Broken Sword

V kalendári sa písalo 30. septembra roku 1996 a do obchodov sa dostala hra Broken Sword: The Shadow of the Templars. Názov herného štúdia nikdy nebol výstižnejší.

PC
pridal BablAqUA 18.8.2009 o 13:02 pod používateľské recenzie

9.5


„Nemôžem povedať, že sa celé to dobrodružstvo začalo nevinne, no oproti tomu, čo nasledovalo, sa mi toto slovko vtláča do úst... Bol krásny deň. Na ceste po Európe som sa samozrejme zastavil aj v Paríži, kde som práve sedel v malej kaviarni a premýšľal nad svojim dovtedy vcelku jednoduchým životom, ktorý sa mal o pár chvíľ otočiť o 180 stupňov. Vychutnával som si svoju kávu, ktorá mi v tom chladnom jesennom dni padla veľmi dobre a prezeral si šarmantnú servírku, keď v tom sa predo mnou zjavil starší muž v klobúku a plášti. V ruke držal aktovku, ktorú si očividne strážil viac ako oko v hlave. Zdal sa mi veľmi nervózny a neustále sa obzeral, či ho náhodou niekto nesleduje. Sadol si dnu do kaviarne a objednal si. Otočil som sa a zbadal som pred sebou nejakého klauna, ktorý hral na akordéone a usmial sa na mňa. Nebol to však jeden z tých milých či smiešnych úsmevov, aké klauni zvyčajne rozdávajú. Bolo v ňom niečo zlomyseľné...“

Broken Sword bol v poradí tretím počinom herného štúdia Revolution Software a aj keď si už svojimi prvými dvoma hrami získalo vo svojej dobe veľkú pozornosť, až s týmto počinom sa katapultovali medzi najznámejšie štúdiá sveta a zapísali sa do hernej siene slávy. V kalendári sa písalo 30. septembra roku 1996 a do obchodov sa dostala hra Broken Sword: The Shadow of the Templars. Názov herného štúdia nikdy nebol výstižnejší a hra spôsobila v žánri adventúr masívnu revolúciu, ktorej výsledky vidíme dodnes. To, čo sa v Broken Sworde použilo po prvý krát, sa stále používa a ešte dlho používať bude. Práve tieto postupy, ktoré vo svojej dobe pripútali milióny hráčov ku kreslám sa budem snažiť opísať.

Robotník: A vy ste kto?
George: Dajme tomu, že pracujem v záujme pravdy a spravodlivosti.
Robotník: Ach, už som sa zľakol, že pracujete pre políciu.

Najprv ale k tomu, čo je v adventúre najdôležitejšie. Príbeh sa točí okolo čerstvo vyštudovaného amerického právnika, Georgea Stobbarta, ktorý si vyrazil na výlet po Európe. Na svojej ceste sa zastavil aj v Paríži, no určite netušil, že návšteva jednej z miestnych kaviarní sa mu stane osudnou. To, čo sa v nej stane sa za chvíľu dočítate. George sa následkom toho rozhodne vyšetrovať na vlastnú päsť to, čo sa vlastne stalo. V tom mu bude pomáhať nebezpečne krásna, francúzska žurnalistka na voľnej nohe, Nico Collard, ktorá svojim prízvukom očarila nejedného hráča. S Georgeom sa dostanete do viacerých krajín sveta, menovite sú to Írsko, Španielsko, Sýria, Škótsko a samozrejme Francúzsko, v ktorom strávite najviac času.

„Ten hnusný klaun vbehol do kaviarne a mužovi ukradol aktovku, namiesto ktorej mu tam nechal svoj akordeón. Skôr než si to muž stihol uvedomiť, ozval sa ohromný výbuch, ktorý vyhodil do vzduchu celú kaviareň a len vďaka tomu, že som si sadol ďalej od budovy, ma tlaková vlna nezabila. Trvalo mi nejaký čas, kým som sa spamätal a vyhrabal som sa spod hromady trosiek. Bol som ešte v miernom šoku a dával si dohromady čo sa vlastne stalo. V tom som si spomenul na servírku, ktorá bola v dobe výbuchu vo vnútri, tak som vbehol dnu, pozrieť sa, či je v poriadku. Bola nažive. Ten muž ale toľko šťastia nemal. Snažil som sa servírku upokojiť a prehovoriť s ňou pár slov o tom, čo sa vlastne stalo. Videla len to, čo ja a tak som jej podal fľašku brandy, nech sa upokojí a preskúmal som vnútro kaviarne. Chcel som už vyjsť von, keď v tom ma niekto zastavil vo dverách...“

Príbeh plynie zo začiatku v pohodovom tempe, no čím viac odhaľujete nitky príbehu, tým viac naberá hra na spáde a nestráca na tempe až do skvelého záveru. Pocit dobrodružstva umocňuje aj fakt, že George môže na určitých miestach v hre zomrieť. Našťastie sa to nedeje na každom rohu, ale len na miestach, kde sa to dá čakať. Napríklad vyjsť von z hotela, pred ktorým stoja dvaja mafiáni, ktorí hľadajú to, čo máte vo vrecku, nie je práve najšťastnejší nápad. Niekoľko krát na vás bude namierená aj zbraň a v týchto okamihoch máte len pár sekúnd na rozmyslenie ďalšieho postupu. Spravíte chybný krok? BANG! Ste mŕtvy. Rozmýšľate príliš dlho? BANG! Ste mŕtvy.

Policajt: (Namieri zbraň na Georgea) Stojte!
George: Woah! Nestrieľajte! Som nevinný! Som Američan!
Policajt: Nevieš sa rozhodnúť, čo?

Ďalšou vecou, ktorú musím vynachváliť je skvelý dabing. Každá jedna postava, ktorú v hre stretnete, je nadabovaná profesionálne. Každé slovo je správne precítené a každá hláška vyvolá úsmev na tvári. Humor je ďalšia vec, ktorú musím vypichnúť, pretože ten je jednoducho skvelý, ako môžete vidieť aj na niektorých hláškach, ktoré sa tu naokolo povaľujú.

„Bol to muž nižšej postavy v policajnej uniforme. Mal čierne vlasy, udržiavané fúzy a tvár, ktorá nebola ničím výnimočná. Za ním vošiel dnu muž s vyholenou hlavou, briadkou, oblečený v Columbovskom plášti. Bolo mi jasné, že sú to policajti, ktorý budú vyšetrovať ten výbuch. Snažil som sa im popísať toho klauna, no ignorovali ma. Nemal som na výber, musel som z kaviarne odísť. Nechápem to. Ako som mieril k východu, napadlo ma, že tí policajti prišli dosť rýchlo. Len nejakých päť minút po výbuchu. Neviem síce ako to chodí tu v Paríži, ale prišlo mi to podozrivé. Keď som si k tomu prirátal ich nezáujem o moje svedectvo, tak som nemusel dlho rozmýšľať nad tým, čo to znamenalo. Niečo tam smrdelo. Keď som vyšiel z kaviarne, tak ma tieto myšlienky opustili hneď ako som ju zbadal...“

Čím, že to vlastne Broken Sword spôsobil revolúciu? Prišiel s úplne novým spôsobom ovládania, ktorý bol tak jednoduchý, prehľadný a účinný a dodnes neprekonaný. A prekonať ho snáď ani nie je možné. Dnešný hráči by si ťažko predstavili niečo lepšie ako interaktívny kurzor, ktorý sa mení vždy keď myš nasmerujete na nejaký aktívny objekt, ktorý stlačením ľavého tlačidla na myši zoberiete a pravým preskúmate. K tomu sa pridala rovnako jednoduchá manipulácia s inventárom, ktorý sa zobrazoval na hornej lište a vzniklo ovládanie adventúr, aké poznáme dnes. Počas rozhovoru máte na výber niekoľko tém na spodnej lište, ale po ich vyčerpaní sa môžete postáv pýtať aj na všetky predmety vo vašom inventári. Každá postava, ktorú stretnete vám tak bude schopná povedať niečo iné, na všetky predmety, na ktoré v hre narazíte. Na rozdiel od iných adventúr, však v celej hre zozbierate maximálne 20-30 predmetov a ťažisko hry teda leží v rozhovoroch s postavami, ktorých je v hre cez 30. Čo ale nie je na škodu, lebo dialógy sú napísané majstrovsky.

George: Na francúzske dievča máš veľmi dobrú angličtinu.
Nico: Vďaka. Aj ty máš veľmi dobrú angličtinu na to, že si Američan

Ani zvuková stránka nezaostala a hudba či rôzne zvuky okolia sú na veľmi dobrej úrovni a aj vďaka nim má hra skvelú, neopakovateľnú atmosféru, na ktorej sa samozrejme podieľa aj úžasná grafika, ktorá dokáže okúzliť človeka aj dnes. Predstavte si teda, aké to bolo pred rokmi. Nádherná, osobitá 2D grafika plná drobných detailov si vás získa rovnako počas hry ako aj kreslených animácií. Postavy sa hýbu prirodzene a keď som videl ako ladne sa George zdvíha zo zeme, či lezie po obrovskej kope sena, tak som si spomenul na niektoré dnešné adventúry, kde tieto pohyby pôsobia dosť nepresvedčivo(aj keď určite to nie je prípad všetkých).

„Dlhé čierne vlasy, nádherné modré oči, dokonalá postava. Keď sa ku mne prihovorila a ja som po prvý krát začul jej hlas s tým najzmyselnejším francúzskym prízvukom, bol som v tom. Zistil som, že je novinárka na voľnej nohe, volá sa Nico. Povedala mi, že toto nie je prvý krát, čo sa vraždilo za podobných okolností a že vrah v kostýme vyčíňal už dva krát predtým, na rôznych miestach sveta. Napísala o tom aj článok, no nikto sa o to nezaujímal. Rozhodol som sa, že jej s prípadom pomôžem. Ťažko povedať, či som to urobil kvôli nej alebo viac kvôli vlastnej zvedavosti, no keď som sa už raz pustil do vyšetrovania, nemohol som prestať. Aj keď môj život bol mnoho krát ohrozený, cestoval som na neznáme miesta, spoznával nových ľudí, aj keď nie vždy práve priateľských a moja hladina adrenalínu bola často naplnená až po okraj, stálo to za to. Volám sa George Stobbart a toto je môj príbeh. Príbeh o zlomenom meči.“

Ešte som sa nedostal k záporom hry, no ťažko povedať, či slávna pasáž s kozlom, či záchodovou štetkou sa dá považovať za zápor. Na tom zakysne zrejme každý a asi by to ani nebola dobrá adventúra bez nejakého toho zákysu. Hracia doba sa pohybuje okolo tých 10 – 15 hodín, čo vás na niekoľko večerov udrží v kreslách. Záverečný verdikt je teda z predchádzajúcich riadkov každému jasný. Broken Sword je nestarnúca klasika, ktorú neohlodal ani zub času a bez problémov dnes zabaví aj náročných hráčov.

napísal BablAqUA 18.8.2009



Páči sa mi!

9.5
BROKEN SWORD

PC


Štýl: Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19833)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk