Cyberpunk 2077

Vitajte v Night City! Mesto, ktoré nikdy nespí. Mesto, kde ľudia chodia v T-pózach a sedia na neviditeľných stoličkách.

PC
pridal DarkDRAGON 29.12.2020 o 19:24 pod používateľské recenzie

7.0


 Vitajte v Night City! Mesto, ktoré nikdy nespí. Mesto, kde ľudia chodia v T-pózach a sedia na neviditeľných stoličkách. Chcete si užiť poriadne bugy a hrozný technický stav hry? Tu si to užijete do sýtosti! Naštartujte svoj PC, ktorý vás v slzách prosí, aby ste mu to nerobili. Prípadne naštartujte svoju PS4, ktorá to už predom vzdala a užite si hodiny zábavy, sklamania a hnevu!

 Nechcem vás strašiť, moja recenzia nie je zameraná len na katastrofálny stav tejto hry, ma aj plno plusov. Môj pohľad na hru vysvetlím, no poukážem aj na to, prečo som sklamaný. Prial som si ako fanúšik tohto štýlu, aby sa to dotklo hviezd. Žiaľ, tak vysoko toto dielo nedosiahlo. Nakoniec ten, kto sa vystrelí tak vysoko, musí očakávať aj tvrdý pád na zem.

 Cyberpunk 2077 sa odohráva v mega-meste zvanom Night City a jeho púštnatom okolí, ktoré sa nachádza v severnej Kalifornií. Nie je to však štandardná betónová džungľa, ako si predstavujete. Skoro všetko je ovládané korporáciami a rôznymi gangmi. Ich hlavným cieľom je ovládnutie mesta. Samozrejme toto vedie k neustálym ozbrojeným konfliktom. Hlavný hrdina je zasadený do prostred tohto diania. Vašou úlohou bude nájsť spôsob, ako sa vypracovať a neskôr prežiť výdobytok novej technológie, ktorá vás ohrozuje na živote. Budete doprevádzaný známym rockerom Johnym Silverhandom, ( ktorému vdýchol život Keanu Reeves ) na neľahkej ceste. Ako hra začína, tak sa môžete rozhodnúť, či chcete začínať ako: nomád, pouličný fagan alebo korporát. Je na vás, ako to odpálite, no okrem rozdielnych štartov, sa to postupne všetko napojí na jednu rovnakú líniu. Cieľ bude jediný, no jeho zakončenie sa môže odlišovať. Záleží len na vašom rozhodovaní sa.

 Musím uznať, že ma hra očarila svojou atmosférou a perfektne spracovaným prostredím. Všetko spolu vytvára pocit možnej budúcnosti. Obrovské kovové budovy, všade plno svetielok, farebných neónov, strojov, nebezpečných robotov a samozrejme, modifikovaných ľudí s kybernetickými časťami tela. Na vás len ostáva, ako sa k mestu postavíte. Necháte sa ním pohltiť alebo si pôjdete vlastnou cestou bez ohľadu poskytovanej možnosti? Samozrejme je škoda, nevyužiť daných darov, no nie všetko je zadarmo.

 

 

  Mapa sa na prvý pohľad môže zdať veľká, no časom zistíte, že tak úplne nie je. Mne rozsiahlosťou prišla tak akurát. Budete mať veľa možnosti, čo vo svete robiť. Buďto si chcete zabojovať a zničiť niektoré gangy a ukradnúť im zbrane alebo si brať rôzne vedľajšie misie od kšeftárov. V meste ich je celkom plno a každý po vás bude niečo chcieť. Chcete sa stať nájomným vrahom? Nech sa páči! Niečo sabotovať, ukradnúť, ísť na preteky, uniesť niekoho? Všetko to máte pred sebou, len si vybrať, čo skôr. Okrem perfektnej hlavnej dejovej línií, vedia aj vedľajšie úlohy zaujať. Pár z nich som si ja zapamätal, pretože boli skutočne zábavne. Lenže aj v tomto smere hra začne škrípať. Napriek rôznym dôvodom, prečo niečo robíte, nakoniec to vedie k tomu rovnakému koncu. Nevie to ani zachrániť čítanie si SMS správ, prečo niekto po vás niečo chce. Pretože hneď viete, že dokončenie bude viesť rovnakým smerom, ako X podobných predošlých úloh. Napriek častému stereotypu, nemôžem zase povedať, že by to bolo úplne to isté, ako napr. v Ubisoft hrách, čo je plus. Aspoň sa to aj snažili spraviť tak, aby to nebolo úplne len skopírované a bez pozadia.

 Zbrane v tejto hre sú perfektne spracované. Sú veľmi rôznorodé a to ma bavilo. Každá zbraň mi prišla špeciálna svojím vlastným spôsobom. K dispozícii budete mať strelné zbrane ako: brokovnice, pištole, samopaly, ostreľovacie pušky. Všetko môžete modifikovať aj vylepšovať. Niektoré majú špeciálne možnosti ako navádzacie strely, výbušne náboje, elektrické, penetračné cez steny atď. To isté platí aj o chladných zbraniach, kde môžete používať: pálku, nožík, katanu, prípadne sa len spoľahnúť na svoje päste. Keďže už z názvu je jasné, že sa budete nachádzať v sci-fi dobe, budete môcť modifikovať svoju postavu kyberwarom. Keď si vyhľadáte rozparovača, tak vám dokáže vylepšiť telo k nespoznaniu. Modifikácie vám vedia uľahčiť hru. Silnejšie ruky na mlátenie protivníkov, lepšie nohy, vďaka ktorým vyššie vyskočíte, orlí zrak, viac možností hackovania, to všetko vám môže pomôcť. Samozrejme, keď máte dostatok financií.

 

  Dôležité je v hre cestovanie, okrem rýchleho presunu na mape, máte aj vozidla, ktorých je celkom dosť. Rôzne auta a motorky, no všetky sa odlišujú dizajnom a rýchlosťou. Niektoré dostanete zadarmo alebo si ich môžete nájsť niekde skryté. No najčastejšie, si ich po celom meste môžete kupovať. Jazdný model mi v hre prišiel strašne divný a celú dobu mi skôr prišlo, že šoférujem motorový čln a nie auto. Jazdenie som preto preferoval na motorke, kde to bolo o niečo lepšie.

 Počas hry získavate za všetko možné skúsenosti a vďaka ním vám stúpa level postavy. Maximálny level je 50. Vylepšovať si môžete možnosti technických zdatností pre výrobu, inteligencie na hackovanie, silu na vyšší život a účinnejší boj zblízka alebo chladnokrvnosť pre tichý postup. Každá schopnosť sa rozvetvuje hlbšie a budete si ju môcť vylepšiť ešte detailnejšie pomocou jej pasívnych bonusov. Čo sa týka príbehu, nechcem moc zachádzať do detailu. Postavíte sa často pred ťažké rozhodnutia, ktoré ovplyvnia priebeh hry, prípadne jej koniec. Môžete si aj naviazať romantické vzťahy, no tiež záleží za aké pohlavie budete hrať a kto sa vám bude páčiť.

 Bojovanie je v hre tak dôležité, ako aj rozhodovanie sa pri odpovediach počas príbehu. Keď to hráte na vyšších obťažnostiach, je si potreba premyslieť, proti komu idete. Niekedy sa neobávajte kvantity, ale skôr proti akej kvalite sa postavíte. Stačí podceniť kyberpsychoša a ani si to nestihnete uvedomiť a hneď budete prdieť do hliny. Možnosti boja sú rôzne, niekde sa im dá aj úplne vyhnúť. Hra vás väčšinou neobmedzuje. Keď máte rádi Rambo alebo "ninja" štýl, môžete sa slobodne rozhodnúť, čomu dáte prednosť. A.I nepriateľov je extrémne pripečená a "stealth" postup vás môže často zachrániť. Pri ozbrojených konfliktoch, to môžete poriadne roztočiť kvantami zbraní, rôznymi granátmi alebo si to užiť pekne nablízko a osobne. Inventár má obmedzenú váhu a je nutné si dávať pozor, aby ste sa nepreťažili. Potom sa vám bude blbo chodiť. Výhodou je, že je možne naškrečkované veci okrem predávania aj rozoberať. Za suroviny, si môžete vyrábať alebo vylepšovať ako oblečenie tak aj zbrane. Počas hrania a túlania sa po meste ma neuveriteľne nasral zbytočný systém zločinnosti. Kedy sa polícia doslova za vami neustále teleportuje, aj keď stojíte na mieste v budove, tak z ničoho nič vám vystrelia z prdele. Nič tak zlé som v tomto duchu spracované ešte nikdy nevidel. Silno odporúčam sa im vyhýbať aj tak im budete z 99% u riti.

 Po grafickej stránke vie byť hra skutočne nádherná, ak funguje. A tu sa dostávame aj ku kritickým mínusom. Technický stav je zatiaľ najhorší, aký som snáď kedy zažil. Aby som to porovnal, tak Witcher 3 v pôvodnom stave, fungoval znateľne lepšie a to bola omnoho rozsiahlejšia hra. To isté, keď to porovnám s hrou Skyrim. Samozrejme aj tieto hry boli dosť zabugované a ešte, aj sú. No keď to dám do priemeru, tak v Cyberpunku neprešlo snáď ani 10 minút bez toho, aby som na nejakú chybu nenarazil. Máme tu klasiku ako vznášajúcich sa ľudí, vytŕčajúci pinďúr z gatí, T-pózy u NPC, neviditeľné zbrane, zapustené vozidla v textúre, veci, ktoré sa nedajú vziať a miliarda ďalších problémov, ktoré by som tu rozpísal ešte na ďalšie dve A4. Toto sú ale len chyby, takzvané bugy, potom prichádzajú problémy v ich engine.

 Pri ich odporúčaných požiadavkách ani výkonné zostavy to nedokážu stabilne udržať a FPSka idú rýchlo dole. Textúry, ktoré sa často ani nečítajú a napr. na reklamných tabulách sa mi často, ani nenačítali a zostali tam iba machule. Fyzika, ktorá občas nie je prítomna a zbrane/veci/ľudia sa vznášajú vo vzduchu. Voda, ktorá ako, keby ani neexistovala a bola to len fólia. Nereaguje na výstrely alebo výbuchy, proste má nulovú reakciu. Je toto skutočne next-gen? Niekde áno a niekde vôbec nie. Je vidieť a hlavne strašne cítiť, že je to nedorobené.

 

 Neustále som počas hrania mal pocit, že mi tu niečo chýba. Keď som sa spätne pozrel na možnosti, čo CDProjekt RED prezentoval, došlo mi, že plno veci v hre bolo odrezaných. Kde je funkcia tuningovania si vozidla? Prečo je v hre len trápny rýchly presun po mape a, kde zmizlo metro? Koľajnice v hre vidíte, no vlak nikde. V reklamách je hlavný hrdina v metre aj v trailery bol, ako sa ním premiestňuje po meste. Tu nič také nie je. Trauma tím, mal obrovskú reklamu na začiatku, no okrem prvej misie, pre nich viac už nič nerobíte a uvidíte ich v meste len občas. Načo nám ich toľko prezentovali? Neskutočne premrhaný potenciál. Pre NCPD takisto nič nerobíte, okrem vysekania nejakého gangu za prachy, no plnohodnotné misie úplne chýbajú. Je plno gangov v meste, no počas hry vám môžu byť úplne ukradnutý, k žiadnemu z gangov sa vlastne ani pripojiť nemôžete. Viacero vedľajších úloh ide hlavne cez kšeftárov a budovanie reputácie je vám viac menej úplne k hovnu. Všetci sú neustáli potenciálni nepriatelia a vy s tým nič nemôžete urobiť.


 Recenzia napísaná po dohraní a splnení skoro všetkého čo mesto ponúka, odohrane za cca 90 hodín na PC s hotfix patchom 1.06. Aby som to zhrnul, hra vie osloviť milovníkov FPS RPG sci-fi hier. Príbeh vie zaujať a gameplay zabaviť. Atmosféra je parádne spracovaná tak ako aj prostredia, ktoré priam prekypujú zaujímavým pohľadom na budúcnosť. Hudba mi v hre sedela a rádiové stanice počas jazdy sa mi natoľko zapáčili, že som si musel zohnať soundtrack. No zbytok je obrovské sklamanie 


 Prečo? To je otázka, ktorú si tento rok neustále kladiem. Napriek obrovským problémom, ktoré náš svet zastihli a premietli sa aj do odvetví hier, ma osobne tento rok nič extrémne nesklamalo. Odklady boli očakávané, narýchlo vydané hry taktiež. Nečakal som, že zrovna veľkolepý titul Cyberpunk 2077 od herného božstva firmy CDProjekt RED, bude zrovna to, čo ma tento rok viac sklame ako pandémia. Táto hra sľubovala veľa, jej tvorcovia nás uisťovali, že odklady sú nutné, aby to vyšperkovali ako kráľovskú korunu. Nakoniec je pravda inde a všetky klamstvá sa im vracajú. Nie je to len kvôli hroznému technickému stavu, ale aj kvôli vystrihnutému obsahu, ktorí nám predtým sľubovali. Ako by povedala naša známa slovenská celebrita, feťák Dušan „sklamal som sa v láske, v láske som sa sklamal, tak vám poviem v láske som sa sklamal, viete ako. Moje hodnotenie 7/10.


napísal DarkDRAGON 29.12.2020



Páči sa mi! (+17)

7.0
CYBERPUNK 2077
skvelý príbeh
zbrane
možnosti vylepšovania
vedľajšie úlohy
prostredie a atmosféra
grafika a postavy
soundtrack
rôzne konce
celková dĺžka hry
optimalizácia
bugy/glitche
fyzika a voda
premrhaný potenciál trauma tímu
nedá sa pridať do gangu
žiadne plnohodnotné úlohy pre NCPD
odstránená možnosť upravovať vozidla
žiaden presun metrom/vlakom
jazdný model
žiaden epický boss

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19628)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk