenie motorov za určitý čas, a predvedčte sa či by ste dokázali odvrátiť náraz lietadla.

Hneď základnú verziu hry Flight Simulator X si môžete vybrať (teda kúpiť/stiahnuť) buď obyčajnú, alebo X Deluxe (o niečo drahšia no obsahuje pár nových funkcií, napr. Lietadlá, ...). Ku hre Flight Simulator X boli vyrobené aj dva datadisky - X Acceleration a X Adrenaline, ktoré hru dokoncale dopĺňajú. Opravujú niektoré časté bugy, pridávajú veľa funkcií a nových modelov lietadiel (napr. stíhačka alebo lietadlo NASA určené do vesmíru, či aj misie to neviem). Ešte k tým misiám - V prípade že máte kúpenú verziu tejto hry, máte v DVD2 aj program na tvorbu misí, je to však dosť zložité.

Recenziu zakončíme poslednou vecou - Multiplayer. Multiplayer funguje naozaj skvele, hra ide v pohode, a nemusíte mať ani rýchly internet (aspoň 56kb/s). Dokonca ani verejnú IP, stačí urobiť server. Ako to? Jedno slovo... GAMESPY! No dobre... Je to možno dobrý systém. No naozaj veľmi zabugovaný. Ak si budete dlho vyberať server, za chvíľu vás GameSpy odpojí(vraj ste pripojený z viacerých PC), a môžte sa pripájať odznovu. Ďalšia vec - skoro všetky nicky sú obsadené. Výber nickov asi chvíľu potrvá, no potom si môžte skvele zahrať. Skúste si napríklad zalietať s Boeningami, či s akrobatickými lietadlami. Je to len a len na vás.

Ufff... To by hádam aj stačilo. Hra FSX bola naozaj nad moje očakávania. Ak si s nami chcete niekedy zahrať, napíšte ;) Hráme celkom často.

Hru hodnotím aj napriek celkom častým bugom priaznivo – 90%. Prispel k tomu hlavne skvelý engine, obsiahly „arzenál“ lietadiel, realistické ovládanie a naozaj úchvatná grafika. Táto hra sa jednoducho oplatí hrať za každú cenu.

napísal HomerJay 13.1.2009



Páči sa mi!

9.0
FLIGHT SIMULATOR X

PC

Vývoj: Microsoft Game Studios / ACES Studio
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 17.10. 2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19863)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk