Might and Magic: Clash of Heroes

Svet Might & Magic sa rozrástol o novú časť. V Clash of Heroes pomocou piatich hrdinov budete bojovať proti démonom, zrade, chaosu. K slovu sa dostanú kúzla, taktika, RPG, hrdinstvo a polonahá striptérka. No dobre, možno ona nie.

Xbox360
pridal mastro 23.5.2011 o 8:25 pod používateľské recenzie

9.5




Mladší hráči od tých starších neustále počúvajú ako tie staré hry boli lepšie, prepracovanejšie, viac hardcore a mohol by som pokračovať. Rád by som sa pridal k nim, mám už na to vek. Už nejaký ten rok-dva mi (hlavne) AAA tituly nedávajú to, čo by moja hráčska duša očakávala. A tak len človek frfle, nadáva, starne a frfle.

Takto frflotajúc som brázdil svojim ovládačom na Xbox Marketplace (hra vyšla ja na PS3, resp. NDS) a čo som nenašiel?! Že Might & Magic! Pozerám, nejaké anime, čudné farby, nič pre mňa, odfrkol som si. Ale tak za trial sa neplatí, tak som to stiahol a týmto to pre mňa skončilo, detské hlúposti nehrám.
Jeden deň počujem, brat s priateľkou sa pri Xboxe vadia, idem tam, brat prehral v nejakej hre. Clash of niečo. Zaujalo ma to tak veľmi, že som to musel vyskúšať. Až vtedy som zistil, že je to tá mojou osobou odvrhnutá Might & Magic hra. Chyba a ešte aká veľká.


Hrdinami Clash of Heroes je pätica tínedžerov, ktorých osud a útok démonov rozdelí a ich príbeh zistíte v kampani, ktorá je rozdelená na päť častí (ani by ste neverili). Príbeh je to celkom napínavý, plný zrady, nádeje, krehkých spojenectiev, zloducha, šéfa zloducha a na konci aj tak zistíte, že je to záhradník. Jediná vec, čo mi v hre naozaj vadila, bolo jednoduché podanie príbehu. Niekedy nabehne nejaké to video, no určite by som to prijal častejšie, než len neustále čítanie textu. No to teraz ide bokom.
Každá jedna kampaň Vám zároveň priblíži aj jednu rasu (elfovia, wizardi, nemŕtvi atď.) a postupne zoznámi s ich výhodami, slabinami, možnosťami. Gameplay je rozdelení na dve časti, adventúrnu a bojovú, ktorá je ťahová. V adventúrnej časti ovládate samotnú hlavnú postavu, prechádzate svetom, otvárate truhlice, riešite vedľajšie úlohy, rozprávate sa obyvateľmi, kupujete vojakov, pobehujete nahý na lúke. Ehm, to bolo tuším v inej hre.. K zvláštnostiam patria stealth misie, logické úlohy a „Puzzle“ boje, v ktorom máte jednotky dané a behom jedného kola musíte protivníka zničiť.



Hlavnou časťou hry sú samozrejme boje, ktoré sú návykové, nie a nie sa od hry odtrhnúť. Vetu „No, ešte jedno kolo a už idem spať“ si budete hovoriť každú chvíľu. Bojisko sa celkom podobá na HOMM, t.j. Vaša armáda je v dolnej, súperova v hornej časti obrazovky. Cieľom hry je znížiť súperov život (HP) na nulu. To docielite samozrejme útokom a premyslenou obranou. Na boj máte k dispozícii 3 druhy základných jednotiek a pár špeciálnych. Aby Vaše jednotky mohli útočiť, musíte 3 rovnaké druhy jednotiek rovnakej farby dať zvislo za seba. Obrana sa robí podobne, akurát tri rovnaké jednotky musia byť horizontálne vedľa seba. Pri obrane sa takéto jednotky zmenia na stenu, ktoré Vám môžu pridávať ešte zvlášť bonus.

Špeciálne jednotky sú na tom trocha inak. Zaberajú viac slotov, používajú sa len na útok a ich farba sa generuje náhodne. Aby takáto jednotky mohla útočiť, musíte za ňu presunúť 2 resp. 4 základné jednotky rovnakej farby. Základné jednotky sa tým obetujú, t.z. natrvalo sa pripoja k špeciálnej jednotke.

Ak vytvoríte útočný rad, začne sa odpočítavať počet kôl, kedy útok reálne prebehne. Základné útočia skôr, špeciálnym a elitným to trvá omnoho dlhšie. Boj je rozdelený na kolá, v jednom kole máte daný počet ťahov, najčastejšie 3. Samozrejme to je strašne málo, no ak ste šikovný, ďalšie ťahy môžete aj získať. Najjednoduchší spôsob je, ak obetujete nejakú jednotku, ktorá je medzi jednotkami rovnakej farby a tie následne sa zoradia do útoku resp. obrany. Čím zložitejšie reťaze vytvoríte v jednom ťahu, tým viac ťahov dostanete naspäť. Zničené a obetované jednotky idú mimo bojiska, no môžete ich znova povolať. Znie to možno komplikovane, no hra Vás postupne učí ako hrať a využívať všetky výhody danej rasy.

Aby celý boj nebol po čase stereotypný, môžete používať určité bonusy. Tie získavate splnením úloh v adventúrnej časti, každá rasa ich má viac, no v boji môžete použiť vždy len jeden. Okrem toho, každá postava má svoj vlastný špeciálny bonus, ktorý sa mu dobíja počas boja a po aktivácii urobí riadnu paseku na strane protihráča. Vďaka týmto faktorom sa úžasne dá taktizovať a aj jasne prehraný boj niekedy môže skončiť zvratom. Boje sú miestami až epické, proti hlavnému bossovi použijete všetky svoje schopnosti a keď padne, ukážete mu fakera, rozplačete sa a následne zaspíte.

Autori si fakt dali záležať a niektoré boje trocha zmenili. V niektorých máte za úlohu zničiť konkrétne jednotky, inokedy oslobodiť spojenca, otvoriť bránu na čas, odstreliť zámok z pásu cudnosti mladej panny (len skúšam Vašu pozornosť) atď. Samostatnou kategóriou sú bossovia. Nastúpia proti Vám osobne, nebojujete proti jeho armáde. Používajú špeciálne útoky, pohybujú sa na bojisku a zničiť ich je riadna drina.
Za boje dostávate skúsenostne body, ako Vaša postava, tak aj jednotlivé jednotky. A skúsenosti znamenajú väčšiu silu, lepšiu obranu, takže oplatí sa vyhrávať.


Graficky je hra veľmi pekná, no jednoduchá, v anime štýle, narozdiel od NDS verzie ručne kreslená. Art štýl mi pripomínal hlavne staršie časti Final Fantasy (I až V). Hudba tiež ušla, určite mi nejako nevadila, akurát v online zápasoch mi pripadala trochu monotónna.
Po dokončení kampane na Vás čaká ešte multiplayer. Môžete hrať offline, alebo online. Módov veľa nie je, buď jeden na jedného (1 vs 1), alebo so spoluhráčom sa môžete rozhodnúť zničiť dvoch odvážlivcov (2 vs 2). Máte možnosť používať aj bonusy a skryté jednotky, ktoré ste získali v kampani. V coop móde nemôžete pohybovať s jednotkami spoluhráča, ale môžete mu naznačovať s ktorou jednotkou by mal pohnúť. Ak nemáte headset, je to niekedy aj komické, keďže sa to zvrhne v diskotéku kurzorov na bojovom poli. Hrať proti skúseným hráčom je neskutočné a aj keď prehráte, naučíte sa mnohé triky, ktoré by Vás inak ani nenapadli. Hru hrá celkom dosť hráčov a ešte sa mi nestalo, že by som čakal dlhšie ako minútu.
 

Pri niektorých hrách človek omladne, cíti v sebe znova život, má ten pocit dobre urobenej „práce“. Pre mňa takých hier je čoraz menej, no tento rok som vďaka Clash of Heroes znova omladol a cítim, že ešte nič nie je stratené a vznikajú veľmi kvalitné tituly. Hra možno nie je pre "vojakov" z Call of Duty, no vo svojom žánri je to perla, určite ju treba vyskúšať.



Plusy                                                                                                Mínusy

+ Dĺžka hry                                                                      - Slabé podanie príbehu

+ Taktické možnosti                                                      - Faktor "Ešte jedno kolo a už idem spať“

+ Grafika

+ Coop

+ Faktor "Ešte jedno kolo a už idem spať“


napísal mastro 23.5.2011



Páči sa mi!

9.5
MIGHT AND MAGIC: CLASH OF HEROES

DS
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / Capybara Games
Štýl: RPG
Dátum vydania: 11. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19444)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk