Far Cry 2

Poďme prelievať krv v Afrike

PC
pridal carny15 30.8.2010 o 13:26 pod používateľské recenzie

6.5


Afrika. Čierny kontinent. Kolíska ľudstva. Aj takto by sa dal nazvať tento kontinent. Kontinent ktorého história je plná ozbrojených konfliktov,či už medzi domorodými kmeňmi,osídľovaním počas 2 svetovej vojny, ale aj počas občianských vojen. Práve v jednom takomto fiktívnom konflikte v jednej fiktívnej zemi je zasadený príbeh Far Cry 2. Pri tomto názve sa vám určite vybaví mega-úspešný hit z roku 2004 ktorý vznikol v dielňach Cryteku a uzrel svetlo sveta spod ochranných krídel Ubisoftu. Ale vo Far Cry 2 by ste márne hľadali mimozenšťanov alebo iné kreatúry. Ono je to vlastne iba pokračovanie názvom. Far Cry a Far Cry 2 nemajú dokopy nič spoločné okrem strieľania,jazdenia a ohromujúcej grafiky. Z toho čo som vám zatiaľ prezradil by ste usúdili že Far Cry 2 je dôstojným pokračovaním hry z roku 2004. Áno aj nie.

Príbeh Far Cry nás zaviedlo na exotický ostrov plný žoldákov a mimozemských kreatúr. Ale príbeh Far Cry 2 nás zavedie do vojnou zničenej Afriky. Proti sebe v tejto ,,domácej vojne stoja dve znepriatelené frakcie-APR vykorisťovatelia ktorých hlavným cieľom v je prebrať úplnú kontrolu nad krajinou,a UFFL patrioti ktorý zubami-nechtami bránia svoju rodnú krajinu. Obe strany zásobuje celosvetovo hľadaný díler zbraní Jackal(po našom Šakal). Ten obe strany podporuje v boji a neustálym vraždením profituje z tejto vojny. Kedže Jackal je zapletený skoro v každej vojne v Afrike i mimo nej,do Afriky boli vyslaný žoldnieri z celého sveta aby Jackala odstránili. Medzi nimi sa nachádzate aj vy,skúsený žoldnier a vojak.

Ale násť Jackala není ľahké a cestu k nemu si budete musiť neraz presrieľať. Budete totiž plniť misie pre obe strany a výmenou za dobre splnenú prácu budú informácie a diamanty-aktuálna mena v krajine. Bohužiaľ náplň misií je jednotvárna a po čase nudná a frustrujúca. Pretože misia sa skladá z následovných bodov 1.Choď do auta 2.Vez sa niekam polhodinu 3.Vystreľaj všetky náboje do tupých protivníkov. Skvelé čo? A takto to ide od úplného začiatku. Ale aby sme nemuseli pohodinu cestovať,stačí sa odviezť na najbližšiu autobusovú zastávku ktorá je vždy umiestnena na okraji mapy alebo jedna jediná v strede,čiže to robí ďalšie 10 minútové cestovanie. A navyše vás budú celú cestu otravovať ozbrojenci ktorí šoférujú ako po porážke a nieje problém sa ich striasť. Ale možnosť cestovania nieje obmedzená len na cestnú dopravu ale taktiež na lodnú. Lodnou dopravou myslím motorové člny a v neskoršej fáze hry aj menšie lode.Ale ako to platí pri cestnej doprave celý čas po vás budú páliť vojaci tak neraz budete musieť opustiť vozidlo z ktorého budú po pár zásahoch šľahať plamene. A keď konečne dorazíme na miesto,nečakajte nič iné len super-vojakov ktorý podľa najmenšieho pohybu dokážu lokalizovať vašu presnú polohu. Ale keď vás nájdu nedokážu s tým nič robiť! Len kričať,utekať a pokým sa spamätajú tak ich budete hneď kropiť olovom z vašej fľusačky. Ale musím autorov pochváliť za prístup k misiam. Chcete nepriateľov zabiť takticky z diaľky pomocou sniperky,alebo si zoberiete ľahký guľomet a zahráte sa na Ramba?

Ale aby ste nestrieľali len AI idiotov autori si pre nás prichystali aj multiplayer. Ale úprimne od neho veľa nečakajte pretože kvôli jeho krátkej trvanlivosti sa na serveroch veľa ľudí nezdrží a pre mňa osobne bol veľký problém násť živích spoluhráčov. Takže ak dovolíte multiplayer tu veľmi rozmazávať nejdem pretože popravde nestojí zanič.

A dostaly sme sa konečne k nejakému pozitívu z celej hry a tým je zbraňový arzenál. Ten je naozaj úctihodný a každý si nájde svojho ,,miláška. Od jednoduchých pištolí,cez automatické a poloautomatické zbraňe,brokovnice ,,pumpovačky až po sniperky rôznych druhov a raketometov,plameňometov a iných ďalšich metov .Spolu môžete nosiť ale len štyri zbrane,čiže mačeta,pištoľ alebo uzi,samopaly alebo brokovnice až po ľahké guľomety,sniperky alebo ,,mety. Ale nečakajte že hneď budete mať všetky zbrane. Tie sa budú postupne odomykať plnením úloh od predajcu zbraní. Bohužiaľ aj tieto misie sú stále tie isté. Treba vždy vyhodiť do vzduchu konvoj zo zbraňami ktorý krúži po tej istej trase celý čas pokým mu neskrížite cestu vy.

Ďalšie pozitívum hry je rozloha mapy. Kedže sú mapy dve (tá druhá sa otvorí asi v polovici hry) spolu to robí uctihodných 50 km štvorcových. Taktiež stavba terénu je zaujímavá a za misiami si to ,,seknete cez hory,džungľu,step,močiare alebo cez púšť. Navyše zmena prostredia je plynulá,takže pri odchode z púšte najprv čakajte malé steblá trávy až po husté a nepriehľadné džungle.Taktiež zaujímavým spestrením je 24 hodinový cyklus a dynamická zmena počasia. 

Konečne sme sa dostali k najlepšiemu čo hra ponúka a to je technické spracovanie.Ubisofťácky Dunia Engine je perfektný a hra tak ponúka nezabudnuteľný zážitok z hry.Grafika je pekná a ostrá,najmä kvalitné textúry stoja za pochvalu. Taktiež klobúk dolu za optimalizáciu. Je vidieť že na engine si autory dali záležať kedže engine vznikol pre túto hru. Takže očakávajte plynulú hrateľnosť aj na slabších strojoch. HDR a Bloom efekty urobili svoje a stvorili dokonalý obraz,ktorý si dokonca dovolím porovnať s Cryenginom 2.
Hra pôsobí realisticky ako v DX10 tak aj v DX9.V hre je mnoho nastavení grafiky takže nájsť svoje nastavenia a rozbehnúť hru na hrateľnom framerate a udržať hru graficky príťažlivú nieje problém.

Far Cry 2 síce nesplnila presne to čo nám autori sľubovali počas vývoja,ale aj tak je to kvalitná FPS.Keby autori dotiahli všetky aspekty v hre do úplného konca mohli sme hrať hit roku 2008.Takto ale hrávame iba priemerný FPS titul s nadpriemerným technickým sparcovaním ale aj s podpriemerným príbehom


Plusy

- Grafika a atmosféra Afriky
- Široká ponuka zbraní
- Vozový park
- Rozloha

Mínusy

- AI
- Okamžitý stereotyp
- Frustrujúce hliadky
- Zdĺhavé cestovanie
- Multiplayer


napísal carny15 30.8.2010



Páči sa mi!

6.5
FAR CRY 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / Ubisoft
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24.10. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19861)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk