Tomb Raider: Legend

Akčná archeologička je späť. Tomb Raider séria dostala nový kabát a vyráža spolu s Larou Croft za novými dobrodružstvami.

PC
pridal Roné 21.6.2012 o 14:32 pod používateľské recenzie

8.0


Určite každý milovník dobrých adventúr čo vyrastal hlavne na sérií Tomb Raider si rád zaspomína na tie staré dobré časy v roku 1996, kedy sa nám do rúk dostal prvý diel tejto známej série. Na svoje roky to bola dosť revolučná hra, ktorá nám predstavila známu archeologičku Laru Croft. Vývoj Tomb Raider sa však v rokoch 2006 vracia na úplný začiatok ktorý nám po celé tie roky bol zamlčaný. Vedenie takmer upadnutej série Tomb Raider prebral Crystal Dynamics a zachránil sériu. Treba na úvod povedať že hra je už o niečom celkom inom než bol jej predchodca Tomb Raider The Angel of Darkness, ktorý hráčov dokázal privádzať do infarktových stavov. Nové ovládanie, lepšia grafika, zaujímavejšie levely a hlavne dobrodružstvo v tých najzaujímavejších častiach sveta.

Dej 10/10

Všetko plynie od začiatku. Lara je ešte malé dieťa a spolu so svojou matkou letelia niekde nad Nepálom. Dôjde k havárií. Lara a jej matka prežijú a uchýlia sa do jedného chrámu, kde objavia tajomný portál. Dôjde však k nešťastiu a Larina matka Amelia Croft bez stopy zmizne, ako sa však odtiaľ dostala Lara je neznáme, isté však je že celé toto šialenstvo zapríčinila jedna vec ktorou bol Artušov meč Excalibur. O pár rokov pri prieskume v Bolívií narazí Lara na osobu ktorá už dávno mala voňať fialky zospodu. Je ňou posadnutá Amanda Evert vďaka ktorej začína pátranie po úlomkoch Excalibru. Pátrate v Peru, Japonsku, Anglicku Bolívií, Kazachstane a dokonca aj v Ghane. Dej sa rozvíja ďalej a ďalej a vás čaká veľkolepé dobrodružstvo. Vždy zábavnejšie než by ste mali behať len po Prahe a Paríži, ako tomu bolo v predchádzajúcom dosť nudnom, ťažkom diely. Dalo by sa povedať že všetky nepotrebné zbytočnosti čo boli v prechádzajúcom diele sú odstránené a sérií je vrátené staré dobré čaro hry.

Zrejme sa toho nemala chytať. 

Vrátil sa späť starý dobrý Croft Manor a čo by to bolo za diel kebyže v ňom nie je aj starý dobrý sluha. Tento krát získal aj meno, ktorým je Winston Smith. Pribudli postavy s ktorými budete po celú hru nepretržite v kontakte. Sú to Zip a vševed Alister ktorý Lare napomáha k identifikovaniu rôznych vecí. Zip pripadá skôr ako nejaký operátorov z filmu Matrix dosť vtipná postava. Okrem toho sa po celom svete budete stretávať s postavami, starými dobrými priateľmi Lary. Tým sa však bude dať naozaj veriť a nezradia vás za najbližším rohom ako v niektorých predchádzajúcich častiach.

Hrateľnosť 7/10

Nedivila by som sa hráčovi, ktorý by sa bál po predchádzajúcej Angel of Darkness  dotknúť ešte nejakej hry s názvom Tomb Raider. To však neznamená že to bude hrôza a strach aj v Tomb Raider Legend. Našťastie si nový  tvorcovia odpustili tú otrasnú pobehajúcu kameru, nezáživné levely či ešte odpornejší inventár. Pribudlo však veľa noviniek a veľa skvelých hádaniek. To čo však ubudlo je inteligencia nepriateľov. Zrejme boli na pive keď Crystal Dynamics rozdávalo Al. Funguje to asi takým spôsobom že hoc vás nepriateľ zbadá bude stále stáť na jednom mieste, alebo sa pohybovať sa po určitej ploche a strieľať ako blázon donekonečna na všetky strany. Hoc máte v úvodnom menu na výber z troch obtiažností, nejaké veľké rozdiely v náročnosti nečakajte. Dobre, poďme k tomu lepšiemu. Novinkou je magnetický hák pomocou ktorého sa môžete šplhať a prechádzať ponad prepaste. Túto zázračnú vec môžete využiť aj na ťahanie rôznych kovových predmetov, len kovových! Ale aj nepriateľov si takto ľahko môžete k sebe pritiahnuť a zasadiť im nejaký poriadny úder. Môže dávať údery päsťou alebo nohou, čo je super, vždy mi to v sérií Tomb Raider chýbalo. Aby ste sa nebáli v tme, do vášho inventára zavítala baterka. Lekárničky neutiekli, zmenili však trochu vzhľad. Takou zbytočnosťou je PDA ktoré máte pribalené aby ste sa nestratili. Lara môže mať maximálne dva druhy zbraní, k tomu aj granáty. Zbraňami sú klasické Larovské devinky, brokovnica, SMG, granátomet alebo môžete využiť ako zbraň aj zázračný Excalibur.  Keďže vzhľadom na počet nepriateľov v jednotlivých misiách máte o zábavu postarané.



A poklad je môj. 


Či už vás prekvapia nejaký Amandiný poskoci alebo nejaké milé zubaté zvieratko s pekným úsmevom.  Náboje do tých lepších zbraní získavate prevažne ľudí. Okrem toho na nich môžete zhodiť nejakú stĺp alebo elektrické vedenie, plynové bomby, alebo im rozstreliť most keď po ňom budú kráčať, aspoň vám krásne dolu cestou zamávajú. Novinkou je mód Bullet Time, kedy môžete v spomalenom zábere zastreliť viacero nepriateľov. Je to asi najlepšia a najzábavnejšia vec z celej hry. Stačí sa len niekoho zamieriť a odraziť sa od neho. Počas hrania dostanete príležitosť zažiť akčnú naháňačku na motorke s prestrelkou akou s patrí. Jedna v peruánskych púštiach a druhá v chladnom Kazachstane. Ovládanie je tu však trošku náročnejšie než by ste čakali. Nepriatelia budú na vás útočiť z každej strany a vy len tak ľahko všetkým guľkám neuniknete.  Po cesta však budete mať  zopár lekárničiek no tie sa dajú veľmi ľahko prehliadnuť alebo ich jednoducho nestihnete zobrať. Nepriatelia však nebudú jediný kto vám skríži cestu. Budete musieť preskakovať v niektorých úsekoch priepasti trocha, adrenalínu predsa musí byť. Od doby Tomb Raider Relevation bolo už na čase pridať nejaké dopravné prostriedky, komu sa chce nohy drať.


Dnes je hustá premávka treba to preriediť. 


Jednou zaujímavou novinkou sú minihry zakomponované do ukážky. Jedná sa o jednoduchú hru stáčania šípok ktoré sú časovo obmedzené. Dôjde k situácií kedy Lare ide o život. Na obrazovke sa vám zobrazí malá šípka a vy musíte čo najrýchlejšie stlačiť tú istú inak je po Lare. Možno sa to takto slovami opísané zdá byť  hračka no po prví razt ma táto hra dosť prekvapila.V Tomb Raider hre vždy boli aj vždy budú nejaké logické úlohy. Séria je oživená aj nimi. Budú chvíle kedy budete musieť neustále čosi prekladať, stláčať, priťahovať alebo niečo potiahnuť a čakať čo na vás zase spadne. Dá sa povedať že je tu toho dosť, no v porovnaní so starými dobrými sériami je to len kvapka v mori. Sú to totižto úlohy ktoré vás nedokážu potrápiť, kde nebudete musieť hľadať riešenie v nejakých návodoch alebo videách. Hoc sú to staré dobré kamenné gule ktoré vás radi ponaháňajú, či ostré nože cez ktoré musíte nejako prejsť, neustále budete mať pocit že je to na vás až príliš ľahká hra. Tá náročnosť je zameraná hlavne na bossov. Opäť sme totižto v hre, kde tvorcom nerobilo problém navymýšľať zopár bláznov túžiacich po Larinej smrti. I keď sa často opakuje jeden a ten istý boss. Každý jeden s ktorým budete bojovať je prefíkaný ako stará Liška. Na to aby ste ich zdolali budete musieť zapojiť myslenie. S finálovým bossom sa zoznámite najprv  v spomienkach, kedy budete pred ním musieť len utekať, Neskôr budete musieť pred ním zase len utiecť no vo finále sa mu postavíte tvárou v tvár, s vašim mečom Excalibur, ktorý budete musieť poskladať.



Toto doma neskúšajte!

Samozrejme čo by to bol za Excalibur ak nespomenieme kráľa Artuša a jeho milované Anglicko. Aj tam totižto povedú vaše cesty a bude to tá najťažšia misia zo všetkých. Ale podľa môjho vkusu aj najnudnejšia. Záleží zase ako pre koho. Ten kto má radšej zimu sa určite bude rád šplhať po cencúľoch v Nepále, či zachraňovať rusákov v Kazachstan. Vo všetkých misiách nájdete niekoľko secretov. Vždy tvar a význam zodpovedajú krajine v ktorej sa nachádza, napr. Japonsko- budha. Čo však nechápem čo je zač ten secret z Kazachstanu. Tieto artefakty sú rozdelené na zlatý,ten je vždy len jeden, strieborné a bronzové. Tie najcennejšie sú veľmi dobre ukryté. Za hľadanie týchto vecičiek sa vám otvárajú rôzne bonusy akými sú rôzne obrázky, či životopisy postáv alebo oblečenie ktoré môžete využiť, ak si dáte po prejdení hry druhé kolo. Môžete sa preobliecť aj za Amandu, nechápem však k čomu to je dobré, aj tak vás stále budú oslovovať Lara, alebo môžete v plavkách pobehovať po Himalájach, ešte že  úlomok z Excalibru nezamieril do nejakej moslimskej krajiny. Spomínate si na časy Tomb Raider 1-3 a ich skvelý Croft Manor?


Tu končí zábava.

Tak to vás zrejme poteší jeden level ,plný hádaniek navyše v Larinom blahobyte. Ten však vôbec nie je ako pred tým. Je síce graficky vylepšený no pripomína  skôr dom z filmu Tomb Raider s Angeline Jolie, ako staré dobré bludište z prvých sérií Tomb Raider.  Je tu dosť levelov, no čo z toho keď sú krátke.  Neviem či ma v starších sériách zdržovala náročnosť alebo čo, no napriek všetkému možnému dobrému čo v sebe Tomb Raider Legend ma s dĺžkou moc nezabodovala. Málo v ktorej hre však stojí za to si tých pár hodín hrania.   

Grafika 7/10

Oproti Tomb Raider The Angel of Darknes urobila hra obrovský krok vpred. Už žiadne chýbajúce textúry a jedna a tá istá atmosféra dookola. Vidno že aj postavy sú oveľa lepšie. Nie je to už samá hrana ale krásne, vymodelované postavičky. Vidno že hra sa chce čo najviac približovať k realite. Tomu nasvedčuje aj značka Ducati ktorá si v hre urobila dobrú reklamu. K skutočnosti sa hra približuje aj rôznymi detailmi. Nie len že je krásne vidno Larin odraz vo vode ale po kotúľaní sa na zemi je vidno rôzne špinavé fľaky na oblečení a tele. Po vyjdený z vody je zase Lara celá premočená aj na tvári čo tu doteraz nebolo. Kto si však potrpí na každom detaily odporúčam zapnúť si next-generation obsah. Vyžiada si to však väčšie hardwarové požiadavky, no stojí to za to. Levely sú naozaj krásne prepracované. Vždy dokážu naladiť tú správnu atmosféru.



Hm... kinderko? Aké prekvapenie bude asi vnútri?

Nezvyčajne sa stretneme aj s ďalšou dovolenkovou destináciou ktorou je Japonsko, mimochodom tam sme ešte s Larou neboli, najbližšie v Číne v Tomb Raider 2. I keď tu by ste len sotva blúdili v nejakých hrobkách a hľadali artefakt. Lara totižto príde v nečakane elegantnom, no dosť vyzývavom oblečení. Pomysleli by ste si že ide baliť Japoncov no v skutočnosti to bude čisto obchodná záležitosť ktorá sa v momente ako Lara odkiaľsi spod šiat vytiahne zbrane, zmení na akčnú prestrelku. Tá pokračuje po strechách budov až k šéfkovi samotnej Yakuzi. Japonský dizajn a kultúra však nemôže chýbať. To isté je aj v mnohých iných leveloch, ako napríklad v Ghane. Tiež vás prekvapí krásnym spracovaním.


Skočiť? Neskočiť? .....

Neviem kto na tých textúrach pracoval ale klobúk dole. Priznám sa, sama som nevedela že sa v Ghane nachádzajú nejaké kultúrne pamiatky, čo už hraním hier sa človek tiež učí. Treba uznať že všetky objekty sú detailne prepracované. No akosi sa pozabudlo na Larine pery ktoré behom krátkych rozhovorov počas hrania ostávajú zavreté. Občas sa mi stalo že po načítaný hry sa dočasne vytratili nejaké menšie objekty.

Zvuk 9/10

To najlepšie zo všetkého sú nádherné epické OST ktoré vždy vedia naladiť tú správnu atmosféru do hrania. Ako je to už dlho čo v Tomb Raider hre neboli poriadne OST? Dalo by sa povedať že od Tomb Raider 3. Nič lepšieho podľa mňa ani k takejto hre vymyslieť nemohli, to však nie je všetko. Lara konečne schovala ten svoj drsný pohľad a tvrdé reči do kapse, teda do batohu a jej charakter bol konečne viac prikrášlený humorom. Nedá sa prehliadnuť jej poznámky, niekedy až príliš drzé, či to množstvo pripomienok ktoré neustále má. Jej dabing je oveľa lepší ako bol podivný hlas v Angel of Darkness. I ostatné postavy získali o niečo skutočnejší hlas. Horšie je však že nepriatelia toho až toľko nenahovoria, no keď ich však behom nejakého rozhovoru zastrelíte, kecať budú naďalej.


Už tu chýba len markíza so svojou smotánkou.


Vynovená, vylepšená, a vynikajúca Tomb Raider Legend si vás určite získa. Neustále napínavejšie dobrodružstvá vás dokážu naozaj pripútať na tých pár hodín hrania k tejto hre. Vylepšenú verziu Tomb Raider Legend môžete nájsť aj v novej Tomb Raider Trilogy, ktorá okrem spomínanej Legend obsahuje aj diely Anniversary  a Underworld. Trilógia je však len pre PlayStation 3.

Plusy+


-návrat k štýlu starej série.

-nádherné OST

-bonusy

-Minihry

-vylepšené ovládanie

Mínusy-


-AL nepriateľov

-príliš krátke

-príliš jednoduché úlohy

-drobné grafické chyby


napísal Roné 21.6.2012



Páči sa mi!

8.0
TOMB RAIDER: LEGEND

PS2
PC
PSP
Xbox
Xbox 360
Xbox One BC

Vývoj: Eidos / Crystal Dynamics
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2006
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19592)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk