Felvidek PC Recenzia

Tak si jedného dňa hráč otvorí Steam, pozrie "New releases" a hľa, stane sa čo sa len tak každý deň nedeje. Človek medzi tými hektolitrami porna zočí hru, ktorú sa oplatí zakúpiť.

PC
pridal PaPoČa 9.4.2024 o 23:01 pod používateľské recenzie

9.5


Tak si jedného dňa hráč otvorí Steam, pozrie "New releases" a hľa, stane sa čo sa len tak každý deň nedeje. Človek medzi tými hektolitrami porna zočí hru, ktorú sa oplatí zakúpiť.

Felvidek mi do oka padol vďaka svojskému artštýlu takmer okamžite. Po rozkliknutí steam karty, zistením, že hra je slovenská, oprava východňarská, a pozretím zopár screenshotov mi bolo jasné, že nekúpiť si ju by bol zločin proti Štefánikovi. Humor Jozefa Pavelku vás udrie do ksichtu hneď pri prvom styku s hrou. Avšak keď úder absorbujete, pomerne rýchlo sa naladíte na rytmus hry. Znalosť východňárčiny pomôže ale nie je potrebná. Ak vám humor nesadne v prvej hodine hrania tak vám nesadne už nikdy ale pre takéto prípady je vždy po ruke Steam Refund alebo psychiater. Pre tých ostatných, však autor Jozef Pavelka vytvoril niečo na čo budeme ešte dlho spomínať. Slovenský herný priemysel prešlapuje na mieste rovnako ako ostatne aj celé Slovensko a Felvidek sčista jasna prišiel aby nám všetkým vlial do žíl novú nádej.


 

Ešte raz sa ma to opýtaš, takú ti prisuším, že sa nespamätáš

Príbeh hry začína na nešpecifikovanom mieste kdesi na území Slovenska 15teho storočia. Hlavný hrdina Pali je veterán z ťažení proti Osmanskej ríšy na Balkánskom polostrove. Keď sa s ním sretáme, tak slúži zemepánovi na bezmennom hrade a utápa svoj žiaľ v alkohole. Nečakajte žiadnu mnohovrstvovú epiku o vplyve vojny na dušu človeka. Prekvapivo, Felvidek sa občas odváži pozrieť s kamennou tvárou hráčovi do očí a vysloviť nejaké to posolstvo, na ktoré väčšina hier popravde nemá aj keď sa úpenlivo snažia. Felvidek toto dokáže s ľahkosťou sebe vlastnou ale hra je v prvom rade komédia, takže podnetov na zamyslenie nečakajte mnoho.

Hneď v prvých sekundách autori nestrácajú čas a uvedú vás do deja bez zbytočného tancovania okolo horúcej kaše či expozície. Pali binguje alkohol jak stará mama Ordináciu v Ružovej záhrade a všimne si z obloku, že oproti  na vedľajšom kopci horí stará opustená pevnosť. Zemepán, vcelku rovný chlap, ktorému na Palim zrejme aj záleží a chce mu dať aspoň voľakú robotu nech nemyslí na hlúposti, ho vyšle na misiu tento úkaz preskúmať. Pali na investigáciu zoberie pod pazuchu mnícha Mateja, ktorý funguje ako jeho protipól a nová komediálna dvojica je na svete. Viac vám z príbehu ani netreba prezrádzať. Sfilmovanie môžete očakávať do takých 4-5 rokov alebo až bude hotová diaľnica do Košíc.

 

A-čko, a-čko, a-čko, mačkaj!

 

Čo sa týka hernej náplne tak Felvidek je čistokrvné JRPG, akurát, že čistokrvnosť posudzovala kynologická organizácia Humenné, ale predsa má vzniknutý psohlav viac spoločné s Final Fantasy než s Gothicom alebo inými európskymi rpg či crpg. Levelovací systém síce neexistuje ale nebude vám chýbať. Pocit zadosťučinenia z progresu, pocítite vďaka zbroji, zbraniam a iným predmetom, ktoré vám po požití permanentne zvýšia staty. Súboje nie sú priveľmi ťažké, za predpokladu, že ste ochotný venovať tých pár sekúnd čítaniu špeciálnych útokov (fínt) a vlastného inventára ale nie sú to ani tak úplne starí Pokémoni. Občas bude treba aj popremýšľať či nebodaj nahrať staršiu pozíciu, pravda, je to skôr zriedkavý jav. Celkovo sú ťahové súboje príjemné a pestré. Nemal som pocit, že by to s nimi preháňali ako vo väčšine hier tohoto žánru. Úprimne mi echt JRPG combat nikdy príliš nevoňal a väčšinou pri ňom ledva zaháňam driemoty. Vo Felvídku však neprekáža a je ho tu tak akurát. 

 

Ak máte momentálne v hlave niečo ako Earthbound tak ste doma. Šipkami putujete po mape a sem tam stretnete nejakých nepriateľov, ktorým treba vysvetliť, že na Slovensku po šarišsky. Enterom interagujete s okolím, hutorite s npcčkami a zbierate všakovaký bordel zo zeme. To je všetko potrebné, čo sa týka klávesnice. Myš je zbytočná, môžete ju zahodiť do koša. Potom ju ale nezabudnite vybrať keď budete chcieť hrať niečo iné, nieže mi tu budete pod recenziou vypisovať a bedákať.

 

Ťahúňom hry nie sú súboje, je ním príbeh, rozhovory a rôzne vtipné situácie, ktoré sa stále dokážu držať historických reálií. Nečakajte však žiaden Kingdom Come, hra koketuje aj s nadprirodzenom a nesnaží sa tváriť, že ide o historicky presnú záležitosť. Napriek tomu, si stále viem predstaviť, že ak by hru žiak ukázal učiteľovi dejepisu, či naopak, môže to v triede začať hodnotné diskusie o tomto bohatom období našej histórie. Dokonca aj útoky zbraňami sú útoky, ktoré pozná každí šermiar, ktorý za niečo stojí a reálne sa používali v stredovekých bitkách. Zemepán skladuje v pivnici ľad, sedliaci nemajú moc času na nič okrem roboty / kostola a všetci jedia furt len kašu na 10 spôsobov, pretože tak to skrátka bolo. Jedno zo základných pravidiel tvorby každého umeleckého diela, ktoré za niečo stojí - píš o tom v čom si doma - bolo dodržané, a je to poznať.

 

Can I get some frndžalica?

Felvidek stojí príjemných 10 eur a prináleží tomu aj jeho dĺžka. Ja som v ňom po prvom prejdení strávil perfektných 6.9 hodín aj s tým, že som občas skúmal čo sa stane keď oprobujem inú možnosť a načítaval pozície. Hra si našťastie nezakladá na sprofanovanom "Choices matter" ale zvládne pred vás občas postaviť nejakú tu alternatívnu cestu, avšak čo je dôležitejšie, vhodne reagovať na vaše eskapády. Ďalšia veľmi sympatická vlastnosť je, že hru robili slováci pre slovákov a nepostrehol som snaženie vysvetľovať slovenský lór zahraničnému publiku (hru som znova rozohral v angličtine), čo by aj tak len vyústilo v kopu zbytočnej expozície.



Anglické titulky sú dostupné a anglické recenzie potvrdzujú, že mali zmysel, zážitok z hry však budú mať slováci niekoľkonásobne lepší. Autorom prajem veľa predajov v zahraničí, ale asi ma neprekvapí, ak bude mať hra najväčšie predaje práve doma. A za to, Jozefa Pavelku chválim, i keď tak trochu šípim, že ak bude Felvidek úspešný, ďalšie projekty budú zrejme viac zamerané smerom von než dnu. Predsa len, hráčov (potencionálnych zákazníkov) je na Slovensku keď som to minule počítal, takých 150, takže vo svete ich musí byť minimálne 10 krát toľko. Taký prístup je samozrejme úplne v poriadku, Slovensko by predsalen občas mohlo mať za hranicami aj dobrú reklamu. Rôzne odkazy a spomínaný slovenský lór je možné pchať do týchto hier naďalej aj bez toho aby nezainteresovanému hráčovi prekážali.

 

Chav tiro peloro

Ako ste už určite vypozorovali zo screenshotov, Felvidek oplýva vizuálom aký ste nemali možnosť vidieť nikde inde. Uznám, že vďaka tomu, že používa len pár základných farieb niekomu môže pripomenúť už spomínaných Pokémonov. Jednotlivé arty, scény a všemožné assety sú napriek tomu veľmi unikátne, niektoré dokonca, nebojím sa povedať, ikonické. Detailov je na relatívne jednoduchú indie hru mnoho a pozorný hráč je za svoje skúmavé oko odmenený. Monochromatický art štýl aj celkom pomáha čitateľnosti hry a tak sa za celú hernú dobu nestane, že by ste nevedeli ako ďalej.

Keďže Felvidek je hra príbehová, nechýbajú tu ani prestrihové scény. Tie sú zväčša extrémne krátke a vyzerajú ako niečo čo by bezproblémov zvládol aj Playstation 1 ale nebudete mať pocit, že by boli zbytočné. Navyše ich "playstationovský" vizuál zo starej školy perfektne dotvára atmosféru. Niektoré scény majú vďaka tomuto dizajnovému rozhodnutiu skvelý hororový podtón. Predsalen báť sa niečoho čo má 100 000 polygónov a viete sa pozrieť aj na to aké to má chlpy v nose je v dnešnej dobe trochu náročnejšie než báť sa niečoho čo má polygónov 100 a nie ste si istý či to je pes alebo autobus. V týchto scénach neexistuje hovorené slovo (česť jednej výnimke) rovnako ako vo zvyšku hry ale ničomu to neprekáža. Tým ako je hra koncipovaná by jej dabing nemusel byť na osoh, i keď to si možno kedysi vraveli ľudia aj o Disco Elysiu. Osobne si ale neviem predstaviť dabing s Tomášom Maštalírom a spol., ktorý by zachoval a umocnil humor Felvídku. Možno mám len slabú predstavivosť. Povedzme taký Michal Hudák ako Pali, by možno nebol úplné fiasko, ale ako vravím, zrejme lepšie ak by sa s dabingom počítalo odzačiatku.

 

Tam kde chýba hovorené slovo, vypĺňa tiché miesta soundtrack a jednoduché ale účinné ozvučenie. Jednotlivé skladby by zrejme málokoho napadlo vopchať do hry odohrávajúcej sa na Slovensku v 15. storočí. Viaceré z nich sú celkom psychedelické. Keď ich však začujete v akcií tak vám neostane nič iné, len uznať, že tej hre sadnú ako riť na šerbeľ. Nie sú to hity po vzore Undertale, čo si budete hmkať na záchode ale Felvidek si neviem predstaviť bez nich. Koniec koncov, všetky prvky či už je to hudba, textúry, arty, spolupracujú ako dobre namazané kolieska v mašine a výsledkom je kandidát na Slovenskú hru roka.

 

Rucam delobuch

Je ťažké niečo Felvídku vytknúť, niekomu sa môže máliť ale nalejme si čistého vína, hráčom dnes dobre padne každá hra, ktorá neplytvá dychom a vie kedy je zdvorilé sa dovaliť s titulkami. Vem to ďas, že za cca 5,5 hodín je po všetkom. To čo s Felvidkom za ten čas prežijete vám žiadna nablýskaná veľká AAA hra poskytnúť nemôže. Devízou je aj jednoduchý dizajn, nad ktorým môže niekto ohrdnúť nosom, ale ktorý zapája vašu fantáziu niekde na úrovni čítania výbornej knihy. Autori si zaslúžia vaše peniaze a môj obdiv. Hra je zatiaľ dostupná iba na Steame. Port na niektorú z konzol je zrejme v blízkej dobe nereálny. Čo reálne je, je fakt, že sa už neviem dočkať Jozefovho ďalšieho herného projektu.


napísal PaPoČa 9.4.2024



Páči sa mi! (+10)

9.5
FELVIDEK PC RECENZIA
+ Artštýl vzývajúci Albína Brunovského
+ Humor
+ Skvele napísané postavy a ich interakcie s prostredím
+ Hudba
+ Spustíte aj na chladničke
+ Technický stav a odladenosť
- Posledná tretina hry je trochu uponáhľaná
- Ak pre vás humor nebude fungovať, hra stráca zmysel

PC

Vývoj: Jozef Pavelka / Jozef Pavelka
Štýl: RPG
Dátum vydania: 29.3. 2024
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20072)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk