Call of Juarez: Gunslinger

V tej záplave už pomaly stereotypných FPS z moderných vojen padne dobrý western vhod. A presne taký nám Techland svojím najnovším prírastkom do série CoJ ponúka.

Xbox360
pridal ware 7.8.2013 o 9:08 pod používateľské recenzie

8.0


2 roky po veľkom sklamaní menom Cartel sa séria Call of Juarez vracia tam, kde začala... Na divoký západ. Práve týmto obdobím zaujali vývojári v prvej časti série, ktorá uzrela svetlo sveta v roku 2006. O tri roky neskôr v druhej časti s prívlastkom Bound in Blood dosiahla séria svoj vrchol. Odlišná hrateľnosť za dvoch bratov, príbeh, duely a samozrejme aj multiplayer hráčov zaujali, takže nezmyselný krok presunúť tretí diel série do súčasnosti vývojári a koniec koncov aj samotní hráči oľutovali. S vedomím svojho pochybenia sa tak snaží Techland zvýšiť svoje renomé a to aj cenou, ktorá je zrazená príjemne nízko. Na PC ste Gunslingera už v deň vydania mohli mať za slušných 15 €, na Xboxe za 1200 MS bodov. 

Na nejaké príbehové prepojenie s predchádzajúcimi časťami rovno zabudnite, Gunslinger si ide svojou vlastnou dejovou líniou. Zostarnutý lovec lebiek Silas Greaves sa nie náhodou zastavuje v jednom zaprášenom saloone, aby mohol pri pohári piva vyrozprávať  svoj príbeh niekoľkým chlapom, ktorí si chcú spríjemniť svoje posedávanie počúvaním občas poriadne prehnaných historiek starého pamätníka divokého západu. Asi 6 hodinový príbeh šikovne spája najväčšie mená divokého západu (Pat Garrett, Billy the Kid, Jesse James, Sundance Kid, Butch Cassidy či Daltonovci) do zábavnej kampane, ktorá tentoraz neberie western tak vážne ako CoJ a CoJ: BiB, ale skôr ho trefne paroduje a niekoľkokrát servíruje narážky na známe westernové filmy. Postupujete presne podľa toho čo Silas hovorí, takže keď ho poslucháči nachytajú ako zveličuje, prechádzate už prejdený úsek misie znova tentokrát ale s novým finišom. A práve táto vec robí Gunslingera originálom. Živé komentovanie počas misie má šmrnc, napríklad raz počas putovania pokojným úsekom začujete chrapot jedného z poslucháčov a Silas neváha vygradovať situáciu dramatickou, ale fiktívnou prestrelkou s indiánmi... Hre tak ľahko odpustíte záplavu skriptov, bez ktorých by to skvelé vyprávanie jednoducho vzniknúť nemohlo. A odpustíte jej aj linearitu, ktorá vás pri väčšine pokusov o jej narušenie (ako napríklad vstup do vody) trestá smrťou. Prostredie sa neustále mení navštívite lom, les, ranč, vlak, chátrajúci parník a dokonca aj mesto duchov. Škoda len, že na koňoch si nezajazdíme, aj keď v hre sem-tam postávajú.

Gameplay hodnotím lepšie ako v predchádzajúcich častiach, arkádové prvky hre na moje prekvapenie prospeli a aj vďaka nim pôsobí hra veľmi dynamicky. Každé zabitie je bodované, vďaka čomu môžete postavu neustále vylepšovať o nové schopnosti. Tento systém je podobný tomu z Far Cry 3 či Crysis 3. Schopnosti sú rozdelené do troch tried a postupne sa odomykajú. Schopnosti z triedy Gunslinger sú určené pre bojovníkov na stredné vzdialenosti a umožňujú strieľať obojruč z dvoch revolveroch, Trapper-a ocenia close quarters bojovníci najmä vďaka upgradom pre brokovnicu a Ranger bude vyhovovať, tým ktorí radšej bojujú na väčšie vzdialenosti. Schopnosti však ide odomykať vo všetkých 3 triedach, takže vás hra nijako neobmedzuje a pravdepodobne ich budete kombinovať.  Režim koncentrácie spomalí čas a zvýrazní nepriateľov, takže si môžete postu výrazne urýchliť a nakoniec tu máme Sense of Death, ktorý je zobrazení na obrazovke vpravo hore a ktorý sa spustí tesne pred vašou smrťou. Môžete tak sledovať v spomalenom zábere guľku, ktorá pre vás môže a nemusí byť smrtiaca. Musíte sa však rozhodnúť, do ktorej strany sa treba uhnúť. Kým niekedy je to jasné viac, inokedy budete musieť stranu úhybu jednoducho risknúť, pretože ak zostanete stáť bez pohnutia smrť vás neminie. V dueloch sa opäť musíte sústrediť na dve veci. Tlačiť ruku čo najviac k zbrani a mať nasmerovaný zameriavací kruh, ktorý udáva vaše sústredenie a tým aj pravdepodobnosť zásahu, čo najdlhšie na nepriateľovi. Takže stojíte na mieste a nehýbete sa narozdiel od Bound in Blood. Tasiť môžete teraz prvý aj vy, ale počítajte s tým, že na čestnú výhru musíte nechať prvého siahnuť na zbraň vášho protivníka. Zo zbraní hra ponúka niekoľko druhov revolverov, ktoré sa líšia v sile, rýchlosti streľby a čase nabíjania. Nechýba ani puška, brokovnica, dynamity či gatling. Tí, ktorí sa zaujímajú o western viac majú možnosť hľadať všemožne poschovávané nugety pravdy, ktoré plnia v hre funkciu akejsi wikipédie divokého západu.

Hra beží na Chrome engine 5, ktorý síce už nepatrí ku špičke, ale svoju úlohu zvláda dobre. Poteší mierne aplikovaná fyzika, ktorú síce nemôžeme porovnávať s Battlefieldom: Bad Company 2, ale fľaše a okná rozstrieľate hravo a poteší aj to, že okrem sliepok môžete zostreliť aj orla. Samotný design hry nápadne pripomína grafický štýl hry Borderlands, ale zároveň dotvára odľahčenú atmosféru hry, takže do očí nebije tak ako v traileroch, keď sme ešte nevedeli z akého cesta je vlastne Gunslinger upečený. Za pozornosť stojí aj komixové predstavenie nepriateľov, s ktorými si to následne rozdáte v dueli alebo do nich budete musieť páliť desiatky guliek, dokým nezmažete ich mimoriadne dlhý ukazovateľ života.

Pomerne krátku hernú dobu si môžete predĺžiť arkádovým módom, kde likvidujete nepriateľov na čas a snažíte sa získať čo najvyššie skóre alebo duelovým módom, v ktorom máte 5 životov a postupne sa proti vám postavia všetci bossovia z kampane. Multiplayer bohužiaľ chýba, ale to už by sme asi chceli za málo peňazí priveľa muziky.

VERDIKT: Techland s Gunslingerom nesklamal, vrátil sériu tam kam patrí. Bohužiaľ bez Multiplayeru, ale za nízku cenu. Gunslinger je teda najzábavnejšia, aj keď nie najlepšia časť Call of Juarez série. Ale tak originálne podávanie príbehu len tak nikde inde nenájdete, takže hru jednoznačne odporúčam.

PLUSY:

+ originálne podávanie príbehu

+ skutočné legendy divokého západu

+ duely

+ arkádové prvky a celková dynamika, akčnosť a zábavnosť hry

+ rozmanité prostredia

+  cena

MÍNUSY:

- absencia multiplayeru

- chýba jazda na koni

- niekomu môže vadiť odlišné spracovanie westernu oproti prvým dvom častiam série


napísal ware 7.8.2013



Páči sa mi!

8.0
CALL OF JUAREZ: GUNSLINGER

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Ubisoft / Techland
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 22.5. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk