Hidden and Dangerous 2

Svet ničí druhá svetová vojna a špeciálna jednotka SAS je pripravená čeliť všetkému aby zmenila priebeh vojny.

PC
pridal Roné 4.2.2012 o 8:54 pod používateľské recenzie

9.0


Hidden and Dangerous. Názov takmer ako z nejakého filmu so Segalom, no v hráčskom svete tento pojem predstavuje hlavne skvelú taktickú akciu od Illusion Softworks. Staršia generácia hráčov si možno spomína na menej záživnú jednotku. Druhé pokračovanie sa opäť sústredí na špeciálne jednotky SAS, čo je aj jedinou spojitosťou príbehu jednotky a dvojky. Vylepšená grafika, lepšie ovládanie, nové možnosti a hlavne lepší zážitok. Tým prekonalo pokračovanie série Hidden and Dangerous 2 svojho predchodcu.

Dej 10/10


Začiatok je zaujímavý. Po úspešnom dokončení tréningu vojakov SAS vás vyšlú priamo do Nórska, kde budete musieť kontaktovať člena odporu Sygurda, ktorý vám s misiou pomôže. Ten však už medzičasom zachránil zostreleného spojeneckého pilota, ktorý vám bude trocha na obtiaž ku koncu misie ale to až neskôr. Na začiatku si volíte postavy. Môžete si zvoliť jednu, maximálne štyri postavy. Predsa ste len špeciálna tajná jednotka SAS. Spracovanie nórska a jeho atmosféry počas druhej svetovej je priam úžasné. Neraz to vo mne vyvolalo spomienky na film Age of Heroes. Tu sa však jedná o niečo podobné, až na to že neodpaľujete nebezpečné vojenské zbrane ale získavate nacistické plány, k vývoju rôznych zbraní. Preto budete musieť preskúmať podzemie jednej základne, aby ste ich aspoň odfotili a továreň zničili. Skvelo rozbehnutý začiatok nemyslíte? Dej tu však hrá len rolu akého sprievodcu pretože hra je sústredená viac do akcie. Nie ako v iných hrách  napríklad Call of Duty 2 kde na vás kričali menom. Tu majú postavy akúsi vedľajšiu funkciu. Sú to vaše bábky ktorým udávate smer a rozkazy pričom vás sami zaťahujú do deju, tak že sa cítite akoby ste celý ten čas boli s nimi. Realita však bola oveľa drsnejšia než v hocakej hre a ako presne čo bolo je pre tých čo to nezažili stále veľkou neznámou, no koľkokrát dokáže dobre spracovaná hra akou je Hidden and Dangerous 2 pripomenúť krutú realitu minulého storočia. Takže sa máte na čo tešiť.



 

Buzerplac ako sa patrí. 

Po mrazivom Norsku budete poslaný do Afriky, kde budete musieť zajať Schumanna a odovzdať ho. Dej sa však trochu skomplikuje a vy sa afrického teplého podnebia len tak skoro nezbavíte.  Keď si poviete že už piesok nechcete ani vidieť, pošlú vás opäť do Nórska, len na trochu náročnejšiu misiu.  Zdá sa vám že skáčete len z miesta na miesto, no vy sa do konca naskáčete ešte dosť. Čaká vás ešte vlhké podnebie Burmy spolu so šialenými japonskými rákosníkmi, Alpy, vojnou zdevastovaná Normandia a skončíte až niekde v Československu. K deju vám už nemám čo dodať. Všetko sa dozviete v priebehu hry.

Hrateľnosť 8/10

Je už dávno známa vec, že české hry mávajú väčšinou ovládanie moc dobré. I v tejto hre je tomu tak. Navyše si môžete prepínať pohľad na klasickú TPS alebo FPS.  A takisto si prepínať postavy a s každou ísť ako sa vám len páči. FPS pohľad si môžete prepnúť do dvoch pozícií, jeden je vhodný do vnútra interiérov a ten druhý lepšie využijete na diaľku. Všetky rozkazy či pohyb im môžete dopredu pripraviť, pretože hra ponúka možnosť akejsi malej simulácie vašej taktiky. Sami si môžete určiť trasu kam pôjde postava a aké rozkazy vyplní, zatiaľ čo vy sa môžete pohybovať s ostatnými. Plánovanú úlohu môžete kedykoľvek pozastaviť a zmeniť .  Postavy sa však pri týchto akciách pohybujú trochu “retardovane“ a občas sa môžu niekde zaseknúť. Čaká vás 23 misií ktoré musíte splniť. Jedná sa o docela zaujímavé úlohy, ktorých súčasťou budete musieť byť aj vy. Na začiatku si zvolíte obtiažnosť a vojakov. Ako som už spomínala volíte si jednu až štyri postavy. Tie si volíte podľa vlasého uváženia, keďže má každá postava iné štatistiky.


 

Atmosféra v Nórsku.   

 

Jedna má lepšiu streľbu druhá zase viac unesie, musíte sa rozhodnúť sami alebo použijete automatický výber postáv.  Tie v druhej fáze vybavujete zbraňami a vybavením. Tiež môžete použiť automatické vybavenie ale podľa mňa je predsa len lepšie rozhodnúť sa podľa seba. Musím uznať že inventár je jeden z najzaujímavejších aké som doposiaľ videla. Niekedy je potrebné si vziať navyše rôzne pomôcky ako fotoaparát, kliešte či bombu, no na to vás hra včas upozorní.  Vojaci neunesú všetko ako tomu bolo v predchádzajúcom diele, teraz je ich nosnosť obmedzená. Ak vám behom jednej kampane zabijú vojaka zostávajú vám len dve možnosti. Buď si načítate hru od najbližšie uloženého miesta, alebo dohráte kampaň bez toho jedného člena a neskôr si zvolíte iného, no treba si dávať pozor aby vám všetkých 27 možných vojakov vôbec ku koncu ostalo. Ak však niekto rád pracuje sám, môže sa pustiť do módu tzv. Osamelý vlk. Alebo ak si niekto chce náročnosť ešte zvýšiť môže použiť mód zvaný Krvi preliatie tam však budete musieť nájsť všetkých náckov a zabiť ich, a keď si ešte k tomu zvolíte na začiatku najnáročnejšiu obtiažnosť ,máte čo robiť aby vás žiaden nácek nezasiahol ani len raz, pretože tam už aj jedna rana rozhoduje o všetkom.


 

 

Taktický časovač.

Tak ako aj v jednotke aj teraz môžete riadiť vozidlo, či ukladať výbušniny. K tomu vozidlu treba povedať že to zase nie je hocijaké riadenie. Samozrejme nemôžete so starým americkým džípom jazdiť ako v hre Colin McRae Rally, pretože je dosť citlivý na nárazy. Taktiež ho musíte chrániť aj pred šťukami ktoré budú nad vami hlavne v Afrike poletovať. Aby si nelietali len nacisti, aj vy budete mať tú možnosť. No zaujmete skôr pozíciu gulometčíka než pilota, pretože budete musieť na Junkersi 88 preletieť ponad kaňon bez toho, aby vás nemecké stíhače zničili. Zaujímavú súčasť hry tvoria aj miniponorky, ktoré sa vám v dvoch misiách vyskytnú a ktoré budete musieť vedieť riadiť. Ovládajú sa oveľa ťažšie než čokoľvek iné, ale čo sa dá narobiť. Ku koncu sa vám naskytne možnosť viesť tank  no, dosť zábavy si užijete aj s obrneným nemeckým transportérom, saidkou či vetrieskou. Ak ho však zničíte budete musieť ísť pešo, alebo vás hra ďalej nepustí keďže v niektorých misiách si musíte zaobstarať vozidlo. To sa však stane pri nesplnení hocakej úlohy. Niekedy sa však stane chyba a dokumenty položené na stole proste nejdú zobrať. Čo vie dosť naštvať. Okrem povinných úloh môžete splniť aj nejaké tie nepovinné. Často sa jedná len o získanie nejakých predmetov, ako tomu boli napríklad obrazy v jednej z misií v alpách. Pomôže vám to trochu viac pri vylepšovaní postáv.


Malá simulácia pred každou misiou. 



Čo sa týka cieľov misií, tak sa jedná väčšinou o získanie nejakých dokumentov, plánov, kontaktovanie spojencov či zajatie nejakých vysokopostavených náckov. Zbrane sú samozrejme z druhej svetovej. Nesmie chýbať klasický nemecký MP40, Karabína 98k ale aj spojenecké Sten gun, Bren gun, Springfield a množstvo iných. Ku koncu si môžete zobať aj ruský Špagin či Tokarev. Môžete využívať aj Bazuku či jednorazový Panzerfaust, no ich nosenie si vyžiada priveľkú časť nosnosti vašej postavy. Granáty sú tiež dobrým spoločníkom, najmä na misiách v Burme kde sa ich oplatí hádzať do japonských bunkrov.  Ak sa vám podarí behom hry zajať nepriateľa môžete si jeho oblečenie vziať a ľahko sa tak môžete dostať k nepriateľským jednotkám bez toho, aby po vás začali páliť. No pozor. Ak je však uniforma poškodená alebo zafarbená od krvi, tak sa vám to nepodarí.  Preto je pri získavaní takýchto uniforiem najlepšie strieľa nepriateľovi do pažby, aby ste mu zbraň jednoducho odstrelili.


 

Letecká naháňačka nad kaňonom.

Niekedy sa však stane, že s nepriateľ z ničoho nič vzdá záleží to aj od náročnosti akú si zvolíte. Ak sa už chystáte vydávať za nepriateľa, musíte sa aj vybaviť ako oni. Čiže žiaden batoh, spojenecké zbrane či náboje ktoré by vašu totožnosť prezrádzali. Vzdať sa vám môže ktokoľvek, dokonca aj Japonci ktorý to podľa histórie vo zvyku nemali, jedine tak s granátom za chrbtom. Mŕtvoly je možné prehliadať a zobrať si čokoľvek z nich. Ak sa zraníte, môžete sa ošetriť ak je čím, no môže to vykonať podľa rozkazu aj iný z členov jednotky. Najlepšie je si vždy niekoho určiť za medika hlavne ak má najlepšie štatistiky v ošetrovaní. Vojaci môžu na váš rozkaz spustiť paľbu a mnohé iné veci. To robí hru ešte zaujímavejšou. Najlepšie sa je na začiatku sústrediť hlavne na postavy, ktoré najviac unesú, najlepšie ošetrujú či strieľajú, pretože je to hlavne to č budete k začiatku potrebovať. Niekedy musíte páčiť zámky . Trochu blbo je vyriešenie ukladanie ktoré je len rýchle a všetko to ukladá do jedného slotu. Ak si uložíte niečo a za vami bude nácek ktorý vás v zapätí odpráskne, máte jednoducho smolu a musíte si misiu reštartovať.

S multiplayerom môžete byť viac než spokojný. Obsahuje množstvo módov. Niektoré z nich nápadne pripomínajú štýl módov v Battlefielde. Hrať môžete aj na všetkých mapách zo single playeru. Tie si môžete zopakovať aj po prejdení hry. Nemusíte však absolvovať celú kampaň a misie si môžete vyberať jednotlivo ktorúkoľvek. K hre je možné dokúpiť si aj datadisk  HaD2: Sabre Squadron obsahujúci 9 nových misií, vylepšenú AI, nové zbrane, francúzske jednotky. Ponúka aj 3 nové misie pre MP.

Grafika 8/10


Hra vychádzala v dobe kedy ešte hry na tom s grafikov boh vie ako neboli. Hra bola robená na tom istom engine na ktorom vznikla aj prvá Mafia a je to viditeľné až moc. Na rozdiel od starej jednotky je vojakom pekne vidno do tváre a vylepšené sú najmä rôzne detaily. Postavičky ako aj iné veci sú viditeľne viac oblejšie. Často sa však vyskytujú v hre rôzne grafické chyby. Napríklad mŕtvolám sa zrejme zapáčilo nehybne vysiať vo vzduchu. Alebo sa vám občas postava zaryje do steny.



 

 

Dosť smutný záber na virtuálnu hru. 

Stalo sa mi aj to že vojakom vyčnievala hlava z tanku . V hre takisto neočakávajte žiadne veľkolepé ukážky. Sú tu len menšie ktoré majú z časti odrážať vojnové udalosti. Skúsme teraz zabudnúť na drobné chyby a pozerať sa na hru z inej stránky. Musím uznať že atmosféra a veškeré spracovanie vojnou ničenými miestami je naozaj úžasné. Ak máte radi zimu budú sa vám určite páčiť nórske misie. Tí ktorý túžia o oveľa teplejšom prostredí, nech sa páči Afrika a pre ekzotov je tu Burma, v ktorej džunglách nájdete všeličo. A keď budete mať chuť niekoho prepadnúť raz za čas sa naskytne aj taká misia. Samozrejme pekné spracovanie je k tomu grátis.

Zvuk 10/10


Dá sa povedať že bezchybnou časťou hry je zvuk, ktorý sa tvorcom vydaril najlepšie. Nájdete tu množstvo rozhovorov v nemčine či taliančine. Vždy sa vám naskytne možnosť aj načúvať cudzie rozhovory. Cudzinci ako je napríklad v Nórsku Sygurd je naschvál pozmenená, aby nebola dokonalou pretože sa predsa len jedná o cudzinca. V hre prevažuje orchestrálna hudba čo len vylepšuje vojnovú atmosféru. Tá je tichá a väčšinu zvuku v hre tvoria práve zbrane, vozidlá, bomby a všeličo ostatné. Zvuky lietadiel či tankov sú tak realistické že by ste rozdiel možno ani nepoznali. V hre nesmú chýbať aj nadávky. Tie si však vychutnáte najmä na buzerplaci, na začiatku hry potom sa vyskytujú už oveľa menej. 



...pripraviť a páááľ!

Hidden and Dangerous 2 je skvelá akcia ktorú sa určite oplatí zahrať. Obsahuje niekoľko chýb no v porovnaní s celým obsahom hry sú priam zanedbateľné. Väčšina z nás nemala tú možnosť stať sa vojakom SAS v druhej svetovej a neustále chodiť na tajné misie ktoré rozhodovali o budúcom priebehu vojny. Teraz sa vám tento sen môže čiastočne splniť stačí sa len do HaD2 pustiť a práve vy môžete byť tým ukrytým a nebezpečným.


Plus


-Dĺžka hry

-Skvelá hrateľnosť

-Multiplayer

-Veľa funkcií

-Skvelá vojnová atmosféra

Mínus


-Menšie grafické chyby

-Zasekávanie postáv

-AI






napísal Roné 4.2.2012



Páči sa mi!

9.0
HIDDEN AND DANGEROUS 2


+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19545)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk