Red Dead Redemption

Najdokonalejšie herné spracovanie divokého západu!

Xbox360
pridal KOnev 9.2.2011 o 21:47 pod používateľské recenzie

10


Obľubujete filmy z Westernovou tematikou? Spomínate s radosťou na filmy ako Sedem statočných, či Vtedy na Západe? Potom si nesmiete nechať újsť Red Dead Redemption.Rockstar preniesol, bezchybnú prepracovanosť svojho Liberty City do Westernovej podoby.Atmosféra divokého západu  je cítiť na každom kroku! Výstrely z revolverov a pušiek vás sprevádzajú na každom kroku. Hektolitry krvy sa vám prelievajú priamo pred očami. Na každom kroku môžte vidieť, prepady, znásilnenia, únosy, teda veci, ktoré boli pre Johna Marstona každodennou rutinou. John Marston, ako som už naznačil, mal v minulosti problémy so zákonom. “Priatelia” z bývalého gangu ako Dutch, Willamson, či Javier Escuella, vás zradili a poslali vás, takmer na istú smrť. Nechali vás topiť sa vo vlastnej krvi, len aby si zachránili vlastné zadky.

John to však nejaký čas ignoroval. Zanechal kriminálny život a venoval sa svojej manželke a synovi. Federáli však majú jasno, Marston musí ísť za mreže! Hlavný hrdina mal trestný register dlhší, ako Pán Prsteňov tri, a aj keď John prestal žiť tým životom, minulosť nemohol vymazať. Ani muži zákona ju nemohli vymazať... Rozhodli sa teda zaútočiť tým najodpornejším spôsobom. Do prípadu zatiahli Johnovu rodinu, ktorú uniesli a držali na odľahlom mieste. Marstonovi, ale dali šancu, dostal ultimátum. Ak dostane za mreže všetkých svojich hlavných komplicov z gangu, pustia jeho manželku a syna, dokonca aj jeho samotného, tak znela pôvodná dohoda.

John nemal na výber, federáli mali jeho rodinu, s ktorou mohli ľahko skoncovať, jeho mohli poslať do väzenia, alebo rovno zabiť. Samozrejme 100% istotu aj tak nemal. Takže, hlavná príbehová línia, ako ste si už mohli domyslieť, spočíva v tom, že hladáte vašich bývalých spojencov. Môžte ich zajať alebo rovno zabiť. Ich hľadanie, vás navedie na mnohé falošné stopy, pri nich však získavate, mnohých priateľov ako Luisa, Abraham Reyes, Landon Ricketts, či Nigel West Dickens. Samozrejme list mien pokračuje ďalej.

Hlavný príbeh je masívny, na prejdenie si vyhraďte takých 16 hodín vášho života. To možno neznie až tak masívne, ale ak si prirátate, minimálne 10 hodín pokiaľ chcete splniť všetky vedľajšie misie, plus ďalšie hodiny lovenia zvery a plnenia challengov vznikne vám krásne číslo, ktoré ukazuje, že Rockstar nerobil hru len pre zisk. To som ešte ani nezačal hovoriť o multiplayeri a DLCčkach. K tomu sa dostanem neskôr. Takže aby som to zhrnul, príbeh je naozaj skvelý, prekvapilo ma to kedže rockstarovské gtáčka sú po príbehovej stránke dosť slabé. Tu pokiaľ mám niečo vytknúť, tak možno iba pomalší spád príbehu na začiatku hry, no nebojte sa potom to už bude riadna divočina.

 

Prejdem radšej k hrateľnosti a rôznym prvkom hry, lebo sa mi zdá, že som ten príbeh už príliš rozvetvil :).

V Red Dead Redemption je sandbox a nie hociaký. Jeden z najväčších otvorených herných svetov. Pokiaľ nerátate ORPG atď. Bohužiaľ nikde som nenašiel presné číslo, ako je mapa veľká ale viaceré zdroje hovoria, že je dvakrát tak veľká ako GTA: San Andreas. Veľkosť je síce pekná, ale hlavné je ako je svet prepracovaný. V RDR je to absolútne dokonalé. Veľmi sa snažím vypichnúť niečo čo mi tam skrátka nesedelo, ale nič ma nenapadá. Pri strielaní môžete využiť Dead Eye, teda spomalený obraz, pri ktorom ľahšie zabijete, či už nepriatela, alebo zver.

Mapa sa skladá z troch častí, ktoré sa vám postupom času sprístupňujú, model známy už z GTA. Najprv ste v Amerike, potom vás osud a minulosť, zavedie do Mexika. Nakoniec ešte najmenšia časť mapy, s ústredím federálov a horami sa vám otvorí na severo-východe. Od lokality sa vám meni flóra a faunu. Keď si spomeniem na tú faunu. Približne 36 druhov rôznych zvierat, dokonale spracovaných. Lovenie je tiež veľmi zábavné. Po zabití, môžte zviera stiahnuť z kože, pri tom sa vám trochu zakrví obrazovka, a potom predať srsť a mäso do General Store. Samozrejme za medveďa dostanete viac ako za kravu, to dá rozum. Systém huntingu je naozaj skvelý. S ním sa potom logicky spájajú rôzne challange a iné...

Poďme k preprave. Tá spočíva hlavne v koňoch, veď ide o Western. No cválať na koni, ktorý nemá nekonečnú výdrž, z jedného konca mapy na druhý, to je naozaj na mašlu. Preto v každom meste nájdete koč, ktorý vás prepraví kamkoľvek. Samozrejme to nie je zadarmo, ale s tým by ste už potom nemali mať problém. Zrýchlený transport je tiež pri ohniskách.

Na konci hry sa dostanete aj do auta, no nikdy si ho nezašoférujete. Jazdiť sa dá napríklad na somárovi, no tá rýchlost je závratná. :) V MP už jazdíte na býkovi, zebre a vpodstate na všetkom čo má štyri nohy.

Peniaze, na prepravu, zbrane, koní a iné veci získavate, okrem lovenia zvierat, aj chytaním zločincov, ktorých môžete nájsť na klasických wanted plagátikoch. Viac dostanete pokiaľ ho zviažete lasom a prinesiete živého. Takisto môžete hľadat poklady, plniť vedlajšie misie, pomáhať cudzincom, či zarábať v rôznych minhrách ako Poker, Blackjack, Arm Wrestling, či horseshoe. Takisto ešte hra s nožíkom, pri ktorej sa triafate medzi prsty, neviem či som povedal všetko, možností ako zarobiť je v RDR naozaj neúrekom. Či pomáhate cudzincom je len na vás, pokiaľ máte chuť im radšej vystreliť dieru do čela, nikto vás nezstáví, no klesne vám tak česť.

Čím ju máte menšiu, tým ste väčší vyvrhel a ľudia pri pohľade na vás kryčia a utekajú do svojich príbytko, na druhú stranu pokiaľ vždy pomáhate ľudom v núdzi, stávate sa slávnym a všetci Johnovi prajú dobré ránko a dobrý deň :). Ja sa ešte musím zastaviť pri tom hazarde... pri pokeri sa dá aj podvádzať pokiaľ máte elegant suit. Pokiaľ vás však niekto prichytí, vyriešite si to s ním v súboji. Ako to už vo Westernoch býva, v súboji s koltmi. Takéto situácie riešite v režime Dead Eye iná možnosť ani nie je. Outfitov je v hre viacej a ďalšie sa dajú zadarmo stiahnuť z xbox live. Nebojte sa utrácať máte za čo tiež. Outfity, zbrane, závodné kone, rôzne mapy, peňazí nikdy nebudete mať dosť...


Teraz niečo k technickej stránke hry. Nikdy by som nepovedal, že na konzole dostanem takú kvalitu, čo sa grafiky týka. Skvelá vegetácia, fauna absolútne dokonalá ako som už písal. Fyzika, no stačí keď vám poviem, že funguje na rovnakom engine ako fyzika v GTA IV. Nechcem vytvárať dojem, že je grafika úplne bezchybná a dokonalá, určite to nie je žiadny Crysis, alebo Metro, ale spolu s nádherným otvoreným svetom, prepracovaným do najmenších detailov, vytvára skvelý dojem. Efekt vychádzajúceho slnka nad horami, vyzerá nádherne, rieky a jazerá vyzerajú skvelo, len škoda že si v nich nemôžme zaplávať...

AI je veľmi slušné tiež. Len občasne bugy vedia naštvať, ale nič strašné to nie je. Grafika možno nie je dokonalá, detaily tváre napríklad mohli byť lepšie, ale ako celok pôsobí skvelo. Čakal by som na xboxe väčšie “orezávatko”.Audio nám prinieslo okrem dokonalej atmosféry zo strelby na divokom západe aj viacero skvelých soundtrackov. Dabing bol užasný, takže tam nie je čo vytknúť.

Pre tých ktorým, nestačí viac ako 20 hodín na prejdenie celého singleplayera a masívne možnosti po celej mape, spravil Rockstar multiplayer, a nie hociaký! Pokiaľ ste necítili potrebu platiť 40 euro na rok za xbox live, RDR vám veľmi rýchlo zmení názor. Multiplayer ponúka veľa levelov, pre hráčov, čím vyšši level máte, tým je váš kôň rýchlejší, tým máte lepšie zbrane. Kôň asi nie je dobré označenie, v multiplayeri je to skôr zebra, ktorá je najrýchlejším prepravným prostriedkom, okrem teleportu. Takisto býk, či bizón je veľmi rýchli. Preprava je spravená  zábavnou formou, keďže jazdíte naozaj na všetkom.

Môžete byť vo voľnej miestnosti. Tam okrem ostatných hráčov zabíjate, aj policajtov. Keď ste hľadaný je na vás vypísaná odmena, vtedy utekajte ako o život lebo supy vpodobe ostatný hráčov sa okolo vás veľmi rýchlo zbehnú. Módy máte k dispozícií tiež. Či už mód kde sa snažíte zobrať súperovi vrece, niečo ako vlajka, len s tým rozdielom, že lietajú náboje, alebo klasické rozdelenie do dvoch gangov. Ak by vám ešte stale nebolo dosť, môžete si zdarma stiahnúť coop misie z xbox live a prechádzať ich so svojimi priateľmi. V skratke poviem, že som nahral už viac ako 40 hodín a ešte stále som zďaleka neskončil.

Red Dead Redemption je pre mňa spolu s Mass Effect 2 najlepšia hra roku 2010. Pre mňa jednoznačne najlepšia konzolová exkluzivita, čo sa týka novej generácie konzol PS3/xbox 360. Pokiaľ ste doteraz nemali dôvod kupovať konzolu, tak vám Rockstar dal jeden veľmi dobrý, volá sa Red Dead Redemption!

Plusy:

+Hrateľnosť

+Príbeh

+Technické spracovanie

+Obrovský otvorený svet, s dokonalým spracovaním

+Skvelý multiplayer

+Lovenie, challenge, minihry

+Atmosféra

Mínusy:

-občas nejaký ten bug

-kedy už bude pokračovanie? :)


napísal KOnev 9.2.2011



Páči sa mi!

10
RED DEAD REDEMPTION

PS3
Xbox 360
Switch
PS4

Vývoj: Take Two / Rockstar San Diego
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 21.5. 2010
 17.8. 2023 (PS4,Switch)
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18433)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk