Moje hry roka 2009

Ktorá hra bola najlepšia?

PC
pridal F1REFLY 9.12.2009 o 12:46 pod používateľské recenzie

Tak a je za nami ďalší rok, pre nás hráčov dosť štedrý, plný zaujímavých hier, udalostí a informácií z herného priemyslu. V tomto článku som urobil zrekapitulovanie roka. To znamená že v tomto článku nájdete TOP 10 najlepších hier roka 2009. Ďalej sa ešte zmienim o najlepších hrách v jednotlivých kategóriách. No a na konci článku si ešte povieme o troch najočakávanejších hrách v roku 2010. Ešte upozorním že v tomto článku nebude kategória ohlásenie roku a najlepšia novinka z hier tohto roku.

Na úvod však ešte poviem pár slov. Rok začal pomerne sucho s konverziou Mirrors Edge na PC a konzolovou hrou Skate 2. Prišiel aj Conquest od Pandemicu ale ten bol celosvetovým sklamaním. Rok však bežal ďalej a cestovali pecky ako F.E.A.R. 2, Resident Evil 5, Killzone 2 a Street Fighter IV. Tešili sme sa na obnovenie Riddicka ktorý pricestoval aj na next-gen konzoly. Prekvapili nás aj expanzie ku GTA IV. Prišla PC verzia Silent Hillu 5. Na Wii pricestoval neuveriteľne zvrhlý MadWorld a neskôr Conduit. Najlepšie však bolo konzolistom a PCčkárom lebo na tých sa valila smršť s názvom Ninja Blade, inFamous, Call Of Juarez 2, Red Faction: Guerilla či Prototype alebo skvelá armádna simulácia menom ArmA II ktorá však bola zabugovaná ako jej prvý diel. Čo už, aj tak stále bolo čo hrať. Môže sa zdať že leto a prvý polrok boli po čase nudné ale to sa o jesennej nádielke nedalo povedať. Veď pricestovala Forza 3, pekelne návykový Batman: Arkham Asylum, Uncharted 2, DiRT 2, skvelé obnovenie NFS série v podobe Shift. Vrátil sa Wolfenstein a spolu s ním Halo 3. Objavila sa aj konkurencia Arme 2 v podobe pokračovania klasiky Operation Flashpoint. Teraz s podtitulom Dragon Rising. Do toho skočila PC verzia Risen, perfektná konzolová verzia FIFA 10, renesančná prechádzka Talianskom spolu s Eziom – a hneď za dverami klopal Dragon Age: Origins ktorý sa vrátil k starým RPG pomocou perfektnej hrateľnosti a príbehu. V predajoch ale bodovalo najočakávanejšie pokračovanie roku – Modern Warfare 2 ktorý sa vrátil ako kráľ žánra FPS, avšak s krátkou kampaňou ktorá ale bola natlakovaná akciou až po okraj.

A koncom roka sa dostali ku slovu – no skôr k potácaniu – aj zástupy zombie v pokračovaní multiplayerovej akcie menovanej Left 4 Dead. To boli v krátkosti najväčšie hity tohto roka a ich rekapitulovanie. Teraz poďme k Top desiatke najlepších hier tohto roka vôbec. Každú z top desiatky som opísal iba stručne – iba to čo ich robí veľmi výnimočnými a skvelými.

TOP 10 Hier Roka 2009

10. Left 4 Dead 2: Chlapíci z Valve opäť raz dokazujú že nevedia urobiť zlú hru. Teda, aj keď ma štýl tejto hry neťahá, uznávam veľmi kvalitne odvedenú prácu. Autori sa sústredili hlavne na Multiplayer čo však neznamená že kampaň nie je naplnená skvelou atmosférou a vlnami stále sa potkýnajúcich Zombie. Left 4 Dead 2 u mňa teda vyhráva desiate miesto za návykovosť MP, atmosféru SP a doladenosť hry v takmer každom smere.

9. Borderlands: Bez pochýb je toto fajnové RPG prekvapenie roka. Stá tisíce zbraní v tejto prekrásne vizuálne vyšperkovanej hre hovoria za všetko. Aj keby tu tie zbrane neboli, je tu príbeh ktorý pojednáva o pustej planéte Pandora na ktorú prišli lovci pokladov. A o poklady sa rozhodne budú chcieť všetci pobiť. Ďalej je tu klasický RPG štandard, návyková hrateľnosť, úžasné postavy ktoré si zamilujete a ešte tona zábavného obsahu ktorý hráči v hrách hľadajú. Toto všetko dodáva Borderlands vybrúsenosť všetkých jej aspektov.

8. Halo 3: ODST: Dlho očakávanej exkluzívnej expanzie k Halo 3 sme sa konečne dočkali. Čo priniesla? Predovšetkým napínavý príbeh o jednotke ODST do ktorej člena sa v kampani prevtelíte. Okrem skvelého príbehu vás však čaká napínavosť a atmosféra ktorú poznajú všetci Halo fanúšikovia. Grafika síce neprešla mnohými zmenami, vlastne ani štýl hry ale hrateľnosť je opäť o niečo zaujímavejšia a lepšia a môžem smelo povedať že už len vďaka výbornej atmosfére si táto hra zaslúži byť na ôsmej priečke.

7. Forza Motorsport 3: Viacero racingoviek sa tohto roku skúšalo presadiť. Najzaujímavejšími boli však Shift a Colin McRae: DiRT 2. Ktorá z nich sa však hodí do desiatky naj? Rozhodovanie zmietla tretia racingovka – Forza 3. Svojou úrovňou simulácie a hrateľnosti predčí nielen obidve spomínané racingovky ale aj všetky ostatné ktoré tohto roku vyšli dokopy. Azda nemusím spomínať že simulačnosť série je ešte lepšia ako v predchádzajúcom dieli a ak k tomu pridáte prekrásnu, skoro realistickú grafiku, tak zistíte že Forza 3 je skutočným rajom pre fanúšika závodných hier.

6. Killzone 2: Helghanský konflikt je jednoznačne jeden z najväčších konfliktov v dejinách videohier. A v dejinách chaosu vojny takisto. V dejinách pekelne zábavného konfliktu už ani nehovoriac. Killzone 2 si získala všetkých hráčov predovšetkým atmosférou konfliktu medzi ľudstvom a rasou Helghan. A chaosom tejto epickej vojny si zasa hra získala ďalšie srdcia fanúšikov. A to všetko sa odohralo iba na jednej konzole! Killzone 2 je jednou z najlepších hier tohto roku bez námietok.

5. Batman: Arkham Asylum: Kto si Batmanove dobrodružstvo v Arkhamskom blázinci už vyskúšal, chápe prečo mu patrí práve piata priečka. Batman totiž dokázal že hry podľa komixu alebo filmu nemusia dopadnúť zle. Hrateľnosť akú Batman má, je taká chytľavá a návyková že hru budete musieť prejsť jedným dychom. Atmosféra ktorá je miestami hororová si vás proste úplne podmaní a nepustí vás kým hru neprejdete aspoň päť krát. A celý tento veľkolepý zážitok sprevádza pútavý príbeh z pera Paula Diniho a vysoko nadpriemerný vizuál čo znamená že túto hru nesmiete minúť.

4. Call Of Duty: Modern Warfare 2: Infinity Ward opäť dokázali že sú majstrami vojny. Ich značka Call Of Duty existujúca od roku 2003 ešte nikdy nezlyhala. Prečo? Je mnoho odpovedí no asi najlepšou a najjednoduchšou bude táto: Lebo to človeka baví. Áno, akokoľvek si namýšľate že to teraz bude stereotypné – tak to nikdy také nebude. Infinity Ward vám vždy namiešajú vynikajúci kokteil zábavy, atmosféry, perfektného pocitu zo strieľania a internetovej zábavy. Áno, PC verzia hry nepochodila čo sa týka multiplayeru veľmi dobre, no singleplayer je prakticky bezchybný a drží vás od začiatku do konca ako prikovaných pri monitore. A ak si k tomu ešte prirátate SpecOps tak dostanete hru plnú báječného obsahu ktorú nemôžete minúť.

3. Uncharted 2: Among Thieves: Naughty Dog opäť raz dokázali že to do čoho sa pustia nedopadne zle ale naopak – bombasticky. Prvý diel Uncharted nebol ničím originálny, naopak – bral si prvky princa z perie, Gears Of War a podobných hier ale predsa strhol množstvá hráčov. Čím? No predsa nezadržateľným filmovým tempom – práve toto tempo drží hráča celý čas pri obrazovke a nedovolí mu nič robiť. Príbeh v dvojke opäť nie je ničím extra zaujímavý ani originálny ale stále hráča strhne to neuveriteľné tempo ktoré je ešte tri krát silnejšie a zábavnejšie ako v predchodcovi. A prirátajte si k tomu neodmysliteľné hlášky lovca pokladov Nathana Drakea a úžasnú grafiku a dostanete diamant tohto roka.

2. Assassins Creed II: Pamätáte sa na tie ubíjajúce a smrteľne nudné misie v Assassins Creed? Autori si dali tri facky a začali odznova. A poriadne. V dvojke sa dočkáte všetkého čo jednotka nemala. V dvojke sa skončia trápne vyšetrovania ohľadom cieľa. Skončí sa stereotyp. Nahradí ho totiž neuveriteľná zábava. Autori vylepšili hru v úplne každom smere. Na rozdiel od jednotky vám dvojka nedá vydýchnuť – stále je v jej rozsiahlom svete množstvo úloh ktoré treba plniť, množstvo zberateľského obsahu a zábavy. Možno sa opakujem, ale je to jednoducho tak. Autori už pritvrdili aj na autenticitu prostredia a pridali do hry encyklopédiu pomocou ktorej môžete vedieť všetko o histórií miesta kde práve ste. A ešte k tomuto veľkému výberu činností prirátajte krásnu grafiku a realistické vymodelovanie Benátok, Florencie, Toskánska... a dostanete hru ktorá si zaslúži byť na druhej priečke.

1. Dragon Age: Origins: Fanúšikovia RPG žánra sa po dlhom čakaní predsa len dočkali návratu ku koreňom klasických old-school RPG. BioWare ktorý sú tvorcami najlepších hier vôbec ani nemohli vytvoriť zlú hru. Dragon Age sa teda stáva duchovným nástupcom Baldurs Gate a ukazuje ako má vyzerať hardcore RPG. Grafika ničím neprekvapí, hudba už áno, no či chcete alebo nie – najviac vás prekvapí neuveriteľne rozsiahle dobrodružstvo hlavnej príbehovej línie ktoré prináša viac ako 50 hodín hrania a ak k tomu ešte započítate množstvo vedľajších misií tak si môžete byť istý že z Dragon Age dostanete minimálne 120 hodín. Perla ktorá sa nám tento rok narodila by však bola ničím ak by nemala také vybrúsené herné mechanizmy, súbojový systém, RPG systém a úlohy plné variability. Pre mnohých hráčov sa táto hráva stáva najlepšou hrou vôbec a dôvod už pozná asi každý. Táto hra si jednoducho zaslúži mať titul hra roka 2009.

Takže o mojej hre roka a TOP 10 ste sa už dozvedeli. Môžeme prejsť ku kategóriám. K tým nebudem písať nič. Tu sú

PC Hra Roka: Dragon Age: Origins
X360 Hra Roka: Assassins Creed II
PS3 Hra Roka: Uncharted 2: Among Thieves
Wii Hra Roka: Super Mario Bros. Wii
PSP Hra Roka: LittleBigPlanet
DS Hra Roka: Grand Theft Auto: Chinatown Wars

Najlepšia FPS: Call Of Duty: Modern Warfare 2
Najlepšia Akcia: Uncharted 2: Among Thieves
Najlepšia Akčná Adventúra: Batman: Arkham Asylum
Najlepšia Adventúra: A Vampyre Story
Najlepšia Plošinovka: Shadow Complex
Najlepšia Stratégia: Empire: Total War
Najlepší Racing: Forza Motorsport 3
Najlepší Šport: FIFA 10
Najlepšia Bojovka: Tekken 6
Najlepšia MMO: Aion
Najlepšia Simulácia: DCS: Black Shark

Najlepšia Grafika: Assassins Creed II
Najlepšia Hudba A Zvuk: Killzone 2
Najlepší Príbeh: Dragon Age: Origins
Najlepší Multiplayer: Call Of Duty: Modern Warfare 2
Najlepší Vývojár: BioWare
Najhoršia Optimalizácia: PES 2010
Najväčšie Prekvapenie: Batman: Arkham Asylum
Najväčšie Sklamanie: The Saboteur

No a najočakávanejšie hry roka 2010?

3. Stracraft II
2. Alan Wake
1. Half-Life 2: Episode Three

Tak a sme na konci rekapitulácie toho čo tu tento rok bolo. Výberom som dúfam nikoho neurazil a očakávam komentáre či si myslíte že som sa trafil do správneho výberu a samozrejme či je tento článok dobre napísaný. Verím že sa páčil.


napísal F1REFLY 9.12.2009



Páči sa mi!

MOJE HRY ROKA 2009

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk