Hranie na budgete

Určite poznáte ten pocit sebareflexie, kedy sa pozastavíte nad svojím míňaním v oblasti vášho obľúbeného hobby.

PC
pridal jones555 7.3.2021 o 17:42 pod používateľské recenzie

Určite poznáte ten pocit sebareflexie, kedy sa pozastavíte nad svojím míňaním v oblasti vášho obľúbeného hobby. Ani pre študentov muklujúcich v Tescu nie je problém zarobiť tých 60 europapierov, keď nový „Ubisoft: The Open World Game“ je dobrodružstvo na desiatky hodín. Nová konzola, nové hry, sem tam nejaké to predplatné, jedna konzolová generácia sa vie vyštverať z pôvodnej investície na desaťnásobok. A potom si váš kamoš kúpi playko z blšieho trhu a hrá na ňom tie najväčšie pecky v masívnych zľavách. Tiež som v minulosti utrácal peniaze na to najnovšie a najlepšie. A o čom som prišiel? V podstate o nič, koľkokrát stačí počkať tri mesiace a tá nová AAA hra, o ktorej všetci hovoria je za polovicu. Hranie môže stáť drobné a môže stáť obličku. Rozhodol som sa na základe mojich skúseností spísať zopár tipov na to ako skresať finančné náklady a zároveň si zachovať určité štandardy. Upozorňujem, že väčšina tipov je až okato zrejmá, no možno objavíte aj nejaký nový poznatok.

 

Hranie na PC vs konzola.

Konzoly majú jednoznačne navrch v lákavej počiatočnej, často dotovanej cene, zatiaľ čo na PC hráčoch si poryžujú výrobcovia komponentov na každom individuálnom diely skladačky. PC verzie hier sú prevažne lacnejšie a nevyžadujú nenažrané mesačné poplatky za online hranie, vďaka ktorým preplatíte celú konzolu počas jej života. Čo sa týka digitálneho predaja, PC ponúka plejádu online obchodov, svoj požadovaný titul nájdete takmer vždy v nejakej akcii, ak nie rovno zadarmo. Na konzolovom ihrisku ste závislí od cien jediného obchodu. U fyzických kópií je to presne naopak v prospech herných konzol, viacero obchodov ponúka rovnakú hru. Vašu kópiu môžete navyše predať, požičať, vymeniť, či kúpiť použitú hru s výraznou zľavou.

 

 

Všeobecné tipy.

 

Trojmesačné a ročné pravidlo:

Veľa hier dostáva úvodnú zľavu už v prvých troch mesiacoch. Často vidíme októbrové, či novembrové tituly v decembrovom výpredaji s tretinovou zľavou. Nedávno vydaný Call of Duty: Cold War ponúkal Activision už po jednom (!) mesiaci za 40€ (v čase písania tohto článku), to je usporená dvacka za štyri týždne čakania.

Ročné kúsky nájdeme prevažne za polovicu. Tituly zamerané na Multiplayer si chceme samozrejme zahrať v období vydania, kedy je komunita najaktívnejšia. No pri single-player tituloch nevidím dôvod aby sme sa ponáhľali s kúpou. Za ten rok sa vaše vyhliadnuté open-world RPG opraví a dostane nejaké to DLC, ktoré vy následne získate v kompletnej edícii. S kúpou Multiplayer titulov odporúčam počkať na úvodnú zľavu, ktorá prichádza často do troch mesiacov, s kúpou Singleplayer hier rok. Je to len orientačný čas, pretože často sa dočkáme už po pol roku masívnej 50% zľavy.

 

Predaj z druhej ruky

Bazárový predaj leží mnohým hráčom v žalúdku, no jedná sa o legitímny spôsob ako si vychutnať nejakú hru za lacnejší peniaz. V prípade starších konzol si nové hry v obchode už ani nekúpite. Bazár samozrejme obnáša viacero rizík a človek musí vedieť chodiť v tom „bazošovom“ bahne. Som si celkom istý, že deviatym kruhom pekla je Facebook Marketplace, kde väčšina mojich konverzácii pripomína obrázky z humoristického instagramového profilu bazarikpiko. Nákup z druhej ruky nie je rozhodne taký pohodlný ako nákup z obchodu. No kde sa niekto bojí vkročiť, iný nájde poklad. Ponúkam menší tip. Chcete si kúpiť konzolu z druhej ruky? Možnože namiesto najlacnejšej ponuky typu konzola-ovládač si vyberte tú, ktorá ponúka najviac protihodnoty vo forme extra hier a príslušenstva. Nežiadané hry môžete spätne predať a tento zisk vám zrazí cenu konzoly ďaleko viac.

 

 

Predplatné služby:

V posledných rokoch sme si mohli všimnúť nástup rôznych predplatných služieb, ktoré ponúkajú tonu obsahu za opakujúcu sa mesačnú platbu. Tieto hry vám po uplynutí predplatného neostanú, no máte prístup k veľkej knižnici hier za poplatok, ktorý je zlomok z ceny novej hry.

Služby ako EA Access či Gamepass ponúkajú vynikajú protihodnotou, pričom väčšinou sa do nich dostávajú ani nie rok staré tituly. Ak máte konzolu a chodia k vám kamaráti na FIFU a UFCčko, je výrazne výhodnejšie si platiť ročný EA Access ako kupovať tieto tituly individuálne. Už si len dajte pozor, aby ste sa nedostali do takzvaného „subscribtion hell“.

 

 

Všeobecné pasce:

 

Predplatné služby – pokračovanie

Všetky predplatné služby sú ponúkané vo forme kratšie - dlhšie obdobie, kde druhé menované vychádza ako tá výhodnejšia ponuka. Veľa hráčov si tak predplatí nejakú službu na rok, no reálne ju využíva iba dva-tri mesiace. Toto píšem z vlastnej skúsenosti, kedy som si na Xboxe predplatil EA Access na rok, no využíval som ho asi iba tri mesiace. Mnoho hráčov si taktiež predpláca komplexnú službu, pričom reálne hrá iba jeden-dva tituly. Toto bol opäť môj prípad so službou Gamepass, kde som rozohral Forzu: Horizon 4 a platil kvôli nej službu naďalej, aj keď som ju mimo toho nevyužíval. Je teda potrebné si zvážiť, či danú službu reálne využijete, a či nie je lepšie si dané hry zakúpiť naplno.

 

Akcie

Pravidelne vidím kamarátov, ako nakúpia počas výpredajov množstvo hier, z ktorého hrajú nakoniec len tretinu. Ak ste si neistý kúpou, nenechajte sa zlanáriť časovo obmedzeným výpredajom. S najväčšou pravdepodobnosťou danú hru nájdete vo výpredaji znova o pol roka. Každý skúsenejší hráč už dávno vie, že nakupovanie hier „do zásoby“ je úplná blbosť.

 

Zberateľské edície

Týmto textom si asi pohnevám zopár zapálených zberateľov, chcem preto zdôrazniť, že ide naozaj iba o môj subjektívny pohľad. No ak mám vybrať moje absolútne najhoršie finančné rozhodnutie, sú to práve zberateľské edície hier. Vo väčšine prípadov ponúkajú otrasnú protihodnotu vo forme nekvalitnej plastovej figúrky, nejakých zbytočných materiálov a lacný DLC content. Pekný artbook vie potešiť, no v praxi si ho prelistujete len raz. V skratke preplatíte hru trojnásobne za niečo, čo vám na poličke chytá prach. A ak si myslíte, že raz bude mať tá Watch Dogs „collectorka“ trojnásobnú hodnotu, tak sa poriadne mýlite. Existujú prípady limitovaných edícii, po ktorých sa len tak zaprášilo a kolujú teraz na ebayi za tučný balík. No skôr môžete očakávať, že po pár rokoch klesne hodnota vašej zberateľky o dve tretiny. Ak chcete niečo lepšie ako základnú plastovú krabičku pre hru, ktorá si podľa vás zaslúži extra investíciu, skúste steelbook, prípadne zoberte tú „menšiu“ verziu zberateľskej edície bez figúrky.

 

Extrémny držgroš round-up

Ak ste PC hráč a chcete si prejsť nejaké exkluzivity, no nechcete sa naplno vložiť do vlastníctva hernej konzoly, môžete si zakúpiť konzolu z druhej ruky s požadovanými hrami, všetko prejsť a jednoducho ju spätne predať. V horšom prípade stratíte na hodnote pár eur, v lepšom prípade na tom ešte aj zarobíte. Ako som už vyššie spomínal, ak si kúpite konzolu s viacerými hrami a rozpredáte ich samostatne, môžete si pýtať vyššie sumy jednotlivo.

A na záver rýchly tip pre majiteľov Playstation 4. Platenie za online je nutnosť a pekná nenažranosť, no ak máte pocit, že si chcete zahrať pár krát do roka nejaký online zápas a nevyužívate hry z ps plus kolekcie, môžete si jednoducho vytvoriť nový účet a použiť dvojtýždňový trial. Nie je to pohodlné riešenie a ak hrávate online pravidelne, je lepšie si zaplatiť ročné členstvo. Ak vás ale sporadicky chytí nejaká online hra na týždeň a zvyšok roka službu nevyužívate, 10 minút nepohodlia pri vytváraní účtu bolí menej ako mínus 60€ na (bankovom) účte. Len si nezabudnite odstrániť kartu.

 

Do čoho sa oplatí investovať?

Do všetkého, čo vydrží dlhé roky! Váš monitor by nemal byť ten najlacnejší fullHD šunt za kilo a to isté platí aj o telke. O dva roky sa budete škrabať po tvári, že by ste predsa len chceli niečo lepšie, niečo väčšie, s nejakými extra technológiami. To isté platí aj o ozvučení. Dobré stereo prežije desiatky rokov. Profesionálne slúchadlá môžu vydržať tiež dlho, nakoľko sú stavané na roky intenzívneho používania v štúdiu. To sa avšak nedá napísať o herných slúchadlách, ktoré vám odídu po skončení záručnej doby. Vo všeobecnosti ak kupujete audio, tak nie „herné“, dostanete horší produkt po zvukovej, konštrukčnej a aj estetickej stránke. Ak je váš mentálny vek 10 rokov a páči sa vám agresívny „gamer“ look, nikto vám samozrejme nebráni. Tým nechcem napísať, že všetky herné slúchadlá a reproduktory sú vyslovene zlé, o niektorých ikonických herných slúchadlách som počul len chválu. Ale porovnateľné „neherné“ produkty sú v danej cenovej hladine takmer vždy lepšie a kvalitnejšie.

 

Z vlastnej skúsenosti neodporúčam príliš investovať do herných myšiek, s cenou paradoxne rastie poruchovosť.

V prípade klávesníc sa nedajte zlákať na značku a RGB. Radšej si kúpte reálnu mechanickú klávesnicu bez lacných trikov, ako jej RGB imitáciu za rovnaký peniaz.

 

Cenové zrovnanie konzol

Microsoft ponúka veľa muziky za málo peňazí, Xbox nájdete bežne v akciách a Gamepass ponúka skvelú protihodnotu. Konzolu od Microsoftu môžem odporučiť do všetkých domácností, ktoré sa pokukujú po lacnom hraní. Na druhom mieste je Sony, ktoré vie ponúknuť veľmi pekné zľavy na svoje staršie tituly, no konzoly si držia cenu viac ako tie od Microsoftu. Podobnú situáciu vidieť aj na bazároch, kde PS4 slim sa často predáva aj za cenu Xbox One X. Do budúcna sa mi nepozdáva zvyšovanie ceny first party titulov na 80€. Ja osobne milujem viacero hier od Sony štúdií, no nemilujem ich na 80€. Na poslednom mieste je neprekvapivo Nintendo Switch, ktoré má aj po štyroch rokoch od vydania cenovku niekde medzi nextgen konzolami bez diskovej mechaniky. Portovanie hier a výroba fyzických kópii je finančne náročnejšie pre prenosný Switch s rozdielnou architektúrou. Tu sa opäť dostávame do roviny silných subjektívnych názorov, no nemyslím si, že Mario Tennis či bezduchý port 10 rokov starej Zeldy z Nintendo Wii zodpovedá 60 eurovej cenovke. Na nejaké výrazné zľavy zabudnite, hry stoja aj po niekoľkých rokoch rovnako ako v deň vydania. Gaming na Switchy je veľmi drahý, no je to jediný spôsob ako si vychutnať nové hry na cestách. Nintendo síce má najlacnejšie online služby z trojice, no neponúka ako proti hodnotu také zaujímavé tituly ako Sony a Microsoft. Taktiež sú tieto online služby notoricky zlé.

 

Slovíčko na záver

Ak sa dokážeme odosobniť od zbytočných emócií a byť k sebe úprimní, kúpa novej hry v deň vydania je zlé finančné rozhodnutie. Toto zlé finančné rozhodnutie veľmi rád spravím pre podporu vývojárov, ktorí priniesli niečo naozaj špeciálne. No naozaj špeciálne hry nevychádzajú každý mesiac a väčšine titulov viac pristane zľavnená cenovka. Hranie je v dnešnej dobe dostupné naozaj pre každého a trh ponúka viaceré možnosti, ako si vychnutnať gaming aj s obmedzeným rozpočtom. Tie ušetrené eurá môžete hodiť do akcií či pozvať za ne vašu polovičku na romantickú večeru. Som zvedavý na vaše názory a postrehy, ak máte nejaké tipy podeľte sa s nimi v diskusnej sekcii.


napísal jones555 7.3.2021



Páči sa mi! (+9)

HRANIE NA BUDGETE

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19855)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk