Dino Crisis 2

Pokračovanie úspešného survival hororu menom Dino Crisis, ktorého druhé pokračovanie prezlieklo kabát do akčnejšieho štýlu. Jedna z najlepších akčných adventúr od Capcomu, ktorá okrem návratu do treťohôr prekvapila hlavne svojím neobyčajným dejom.

PS2
pridal Roné 29.11.2010 o 21:00 pod používateľské recenzie

8.0


Chceli by ste vlastniť časostroj? Ak áno, zaiste by ste si ho chceli vyskúšať rovnako ako ja. Veď prečo nie. Kto by tomu už len neodolal. Cestovať v čase tam a naspäť, vracať sa do minulosti, zažiť v nej niektoré udalosti na vlastnú päsť, posunúť sa o dvetisíc rokov dopredu a prežiť večnosť v sekunde. Neviem ako vy ale ja by som to brala. Jedným z mojich prvých cieľov by bol vrátiť sa o niekoľko tisícročí dozadu, do doby kedy na zemi človek nežil. Povedali by ste si že je to nebezpečné ale to je i sama prítomnosť. V tom prípade by mi stačil jediní pohľad na ten úžasný svet a bol by to zaiste môj najkrajší zážitok. Žiaľ, i na ten jediní pohľad by som ten časostroj potrebovala. Na splnenie svojho tajného sna ma napadá už len jedno. Spojiť prítomnosť (Capcom), minulosť (dinosaury) a budúcnosť (časostroj). Čo vyjde? Predsa báječná, akčná adventúra od Capcomu menom Dino Crisis 2. Nech sa páči!

Určite ste o Dino Crisis počuli. A ak nie tak o survival hororovom titule menom Resident Evil určite! Dino Crisis 1 bola niečo ako jej mladšia sestra až na to že vymenila zombíkov za hrôzostrašnejších, krvilačnejších dinosaurou, pričom hororovú atmosféru si ponechala. Dino Crisis 2 sa vydala iným smerom. Akčnejším a hlavne zábavnejším. Nechcem tvrdiť že jednotka bola nudná, no bolo to práve malo nepriateľov, náročné úlohy, nedostatok munície ktorú ste si museli každú chvíľu zháňať a tým pádom sa celá hra s vami pomaly ťahala. Dino Crisis 2 je už úplne iná hra pričom dej nadväzuje na predchádzajúci. Je to už 10 rokov stará hra ale každý kto ju nehral môže len jedno - ľutovať.

Kde začať? Len aby sme boli v obraze. V prvom diele sa vedci domnievali že človek a dinosaurus nemôžu existovať v jednej a tej istej dobe. Dr. Edward Kirk (postava z predchádzajúceho dielu)  prišiel na niečo čo by pomohlo pomocou tretej energetickej teórie zachovať dinosaurou aspoň pre budúcnosť. Dr. Kirk mal byť údajne tri roky mŕtvi keď však Regina (Hlavná postava predchádzajúceho dielu) zistila že stále žije a pracuje na tajnom 3rd projekte. Ako si však spomínate v DC1 ste mali na výber ukončiť hru dvoma rôznymi spôsobmi. Nech ste si vybrali ktorýkoľvek, obidva nadväzujú na DC2 takže niet sa čoho báť.

Dej 10/10

Nastáva rok 2010. Špeciálna jednotka menom TRAT cestuje v čase a vracia sa na ostrov, aby sa pokúsila zachrániť ľudí čo tu zostali uväznení v meste Edward a aby našli plány 3rd. Taktický tým TRAT cestuje na ostrov pomocou špeciálnej lodi prispôsobenej na cestovanie časom. Na palube je rušno. Vojaci pobehujú z jednej strany na druhú a chystajú sa na vylodenie. Odrazu vystúpi vysoký, blonďaví muž. Kto to je? Po chvíli príde červenovlasá žena. To nie je nikto iní než stará známa Regina! Ale kto sakra je....? Tento krát bola Regina zasadená do hry len pre okolnosti z prvého dielu. Nuž, tejto červenovlasej divoške pripadla vedľajšia rola čím možno Capcom sklamal niektoré pánske pohľady. Čo sa týka mňa ja sa nesťažujem! Pretože hlavná rola pripadla postave menom Dylan Morton (to je ale fešák).

Dej Dino Crisis 2 sa točí hlavne okolo Dylana. Je s ním aj celkovo viac misií.  Spočiatku sa to ani nezdá že by mal Dylan nejaký vplyv na dej, ale pomaly sa všetko začne zamotávať a Dylan zisťuje veci, ktoré možno ani nemal vedieť. Ako náhle spustíte hru, zvolíte si obtiažnosť nastáva ohromujúce intro. Všetko sa zdá byť viac než jasné. Postaviť tábor, získať plány 3rd, pohľadať ľudí a vrátiť sa domov. Všetko by tak dopadlo kebyže svorka hladných Velociraptorov nenapadne tábor. Dylan a Regina zostávajú v obkľúčení. V tom všetci odídu. Ale prečo? Namiesto odpovede prichádza hluk. Je to T-Rex! Obrovská obluda sa rozbehne po vás a nezostáva nič iné len utekať. Predtým ho zdrží ešte David Folk svojím RPG-čkom a po tejto akcií záhadne zmizne. Niet úniku! Cesta sa končí strminou a T-Rex je vám v pätách. Skočiť, neskočiť? Skočiť! A to čo najskôr!

Tak a sme na začiatku. Prebúdzate sa na zemi a začínate hru. Po krátkom rozhovore sa Dylan a Regina pohádajú a každý sa vydá svojim smerom. Ihneď po tejto hádke ste odkázaný sami na seba. Vstúpite sveta plného nebezpečenstva. Dinosaury budú na vás vyskakovať z každej strany. A vy ich budete musieť strieľať, pretože zbabelým útekom sa ďaleko nedostanete. Je veľmi dôležité hľadať a zbierať lekárničky, ktoré sa v hre často vyskytujú. Niektoré je vidno na prví pohľad, iné bývajú ukryté v mŕtvolách, odpade či v regáloch. Je lepšie si ich pohľadať pretože tým ušetríte peniaze za ktoré si môžete kúpiť lepšie zbrane či vybavenie, o ktoré nikde v hre nezakopnete.

Nie! Nebojte sa. Nebude sa opakovať systém z jednotky kde ste si náboje museli hľadať. Ale niečo celkom nové. Po celej hre nájdete tzv. Extinction Points, čo sú počítače kde si môžete zakúpiť zbrane, náboje, doplnkovú muníciu, lekárničky alebo si v nich uložiť hru. Tieto počítače sú veľmi dobre rozmiestnené. Nemusíte sa obávať že do vás bude nejaký dinosaurus dobiedzať. Bývajú v menších miestnostiach, kde nie je ani nohy. Všetky zbrane čo si kúpite sa vám ukladajú do statusu, odkiaľ si môžete kedykoľvek, ktorúkoľvek vziať. Vaša prvá misia je jasná. Predierať sa džungľou až k budove, v ktorej nájdete box z Research Facility Keycard (všetko len kvôli tejto blbosti). No dobre! Dylan hľadá nejaké plány ale čo s tým všetkým má? Ako sa hovorí “ trpezlivosť ruže prináša “, počkajte do chvíle kedy začínate s Reginou a napadne vás partia ľudí v helmách. Pod tmavou helmou sa skrýva nevinná tvár mladého dievčaťa. Kto to je? A prečo jej nie je rozumieť? Všetko sa dozviete. Dokonca sa dostanete do neobyčajného stretu všetkých troch časov. Zistíte, že sa nachádzate v časovej búrke z ktorej vedie len jedna cesta. Všetko sa od tej chvíle začne pekne komplikovať. Veci prestanú dávať zmysel a vám neostáva nič iné len prežiť. Toľko k deju, viac vám nepoviem. Vyskúšajte!   

Hrateľnosť 7/10

Hra je akčná, plná nebezpečenstva a nečakaných zvratov. Len čo sa Dylan dostane cez prvú prekážku ktorou je otravná burina a prejde zopár krokov, postihne ho nemalé prekvapenie v podobe troch hladných Velociraptorov (otravy ktorých sa nezbavíte do konca hry). To že ste pred chvíľou boli v miestnosti kde nebolo ani nohy neznamená, že to tak bude stále. A to je len dôkazom toho že v hre sa nebezpečenstvo vyskytuje na každom kroku.  Ak ste hrali jednotku určite ste zažili situácie, kedy útek pred Velociraptormi bol tým najlepším alebo jediným riešením. Zabudnite! Za každého mŕtveho dinosaura sú body, ktoré vám pomôžu pri kúpe lepších zbraní a predmetov, bez ktorých toho moc neprejdete. Môže sa stať že tých potvor zabijete stovky a stále budú prichádzať nový a nový. Vtedy si budete hovoriť „ odkiaľ do pekla sa stále berú“? Ale Neváhajte ich zabiť čo najviac (aj kebyže máte vyhubiť celí druh). Záleží na tom akého dinosaura zabijete alebo koľko ich zabijete v čo najkratšom časovom limite, pretože tým sa zvyšuje vaše combo a tým pádom aj vaše prímy. Ale aby to nebolo píliš jednoduché, dinosaurus vás totižto nesmie raniť inak sa dosiahnuté combo resetne. Spočiatku sa to nezdá ale po desiatych zabitých Velociraptoroch je to pekný balík prachov.

Po prejdení jednotlivých úsekov sa v kratučkej prestávke ukazuje koľko ste nazbierali bodov, aké najvyššie combo ste dosiahli či do akej miestnosti alebo areálu vstupujete. Zakaždým čo vstúpite do nového areálu, zjaví sa vám v pravom hornom rohu vaše HP. Takisto sa vám HP ukazuje po zranení postavy. Spomínam si na scény kedy je dinosaurus schopný chytiť vás do papule a ťahať po zemi alebo si vás  Pteranodon  vynesie do nebies a spustí na zem. V takýchto prípadoch dochádza k strate krvi a postava za sebou zanecháva krvavé stopy, čo láka nie len dinosaurov ale aj malú pravekú vážku, ktorá sa na vás určite nebude len tak prizerať (mrcha malá).

Ďalej tu máme veľa hádaniek a minihier. Prísť na niektoré hádanky len tak sám je v niektorých prípadoch až nemožné. Preto je v hre rozmiestnených niekoľko desiatok diskov, v ktorých sú riešenia k hádankám alebo obsahujú niečo z príbehu. Nachádzajú sa tu aj tzv. Dino Files. Dozviete sa v nich zaujímavosti o dinosauroch. Možno sú to pre niekoho len keci ale po zhromaždený všetkých jedenástich je hráčovi poskytnutá neobmedzená munícia a to je nadmieru uspokojivé. Všetky tieto predmety sa vám ukladajú do inventára kde nie je problém si ich nájsť a prečítať. V hre je taktiež mapa ak by ste mali problém niečo nájsť o čom pochybujem. Jednou menšou nevýhodou je že postavy majú odlišné zbrane a preto si ich nemôžu vymieňať až na dve výnimky. Dylan začína so svojou brokovnicou a mačetou, zatiaľ čo Regina preferuje svoju devinku a svoj Large Stungun, (nejaký hybrid paralyzéra a meča) ktorý vo mne prebúdza spomienky na Star Wars. Možno sa zdá, že tieto doplnky slúžia len na prechod cez niektoré prekážky, no niekedy sa ukážu ako dobrá pomôcka pri obkľúčený nenásytných Velociraptorov. Použitie tejto pomôcky je ľahko prispôsobivé. Horšie je to s mierením. Aj keď pomocou R1 ľahko zamierite a ešte ľahšie zabijete, pri obkľúčený toto mierenie občas zlyhá. Jednoduchšia je zmena zbrane. Stačí vojsť do inventára a vybrať si. Ak si vyberiete ťažkú zbraň napríklad plameňomet, mačetu si už zvoliť nemôžete ako sekundárnu zbraň. Po čase si zvyknete na všetko. Aby hra nebola stále o tom istom, tvorcovia zasadili do priebehu hry niekoľko akčných pasáží pri ktorých to nebudú už len jeden, dva dinosaury ale celé stáda beštií a vy budete musieť len strieľať na všetky strany aby ste sa ich zbavili. No nebude to zo svojich zbraní ale z ťažkého guľometu či kanónu. Dokonca je v hre zakomponovaná i streľba  z tanku alebo sa z vás stane ochranca mladého dievčaťa či potápač, na ktorého si budú brúsiť zuby nebezpečný Plesiosaurusi.

Zvuk 10/10

Ďalším + pre Dino Crisis 2 je zaiste hudba. Je to jedna z vecí ktorú na tejto hre zbožňujem pretože v celej hre nie je jediného tichého miesta. Všade je počuť zvuky džungle, výkriky dinosaurov či sykot hmyzu. Dokonca kroky postáv sú pekne rozlíšené. Je rozdiel keď kráčate po moste, podlahe či po mláke. Audio čo sa týka zbraní je dosť reálne (aj keď niektoré zbrane nereálne). Hlavne keď strieľate z kanónu (Je to dobrý rachot). Okrem toho sú hlasy postáv prvotriedne nadabované. Myslím že pre toho kto po anglicky vie, by nemalo byť problémom porozumieť. Aby toho nebolo málo, niekedy vám do nálady zahrá strhujúci Soundtrack. Dodá to hre zvláštnu atmosféru a samotnému hráčovi sa hrá lepšie. Ukážky taktiež nie sú nemé. Tak trochu ma prekvapilo keď som sa neskôr dopočula že hudbu v Dino Crisis 2 robili neskúsený, mladý tvorcovia z Capcomu. Nuž tvorcovia z Capcomu... klobúk dole.

Grafika 7/10

Čo sa týka  grafického spracovania hry na tú dobu by som povedal, že je to skôr priemer. Je to veľká škoda pretože sama hra má perfektne prepracované ukážky a keď si to porovnám s prostredím v ktorom hrám, je to dosť diametrálne. Aj keď vás na začiatku uvíta ohromujúce intro pri ktorom zaručene nebudete dýchať, no ihneď po tom začínate hru a pokiaľ ste nehrali DC1, môže sa stať že budete očakávať niečo iné. Každopádne to nebude podľa vašich predstáv. Hra nie je totižto snímaná z klasickej third-person perspektívy ale pomocou statických kamier čo so sebou vždy nesie zopár nevýhod. Tou hlavnou je spojenie objektov s pozadím. Pozadia sú totižto ručne kreslené a tým pádom dochádza k hýreniu detailov. Musíte si však zvyknúť nič sa nedá robiť. Takisto si musíte zvyknúť i na to že budete každú chvíľu zbieraní z iného uhlu pohľadu, čo má negatívny vplyv na hrateľnosť v určitých situáciách. Časť hry kedy sa budete musieť ponoriť pod hladinu a plniť úlohy, ma tiež moc neprekvapila čo sa týka grafiky, pretože prostredie sa nepríjemne vlní a často nevidíte kde stúpite ( a to tam musíte skákať ). Ak sa týmto tvorcovia snažili vyvolať nejakú podvodnú atmosféru tak im to nevyšlo. Na jednej strane to môže vyzerať zaujímavo, no mne osobne to teda pekne liezlo na nervy.  Možno že sa čudujete prečo dávam hodnotenie 7/10 pričom tu celú grafiku dramatizujem. Je to z jedného prostého dôvodu. Myslíte si že by sa Capcom nechal touto grafikou takto zahanbiť? Nenechal, pretože jeho tvorcovia vytvorili v hre priam veľkolepé ukážky plné napätia, akcie ale aj emócií. Boli to práve tieto ukážky pri ktorých som mala pocit že v rukách nedržím konzolu z PS1. Lepšie než animačné ukážky z najnovších hier. Priam dokonalé technické spracovanie, prepracované efekty + hudba a výkriky k tomu. Všetko na takej úrovni že mi to často pripomína grafické spracovanie Final Fantasy The Spirits Within. Na čom si Capcom dal extra záležať boli postavy dinosaurou, ktoré nie len vďaka grafike ale aj zúrivým revom vyzerajú ako skutočné a hráčovi naháňajú hrôzu. Sú to naozaj potvory. Útočia na vás ako sa im len páči, z každej strany a každý druh trochu iným štýlom. Povedala by som, že sú lepšie spracované než samotné postavy ktoré sú trochu hranaté a v kratších ukážkach vám možno príde smiešne keď komunikujú so zatvorenými ústami. Ale nenechajte sa odlákať. Koniec koncov, čo je to za hráča ktorý súdi hru podľa grafiky. Všetky nedostatky vyliečia jedinečné minihry, ktoré sú takisto ako aj ukážky na veľmi dobrej grafickej úrovni. Všetko vyvrcholí v nádhernom outre kde emócie spravia svoje a vy budete hru prežívať tak, ako nikdy predtým. Potom odložíte konzolu a pozeráte sa na prekrásne spracované video s dinosaurami, ktoré sa vám bude premietať počas titulkov. 

Bonusy 3/10

Po dohraní sa vám otvárajú bonusy v podobe dvoch módov. Dino koloseum a dino duel. Neviem teda prečo takéto niečo vôbec do hry vkladali. Nejedná sa o nič iné len o súboje, v ktorých obstojíte ledva 10 minút. Môžete si tu voliť medzi postavami alebo dinosaurami a zlepšovať si tu akurát tak svoj rating. Vôbec som nepochopila zmysle týchto módov. Keď už sama hra je krátka aspoň tieto bonusy mohli byť zaujímavejšie.

Hra Dino Crisis 2 je jedna z mojich najobľúbenejších. Získala si ma nie len neobyčajným dejom, akčným scenérom, skvelými adventúrnými časťami či dinosaurami, ktorých mám veľmi rada. Predovšetkým tým že sa dej nedá predvídať, pretože je to jedna z mála hier ktorá prekonala predchádzajúcu časť a pretože pri tejto hre nehrozí že by ste sa nudili.

Tak si to zopakujme:

 

   +Pútavý príbeh.                                                                                                       - Príliš krátke

   +Rozličné charaktery postáv.                                                                               - Ach tie kamery.

   +Skvelá adventúra a minihry.                                                                               - Občas tá grafika nevyzerá dobre.

   +Akčná časť stojí za to.                                     

   +Hrateľnosť ujde.

   +Dinosaury sú nádherne zobrazené.

   +Po dohraní bonusy.

 


napísal Roné 29.11.2010



Páči sa mi!

8.0
DINO CRISIS 2

PS2

+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
| Dino Crisis 2 shots 14.8.2002
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19751)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk