Vietcong

Hra z ktorej by si mali brať príklad mnohé moderné FPS hry

PC
pridal REAPERAPO 2.6.2013 o 16:32 pod používateľské recenzie

9.5


Iba málo FPS hier sa dokáže tak vryť do pamäti hráčov ako Vietcong. Veď kto by si nepamätal výborné hlášky hlavných postáv, ktoré vás pri putovaní Vietnamskou džungľou sprevádzali. Či už to boli hlášky  gulometčíka Hornstera, poprípade hlášky samotnej hlavnej postavy Stevena R. Hawkinsa vždy vám vykúzlili úsmev na tvári, poprípade svojím grafickým stvárnením kde rovnako ako v Mafii vynikajú tváre jednotlivých postáv, špičkovým dabingom a svojou výbornou zvukovou stránkou a mnohým ďalším, čo si aj v recenzii postupne prejdeme.

Hra nás zavedie do vietnamskej džungle v období Vietnamskej vojny a konflikt budeme sledovať z pohľadu spravodajského seržanta Steva R. Hawkinsa, ktorý je prevelený na americkú základňu Nui Pek ako nový veliteľ jednotky A-253, ktorej členmi sú vietnamský stopár Le Duy Nhut, ktorý vás bude viesť Vietnamskou džungľou a vždy vás varuje pred pascami, ktoré sa nachádzajú vo Vietnamskej džungli, ďalej je v tíme medik Joe Crocker, ktorý vám bude liečiť rany, ktoré počas bojov v hre utŕžite, ženista Thomas Bronson, ktorý bude mať vždy pre Vás nejakú tú muníciu, keď ju budete potrebovať,  radista Defort, ktorý bude udržovať kontakt s veliteľstvom aby ste počas misií mohli podávať hlásenia, poprípade dať pokyn delostrelectvu na zbombardovanie určitého územia, ďalej je tu guľometčík CJ Hornster, ktorý sa vždy s radosťou vrhá do boja a navyše jeho hlášky vás budú baviť, vždy keď je s vami. Celý váš tím môžete ovládať pomocou príkazov a môžete im napríklad prikázať aby vás nasledovali, čakali, zaútočili, či vás kryli. No zároveň keď budete potrebovať k sebe privolať len jedného člena tímu napríklad doktora, stačí stlačiť jedno tlačidlo, ktorým ho privoláte aby vás mohol vyliečiť. Váš tím vás bude sprevádzať takmer na každej misií, v ktorých každý člen bude väčšinou neoceniteľným pomocníkom, no niekedy sa stane, že sa člen vášho tímu na nejakom mieste zasekne a jediné čo pomôže načítanie posledne uloženej pozície.



Vitajte v tábore Nui Pek

Vašou náplňou behom misií bude hlavne z počiatku nájsť a zničiť, no ako budete postupovať hrou, misie sa stanú komplikovanejšími, a budú vaše schopnosti v boji dostávať zabrať ešte viac. Budete musieť napríklad brániť základňu, rádiovú stanicu, budete hľadať nepriateľskú základňu, poprípade sa vplížiť do nepriateľského tábora a mnoho ďalších.  Počas misií navštívite rôzne časti džungle ako napríklad ťažko priechodné bažiny, navštívite miestne ruiny, budete blúdiť lesmi, no zavítate aj do tunelov, ktoré vybudovali nepriateľskí vojaci a ktoré sú asi najnudnejšou a najslabšou časťou inak vynikajúcej hry, keďže hlavne v neskorších fázach hry môžete v tuneloch častokrát aj zablúdiť, no našťastie misií v tuneloch nie je veľa, takže to až tak neprekáža. Vonkajšie priestory sú väčšinou koridorové, no koridory ako v Call of duty tu nehľadajte, keďže na mnohých miestach máte väčšiu voľnosť pohybu a navyše si môžete zvoliť inú cestu, ktorou sa vydáte a tým aj nepriateľa prekvapiť útokom odzadu. Po misiách vždy nasleduje hlavne hlásenie z misií, ktoré si môžete prečítať rovno po skončení misie. Po tomto vždy nasleduje briefing pred nasledujúcou misiou, po ktorom si môžete zobrať v zbrojnici zbrane, ktoré chcete počas nasledujúcej misie používať a už iba hor sa na misiu.




Ako budete postupovať ďalej hrou tak budete stretávať čoraz silnejších nepriateľov, čiže od slabo trénovaných a slabšie vyzbrojených( i keď by sa dalo povedať, že nie až tak zle vyzbrojených) jednotiek vietcongu sa postupom hry prebojujete až k omnoho lepšie vyzbrojeným aj lepšie trénovaným jednotkám, ktoré vám v neskorších misiách dokážu poriadne zabrať. Každého zabitého nepriateľa budete môcť navyše obrať o muníciu, teda ak budete vlastníkom zbrane, ktorú má mŕtvy u seba, nejaké obväzy, ktorými sa budete môcť liečiť pokiaľ nebude lekár k dispozícií, poprípade ich budete môcť obrať o rôzne veci, ktoré mali momentálne u seba ako napríklad rôzne listy, fotky, odznaky, alebo aj rozkazy od velenia vietcongu, ktoré ale zoberiete automaticky ako náhle začnete mŕtvolu prehľadávať a navyše tieto predmety nemajú žiaden vplyv na priebeh, čo je síce škoda, ale to u tejto hry vôbec nevadí. Postupom hry sa samozrejme budete dostávať aj k novým a lepším zbraniam, na začiatku hry budete mať na výber len zo samopalu Thompson, brokovnice a pušiek m1 a Mosinu-Nagant, no ako budete narážať na silnejších nepriateľov, tak budete narážať aj na lepšie zbrane ako napríklad samopal AK-47, odstreľovacie pušky, guľomety a mnohé ďalšie zbrane.

Autorov musím pochváliť aj za obtiažnosť, ktorá je už na normálnej obtiažnosti dosť náročná a niektorým hráčom dá dosť zabrať, no ak hráč chce skutočnú výzvu, tak je tu obtiažnosť Vietnam, ktorá dokáže kruto potrestať každý chybný krok, keďže stačia 1-2 rany a je po vás, čiže sa budete musieť kryť za každou skalou a každým stromom a postupovať naozaj pomaly aby ste sa dokázali prebojovať až ku koncu misie.

Z obtiažnosťou navyše klesá aj počet slotov na rýchle uloženie hry, čiže ak ich počas misie vyplytváte a ešte behom tej misie vyplytváte, tak budete niekedy musieť opäť absolvovať niektoré pasáže, čo môže byť niekedy trochu frustrujúce, no aspoň sa hráč naučí premyslieť každý krok a dobre sa pripraviť na nepriateľa.




Okrem príbehovej časti hry v hre nájdete aj Výcvik, v ktorom si postupne prejdete základným výcvikom, v ktorom si postupne osvojíte všetky činnosti v hre. Osobne ho odporúčam keďže pri výcviku si užijete pár  kvalitných hlášok výcvikového seržanta, z ktorých sa (snáď) budete válať smiechom. Ďalšou súčasťou singleplayerovej časti hry je Rýchla bitka, kde si na niekoľkých mapách zabojujete proti počítačom riadeným nepriateľom a jedinou vašou úlohou je ich všetkých do jedného zlikvidovať. Navyše na začiatku hry máte v tomto móde hry, len jednu mapu a obmedzený zbraňový arzenál, no ako budete v hre postupovať ďalej, tak sa vám budú odomykať nové mapy a zbrane, čo vám predĺži celkovú dobu, ktorú pri hre strávite. Okrem týchto spomínaných súčastí hry si môžete prejsť jednotlivé misie aj samostatne mimo hlavnej príbehovej línie, kde si pred začiatkom iba navolíte výbavu a obtiažnosť a môžete vyraziť na zvolenú misiu.

Zabudnúť nemôžem ani na multiplayerovú časť hry, ktorá je zábavná a navyše sa hrá v pomerne slušnom tempe a v ktorej strávite ďalšie hodiny pri hre. Nájdete tu módy ako Capture the flag, Deathmatch, kooperáciu a budete môcť bojovať tak ako na strane Američanov, tak aj na strane vietcongu. Mapy na ktorých sa bude bojovať sú prevažne tie isté ako tie na ktorých budete môcť bojovať v rýchlej bitke, no v multiplayeri budete môcť bojovať na mapách vytvorených užívateľmi.




Grafická stránka hry je už síce za zenitom, no napriek tomu niektoré veci sú kvalitne spracované ako napríklad tváre jednotlivých postáv, napríklad tvár guľometčíka Hornestera je na veľmi vysokej úrovni a podľa mňa je najlepšie spracovaná, potom sú veľmi dobre spracované aj textúry zbraní. No na druhú stranu sú dosť slabo spracované textúry prostredia, hlavne povrchu, ktoré sú aj napriek tomu, že už prešiel nejaký ten rok čo hra vyšla prešiel, tak vyzerajú oproti zvyšku hry dosť slabo. Celkom dobre aj spracovaná aj vegetácia, hlavne stromy a predieranie sa svetla cez vegetáciu. Ďalšou slabinou hry pri grafickej stránke je aj to že sa objekty niekedy prelínajú, napríklad vaša zbraň sa môže prelínať s terénom, alebo postavou pred vami, čo čiastočne kazí celkový dojem z inak kvalitnej hry

Zvuková stránka hry je na vysokej úrovni a to najmä vďaka kvalitne spracovaným zvukom, hlavne zvukov zbraní, keďže každá zbraň ma svoj realistický zvuk, ďalej rôzne zvuky džungle ako napríklad zvuky v bažinách, žblnkotanie potôčikov, zvuky zvierat atď. Zabudnúť nemôžem ani na výborný český dabing, ktorý je jednoducho fenomenálny a každý hlas sedí ku svojej postave, plus vynikajúce hlášky ktoré si pri hre užijete do sýtosti. Hudbu si počas misií moc neužijete, keďže hudba bude nanajvýš hrať počas briefingov pred misiami, alebo budete počuť pár skladieb vo vašej izbe v tábore Nui Pek, ale to nič nemení na čare tejto hry a počas misií ani trocha nechýba.

Ku hre boli vydané dva datadisky a to Fist Alpha, v ktorom budeme sledovať osudy predchádzajúceho veliteľa skupiny A-253 Warrena Douglesa o ktorom ste sa dopočuli na začiatku základnej hry. Druhým datadiskom je Red Dawn, ktorý ale okrem jednej novej misie do hry nepridáva nič nového, takže je to skôr také DLC minulosti.




V konečnom dôsledku je Vietcong FPS hrou, ktorá ani po rokoch nestráca svoje čaro a navyše by si z tejto hry mali brať príklad mnohé dnešné FPS-ky, keďže ukazuje ako by mala vyzerať kvalitná FPS hra, bez autohealu, žiadnych zbytočných explózií pre väčšie napätie deja, bez zbytočného veľkého počtu nepriateľov, ktorí vám len tupo nabiehajú pred zbraň aby ste ich mohli bez problémov zastreliť, no na druhú stranu je tu pár drobných chybičiek ako zasekávanie sa postáv, pár bugov a navyše je tu slabé rozlíšenie textúr terénu, no to nič nemení na kvalite tejto FPS hry.

Plusy:

Príbeh

Obtiažnosť

Zvuky

Zábavné hlášky

Dabing

Misie

Multiplayer

Mínusy:

Textúry povrchu

Zasekávenie sa postáv

Prelínanie sa textúr

Slabšie mise v tuneloch

Z těhle tunelú mne jednou jebne
Niekedy sa budete musieť brodiť bažinami
V jednej misii sa budete musieť nepozorovane dostať do tábora Vietcongu
Zastrieľate si aj z helikoptéry
Jmenuji se Steve R. Hawkins spravodajský seržant

napísal REAPERAPO 2.6.2013



Páči sa mi!

9.5
VIETCONG

PC

Vývoj: Take 2 / Illusion softworks
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 3. 2003
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk