Tour de France 2012

Myslíte si, že ak by ste boli Peter Velits, tak by ste do Paríža prišli v žltom drese. Alebo Tourminator pod Vašim velením by vyhral raz toľko etáp? Máte možnosť to vyskúšať...

Xbox360
pridal mastro 17.1.2013 o 9:04 pod používateľské recenzie

6.5


 Cyklistika je ten druh športu, ktorej sa veľa ľudí v našej krajine nevenuje. Sú to najčastejšie babky, ktoré idú v nedeľu z kostola, alebo páni, ktorí podvečer v sťažených podmienkach zo šenku smerujú k svojim polovičkám. A potom tu je pár šialencov, ktorí chodia na nejaké preteky a podľa mňa ani sami nevedia ako, ale v posledných rokoch začali vyhrávať. Najznámejšie mená sú Peter Sagan a Peter Velits. Vďaka nim sa väčšina našich krajanov dozvedela, že tento šport nie je len o tom, že si niekto natiahne na seba krikľavý dres od nejakej banky či výrobcu vložiek a so svojimi kamošmi prejdú 200 km a ešte sa na konci aj tvária, že pretekajú.



 Ak tomuto športu niekto podľahol, vedzte, že ako každý iný šport ktorý stojí za niečo, aj tento má svoju hernú podobu. Cyanide je asi jediná firma, ktorej sa podarilo urobiť celkom slušnú sériu pod názvom Pro Cycling Manager (PCM). V roku 2011 sa rozhodli, že urobia niečo aj na konzoly a takto vznikla hra s názvom  Le Tour de France 2011. Z celkom komplexnej PC hry zostala holá kostra a ani tá nebola extra pôvabná. Aj keď kostry to asi nemajú v pracovnej náplni. V rámci etapy ste mohli priamo ovládať jedného jazdca a tímu pridávať nejaké základné príkazy. Takže Vám nezostalo nič iné, len ťukať do tlačítka a aj to Vás prešlo, lebo kvôli otrasnej grafike ste sa nemali poriadne na čo pozerať. Predsa som ju dohral dvakrát. Ja viem, zvrhlosť nepozná hranice.

  

 Vývojári (čiastočne) vypočuli náreky fanúšikov a v Le Tour de France 2012 (TDF2012) urobili celkom slušnú porciu zmien. Ale radšej od začiatku...




Cieľom v hre je obstáť na týchto legendárnych pretekoch. Máte možnosť vyskúšať len nejakú etapu, no najrozumnejším cieľom bude asi vyskúšať kampaň a ak sa podarí, do cieľa prísť v žltom drese. Na začiatku Vás privíta strohý tutorial, žiaľ začiatočníkom to veľmi nepomôže a keď nepoznáte pravidlá, v samotných pretekoch sa doslova stratíte. Ale ak máte odvahu, nech sa páči. Hra Vám ponúkne všetky tímy, ktoré štartujú na TDF, žiaľ nie všetky sú licencované, takže sa stretnete aj so skomoleninami. Oproti minulému ročníku sa našťastie dá v editore zmeniť názov tímu a aj samotných jazdcov.
Po výbere tímu si vyberiete konkrétnych pretekárov, ktorí s Vami pôjdu na jednotlivé etapy. Áno, možno sa budete čudovať, ale cyklistika je tímový šport. V tíme sú v rôznom množstve vrchári, klasici, šprintéri, domestici a všetci pracujú pre určeného lídra. Môžu ho brániť pred vetrom, udávajú tempo vo vrchoch, sťahujú úniky iných jazdcov, donášajú pitie. Lídrovou úlohou je umiestniť sa čo najlepšie a vyhrávať/zarábať peniaze. A toto robíte vy.





Keďže jednotlivé etapy sa jazdia aj viac ako 5 hodín, tak v rámci etapy jazdíte len určité, hlavne zaujímavejšie časti. Priamo ovládate len vybraného pretekára a ostatným môžete dávať nejaké príkazy. Ovládanie sa zmenilo, už netreba neustále stláčať tlačítko pre udávanie tempa, stačí len podržať. Pomáha to hlavne v tom, že vo vypätých situáciách sa na stláčanie nemusíte sústrediť a môžete pokojne udávať príkazy tímu. Samotné príkazy sa rozšírili a konečne aj fungujú. Na D-pade máte 3 najdôležitejšie a konečne príkazi sa nevzťahujú len na Vášho jazdca, ale môžete niekoho poslať aj na pomoc kolegovi v núdzi. Najviac sa zapracovalo na príkazoch a AI spolujazdcov, lebo všetko sa odrazí na Vašich rozhodnutiach. TDF 2011 ste v podstate mohli vyhrať tak, že jeden pretekár Vás chránil a vy ste vďaka tomu bol skoro neporaziteľný. V novom ročníku sa Váš domestic reálne unaví a postupne sa jeho pomoc stáva menej účinnou.

Čo sa týka únavy, Váš pretekár tiež nie je žiadny Tour... resp. Terminator.. V troch ukazovateľoch (dlhodobá, strednodobá energia a energia na šprinty) môžete sledovať jeho stav a tempo prispôsobiť okolnostiam. Samotná energia sa konečne tiež môže dopĺňať, vo forme stravy. Množstvo jedla je obmedzené, takže musíte rozmýšľať kedy a ktorú tyčinku stlačíte dole gágorom.

Žiaľ, nemôžem pochváliť samotné ovládanie. Pohyb pretekára je ako keby viac robotická v pelotóne. To by veľmi neprekážalo keby nebolo časoviek. Ovládanie sa z nepochopiteľných dôvodov zhorší ešte o triedu a zákruty sa doslova stávajú ruletou. Pády a zbytočné pribrzdenie Vám kazia celú časovku, keďže neviete odhadnúť mieru otočenia analógom. Podobne je to aj pri zjazdoch.





Graficky sa hra posunula len o malý krôčik, stále je ešte zastaralá a textúry sú z obdobia pred našim letopočtom. Bežne sa stáva, že plody na poliach vyrastú pred Vami a následne aj zmiznú. Alebo je francúzske poľnohospodárstvo na takej vysokej úrovni. V tom prípade sa ospravedlňujem. Na druhej strane objektov pri trati a aj divákov je už výrazne viac a aspoň v kopcoch je atmosféra celkom na úrovni. Jazdci sú ako keby ich jedna mater mala a to doslova. Až na dres sú v podstate rovnakí a oplatí sa zapnúť "menovku" aby ste sa vedeli vysomáriť aspoň vo Vašom tíme.

Hudbu v podstate okamžite vypnete, ale kulisa sa celkom vydarila. Diváci povzbudzujú v rôznych jazykoch a aj vaše príkazy zopakuje jazdec. Nie je to veľa, ale veď musí existovať dôvod, aby o rok urobili novú časť. Len prerobiť súpisky prejde len EA Sports.

 

Multiplayer existuje a teoreticky si môžete zahrať s niekým, žiaľ mne sa to nepodarilo. Možno na celom svete to hrám len ja, tak sa ani nečudujem.

Z pohľadu bežného hráča by mohol byť verdikt celkom jednoznačný. TDF 2012 pochopíte relatívne ťažko, hra Vám v tom určite nepomôže. Graficky Vás tiež nenadchne, takže najskôr hru po hodinke vypnete a zabudnete na ňu. No ak máte určitý vzťah k tomuto športu, alebo ste len masochista, tak nech sa páči. Hra to dokonalá nie je, ale vtiahne Vás do zákulisia, dovolí Vám rozhodovať, určovať taktiku a nasávať atmosféru tohto, po OH, najsledovanejšieho športu. A áno, môžete so Saganom nakopať Cavendishovi prdel. A to už stojí za to!





napísal mastro 17.1.2013



Páči sa mi!

6.5
TOUR DE FRANCE 2012

Xbox 360
PS3

Vývoj: Focus / Cyanide
Štýl: Šport / Managementová
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22.6. 2012
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18390)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk