Fanatec Porsche 911 Turbo S Wheel –PTSW

EDIT!!! doplnene videa !!! 10.7.2010 Volant... určite každý z nás kto má rád závodné hry túži hrať alebo už hrá na volante. Na trhu je veľké množstvo volantov. V dnešnej recenzií si priblížime volant od firmy Fanatec Porsche 911 Turbo S Wheel. Jedná sa o špičku medzi hernými volantmi.......

Xbox360
pridal Fruper 29.6.2010 o 19:41 pod používateľské recenzie

9.5


 

Volant... určite každý z nás kto má rád závodné hry túži hrať alebo už hrá na volante. Na trhu je veľké množstvo volantov. V dnešnej recenzií si priblížime volant od firmy Fanatec Porsche 911 Turbo S Wheel. Jedná sa o špičku medzi hernými volantmi.

Firma FANATEC vyrába licencované Porsche volanty, má viacero typov všetky si môžete pozrieť na oficiálnej stránke Fanatec.


Fanatec  Porsche 911 Turbo S Wheel –PTSW

V1

Fanatec Porsche 911 Turbo S Wheel je jediný volant, ktorý na xbox 360 podporuje spojku a rozsah 900 °a  je pripojiteľný ku PC, PS3, XBOX360 pomocou USB alebo wireless pomocou kľúča (ku Xboxu 360 sa dá pripojiť wireless aj bez kľúča).

Momentálne je na oficiálnej Fanatec stránke volant dostupný iba v jednej verzii. Obsahuje:

-          Volant

-          2 riadiace páky /H-čková 6+1 , sekvenčná/

-          RF dongle „usb kľúč“ na wireless pripojenie ku PC a PS3

-          Pedále /spojka, brzda, plyn/

-          Kovová podložka pod pedále

-          Zdroj

-          Kompletná kabeláž

-          Manuál

1. VOLANT

Veniec volantu má priemer 30cm je vyhotovený z kože, ručne šitý, je hrubší a vďaka tomu sa veľmi dobre drží. Volant podporuje rozsah plných 900 ° + možnosť nastavenia (viď v časti nastavenia)

Na volante sa nachádzajú jednotlivé tlačidla /celkovo 14 tlačidiel / sú podsvietené a svietia v závislosti od zdroja signálu - Xbox360, PS3, PC.

podsvietenie

Rozmiestnenie jednotlivých tlačidiel je intuitívne a pohodlné. To že sú umiestnene priamo na volante a nie pri radiacej páke ako má napr. Logitech G25 je praktickejšie a príjemnejšie. Pod volantom sa nachádzajú radiace pádla sú dostatočné veľké a prijemne sa držia. Vďaka dvom skrutkám sú ľahko modifikovateľné a firma Fanatec poskytuje napr. karbónové pádla :D

Na volante sa nachádza: výstup na pedále port PS2, výstup na radiacu páku port PS2, výstup na slúchadla (headset Xbox 360), usb výstup a napájací výstup.

V strede volantu sa nachádza precízne urobené Logo firmy Porsche.

v2 Padla

Nastavenia:

Samostatnou časťou volantu je Display, profily a nastavenia

Je možnosť uložiť si 5 profilov S1, S2, S3, S4, S5 a v každom profile sa dá nastaviť

-          Uhol/rozsah otáčania – rozsah 90° - 900° po 10° /off

-          Sila Force Feadbacku (FF) – rozsah 0 -100% po 10%

-          Sila vibrácii – rozsah 0 -100% po 10%

-          Drift mód – rozsah 0 - 5 po 1

-          Abs – rozsah 0 -100% po 10%

-          Linearita – rozsah 0 -100% po 10%

-          Mŕtva zóna – rozsah 0 -100% po 10%

Všetky nastavenia môžete robiť OKAMŽITE, rýchlo a jednoducho počas HRANIA!!! Date PAUSE a do pár sekúnd si nastavíte čo potrebujete a pokračujete hneď s novými nastaveniami.

Možno si poviete „nepodstatnosť“ NO OMYL, VEĽKÝ OMYL!!!

Je to tá najpodstatnejšia a najúžasnejšia časť volantu.

Vysvetlím:

Keď som hral Dirt 2 na PC „bolo jedno čí ho hrám na Fanatecu PTSW alebo G25“ pretože na PC sa jednotlivé nastavenia (ako napr. rozsah otáčania, FF a pod.) dajú urobiť v ovládačoch. No konzoly „ovládače“ nemajú

Mal som možnosť hrať s volantom Logitech G25 na PS3 GT5 Prologue hralo sa na ňom skvelo no ako náhle idete hrať hry Dirt, Grid alebo NFS Shift hranie už nie je také skvelé. Každá hra, každá skupina áut potrebuje iný uhol otáčania volantu a to s G25 „nejde“ resp. musíte sa dlho baviť v nastaveniach hry ak tie nastavenia vôbec hra má...

Oproti tomu Fanatec PTSW: pauza -> nastavenia na volante -> zmena potrebných nastavení a môžete pokračovať v hre. Verte mi, že pravé toto je obrovská výhoda a už len kvôli tomuto sa oplatí priplatiť.

Taktiež si môžete nastaviť jednotlivé profily napr.

S1- pomalšie auta rozsah 900 ° FF 90%

S2- rýchlejšie auta rozsah 540° alebo 720 ° FF 60-80%

S3- super rýchle napr. formula rozsah 540° FF 30-40%

Jednoduchým prepnutím profilu si volant okamžite prispôsobíte danej skupine bez toho aby ste museli meniť celé nastavenia v hre, alebo sa z race vyhadzovať do menu. S volantom to nastavíte priamo počas hry, dokonca je to také rýchle, že to stihnete aj na rovinke bez toho aby ste museli dávať pauzu, ktorá sa v online ani nedá dať J

Už nebudem zbytočné rozpisovať nastavenia dúfam, že každý chápe aká je to dôležitá časť volantu.

Hlučnosť volantu je veľmi nízka v porovnaní s G25 je tichší. Akurát po zmene firmwaru na 669 sa mi vetráčiky vo volante točia asi na 100% tak je  trochu hlučnejší. 

Uchytenie volantu je možné pomocou bežného uchytenia o stôl alebo stojan alebo pomocou 4 skrutiek. 

Ja preferujem uchytenie pomocou skrutiek.

Celkový dojem z volantu je kvalitne, spracovaný, presný a NEHRÁČKARSKY kus!


2. PEDÁLE


Pri kupé volantu sú v základnom balení klasické plastové pedále alebo je možnosť dokúpiť si Clubsport pedále. Výber pedálov záleží iba na vás.

Moja rada pri výbere:

-          Ak ste nadšenec, profesionál a jazdite každý deň, oceníte nastavenia a neprekáža vám cena Clubsport pedálov sú Clubsporty pre vás jasnou voľbou.

-          Ak jazdíte často ale nie ste profik ostaňte pri klasických plastových pedáloch – sám vlastním tieto pedále a tie aj v recenzii opíšem.

pedale1 Clubsport pedale

Klasické pedále:

Konštrukcia pedálov je plastová, nášľapná časť pedálov je kombinovaná s kovom. Mal som trochu obavy o kvalitu – predsa plast, no aj napriek tomu, že sa jedná o plastové pedále sú pevné a kvalitne spracované. Pevne držia na podložke či už na dlážke alebo na koberci.

S volantom sa pripájajú pomocou PS2 kábla alebo wireless (pri wireless pripojení musia byť v pedáloch 4 kusy AA batérií).

Pedále majú spojku, brzdu a plyn.

-          Spojka je trochu mäkšia ako brzda, no dostatočné tuhá a prijemne sa stláča.

-          Brzda je dosť tvrdá podobná ako na G25. Reaguje plynule a dá sa s ňou dobre zachytiť potrebná sila brzdenia. Ak si v nastaveniach na volante nastavíte ABS na určité percentá bude vám volant vibrovať po prekročení „zvolených percent“ pri Clubsportoch vibruje samotný brzdový pedál. Je to dobrá výhoda pri hrách ako GT5P a FM3 kde by pri vypnutí ABS došlo k zablokovaniu kolies.

-          Plynový pedál je dlhší a pripomína pedál v reálnom aute. Má trochu menší, ja by som povedal skoro žiadny odpor, ale vďaka tomu je veľmi citlivý a dokážete s nim presne a citlivo zachytávať silu stláčania.

Nakoľko nevlastním Clubsport pedále nemôžem ich opisovať  a samotná recenzia clubsportov by bola veľmi obsiahla vzhľadom na možnosti pedálov. Pre vašu predstavu v tomto videu je ukázané čo od nich môžete očakávať.

3. RADIACE PÁKY


Ku volantu je možnosť pripojiť H-čkovú 6+1 stupňovú alebo sekvenčnú páku. Páky sa pripájajú pomocou PS2 kábla a je možné pripojiť ich na obe strany volantu (to oceníte ak jazdite ako Angličan :D )

sekvenca H-ckova paka

Zhotovenie pák je veľmi, VEĽMI pevné. Ak niekto z vás radil na G25-kovej páke tak viete, že páka ide až moc ľahko. No u Fanatecu PTSW zabudnite! Páka je tvrdá a vôbec sa vám nemôže stať, že by ste zaradili „omylom“. Pri radení máte pocit, že radíte v reálnom aute.

Páku je možné pripojiť pomocou dodávaných dvoch kovových tyči, ktoré sa zasunú do volantu a radiacej páky. Aj napriek tomu, že samotné tyčky vo volante a v páke držia veľmi pevne páka ma miernu pohyblivosť pri radení. Nie je to nič čo by vám prekážalo pri hraní.

Odporúčal by som buď kúpiť si... alebo pripevniť páku pevne o playset ak ste jeho vlastníkom.

Jediná nevýhoda H-čkovej radiacej páky je jej hlučnosť, páka pri zaradení prevodového stupňa vydáva prenikavé puknutie, ktoré je v neskorších hodinách doslova vražedné J. Mal som pocit, že by som zobudil aj susedov. Aby ste chápali nejedna sa o nejaký sústavný zvuk, je to iba malé, ale veľmi prenikavé puknutie pri zaradení.

Páka je podľa 99% recenzii na weboch jednou z najlepších ak nie vôbec najlepšia radiaca páka.


4. VOLANT A HRY


Na Fanatecu PTSW som skúšal viacero hier a vďaka možnostiam nastavenia volantu si ho môžete rýchlo prispôsobiť jednotlivým hrám, či už sa jedná o simulátor alebo arkádu.

Popíšem moje dojmy z hrania jednotlivých hier. Ku každej pripíšem percentuálne hodnotenie pričom nejde o recenziu hier, ale o to ako sa mi hra hrala na volante.

GT5 Prologue a Forza 3 – tieto dve hry sú priamo stvorené na kvalitný volant a tu Fanatec PTSW vo všetkých oblastiach exceluje. Obe hry podporujú spojku a pocit z radenia pomocou H-čkovej páky je veľmi reálny. Už len kvôli týmto dvom hrám sa volant „oplatí kúpiť“. 100%

Dirt 1, 2 – po tom ako som hrával tieto hry na gamepade sme neveril, že na volante sú vôbec hrateľné ale vďaka nastaveniam Fanatecu PTSW je hrateľnosť výborná a je to zábavné. 85%

Grid – výborná ovládateľnosť a hrateľnosť po FM3 a GT5P som mal v tejto hre najlepší pocit z jazdy na volante. 95%

PGR4 – arkádovejšia ovládateľnosť no dobra zábavnosť. No nemal som pocit, že by tato hra volantu sadla možno to je spôsobené tým, že je staršia. Osobne si myslím, že keď sa pohráte s nastaveniami na volante bude hrateľnosť lepšia. Môj pocit bol tak na. 65%

TDU – výborná hrateľnosť a presná ovládateľnosť v rámci možnosti hry. Keďže hra nerozlišuje RWD a 4WD nie je jazdný model nejako skvelý, ale s volantom bolo hranie zábavné a prijemne. 90%

Všetky hry okrem GT5P som skúšal na Xboxe 360.

Jednou vetou hranie na Fanatecu Porsche 911 Turbo S Wheel je obrovsky zážitok!!!


5. DOPLNKY, PODPORA A INŠTALÁCIA


Firma Fanatec prináša ku svojim volantom množstvo doplnkov a vylepšení (farebné pedále, karbónové padla, stojany...). Fanatec doplnky sú fajn, ale zväčša veľmi drahé. Všetky nájdete na ich oficiálnej stránke.

Podpora volantov je riešená inštaláciou nových firmwarov a ovládačov. Inštalácia samotného firmwaru je veľmi jednoduchá a podľa priloženého návodu ju zvládne každý. Pozn. robí sa na PC.

Inštalácia je jednoduchá ku konzole iba pripojiť a spustiť a ku PC pomocou ovládačov.

Clubsport kits

6. CENA


Veľmi diskutovanou a zvažovanou je určite pre každého z vás samotná cena. ÁNO je vyššia ako cena bežných volantov a sám som vyše roka zvažoval či ho kúpiť. Ešte týždeň pred samotnou kúpou som bol rozhodnutý kúpiť G25 a hrávať GT5 Prologue.

Našťastie som ju nekúpil!!! Áno našťastie!

Fanatec PTSW s cenou cca 380€ aj s dovozom nie je lacný, ale ADEKVÁTNY tomu čo ponúka.

Keď sa budete rozhodovať medzi Fanatec Porsche 911 Turbo S Wheel a G25/G27 je Fanatec jasná voľba. Okrem toho G27 pri cene 300€ nie je tiež lacná záležitosť a má dve veľké nevýhody – nedá sa pripojiť k Xboxu 360 a nemá nastavenia priamo na volante.

Jednoducho povedané ak si môžete dovoliť kúpu Fanatecu PTSW neváhajte!!!


7. ZÁVER + HODNOTENIE


Čo dodať na záver? Snáď som na nič nezabudol. Dúfam, že vám môj článok aspoň trocha pomôže pri výbere volantu.

Spracovanie – kvalita = Fanatec 90%

Využiteľnosť – Xbox 360, PC , PS3 ako jediný volant na trhu 100%

Inštalácia a podpora – bezproblémové 100%

Cena/výkon – ako som písal je drahý, ale ponúka nadštandard 90%

Nastaviteľnosť – vďaka tomu ako sa dá nastaviť priamo na volante je bezkonkurenčný 100%

DOPLNENIE VIDEA

Doplnil som ku svojej recenzii na volant par gameplay videí z hrania. Videa su natocene v HD kvalite...

Hrávam na TV Sharp 42palcov /107cm/ full HD 1080p a mam Vlastnoručný stojan :D:D:D tak sa moc nesmejte ale plní účel a je PEVNÝ!!!

Videa som urobil s dvoch hier Forza 3 a GT5P, nakoľko tieto hry podporujú aj spojku a radia sa ku simulátorom...

FM3

Nastavenie volantu: rozsah otáčania 540°, Sila Force Feadbacku 100%, Sila vibrácii 100%, Drift mód 0, Abs 85%, Linearita 0%, Mŕtva zóna 0%

Auta: Subaru Impreza WRX STI 2008, Radical SR8 2010

Trať: Camino Viejo 2,9km

Prvé video je s Imprezou STI použil som H-čkovú páku tak môžete pekne vidieť a hlavne počuť ako „puká“ :D

Druhé video tiež na tej istej trati len s Radicalom SR8 /je to ultra ľahký superšport ktorý drží rekord na Nürburgring Nordschleife  / radím na pádlach bez spojky.

Subaru Impreza WRX STI 2008 / Camino Viejo

Radical SR8 2010 / Camino Viejo

GT5 Prologue

Nastavenie volantu: rozsah otáčania 900°, Sila Force Feadbacku 100%, Sila vibrácii 100%, Drift mód 0, Abs 85%, Linearita 0%, Mŕtva zóna 0%

Auta: Subaru Impreza WRX STI 2007

Trať: Suzuka EAST

Opäť  video s Imprezou STI použil som H-čkovú páku tak si môžete trosku „porovnať“

Malý bonus je video jazdy na monoposte Ferrari F1 2007 a na trati Suzuca circuit. Na monoposte F1 v GT5P je podľa mňa NAJLEPŠÍ pocit z rýchlosti vo všetkých hrách. Je to až neskutočné :D

Kuknite

Tak a to je už teda všetko :D ...ešte zvažujem kúpu Clubsport pedálov tak by z toho možno bola ďalšia hardware recenzia, ale ešte neviem keďže stoja 200 eur :/.

Ešte raz v všetkým ďakujem a prijemne čítanie a teraz už aj pozeranie.

Pekný deň


napísal Fruper 29.6.2010



Páči sa mi!

9.5
FANATEC PORSCHE 911 TURBO S WHEEL –PTSW

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk