Zombíci v hrách

Zombíci a hry k sebe patria ako chleba a maslo a s týmto námetom sú ich na trhu stovky.

PC
pridal Combat77 25.1.2020 o 17:36 pod používateľské články

Zombíci a hry k sebe patria ako chleba a maslo a s týmto námetom sú ich na trhu stovky. V tomto článku by som chcel predstaviť zopár mojich favoritov. 

 

P. S. : pamätajte, treba mieriť na hlavu! 

 

Left 4 dead / Left 4 dead 2

 

Asi posledná skutočne dobrá hra od Valve nám ukázala na tú dobu unikátny koncept spolupráce štyroch hráčov v roliach preživších z rôznych sociálnych prostredí. Museli spolupracovať pri postupe úrovňami, navzájom si liečiť rany pomocou pomerne vzácnych lekárničiek a chrániť hráča, ktorý niesol predmet potrebný pre postup ďalej. Zombíkov tu predstavovali rýchli a agilní nakazení, ktorí sa na nás hrnuli v 

desiatkach naraz. Turtle rock nám tu nasevirovali skutočne rozsiahly arzenál, od požiarnickej sekery až po ak47. Zásahy boli pomerne realistické, guľky zo silnejších zbraní penetrovali aj niekoľko nakazených a krv, kosti a vnútornosti lietali všade vôkol. Okolo dvojice titulov sa postupne vytvorila rozsialhla a aktívna komunita, ktorá vytvorila stovky nových máp , zbraní, skinov a modifikácii. L4D tak získalo takmer nekonečnú znovuhrateľnosť, ak niekoho znudí autormi pripravená základná kampaň, jednoducho si stiahne priamo cez steam workshop čo len chce. S kamarátom je o zábavu na stovky hodín postarané. V poslednom čase sa šíria fámy o pripravovanej tretej časti a treba len dúfať, že sú pravdivé. 

 

 

 

Dead island

Letná ožran party na tropickom ostrovnom raji, známy raper na pódiu, všade baby v bikinách…. Fajn dovolenka, čo? Ale hovno! Hlavný hrdina sa preberie z opice a zistí, že medzi dovolenkármi sa začne šíriť vírus, meniaci ľudí na krvilačné, kanibalské beštie. Keďže strelné zbrane sa v rezortoch moc nevedú a munícia má cenu zlata, budeme zombies sekať a tĺcť hlavne chladnými zbraňami a tu začína skutočná sranda. Chmatajú po tebe svojimi špinavými paprčami? Pálkou alebo kladivom ich môžeš zlomiť a budú im bezmocne visieť, ako použitá šprcguma. Ozajstný fajnšmeker môže vziať mačetu a hnáty im odseknúť. Odmenou za plnenie vedľajších úloh sú plány na výrobu špeciálnych zbraní a nie je problém vyrobiť si kladivo pod prúdom, alebo mačetu doplnenú o letlampu.

DI je pomerne lineárna hra a lokality sú malé, zrejme kôli vtedajším hardwarovým limitom. Sú však dosť rozmanité, z rezortu, kde začíname, sa prejdeme kanálmi, mestečkom so slumom i väzením. Techland neskôr vydal aj samostatne hrateľné rozšírenie Riptide, ktoré nadväzuje na koniec základnej hry. Ku štvorici hrdinov pribúda piaty, zameraný na boj s holými rukami. Stroskotajú spoločne na hurikánom zničenom súostroví, ktorého veľká časť je zaplavená. V novom prostredí musia čeliť úplne iným hrozbám, hlavne nakazeným ukrytým pod hladinou vody, ktorý s gustom útočia, keď to najmenej čakajú. Každá z postáv má vlastný strom skillov a obľúbený typ zbrane, plus jednu špeciálnu schopnosť, ktorá sa hodí najmä v boji s bossmi, alebo proti veľkej presile. V súčasnosti je vo vývoji nový diel, ale ťažko povedať kedy a či vobec vyjde. Vývoj bol niekoľko krát reštartovaný a dieru do sveta už asi nespraví, má totiž silnú konkurenciu v podobe Dying light 2, naplánovaného na tento rok. 

 

 

 

Dying light

Asi moja najobľúbenejšia hra z tohto zoznamu, koncept kooperácie z Dead island vylepšený snáď v každom smere, pribudlo dynamické striedanie dňa a noci a hlavne parkour. Ten je veľmi plynulý a zábavný a po pár minutách prechádza do krvi hráča. Značne vylepšená je aj fyzika a vyliezť sa dá pralticky na každú budovu a objekt. Preberáme úlohu agenta Kylea Crana, ktorého si najala agentúra GRE, aby získal späť ukradnuté dokumenty. Okamžite po zoskoku do karanténou uzavretého fiktívneho mesta niekde v Turecku je nakazený a hon za vakcínou odďaľujúcou smrť sa s nami nesie celou hrou. Po záchrane skupinou přeživších z neďalekého paneláku, prerobeného na pevnosť, sa rozhodne im pomôcť im v ich márnom boji. Budeme pre nich zháňať veci potrebné na prežitie, chrániť materiálnu podporu, zhadzovanú z lietadiel pred banditami a hlavne porcovať, mlátiť, kopať a všemožne vraždiť otravných infikovaných.Tí sú citliví na uv žiarenie a s príchodom noci vylezú z dier skutočne nepríjemný hunters, ktorých zmutovaný vírus besnoty úplne pripravil o ľudskú podobu. Prenasledujú hráča ako pedofil škôlkara a dá sa ich zbaviť len s príchodom rána, alebo pomocou uv lampy, či svetlíc.

Okrem tupých a pomalých chodcov, ktorí sú skôr otravný, budeme bojovať aj s omnoho nebezpečnejšími čerstvo nakazenými. Tí sa zbiehajú za každým podozrivým zvukom z okruhu stoviek metrov a v lezeckých schopnostiach sa Kylovi hravo vyrovnajú. Výstrel či výbuch na nesprávnom mieste sa tak ľahko môže stať osudným. Mesto je rozdelené na dve hlavné zóny, slumy a historické centrum. Slumy sú špinavé, plné provizórnych prístreškov, obchodov s alkohom a záložní, v centre sa zas nachádzajú vysoké staré budovy, ktoré sa dajú zdolať bez vystrelovacieho háku len ťažko. Sidequesty sú pravdu povediac zaujímavejšie ako hlavná príbehová linka a často majú nečakané rozuzlenie. Z jednoduchého hľadania zatúlaného dieťaťa sa takto vykľuje lov na uchylného vraha, alebo budeme riešiť dôsledky činov bezohľadného chlapa, pre ktorého sme našli pištoľ. Na hráča tu čaká aj niekoľko druhov výziev. Budeme testovať experimentálne zbrane pre technika, natáčať akčný film s bláznivým režisérom, či točiť instruktážne videá pre komunitu přeživších. Po celom meste sú rozosiate karanténne, vysoko rizikové zóny, kde kôli absencii slnečného svetla hniezdia tie najnebezpečnejšie druhy infikovaných, ale zároveň sa tam dajú nájsť veľmi cenné zbrane. Svojej postave vylepšujeme schopnosti hneď v niekoľkých kategóriach ako boj, atletika či survival. Postupne sa tak úplne mení hratelnosť, pribúdajú nové pohyby, či výbava, ako napríklad vyššie spomínaný hák. Autori sa o hru príkladne starajú a pridávajú zdarma nový obsah aj roky po vydaní. Neskôr vydali aj platenú expanziu The following, ktorá Kyla zavedie na vidiek mimo mesta, kde žije uzavretá komunita, ktorej sa podľa všetkého podarilo vírus poraziť. Ako cudzinec však Kyle musí najprv nadviazať kontakt a preukázať svoje kladné úmysly, čo nie je také jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá.

V otvorenej krajine, kde vacsinu plochy tvoria polia, malé usadlosti a mestečká si parkouru veľa neužijeme, ale za to hneď na začiatku dostaneme buginu, ktorá sa dá postupne vylepšovať. Ku slovu sa trochu viac dostanú aj strelné zbrane, bez ktorých sa tentokrát neobídeme. Pozdĺž komunikácii si totiž vybudovali svoje základne banditi a tí sú nimi hojne zásobení a neváhajú ich použiť. Dying light sa ako celok veľmi vydaril a jedinú výtku mám ku koncu, ktorý je dosť odfláknutý. Za zmienku stojí aj asymetrický pvp multi-player, kde jeden hráč preberie úloh huntera, ktorý si chráni hniezda a štyria ďalší sa mu ich pokúšajú zničiť.

 

 

 

The last of us

Skutočne majstrovský, pribehovo zameraný kúsok z dielne štúdia Naughty dog. Pokúsili sa pojať zombie nákazu trochu realistickejšie; huba ophiocordiceps unilaterallis bežne napádajúca hmyz zmutuje a prenesie sa na ľudí. Prerastie ich nervovú sústavu, prídu o všetky vyššie mozgové funkcie a postupne o aj zrak, ako im huba úplne orastie hlavu. Sledujeme príbeh Joela, ktorému v deň prepuknutia nákazy zahynie dcéra. O dvadsať rokov neskôr žije v karanténnej zóne v meste Boston a je z neho profesionálny pašerák, s parťáčkou šmelí so zbraňami, drogami a prídelovými lístkami a snaží sa nejako prežiť.

Pri vymáhaní dlhu narazí na šéfku rebelov proti vláde, ktorá ho požiada o prepašovanie zásielky bunke odboja mimo mesta. Tou zásielkou je mladé dievča menom Ellie, ktoré je imúnne voči nákaze hubou. Bunka je vyvraždená a a dvojica hrdinov sa vydáva na rok dlhú púť naprieč zdevastovanou Amerikou. Príbeh ťahá vpred hlavne postupne sa vyvíjajúci vzťah medzi hlavnými postavami; pre Ellie ako teenagerku narodenú až po páde spoločnosti su mnohé pre nás samozrejmé veci úplne neznáme a večne unavuje Joela roztomililými, naivnými otázkami. Joel, aj keď mu pubertiačka spočiatku lezie na nervy a je ku nej odmeraný, si s ňou postupne vybuduje otcovský vzťah, ktorý ho na konci príbehu prinúti vykonať ťažké rozhodnutie. Po stránke hratelnosti je tlou klasická akčná adventúra z pohľadu tretej osoby. Krása tejto hry je však v detailoch, ovládame tu chlapa po päťdesiatke, ktorý aj keď je v dobrej fyzickej kondícii, nie je žiadny superman. Stačí jediná dobre mierená guľka a ide k zemi, zásah do ramena ho zrazí do kolien a keď je ťažko zranený, jeho pohyby a reakcie sú spomalené a kríva. Pri mierení sa mu trasú ruky a keď chce vymeniť zbraň, ktorú práve nemá na ramene, alebo na opasku, musí sa hrabať v ruksaku, čo môže mať uprostred prestrelky fatálne dôsledky. Nábojov v prostredí nie je veľa, ale kto pozorne prehľadáva okolie, určite nebude trpieť nedostatkom. Počas svojej cesty sa dvojica hrdinov bude potýkať z nakazenými, ktorých je niekoľko druhov. Čerstvo infikovaný nie sú obzvlášť nebezpeční, majú slabý zrak a ich agresívne útoky sú niekedy prerušované zábleskami ich pôvodnej ľudskej osobnosti. Na ich likvidáciu postačia holé päste. Clickery v pokročilom štádiu sú iná káva. Hlavu majú úplne obrastenú hubou a tak sa môžu spoliehať len na sluch. Svoje obete lokalizujú primitívnym spôsobom echolokácie, pri ktorom vydávajú klikavé pazvuky, od čoho je odvodené aj ich meno. Najsilnejším druhom sú bloateri, úplne obrátený vrstvou húb, ktorá im slúži namiesto brnenia.

Bez ťažkých zbraní a množstva molotovov je takmer nemožné ich zabiť. Omnoho nebezpečnejší su ale ľudský protivníci, v ktorých bieda a utrpenie prebudili to najhoršie. Sú nemilosrdní a rafinovaní, často kladú pasce a útočia zo zálohy, vykrikujú po sebe informácie o našej polohe, rôzne pokyny a pri prvej príležitosti Joela obkľúčia a naraz sa na neho vrhnú. Hra je určená pre vekovú kategóriu 18+ a to nie zo srandy. Strelné zbrane sú tu nekompromisme efektívne; brokovnica banditovi odstrelí polovicu hlavy a lovecká pušku odtrhne clickerovi ruku, krv strieka a Joelove päste dopadajú na nos protivníka s nechutným mľaskaním. Aj keď sú úrovne prísne lineárne, často máme možnosť odbočiť z cesty a ísť prehliadať najbližšie okolie. To prináša ovocie vo forme rôznych listov, fotografii a poznámok přeživších, ktoré objasňujú prepuknutie nákazy a udalosti tesne po nej. Takto nachádzame aj niekoľko druhov materiálov, z ktorých si Joel na kolene dokáže vyrobiť, čo zrovna potrebuje. Každý druh má ale niekoľko využití a casto sa hráč musí rozhodnúť, či chce z alkoholu a handier vyrobiť molotov, alebo lekárničku. V máji ma vyjsť druhý diel a už teraz sa neviem dočkať, verím že Naughty dog nesklamú. 

 

 

WORLD WAR Z

Hra podľa nanajvýš priemerného filmu, ktorý má s mimochodom skvelou knižnou predlohou spoločný len názov. Autori sa viditeľne inšpirovali Left 4 dead. Základná premisa je rovnaká, štvorica rôznorodých hrdinov, ovládaných buď hráčmi, alebo dosť stupídnou AI, sa snaží za vzájomnej pomoci dostať zo zamorenej oblasti. Tu však podobnosť končí. K dispozícií máme niekoľko tried, menovite gunslinger, slasher, hellraiser, exterminator, medic a fixer. Každá z tried zohráva v tíme špecifickú, z názvu vyplývajúcu funkciu.

Gunslinger sa špecializuje na automatické zbrane, slasher zase na boj z blízka, hellraiser je odborník na výbušniny a brokovnice, exterminator na hromadnú likvidáciu a medic a fixer majú za úlohu podporovať spoluhráčov liečením a gadgetmi. Jednotlivé triedy majú osobitné, pomerne rozsiahle stromy perkov a schopností, z ktorých niektoré zvyšujú základné zdravie postavy, iné menia zbraň, s ktorou hráč začína a ďalšie zase menia druh gadgetov a výbušnín. Zaujímavým prvkom sú hordy a sú to hordy v pravom slova zmysle. V jednu chvíľu sa na nás údajne, podľa slov autorov, môže z rôznych smerov valiť až cez tisíc zediek naraz. Čo sa mňa týka, nepočítal som ich, ale som ochotný im to uveriť. Vlny zombies doslova zaplavujú celú obrazovku, derú sa cez nami nastražený ostnatý drôt a guľometné hniezda a ak stojíme na vyvýšenom mieste, vylezú na seba a vytvoria pyramídu, podobne ako vo filmovej scéne z útoku na Jeruzalem.

Vtedy hra ukazuje svoju skutočnú silu a bez tímovej spolupráce je veľmi ťažké hordu úspešne zdolať. Arzenál je bohatý a rukami nám prejde vsetko možné, od granátometov az po plne automatickú brokovnicu. Pozrieme sa do celého sveta, do vyššie spomenutého Jeruzalema, New Yorku, Moskvy i Tokia. Každá z týchto lokalít má štyri kapitoly z postupne sa zvyšujúcou obtiažnosťou. Ako bonus je tu celkom kvalitný pvp multi-player, kde je vzájomné vraždenie hráčov v pravidelných intervaloch obohatené o hordy. Vznikajú tak celkom úsmevné situácie, keď nevieme po kom strieľať skôr, lebo pohyby hordy vždy prezradia protivníkom našu polohu. Až na občasné bugy a nevyvážnosť nie je wwz veľmi čo vytknúť.  


napísal Combat77 25.1.2020



Páči sa mi! (+7)

ZOMBÍCI V HRÁCH

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17913)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk