Dragon Age II

Veľkolepý čas drakov ohlasuje svoj návrat. Nie však tak veľkolepo, ako som očakával.

PC
pridal Vivaldi 5.4.2013 o 11:04 pod používateľské recenzie

6.0


Dragon Age II bolo veľkým očakávaním z mojej strany. Keď v roku 2009 vyšiel Origins, musím priznať, že neostal v mojich rukách hrou, ktorú by som po chvíli odložil do šuflíka. Naopak som mal asi po prvýkrát pocit, že sa vrátili časy  Baldurovej Brány, ktorá v mojich rukách doslova ožila. A to bol aj dôvod, prečo som sa na tento kúsok veľmi tešil a nevedel sa dočkať momentu, kedy bude Dragon Age II aj na mojom PC.

Bioware sa v tomto diele viac zamerali už na konkrétnu postavu s konkrétnym príbehom a nečakajte teda nikto výber rasy alebo triedy ako v Origins. Tu sa musíme uspokojiť s človekom a výber na 3 povolania (bojovník, mág, lotor). Nie je to síce tak veľa možností, ako sme mali, no nevadí. Dá sa s tým stotožniť.

Sú však iné veci, o ktorých je treba otvorene povedať a postupne sa k nim budem dostávať. Navrhujem začať (tak ako mávam vo zvyku) pozitívami tejto hry. A prvým bude hneď game-play. Napriek tomu, že najväčším mínusom pre viacerých hráčov je zmenený game-play, podľa mňa je to naopak plus. Pretože to oveľa viac dostáva mňa ako hráča do boja a starám sa o každého jedného nepriateľa až do samotného záveru. Automatický boj mi nevadí, ale tiež nie som jeho veľkým fanúšikom. Takto mi to vyhovuje oveľa viac.

Obstojne sa hra preukázala aj v oblasti inventára a v oblasti úpravy schopností. Vytvorením jednotlivých sekcií a rozložením všetkých schopností do akýchsi stromčekov je veľmi prehľadné a kvalitne sa v tom orientuje. Pridajme si k tomu minimálne 30 hodín celkového herného času (ak budete prechádzať ako ja všetky side questy) a rozhodne tu máme kvalitnú hru, ktorú sa oplatí si zadovážiť.

Páči sa mi aj spôsob, akým hra s nami ako hráčmi jedná. Spôsob prerozprávania príbehu vašim priateľom Varricom strážkyni Cassandre je veľmi zaujímavý, a najmä to by nebol Varric, aby občas do toho nepridal sám niečo svoje. A je to celkom vtipné. Okrem toho musím pochváliť aj krásne animácie a výborný soundtrack, ktorý hru skutočne oživuje.

V prípade, že ste importovali uloženú prvú hru, vracia sa vám do boja aj váš pes, ktorého budete môcť kedykoľvek privolať. Toto je skvelá možnosť na to, ako ho využiť. Osobne som svojho psa používal v boji, ale často ma mrzelo, že som ho musel nechať odpočívať v tábore. Lebo napriek jeho všetkým výborným schopnostiam (hľadanie predmetov, útoky) sa mi akosi často do partie až tak nehodil. Tu si ho môžeme privolať kedykoľvek, čo nám umožňuje skutočne jeho talenty využiť.

Bohužiaľ v miestach, kde som čakal od tejto hry excelentné výsledky, naopak akosi kríva. A nevzbudzuje ten skvelý dojem, ktorý som nadobudol pri hraní Origins. Naopak mám pocit, že Bioware urobili niekoľko krokov späť v dosť dôležitých miestach tejto hry. A to je najmä samotný príbeh, priestory a postavy v hre. Sú tu ale aj iné mínusy, ktoré je nutné si spomenúť a medzi nimi aj grafické spracovanie hry.

Pozadie je skutočne plytké a veľmi základné. Keď si ešte uvážime, že celý príbeh sa odohráva len v jednom jedinom meste, dosť to znižuje kvalitu. Lebo ak už skutočne tvorcovia chceli 90% hry len do Kirkwallu, mohli sa s ním skutočne viac vyhrať, aby to nepôsobilo tak základne a nudne.

Ako som už povedal o slohu vyššie, celý dej hry je obmedzený na jedno jediné mesto a pár vonkajších miest okolo. Ani omylom sa to nedá porovnať s nádhernou mapou, ktorú sme mali v Dragon Age Origins. Toto je niečo celkom iné. Počas celej hry budeme navštevovať tie isté miesta dokola a dokola. V noci budeme môcť likvidovať lotrov, ktorí sú tu roztrúsení všade po okolí a udržiavať ulice bezpečné, ale to je všetko. Hra je proste uzavretá a Kirkwall sa stane doslova vašim väzením.

Postavy v tejto hre sú nezaujímavé. Už len samotný Hawke pôsobí na mňa akosi nudne, ale k tomu sa dostanem neskôr. Vaši spoločníci vôbec nie sú postavy, ktoré by pre mňa boli tak očarujúce ako Leliana, Morrigan, Wynne či Allistar. Dá sa povedať, že pôsobia oveľa menej prepracovane. Poďme si ich teda predstaviť trošku lepšie.

V prvom rade je tu vaša sestra Bethany, ktorú môžem ohodnotiť ako jednu zo zaujímavých postáv. Dobre dopĺňa váš príbeh, správa sa k vám ako k bratovi a je veľmi silnou čarodejnicou. Osobne som si ju obľúbil oveľa viac než tvrďasa Carvera, ktorý bude sa snažiť si dokázať, aký je on silný a schopný, lebo je to veľký bojovník. Carver je skutočne otravný. Ďalšou dobrou postavou, ktorá dopĺňa váš príbeh je Varric. Trpaslík bez brady, ktorý sa k vám bude skutočne správať ako k priateľovi a nebude s vami len z dôvodu, že ste schopní, alebo mu môžete pomôcť s nejakými úlohami. Práve Varric je jediná postava, ktorá bude skutočne dobrý priateľ, na ktorého sa môžete spoľahnúť a veľmi sa mi páči aj jeho spätosť so svojou kušou Biancou.

Aveline je bojovníčka, ktorej zomrel manžel a pripojí sa k vám na cestu do Kirkwallu. Osobne ale na jej príbehu nie je nič, čo by stálo za zmienku alebo bolo zaujímavé. Ako postava pôsobí nudne. A rovnako je na tom aj elfka Merill, ktorá mi príde ako nepodarená verzia Tali z Mass Effectu. Isabella síce flirtuje so všetkým naokolo, ale aspoň musím pochváliť, že je s ňou občas celkom sranda, keď človek počúva jej hlášky počas hry. Fenris je jednoznačne postava z Final Fantasy. Temný elf, ktorý chce zaplatiť mágom čo mu spôsobili a obrovský meč čo používa. Anders, korého poznáme už z Dragon Age Awakening, ktorý je snáď najotravnejší element celej tejto hry. A navyše ma totálne štvalo, keď s vami neustále chcel mať vzťah a vaše možnosti boli jeho návrh prijať alebo mu zlomiť srdce. Toto bolo podľa mňa z hľadiska komunikácie nedomyslené. A je to potom len otravné, keď vašich spoločníkov urazíte. A potom je tu ešte princ Sebastian za 800 bodov, lebo zabudli pridať do hry lukostrelca.

Upustilo sa od RPG prvkov, voľnosť hry je skoro žiadna. Takisto vašim postavám nemôžete meniť brnenie alebo habity, čo ma akosi vôbec nenadchlo. A samotný príbeh tejto hry pôsobí vo všetkých troch intervaloch (Hlboké Cesty, Qunarijci, Templári vs Mágovia) akosi neukončene a nevysvetlene. Len sa presunieme následne o veľké časové obdobie ďalej. Mám rád síce otvorené konce, ale nie takto. Príbeh je potom nielen že plytší, ale ešte aj oveľa slabšie vyznie. A navyše tu nie je ani tak zaujímavý príbeh ako to bolo v prípade Origins. A vojna medzi templármi a mágmi vás bude udierať do chrbta na každom kroku.

Potom tu však prichádzame k ďalšiemu dôležitému bodu a to je aj vaša postava. Hawke – Šampión Kirkwallu. Osobne, na mňa akosi nikdy Hawke ako postava nejako výrazne nezapôsobil a vôbec som sa s ním tak nestotožnil ako s veliteľom Shephardom. Pôsobí na mňa dosť nudne, a akosi sa počas celej hry ani necítim ako „šampión“, lebo tasky, ktoré dostávate mi vôbec neprídu nejako moc hrdinské.

V podstate budete robiť úlohy pre svoju rodinu, ľudí v meste typu – zbieranie liečivých bylín, hľadanie sériového vraha, vyčistenie baní, aby mohli baníci bezpečne pracovať a zbieranie predmetov, ktoré budete dávať úplne neznámym ľuďom v hre, ale z nejakého dôvodu budete vedieť, že je predmet určený pre nich.

Jediná hrdinská úloha v tejto hre je podľa mňa boj proti Qunarijcom. Ale inak pôsobíte skôr ako osoba, čo plní nudnú prácu pre mesto než nejaký hrdina.

Tu je koniec mojej recenzie na Dragon Age II ako také. A celkový verdikt je 6/10. Avšak, keď si do toho prirátam ešte aj 3-4 hodinové DLC Mark Of The Assasin, hodnotenie by mohlo vyjsť až na 7/10. Lebo tých pár hodín, ktoré som tomu venoval na mňa urobili oveľa väčší dojem, než celých 30 hodín originálneho príbehu.

V prvom rade za to môže ryšavá vrahyňa Tallis. Tallis je podľa mňa z celej hry Dragon Age II najlepšou postavou, akú kedy vymysleli. Jej príbeh je zaujímavý, ona samotná veľmi zvodná a jej schopnosti sekať sú tu obdivuhodné. Priam mi bolo ľúto, že ju môžem využiť len na tých pár hodín a nedostal som ju ako plnohodnotnú členku svojho tímu ako napríklad Kasumi v Mass Effect 2.

Príbeh pôsobí voľnejšie, hra je oveľa otvorenejšia, budeme tu mať aj pár schopných nových nepriateľov a najmä nemáme z hry dojem, že neustále chodíme v kruhoch. Keby tak ako Mark Of The Assasin vyzeral celý Dragon Age II, mohlo byť hodnotenie oveľa vyššie. Takto je hra skutočne veľkým sklamaním a ostáva nám len dúfať, že tvorcovia na novom pokračovaní zapracujú, aby bolo oveľa lepšie než toto.

Lebo jednoznačne viem povedať, že nebudem dávať pre Dragon Age II toľko opätovných hier ako to bolo v prípade Origins. Je to dobrá hra, no rozhodne má svoje slabé miesta, ktoré ju degradujú a nemôžem jej preto dať také hodnotenie ako to bolo v prípade Origins. Každopádne som zvedavý, čo nám Bioware poskytne v Dragon Age nabudúce.

Plusy:

Inventár a menu schopností

vylepšený game-play

orientácia v boji jednoduchá

zaujímavý príbeh vašej rodiny

výborné spracovanie mágov a ich schopností

kvalitné kombá počas boja

celkový hrací čas (ak prejdete všetky side questy)

pár zaujímavých vedľajších úloh

v prípade importu hry môžete privolať vášho psa kedykoľvek do boja

návrat do Úniku (tentokrát nazvané - za závoj)

Mínusy

pozadie hry je veľmi základné a plytké

Kirkwall je ako väzenie

Hawke sám o sebe pôsobí ako nudná postava

Spoločníci sú menej zaujímaví ako v Origins

zle riešená komunikácia so spoločníkmi

upustenie od RPG prvkov


napísal Vivaldi 5.4.2013



Páči sa mi!

6.0
DRAGON AGE II

PC
Switch
PS3
PS4

Vývoj: EA / Digital Leisure
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19886)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk