Gothic III

Pokračovanie Gothic, ktoré malo sériu ešte viac zviditeľniť. Vydaniu Gothic 3 predchádzala neskutočná reklamná kampaň, ktorá sľubovala veľa. Stalo sa to však realitou?

PC
pridal proto 24.10.2009 o 20:33 pod používateľské recenzie

7.0


Na svoju dobu neskutočné grafické spracovanie, prepracovaný denný režim NPC postáv, nový a prepracovaný herný svet, nový bojový systém, ktorý ma byť lepší a prístupnejší. To všetko bolo sľubované pred vyjdením, tejto hry. Podľa týchto signálov si asi každý myslel, že Piranha bytes na hre maká a vyšperkuje do dokonalosti. Priznávam, že ja som na túto hru čakal ako na spásu, kedže som veľký fanúšik série Gothic.


A pekne od začiatku

Práve ste zabili Undead dragona a na lodi Esmeralda, ktorú ste dostali od paladinov mierite do Myrtany, no hneď ako prídete, tak si všimnete, že tu niečo nehrá. Ľudia sú zotročený Orkami, hlavné mesto, kde sídli kráľ Rhobar II. je obohnané magickou bariérou. Náš bezmenný hrdina aj s jeho kamarátmi sa púšťate do Orkov a oslobodzujete prvú osadu a v prvom rozhovore dozvedáte sa, čo sa deje.

Rozhovory su riešene typicky ako sme na to boli zvyknutý z Gothicov predtým, t.j. NPC nám povie niečo a mate na výber z 1 a viac možnosti čo mu chcete povedať/odpovedať.


Bojový systém


Tu prišla veľká zmena, tak ako vo väčšine vecí oproti ostatným. Zabudnite na to, že každý pohyb zbraňou ovládate vy. Odteraz je to inak. Ľavé myšítko slúži pre normálný útok, pravé myšítko slúži na rýchlejší útok s menším poškodením. Ak držíte pravé myšítko tak postava blokuje útoky. Ak držíte ľavé myšítko, tak sa napriahnete a dáte ranu za 2-násobné poškodenie. Dôležitým ukazovateľom pri boji je výdrž vašej postavy, ktorá ak vám dôjde tak je vám blokovanie na nič, lebo nezredukujete nič a aj rany čo rozdávate sú slabšie. Je to veľké zjednodušenie a sprístupnenie masám, ale tento system je nevybalancovaný(nieje problém zrúbať 15 Orkov naraz no s jednou príšerou, čo útočí rýchlejšie je dosť problém) a navyše súboje sú veľmi nudne a nevyžadujú si skoro nijakú zručnosť.

Zmena prešla aj pri strieľaní z luku či z kuše. Zameriavate si sám pričom musíte rátať s tým, že váš šíp nepôjde rovno, pričom rana do hlavy dava väčšie poškodenie ako do tela.


Mágia

Úž nieje založená na kruhoch mágie a na magických runách. Kedže v príbehu sa dozviete, že runová mágia bola zrušená, tak kúzla sa učíte od sôch bohov (innos, beliar)či od mágov vody. Na to aby ste sa mohli naučiť kúzlo potrebujete určitú úroveň prastarej vedomosti (hral som to so slovenským prekladom), čo môžem označiť za celkom šikovnú zmenu. Prastará vedomosť taktiež aj zvyšuje účinnosť kúziel.


Príbeh

V Gothic 3 máte, oproti svojim predchodcom, na výber za ktorú stranu chcete hrať, čiže konečne môžete sa pridať na stranu orkov, ako ich prisluhovač alebo im môžete sa snažiť nakopať zadky. Už to nieje tak, že po par questoch sa stanete členom nejakej skupiny, ale všetko funguje na systéme reputácie k určitej frakcií.

Hra nám teda dáva na výber a od toho sa bude odvíjať aj to čo sa bude diať, ale príbeh samotný za ani jednu stranu nieje nejaký výnimočný ako tomu bolo v Gothic 1 a 2 a je viacmenej predvídateľný a ničím výnimočný. Zmenou je aj to, že nieje delený na viacej častí


Questy

Questov je veľmi veľa čo každého RPG maniaka poteší no väčšinou sú typu, dones, zabi, osloboď, ukradni, odprevaď. Čiže nič výnimočné, ale aj z týchto obyčajných questov sa dá spraviť niečo unikátne, ale v Gothic 3 toto voľako absentuje a okrem dobývaní miest som tu nenašiel nič zaujímavé.

Grafický kabát a ozvučenie

Grafika už na prvý pohľad je prekrásna a ľudské oko sa ma na čom popásť, na svoju dobu asi jedna z najlepšie vyzerajúcich hier. Horšie je to už s optimalizáciou, bo HW nároky sú vysoké a častokrát hra trhá aj, keď máte lepšiu ako odporúčanú zostavu.

Zvuková stránka je na tom vynikajúco, v pozadí vám zahrá sem tam symfonický orchester a vynikajúco sa to počúva, pričom zvuky prostredia sú tiež veľmi autentické.


Pár drobností

Musím spomenúť aj páčenie zámkov prešlo zmenou resp. veľkým zjednodušením. Stačí len mať pakľúč a naučene páčenie zámkov na určitej úrovni a obsah truhly je váš.

Takisto aj aj kradnutie z vreciek je iné. Teraz sa musíte prihovoriť k postave a ukáže sa vám možnosť, na vykradnutie, kliknete na ňu a NPC ochudobníte o pár zlatých.

No veľmi musím vytknúť Piranhe jednu. Niektoré známe postavy z Gothic 1 a 2 presli čudnou zmenou imagu. Naš hrdina prišil o cop, Lares vôbec nevyzerá ako Lares, ale skôr ako nejaký chuligán s čírom na hlave a Vatras, ktorého pozname z Gothic 2 (v datadisku night of raven mal aj celkom dôležite postavenie v príbehu), nieje černoch ale holohlavý beloch :/ čo je trosku zaražajúce, ale to sú ešte len drobnosti...


BUGY, BUGY, BUGY

To najhoršie som si nechal nakoniec.
Marketing vydavateľstva Joowood, ktoré je majiteľom značky Gothic tlačilo na Piranha bytes, až nakoniec sa rozhodli vydať hru nedokončenú a nedoladenú, čo veľmi hre poškodilo a tento hlúpy krok nepriniesol nič dobre, iba poškodené meno serie a štúdia Piranha bytes a hlavne veľa nervov hráčov, ktorý podľa mňa majú právo na poriadne dokončenú hru.

Z bugov spomeniem....
Niektoré NPC nam tu chodia cez zem, steny.
AI NPC je priam hrozné, hlavne ak vás nejaké nasleduje a je vo vašej skupine. Idete si idete a zrazu zistíte, že NPC nieje za vami? Často som sa nad tým čudoval a tak raz som tomu chcel prísť na koreň a zistil som, že NPC akoby odmietali niekedy isť tadiaľ kadiaľ vy a čudne začnú cúvať niekam do trantárie... KATASTROFA

Toto sú asi najväčšie bugy a ostatné more malých nestojí ani za zmienku


Zhrnutie
Gothic 3 sa pohol, bolo plné zmien, bohužiaľ nie všetky zmeny boli dobre. Ako pokračovateľ série viac sklamal ako nadchol, hoci hru sprístupnil väčším masám a hra nieje tak náročná na rozmýšľanie a súbojový systém, už nieje tak náročný na zručnosť hoci je nudný. Hra ponúka nový a obrovský svet, more questov a priemerný a predpokladateľný príbeh.
Hoci to z mojej recenzie vyzerá, že tá hra je hrozna, ale nieje tomu tak. Hru som dohral a hral som ju s určitou chuťou a tomu bude zodpovedať aj hodnotenie

Pozitíva
+ veľký herný svet
+ úžasná zvuková stránka
+ pekná grafika (hoci náročná)
+ niektoré zmeny

Negatíva
- bugy
- nevydarený súbojový systém
- niektoré zmeny
- priemerný a predvídateľný príbeh
- bugy

napísal proto 24.10.2009



Páči sa mi!

7.0
GOTHIC III

PC

Vývoj: JoWood / Piranha Bytes
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13.10. 2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19570)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk