Blood Omen: Legacy of Kain

Príbeh osamelého upíra v zomierajúcom svete Nosgoth

PC
pridal Raina Audron 28.11.2011 o 0:51 pod používateľské recenzie

9.0


Kain nemohol tušiť čo mu osud pripravil. Všetko sa to začalo za tichého večera v dedinke Ziegsturhl. Krčmár odmieta naliať a zatvára krčmu pred nosom. Šľachtic Kain nemá na výber a vykročí do tmy, túlajúc sa naprieč svetom odkedy opustil svoje rodné mesto Coorhagen. Osud si však pre Kaina pripravil viac než len jedno prekvapenie a v okamihu, keď Kaina zahalila tma, tlupa banditov vyskočila z krovia. Kain sa márne snažil ubrániť mečom, ale banditov stále pribúdalo až nakoniec meč nepriateľa spočinul v Kainovej hrudi. Toto Kain ani hráč nečakal, skonať hneď na začiatku hry. Ale smrť je len začiatok cesty. V podsvetí sa Kainovi zjavil nekromancer Mortanius a sľúbil mu pomstu. Zúfalý Kain prijíma jeho ponuku a o štyri dni sa prebudí vo vlastnom hrobe, znovuzrodený ako upír. Po vykročení z jeho vlastnej hrobky sa Kain vydáva na cestu pomsty za zraňujúcich lúčov slnka a kvapiek dažďa, ktorá bude oveľa dlhšia než si predstavoval.

 

Blood Omen je 2D rpg s izometrickým pohľadom, vydané v roku 1997 a z jeho úspechu vznikla séria Legacy of Kain. Silicon Knights stavili s týmto titulom na gotickú tému, inšpirovaní filmom Drakula a z hrobu  tak následne povstal náš anti-hrdina Kain. Nie je ani šľachetný ani dobrotivý, iba hľadajúci vyslobodenie zo svojho upírskeho prekliatia a pomstenie svojej smrti. To sa však nezaobíde bez potokov krvi a v tomto príbehu ťažko hľadať postavy rozdelené na dobro a zlo, každý jeden z nich prispel k skaze sveta vlastným dielom. Tento rok uplynulo už 15 rokov od vydania Blood Omen a 8 rokov od vydania posledného dielu Defiance a ukončenie ságy nie je na obzore už dlhšiu dobu. Pripomeňme si teda o čom tento praotec upírov vlastne bol.




Hra je klasickým hack´n´slash rpg a i keď je k dispozícii iba jeden základný útok so zbraňou a kúzlom, varieta predmetov v hre je veľká a tak sa nikdy nezunujú. Kainovou základnou zbraňou je železný meč, ale neskôr získa aj kyjak, sadu sekier, ohnivý meč či samotný legendárny meč Soul Reaver. Každá zbraň má svoje výhody a nevýhody, napr. kyjak iba omračuje, čo dáva Kainovi dostatok času sa napiť krvi, sekery znemožňujú použitie kúziel ale vedia zoseknúť stromy, ohnivý meč zmení nepriateľov na púhy popol a Soul Reaver zas vyžaduje dostatok magickej energie ale je najsilnejší. Okrem zbraní vie Kain nosiť päť typov brnení, každé s inou schopnosťou. Základné železné brnenie ho chráni voči ohňu, kostené brnenie má schopnosť, že vás nemŕtve príšery ako kostlivci budú ignorovať či telové brnenie, ktoré absorbuje krv nepriateľov za vás.

 

Ako upír, Kain má taktiež k dispozícii široký arzenál kúziel a predmetov. Omráčiť nepriateľov a vycucať z nich krv, spáliť ich na popol či nechať zhniť, zosekať sekerou, toľko spôsobov ako zbaviť nepriateľov života sa len tak nevidí. Veď posúďte sami. Z kúziel na jedno použitie zaujme Implode, taká malá prenosná čierna diera, ktorá do seba vcucne všetko naokolo, či Font of Putrescence, ktorý premení na hnilobu všetko čoho sa dotkne. Z kúziel vyžadujúcich magickú energiu sa Kain najprv naučí ako sa dostať do bezpečia krypty, či osvetliť tmavé čierne kúty kobiek a neskôr sa do jeho repertoáru dostanú také kúsky ako Repel, chrániace Kaina a taktiež odpudzujúce všetky nepriateľské kúzla, Inspire Hate, kúzlo ktoré obráti nepriateľov proti sebe, Control Mind, ktoré umožňuje prevziať kontrolu nad ľudským hostiteľom, Blood Shower zas vysaje zo všetkých nepriateľov naokolo krv, alebo Spirit Death, ktoré doslova vytrhne dušu z tela. Okrem predmetov Kain získa mnoho ďalších schopností. Medzi mnohými aj možnosť premeniť sa na zvieratá – premenou vo vlkolaka sa Kain stane rýchlym a vie preskočiť cez prekážky alebo jamy, netopieria forma mu zas umožní sa rýchlo vrátiť na predošlé miesta alebo nedostupné oblasti, premenou v hmlu sa Kain prekĺzne cez hocijaké mreže a vie prekonať vodné plochy, ktoré by inak boli smrteľné, a taktiež sa dokáže zamaskovať za človeka. Posledná forma slúži hlavne na zber informácií od ľudí, ktorý by na vás normálne zaútočili, alebo na prešmyknutie sa nevedomky okolo stráží. Používanie Kainových rôznych schopností je zábava a prídu vhod mnoho ráz počas hrania.

 

Príbeh je pútavý, plný zvratov a vtiahne vás už od začiatku. Vžiť sa do upírej kože nikdy nebolo také jednoduché a počas svojho putovania obrovským svetom Nosgothu budete chcieť odhaliť všetky jeho temné tajomstvá. Úloha je na začiatku jednoduchá, dostať sa z hrobu späť do Ziegsturhlu a zniesť zo sveta svojich hašašínov. Všetko sa však začne komplikovať akonáhle Kain dostane inštrukcie od Mortania navštíviť Piliere, kde stretne Ariel. Zavraždená strážkyňa Piliera Rovnováhy, Ariel, teraz iba prízrak, mu sľúbi zbavenie Kainovej upírej kliatby ak zneškodní každého strážca Pilierov, ktorý namiesto stráženia ničia Nosgoth. Plný nádeje, že má stále šancu stať sa znova človekom, Kain sa vydáva na púť zabiť Kruh Deviatich. S každým padnutým strážcom Pilierov Kain odhaľuje pravdu, kúsok po kúsku, alebo skôr po odťatej hlave. Bremeno je veľké, na Kainových pleciach spočíva celý osud sveta, keďže strážcovia prestali plniť svoju funkciu a musia byť odstránení.

 





 

Počas jeho pátrania, Kain navštívi mnoho dediniek a miest, plno kobiek a tajných kútov, extravagantný upírí kaštieľ, zasneženú baštu hniezdiacu na vrcholku hôr, majestátnu katedrálu Avernus s hlbokými katakombami, rozhľahlé Pláne Smrti alebo hustý bažinatý les Termogent, osvetlený zeleným svetlom zo svetlonosov. Lokácií je spústa a prechádzanie  temných dungeonov plných pascí ako vznášajúce sa míny, ostne v jamách, rotujúce čepele alebo sekery sekajúce zo stien, vás zamestná na mnoho hodín. Poteší taktiež striedanie dňa a noci, ktoré má vplyv na Kainovu silu. I keď je všetko v 2D, nasvietenie je dobré na svoj čas a hráč vie taktiež priblížiť alebo vzdialiť kameru pre lepší prehľad. K dispozícii je aj detailne nakreslená mapa, takže sa nikdy nestratíte počas hry. Jedinou Kainovou nevýhodou  pri putovaní je to, že pomaly kráča a tak prechádzanie lokácií môže chvíľu trvať. Pri ceste na dlhé trate je lepšie využiť svižný vlkolačí beh alebo premenu v netopiera, ktorá vás donesie priamo pred prah.

 

Proti Kainovi stojí mnoho nepriateľov a prekážok, či už sú to banditi, ozbrojené stráže, vlkolaci, kostlivci, duchovia, démoni, rôzne zmutované príšery či dokonca aj hrobári. Zaujímavosťou je, že po zabití nepriateľov v jednej lokácií a návratu, na tom mieste straší a je obývané duchmi nepriateľov. Byť upírom nie je jednoduché a pri vstupe do domov sa často stane, že na vás jeho obyvatelia zaútočia. V tom lepšom prípade budú spať a môžete ich vysať v spánku. Kain je na začiatku slabý a zraniteľný, ale čoskoro nájde fontány krvi, z ktorých sa môže napiť a získať tak odolnosť voči dažďu a snehu, zvýšiť svoju silu, a iné. Po svete sú taktiež roztrúsené artefakty, ktoré predĺžia Kainov health bar a magické runy, ktoré zvýšia kapacitu jeho mágie. Tie najdeštrukčnejšie kúzla sú dostupné iba za splnu mesiaca, na ktorý si musí Kain počkať. V bareloch a truhliciach je možné nájsť kúzelné predmety ako doplnenie života či spomalenie času, ktoré rozhodne uľahčia Kainovi (ne)život.

 

Hudba je veľmi atmosférická a perfektne dopĺňa atmosféru hry počas celej hracej doby, ktorá je okolo 25 hodín. Zvuky sú dobré ale niekedy môžu trochu otravovať, keďže Kain vydáva zvuky pri každom zásahu alebo útoku. Hra obsahuje profesionálny dabing všetkých postáv. Simon Templeman ako Kain je veľmi presvedčivý a ostatní herci tiež odviedli skvelé výkony. Hra obsahuje aj občasné 3D cutscény, ktoré sú na svoju dobu dobre spracované a pri každom lete v netopierej forme sa prehrá pútavý 3D prelet ponad Nosgoth až do cieľovej destinácie. Ukladanie hry je vyriešené cez savovacie piliere, ktoré obvykle nájdete počas hry pri vstupe do dungeonov. Sú dobre umiestnené, i keď v mestách sa nenachádzajú.

 

Grafika hry je síce 2D ale sprity sú dobre nakreslené, i keď im chýba vyššie rozlíšenie. Hra je veľmi rôznorodá, a či už silný príbeh, rozmanité schopnosti a kúzla, obrovský svet na skúmanie, to všetko robí z Blood Omen fenomenálne rpg, ktoré by nemalo ujsť aj napriek svojmu veku žiadnemu hráčovi, ktorý má rád upírske príbehy. Narozdiel od PlayStation verzie má PC verzia výhodu v bleskových loadingoch medzi lokáciami. Ak je pre vás grafika prílišnou prekážkou, tak odporúčam vyskúšať Blood Omnicide, nový remake Blood Omen vo vylepšenej grafike.


napísal Raina Audron 28.11.2011



Páči sa mi!

9.0
BLOOD OMEN: LEGACY OF KAIN

PC
PS2

Vývoj: Activision / Silicon Knights
Štýl: Akcia / RPG
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk