Star Wars: Force Unleashed

May the Force be with you.

PC
pridal carny15 5.1.2011 o 10:26 pod používateľské recenzie

7.0


Long, long time ago, in a galaxy far far away...


Túto vetu musí poznať každý človek ktorý aspoň raz načrel do súdka zvaného sci-fi. Úvodná veta každého dielu veľkolepej ságy Star Wars. Šesť dielov ktoré sa nakrúcali počas 40 rokov a kŕmili sci-fi fanúšikov novými dobrodrúžstvami o ságe rodu Skywalkerovcov (viem znie to trošku divne). Tak vznikli dve filmové trilógie. Prvá sa zaoberá detstvom Anakina Skywalkera, ktorý sa v tej istej sérií zamiluje napriek Jediovskému ,,celibátu" a kôli láske zradí rád Jediov a pridá sa na temnú stranu sily. V druhej sérií bude proti Anakinovi, teraz už známemu ako Darth Vader bojovať jeho stratený syn Luke, aby sa nakoniec so svojím otcom spojil a spoločne zničili Imperátora ktorý zastrašuje celú galaxiu. Príbehovo sú Star Wars dokonalé. Vždy každého fanúšika SW zaujímalo, čo sa dialo medzi 3 - záverečnou epizódou prvej trilógie a 4 - epizódou ktorá začínala druhú trilógiu. To nám ukázal titul ktorý vyšiel v roku 2008 na konzoly XBOX 360 a PS3, Star Wars: The Force Unleashed. Pôvodne konzolová hra sa dostala vďaka tlaku hráčov na LucasArts na PC. A kedže patrím medzi oddaných fanúšikov SW nemohol som túto hru odignorovať.


Tak ako vo filmoch, aj v tejto hre je to najlepšie príbeh ktorý dokonale pasuje medzi spomínané epizódy. Darth Vader, sithský lord prichádza na domovskú planétu wookeiov Kasshyyk aby ju konečne raz a navždy dobil. Ale nieje tu len kvôli dobývaniu. Na tejto planéte cíti prítomnosť sily čo značí jediné - Jediho. Ten velí miestnym jednotkám wookeiov a postaví sa Vaderovi na odpor. Po ohromujúcom súboji padá Jedi k zemi. Vader sa snaží dostať z neho všetky informácie než ho zabije, no ,,vypočúvanie" preruší Jediho malý syn. O jeho osud sa chce postarať popravčia čata no Vader sa postará o ich osud. Chlapca odvedie so sebou a berie si ho ako učeníka. Príbeh sa posunie o niekoľko rokov a z chlapca je dospelý muž s menom Starkiller. Vader má v pláne zosadiť Imerátora a na to potrebuje Starkillera. A ako sme zvyknutý u filmoch, aj tu čakajte plno zvratov a prekvapení.





Čo sa týka hrateľnosti je to trošku problematické. Kedže bola hra primárne vyvýjaná na konzoly čakajte aj konzolové ovládanie. Postava sa občas vyberie smerom ktorým chce a kamera mohla byť tiež trošku lepšie riešená a občas sa zasekáva. Hra je klasická hacknslash akcia takže očakávajte množstvo komb. Tie sú dosť jednoduché ale nájdu sa aj trošku zložitejšie. Previazávanie komb je pekné a plynulé. Bohužiaľ čo už není tak pekné sú stláčacie sekvencie ktorými je hra prepchatá. Ale s troškou cviku nebudete mať problém sledovať tlačítka a na pozadí sa odohrávajúci súboj. Tie su po vzore nových SW filmov takže samé skákanie a lietanie a efektné šermiarske techniky. Ale názov je predsa Force Unleashed (Nespútaná Sila). Tá nieje až tak nespútaná ako sme si mysleli. V hre máte zo všetkých schopností k dispozícií len štyri. Je to klasické Force push, Force Lighting (Imperátorovo obľúbené), Force Grip a Force Repulse ktoré je asi najzaujímavejšie. Starkiller nahromaždí všetku dostupnú Silu a tú potom vymrští okolo seba čo má za následok lietanie všeličoho a všelikoho. Trošku ma zamrzelo slabé kombinovanie síl. Mierne to vyvažuje postupné upgradovanie Síl čiže ak pri prvom leveli Force Push  sa Stormtrooper len trošku zavrtí verte mi že na poslednej úrovni už bude lietať vzduchom jedna radosť. 


Všetky hry zo SW univerza sú známe svojou mierne nadpriemerným technickým spracovaním. Force Unleashed nieje výnimka, takže čakajte solídnu grafiku. Textúry postáv alebo okolitéh osveta sú celkom dobré aj keď sa nájde menšia chybička. Zato modely postáv a objektov sú vymodelované na jednotku.  Taktiež efekty ako bloom dokonale doplňujú atmosféru aj keď jeho niekedy priveľa. Čo ma ale zamrzelo bola v niektorých misiách chudobnosť prostredia a jeho odfláknutosť. Napríklad Raxus Prime, planéta plná šrotu sa naozaj hodí do šrotu. Nekvalitné textúry a minimum objektov je fakt zarážajúce. Čo však odfláknuté není je aplikovanie fyziky na okolitý svet. Bola použitá Euphoria rovnako ako v GTA IV ktorá je naozaj kvalitná. Môžete zničiť naozaj všetko. Stromy, menšie budovy, naozaj všetko. Aj keď fyzika má tiež svoje nedostatky. Napríklad nepodarilo sa mi rozbiť sklenenú tabuľu kovovou bedňou ale rozbil som ju monitorom. Takýchto príkladov by sa našlo dosť. takže grafická stránka je naozaj mierne nadpriemerná a človek by čakal že nepotrebuje žiadne delo. Omyl! To delo naozaj potrebujete pretože v LucasArts zrejme nepoznajú slovíčko optimalizácia. Hra bola testovaná na Intel I7 a grafika ATi 4870x2 s 4GB RAM a dosiahol som len 30 fps. Bohužiaľ hra neponúka žiadné grafické nastavenia len rozlíšenie. To ale naštastie naprávajú patche ktoré rapídne zvyšujú výkon vášho PC pri hraní a pridávajú základné grafické nastavenia. Po aplikovaní patchov som mal zrazu 50 fps namiesto 30 fps. je to naozaj pekné zvýšenie. 





Kedže LucasArts je sesterská firma LucasFilms je jasné že majú plný prístup do zvukových archívov, takže v hra má dokonalé ozvučenie. Všetky možné zvuky ktoré ste zachytili vo filmoch nájdete aj tu. A na poriadnej zostave si môžete urobiť dokonalý zvukový zážitok a predviesť susedom ako to bude v budúcnosti.


LucasArts má na svojom konte v poslednej dobe príliš veľa nepodarených hier zo SW univerza. Force Unleashed sa zaraďuje niekde do stredu. Ponúka nám dokonalý príbeh ktorý robí perfektný mostík medzi trilógiami, solídne technické spracovanie, používanie Síl, a priam filmové scény so scetelnými mečmi. Na druhú stranu hra prináša so sebou aj trošku pomotanú fyziku a zlú AI a nadôvažok má otrasnú optimalizáciu. Hru odporučujem hlavne SW fanúšikom ktorý ju tak rýchlo nezavrhnú ako iný hráči. 
 




napísal carny15 5.1.2011



Páči sa mi!

7.0
STAR WARS: FORCE UNLEASHED

PS3
PS2
PSP
Xbox 360
Wii
DS
PS Vita

Vývoj: LucasArts / LucasArts
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18418)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk