Gothic 2: Gold Edition

Ultimátny RPG zážitok, na ktorý nikdy nezabudnete.

PC
pridal Blackened Halo 29.12.2011 o 11:06 pod používateľské recenzie

9.0


V terajšej dobe, v ktorej mocný Skyrim svojím dračím hlasom vládne, som sa ja, priznám sa tiež Dovahkiinom dotknutý až do morku kosti, rozhodol vstúpiť do rovnako temného a dračím dychom nasiaknutého obdobia klenotu menom Gothic II. Oslavné piesne jeho meno ospevujúce po celé dlhé roky vo mne už dlho rezonovali a s pribúdajúcim časom sa vo mne zvedavosť vystupňovala až do takej miery, že sa jedného dňa objavil na mojom harddisku. 

Priznám sa, dovtedy som sa s Gothicom stretol nanajvýš pri listovaní nejakým herným časopisom, a tak boli moje očakávania síce veľké, ale na druhej strane aj triezve, keďže sa jedná o hru z pred 8 rokov. Stačilo ale len pár minút a pochybnosti sa rozplynuli ako hustá ranná hmla, pretože ponúknutý svet, ktorý sa mi okamžite zaryl pod kožu, vo mne začal vyvolávať doteraz nepoznané pocity. Objavovanie tajuplných jaskýň a skrytých zákutí ešte nikdy nebolo vďačnejšie.

Po udalostiach z konca prvej časti sa ocitol náš bezmenný hrdina pod ťarchou hliny a kamenia. Polomŕtveho, takmer nahého a zúboženého ho objavil bývalý mág ohňa, teraz prívrženec temnejšej strany Xardas a teleportoval do svojej veži, kde mu ihneď vysvetlil, že svet je znova v ohrození. Zo všetkých strán totiž doliehajú znepokojujúce informácie, že sa v Baníckom údolí zbieha početná skupiny škretov a dávno vyhynutí draci napádajú miestne obyvateľstvo. Po krátkom ale bohatom informovaní je vám isté, že tieto zvesti budete musieť vyšetriť a postaviť sa zlu. Pravdou ale je, že kam pôjdete, ako sa budete správať, čo chcete skutočne dosiahnuť a čím sa chcete stať je skutočne len na vás. Jednou z prvých úloh, ktorá sa vám pripletie do cesty, je dostať sa úspešne do prístavného mesta Khorinis. Prieskumom okolitej dediny a poinformovaním sa u miestnych ľudí sa vám dostane poznania, že k tomu aby ste sa dostali do mesta, existuje viacero ciest. Vtedy vám blikne nad hlavou žiarovka vyjadrujúca nadšenie, že toto nebude priemerné dobrodružstvo.

Khorinis je vlastne východiskový bod celej hry. Tu sa zoznamujete s najdôležitejšími ľuďmi, rozhodujete o svojom budúcom vývoji a tak vlastne predstavuje križovatku ciest vo vašom putovaní. Možností v Gothic 2 je veľa a váš život krátky. Tak napríklad, ak sa cítite byť čestným človekom, dodržujúcim zákony a ctiacim si kráľa, určite sa rozhodnete pridať sa do domobrany, z ktorej ak budete plniť úlohy a robiť česť svojmu menu, sa môžete posunúť až k rádu rytierov, ba až ku okrúhlemu stolu paladinov. Tým, ktorí vo svojom srdci majú nejaké pohnútky síce odvážne, ale nie príliš zákonom oddané, určite neunikne správa o farmárovi Onarovi, ktorí odmieta platiť dane a so svojou skupinou žoldnierov, ktorí sú vlastne jeho ochranka, naháňa strach nielen okolitým farmárom ale aj samotnej domobrane. Zaujímavosťou je že ani samotní žoldnieri nie sú kompaktná skupina, ale sú rozdelení na dve frakcie pod vedením Leeho a Silveho, medzi ktorými panuje viditeľné napätie.

Okrem týchto dvoch zoskupení v hre samozrejme existuje aj celá rada ďalších cechov. Ak máte radšej kľudnejšiu cestu ako postupovať v spoločenskom rebríčku v Khorinise, ktorá vám sprístupní hornú časť mesta, môžete sa zaučiť u miestneho alchymistu, ktorý síce nemá rad novicov, ale ak mu preukážete svoje schopnosti, tak vás rád zoberie pod svoje krídla. Ďalšou z možností je stať sa kováčom a tým sa zdokonaľovať v rešpektovanom remesle, čo vám umožní vykovať neustále silnejšie zbrane.  Ak sú vám ostré a nablýskané meče proti srsti a radšej používate intelekt ako svaly, vašou zastávkou bude pravdepodobne rád Mágov vody v prístavnom meste pod vedením Vatrasa alebo rád Mágov ohňa v neďalekom Innosovom kláštore. Láka vás zlodejina a s tým spojená vidina získavania vecí zadarmo? Tak potom nie je vôbec od veci preskúmať miestne stoky, v ktorých majú títo naničhodníci svoje skrýše. V neskoršej fáze hry sa budete môcť pripojiť k tzv. drakobijcom, ktorí sú vlastne bývalí žoldnieri z Onarovej farmy, poľujúci na drakov s cieľom získať ich obrovské bohatstvá. Len pre zaujímavosť, táto skupina vlastní aj to najlepšie brnenie v hre, tak sa poriadne snažte aby ste ho získali.

 

Gothic 2 obsahujúci 6 dlhotrvajúcich  kapitol je celý odetý do rôznorodej fauny a flóry. Kochajúc sa prírodnými úkazmi ako veľkými vodopádmi či zradnými močariskami môžete natrafiť na rôzne vskutku pozoruhodné bytosti. Lesné či snežné vlky isto nikoho neprekvapia, no až stretnete mohutné močiarne žraloky, ktorých pomenovanie je trocha zavádzajúce, pretože pripomínajú skôr veľké prežraté úhory, určite sa pozastavíte nad fantáziou tvorcov, alebo hrozivo silný Démon, ktorého porazíte až vtedy, ak ste skutočne majstrami svojich povolaní. Apropo, Démona si môžete privolať aj na svoju stranu, a vtedy si narobia do gatí aj tí najsilnejší nepriatelia z hry. Temnota a pach krvi šíriace sa krajinou Khorinis dala životu ťarbavým, ale zato silným zombiam, dávno mŕtvym kostlivcom, ktorí vzišli z popola zatuchnutej zeme. Ohnivý golem, Pátrači, nemŕtvi škreti, či Prízračný pán Anubis predstavujú len zlomok z celkového počtu nepriateľov, ktorých nie je neradno podceňovať. Pri nízkych leveloch si je treba dávať pozor dokonca aj na vlčie mláďatá či krvavé muchy, pretože vás v okamihu môžu poslať do večných lovíšť. Hold, hra sama o sebe je veľmi ťažká, a určite ju neodporúčam hrať hráčom, ktorým robí problém najnovší hit Skyrim.

Či už ste sa rozhodli putovať pod ochrannými krídlami Rádu mágov alebo pod ťarchou obrovských mečov, brnenie, respektíve ochranné obleky k danej triede prislúchajúce, si budete musieť poriadne vybojovať. V dnešných hrách obsahujúce obchody ponúkajúce všemožné oblečenie to môže s nejedným zakolísať. Brnení nie je veľa, je drahé a pritom to najlepšie nie je možné kúpiť u predavačov, ale je k tomu potreba známostí, dobré vzťahy s konkrétnymi ľuďmi a k tomu odpovedajúce správanie sa k nim. V tejto hre to najlepšie nie je vôbec zadarmo a hráč musí prejsť rôznym doslova mučením, aby si to zaslúžil. Na celú krajinu dohľadajú tri mocné božstvá, Adanos, Beliar a Innos. Každý z nich má na svete svojich prisluhovačov, ktorí sa veľakrát správajú dosť fanaticky (tak ako ľudia bohužiaľ v skutočnom svete). Cestami môžete natrafiť na ich oltáre, ktoré majú magickú moc. Pomodlenie sa s pridaním nejakého toho daru vám môže priniesť zvýšenie nejakej štatistiky.

Rozhovory s obyvateľmi, plnenie hlavných a vedľajších questov, vylepšovanie postavy to všetko je základ každej rpg hry. V približne 50-60 hodinovom putovaní v Gothic 2 Gold môžete natrafiť na nespočetne veľa vedľajších úloh, ktoré vám podľa starého dobrého klasického modelu pridajú groše do mešca. Každým levelom dostávate 10 skúsenostných bodov, ktoré môžete investovať do vylepšenia. To môžete ale len u ľudí, ktorí sú na to špecialisti ako rôzní tréneri alebo kováči. Uvediem príklad, na začiatku vás zvýšenie napríklad boja s jednoručnou zbraňou o 1 bod bude stáť 5 skúsenostných bodov, čo znamená že za jeden level si môžete štatistiky zvýšiť o 2 body. Čím ste ale v tejto špecializácii lepší, tým ďalej vás ten 1 bod bude stáť viac a viac skúsenostných bodov, čo znamená že úplne na konci hry vás zvýšenie jednoručného boja môže stáť až 30 bodov, čo sú tri levely. Zaujímavosťou taktiež je, že u konkrétnych ľudí sa nemôžte učiť donekonečna, ale len do určitého levelu a potom vám neostáva nič iné len si nájsť iného učiteľa. Ale zabudnite na to, že vás, ako rytiera ,bude učiť veliteľ žoldnierov. Ten vás len vysmeje a pošle do hája.

To „Gold Edition“ v názve nie je len pre parádu. Oznamuje nám hlavne to, že spolu do hry je implementovaný aj vynikajúci datadisk Night of the Raven. Ten dodáva do hry nový príbeh, čítajúci nový svet ďaleko za horami na severovýchode krajiny. Zaoberá sa rádom Mágov vody, ktorí skúmajú tajomný portál a hľadajú kľúče na jeho otvorenie. Samozrejme, kto iný ako vy budete tým šťastlivcom, ktorý ho otvorí a sprístupní novú krajinu menom Jharkendar na skúmanie mágom a zároveň sa priblížite k hlavnému cieľu datadisku – zastaviť mocného Ravena a získať Beliarov pazúr, čo je bájny čarovný meč. Môžete sa tu pridať k dvom novým frakciám a to banditom a pirátom, ktorí medzi sebou súperia a u ktorých môžete splniť množstvo rôznych zaujímavých úloh. Za zmienku určite stoja nové kúzla, účinnejšie zbrane (hlavne Beliarov pazúr), či nové druhy opaskov. Svojho času bol datadisk Night of the Raven považovaný, za jeden z najlepších datadiskov všetkých čias vôbec, a ja vtedajším recenzentom dávam za pravdu, je totiž skutočne vynikajúci. 

Gothic 2 je špičková rpg hra, ktorá trpí mnohými neduhmi. Tak v prvom rade musím spomenúť zabugovanosť, ktorú ale neberiem do konečného hodnotenia, keďže hra je už dostatočne oficiálne opatchovaná, a ak si hru kúpite napríklad z GoG.com, tak sa vám dostane do rúk už opravená verzia. Hlavným problémom je otrasný inventár. Áno, mne ako HC hráčovi to osobne až tak nevadilo, keďže som si na to rýchlo zvykol, ale pre priemerných hráčov môže byť dosť problém orientovať sa v non-user friendly inventári, v ktorom sa veci nerozdeľujú na meče, brnenie, či lektvary, ale máte to všetko v kope, čo veľmi výrazne zhoršuje orientáciu. Navyše, ak si nedáte pozor, tak sa vám môže ľahko stať že predáte aj príbehové predmety a už je zle nedobre. Ďalším problémom môžem nazvať nedostatočné info o questoch. Ak sa k hre dostanete po nejakom čase odmlčania, tak vám môže robiť veľký problém zistiť, kde sa daná osoba nachádza, kde vám bol zadaný quest a podobne. Ale to vám môže robiť problém, len v tomto špecifickom prípade.

Posledná pripomienka patrí súbojovému systému. Aj napriek tomu, že sa mi veľmi páči jeho prepracovanosť, kde nepriatelia rozmýšľajú, snažia sa vás obísť, a vy na oplátku musíte vyčkať na správnu príležitosť kedy udrieť a kedy sa kryť, sa dosť často zle správa kamera, ktorá veľakrát zobrazuje hlavne to, čo je vtedy nepodstatné. Grafická stránka je povedzme si úprimne už samozrejme viditeľne zastaralé. Hra vznikla v roku 2002 a je to vidieť. Vizuálom dnes už samozrejme neohromí, ale svojho času to bola grafická špička, ktorá si ale žiadala aj nadupaný počítač. Hudobná stránka je geniálna. Minimalistická a pritom tak silná. Krásne hudobné motívy sa tu striedajú so zádumčivými melódiami, ktoré v hráčovi vyvolajú tú správnu gotickú atmosféru. Či už sú to orgánové chorály v Innosovom kláštore, alebo príjemné skladby v pirátskom prístave, vždy je to hudba, ktorá vás zasiahne priamo do čierneho, a kľudne sa s vami stavím, že ak túto hru skúsite, do určitých končín sa budete vracať len preto, aby ste si vypočuli tú melódiu.

Gothic 2 podľa mňa predstavuje úplný vrchol RPG žánru na PC. Aj napriek mohutnému nástupu piateho pokračovania ságy The Elder Scrolls, si ma tento nemecký rpg klenot dokázal omotať okolo prsta, a pustil ma až po jeho záverečných titulkoch. Kúzlo sveta Khorinis je fascinujúce a úplne podmanivé. O nadčasovosti tohto diela hovorí aj to, že som jej dal prednosť pred Skyrimom, a to už o niečom svedčí. Netreba pochybovať, ani sa báť zastaralého grafického kabátu, pretože tá číročistá radosť z hrania je stále tam, a je silnejšia ako kedykoľvek predtým, pretože táto hra bola vyrobená ešte za čias, kedy výrobcovia nepozerali na zisk ako na niečo prvoradé, ale najdôležitejšia bola spokojnosť hráčov a maximálny herný pôžitok. 

Grafika: 6
Hrateľnosť: 9,5
Hudba a zvuk: 9,0
Príbeh: 7,5

Celkovo: 9,2/10


napísal Blackened Halo 29.12.2011



Páči sa mi!

9.0
GOTHIC 2: GOLD EDITION

PC

Vývoj: Jowood / Jowood
Štýl: RPG / RPG
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19843)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk