StarCraft 2

StarCraft 2 je pokračovaním slávneho stárkraftu, na ktorom sme fičali pred desiatkou rokov. A kto nefičal, po zahratí StarCraft 2 si môže povedať, že si to plnohodnotne vynahradil.

PC
pridal life28 7.8.2010 o 12:14 pod používateľské recenzie

10


Blizzard nám priniesol niekoľko prelomových značiek, a aj keď rôznorodosť ich hier nie je veľká, fenomenálny Diablo, či Warcraft si získali srdcia miliónov hráčov dodnes. Čakanie na Diablo III je pre fanúšikov série čistým zabijakom, ale ani na nový StarCraft sa nečakalo krátko. Je to 12 rokov, odkedy 28. Februára 1998 vyšla stratégia, ktorá nemala obdoby ešte niekoľko rokov. Vtedy chudobný herný priemysel zažil boom.

Rovnaký, dokonca väčší, predviedlo pokračovanie, a v samotný deň uvedenia na trh predala hra už milión kusov. Za 48 hodín to bolo 1,5 milióna, čím sa stala najrýchlejšie predávanou PC hrou všetkých čias, a dnes už prekonala aj predaje pôvodnej hry za dvanásť rokov. Tisícky obchodov v noci 27. 7. organizovalo polnočný launch, a hru si mohli zahrať všetci v rovnaký čas. Dokonca Blizzard ani neuvoľnil žiadnu plnú testovaciu verziu pre recenzantov, ale mali sme možnosť zahrať si multiplayerovú betu.

Aj napriek tomu sme sa najviac tešili na osudy troch rás, ktoré si snažia vydobyť svoje miesto vo vesmíre 26. storočia. Práve tento príbeh vás bude ťahať celou kampaňou, ktorá nie je v dĺžke žiadne béčko, ale misie, cutscény a upgradovanie svojich síl vám zaberie desiatky hodín. Hlavný hrdina - Jim Raynor, bývalý mariňák, ktorý po zrade diktátora Arcturusa Mengska získal prívlastok zločinec, vrah a zlodej, sa bude primárne pokúšať pomstiť sa za svoju priateľku. Sarah Kerrigan bola vojak ako sa patrí, a Jimove city sa naplno prejavia v samom konci hry. Dovtedy ale Sarah bude vládnuť Zergom, práve tento čin spáchal Mengsk. Nechal ju napospas krvilačnej rase, ktorá si z nej urobila kráľovnú meča.

Práve zergovia tyranizujú ľudské (Terranské) kolónie, a napokon aj tretiu rasu - Protossov. Terrani pod velením elitných vojakov majú hrozbu potlačiť, a s pomocou Zeratula, Protosského mága aj zastaviť. Jim ale nie je práve v službe, preto ho prichádza zavolať Tychus, a spolu nastupujú na loď kapitána Matta Hornera. Toto nie sú jediné postavy, ktoré zo starej hry uvidíme, ale prestrihové scény vám odhalia ich skutočné osudy. Niektoré vás možno pekne podrazia, niektoré zase zachránia život, no budete mať možnosť sa aj rozhodnúť, ktorej postave dáte prednosť.

Príbeh je vyrozprávaný skvele, najmä kvalitnými videami, no pri tých pravých, renderovaných filmoch si poslintáte len málokedy. Každý rozhovor a ukážka stoja za to a zaujímavé sú aj briefingy pred misiami. Tie odhalia skutočnú situáciu na danej planéte. Planéty sú forma, ktorou si budete na kapitánskom mostíku vyberať misie, a každá z nich bude priliehať blízkej postave. Každá z nich sa vám potom odplatí peknou sumou kreditov, ktoré využijete v lodných priestoroch na nákup upgradov, vylepšení pre vojakov, či budovy, čo je pekne začlenené do skupín.

Predsa pred každou misiou je dobré sa vybaviť tým najlepším, čo inžinieri ponúkajú, a technológie Terranov sú založené len na technike. Môžete si tiež najať žoldnierov, ktorí pribehnú v kapsulách keď ich zavoláte, a teda ich nemusíte štandardne cvičiť. Určite neprehliadnete lodnú časť, v ktorej si môžete poobzerať svojich elitných vojakov v obrovských oblekoch, a určite vás bude zaujímať ako vyzerá vodič toho a toho stroja. Po kliknutí na danú jednotku v hre uvidíte v mini obrázku pohybovať sa vojaka v obleku, alebo priamo v tanku, alebo chodiacom mechu. Jednotiek je nespočetné množstvo, a to sme len pri Terranoch, ktorí majú 14 jednotiek a 15 budov. K niektorým z jednotiek sa dostanete len tak, že si ich najmete, alebo si k danej budove pristaviate laboratórium, no niektoré sú len v multiplayeri.

Misie sú tak rôznorodé, že aj posledné z nich vás budú nesmierne baviť, a každá z nich má inú náplň a iný štýl boja. Určite to nie sú úlohy, v ktorých musíte vyhladiť zergov, alebo obraňovať objekt. Už na začiatku hry vás prekvapí dynamické striedanie rôznych misií, no neskôr zistíte, že od rovnakého zadávateľa misie sa trochu podobajú. Napríklad doktorka Hansonová sa primárne zameriava na zachraňovanie a evakuáciu ľudských kolónií. Myslíte si, že narazíte na dve rovnaké, pri ktorých budete musieť obraňovať základňu, ale to ste sakra vedľa. Totiž v StarCrafte hrajú dôležitú rolu aj podmienky danej planéty, a jedna z nich napríklad obehne okolo slnka za pár minút. To spôsobuje, že deň a noc sa striedajú veľmi rýchlo a práve cez noc vyliezajú tie špinavé potvory. vtedy je čas na obranu základne, a cez deň zase na likvidáciu infikovaných budov. Špecialitou bude hra za rasu Protossov, takže si užijete ich jednotky, technológie, a originálnu hru za samotného Zertula, ktorý sa môžete spolu s jednotkami teleportovať na krátke vzdialenosti. Hra naberá nový nádych aj pri ochromovaní jednotiek, a naberá tak stealth prvok. Ak sa predsa len nebudete chcieť piplať so snipermi, stačí zhodiť príručnú atómovú bombu, a hneď vám srdce zaplesá.

Iné sú zase v duchu bojov na život a na smrť a iné zase o šikovnom premiestňovaní sa po mape. Misie, v ktorých vás ešte ku všetkému tlačí čas, sú veľmi akčné, čo by ste možno na stratégiu nepovedali. Utekajúci vlak, ktorý musíte čo najrýchlejšie zostreliť, alebo súperenie v zbrojení majú tie správne gule. Popri tom môžete skúmať okolie, čo je tiež dôležitá stránka gameplayu, veď na výrobu jednotiek potrebujete minerály a plyny vespénu. Na ich ťažbu budete potrebovať príslušné budovy a pracovníkov v ťažobných robotoch, takže starý princíp hry sa nezmenil. Pribudli nové prvky, aby sme neboli o suchu, a jedným z nich sú vedľajšie úlohy, ktoré splníte zväčša preskúmaním okolia. Hľadanie starých kostier a artefaktov, alebo svojich stratených priateľských jednotiek vám predĺži každú misiu, a samozrejme sa vám za to patrične odmenia kreditmi a výskumnými bodmi.

Vo svojich misiách nikdy nebudete sami, takmer vždy príde niekto na pomoc s niekoľkými jednotkami, a ani samotné hranie nie je o paľbe. Takmer vždy sa vám niekto ozýva do vysielačky, a oznamuje situáciu, ktorá sa často radikálne mení, a vy preto musíte zmeniť taktiku, ktorú ste doteraz praktizovali. Či už sú to pokyny od veliteľa, či zadávateľa misie, alebo pomocné hlásenia od vašej umelej inteligencie, ktorá má pod palcom celý dátový tok. Posiela aktualizované informácie na mape a oznamuje každý problém, ktorý by v základni mohol nastať. Dozviete sa tak, že máte málo budov potrebných pre vyšší počet jednotiek. A verte, niekedy ich budete mať až stovku.

Kampaň vám ubehne ako voda, a ak nebudete mať dosť bojov proti amatérom, môžete si vyskúšať aj skirmish súboje proti PC, alebo tréningové misie, v ktorých si musíte vystačiť väčsinou s pridelenými jednotkami. Pravým orechovým sú ale práve skirmish boje. Pokým v kampani boli útoky skôr naskriptované, tu už myslia samostatne a nikdy neviete, odkiaľ vás môžu napadnúť, alebo zničiť ťažobné stanice. Celkovo AI v hre je úctyhodná. Keď rozmiestnite jednotky okolo základne, a náhodou sa kde-tu zatúla malý zerginko, jednotky pohotovo reagujú, a po odstrelení narušiteľa sa vracajú na pozície. Tiež keď potrebujete zdemolovať pár budov, stačí svoje jednotky postaviť do stredu, a oni si už sami začnú obrábať budovu, ktorá je pri nich najbližšie. Z nudy.

Multiplayer vás pohltí rovnako ako v jednotke. Užijete si boje o územie, a cieľom bude rozdrviť nepriateľa. Sprevádza to samozrejme ťažba surovín, taktizovanie, a skúmanie obrany nepriateľa. Šikovní využijú super silné jednotky, akou je Thor, gigantický robot. Každá z rás má svoje výhody a nevýhody a hra za Protossov, či Zergov vám skvele kombinuje taktiku. Každý hráč sa nachádza na opačnom konci mapy a začínate s hlavnou budovou a pár SCV.

StarCraft II: Wings of Liberty je prvá hra, ktorá využíva nový, vylepšený herný a komunitný systém Battle.net 2.0. Systém umožňuje online hru na rôznych počítačoch, bez nutnosti prenášania podpisových súborov. Tiež dokáže zorganizovať niekoľko on-line udalostí, to znamená, že sa môžete tešiť na rôzne turnaje a ligy, ktoré bude Blizzard organizovať. V týchto ligách budú mať hráči vlastné úrovne, aby sa predišlo súbojom silného a slabšieho hráča. Battle.net tiež otvára marketplace, na ktorom si budeme môcť sťahovať platené mapy a DLC, či tie zadarmo. Nové rozhranie tiež obsahuje chat službu, podobne ako instant messenger umožňuje hráčom komunikovať počas hrania rôznych hier, alebo na prezentáciu svojich úspechov. Nechýba ani VoIP pre hráčov.

Samotná hra sa veľmi nezmenila, zostali staré dobré jednotky, no to všetko v skvelom grafickom kabátiku. Okrem namakaných filmov poteší aj interface a prostredia v hre. Tie sú mnohotvárne, a ani pri pohľade na rozpálený lávnatý povrch, či nočné prechádzky vo svetlách reflektorov vás nenechajú spať. Každý povrch planéty má špecifickú scenériu, či už je to lom, alebo džungľa. Nádherné sú aj svetelné efekty, a degustáciu najkrajšej grafiky v RTS hrách zavŕšia explózie veľkých budov a atómovej bomby. Boje sú také detailné, že vidíte po zemi krv, osvetľovanie od výstrelov, či skvelé tiene. Malou chybičkou krásy je slabučký antialiasing, no toto už bolo vyriešené. Hra napriek super grafike beží aj na slabších mašinách. Skvelú atmosféru vytvárajú hlavne kvalitné soundtracky, či už rockovejšie alebo tajomnejšie. A skvelé sú aj samotné zvuky a dabing.

Kochať sa budete aj lodnými priestormi, a v každom nájdete niekoľko zaujímavých drobností. V bare Cantina napríklad nájdete spravodajstvo, ktoré informuje o krokoch Mengska, alebo jukebox, v ktorom si vyberiete tú svoju. Na nástenke zase visia trofeje zo zabitých zergov. V laboratóriu zase vidíte liaheň zergov, a aj nepreskúmaný artefakt protossov. Proste stále je čo objavovať, a ak vás naozaj príbeh pohltí, práve týmto drobnostiam venujete pozornosť. Neskôr vyjdú pokračovania tejto kampane vo forme ďalších StarCraft 2 hier.

Blizzard po 12 rokoch dokázal niečo, čo iní vývojári len opisujú. Síce im vývoj hry trval brutálne dlhý čas, no výsledok je dokonalý. Na hre nenachádzať žiadnej chyby, ale predsa len sa prekonám, a do mínusov dám hoci banálnosti. StarCraft II: Wings of Liberty je asi najlepšou Real-Time Strategy hrou súčasnosti.

Plusy:     - príbeh

                - rôznorodosť misií a celá kampaň

                - postavy a rozhodovanie

                - obrovský počet jednotiek

                - grafika

 

Mínusy:  - možno trošku veľa prestrihových scén


napísal life28 7.8.2010



Páči sa mi!

10
STARCRAFT 2

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19601)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk