Hexplore

Akčné RPG, ktoré rozhodne stojí za vašu pozornosť

PC
pridal Vivaldi 31.10.2013 o 21:31 pod používateľské recenzie

9.0


 

Keby som Hexplore mohol ohodnotiť jedným slovom, zvolil by som "Fantázia". Titul, ktorý si už možno veľa hráčov nepamätá alebo vôbec nepozná a preto by neškodilo pripomenúť, čo nám kedysi v roku 1998 Heliovisions ponúkli. Najmä keď musím uznať, že je to titul hodný vašej pozornosti.

 

Hexplore nám prináša v úvode zaujímavý príbeh. Skupina templárskych rytierov, ktorých sprevádza váš hrdina MacBride bude prepadnutá monstrami "Glorami", ktoré sú bojovníci černokňazníka Garkhama. Povraždili a uniesli rytierov a vy ste ostali v bezvedomí pár metrov od vášho tábora. A je vašou úlohou ich vyslobodiť. Alebo v tom môže byť aj niečo viac? 

 

Na tejto ceste sa k vám pridajú ešte traja ďalší hrdinovia, pričom ide o lukostrelca, bojovníka a mága. Pričom pri každom type bojovníka máte na výber štyroch rôznych týpkov. A sú medzi nimi aj dámy.  Každý má svoje vlastné zbrane, ktoré budete postupne získavať. Čo musím výrazne pochváliť je fakt, že každý typ bojovníka má svoje vlastné úlohy. Niektoré tlačidlá môže aktivovať len jeden typ hrdinu. Dobrodruh aktivuje mechanizmy, lukostrelec sa dokáže prepchať cez úzke koridory, bojovníci preukážu svoju silu stlačením kamenných tlačidiel, mágovia musia vyriecť zaklínadla v rôznych jazykoch. Každá z týchto úloh je určená výškou levelu. A v prípade, že ten váš nebude stačiť, je treba získať najprv schopnosti. Inak nebudú schopní úlohy splniť.

 

 

Ďalej musím rovnako pochváliť kvalitné prostredia levelov. Nemáme tu len obyčajné lesy. Budeme navštevovať aj mestá, púšte, snežné hory, chrámy alebo ruiny. Je tu široké spektrum rôznorodých prostredí, kde si skutočne užijete poriadne akčný gameplay. Najmä, keď budete poriadne obkľúčení nepriateľmi. A hoci sa to môže všetko zdať na štýl klik-klik, nie je to celkom pravda. A k tomu vám práve dopomáha váš obrovský arzenál rôznorodých zbraní, kde môžete využiť rôznorodú taktiku na rôznych nepriateľov. Nevýhoda je len tá, že mnohé silnejšie zbrane získate až neskôr. Na druhú stranu to ale zvyšuje náročnosť a nemôžete predsa od hry chcieť, aby ste mali silné zbrane hneď na úvod.

 

Okrem toho máte v hre aj truhličky, ktoré obsahujú väčšinou flakóniky života. Tie budú najprv naplnené len na spodok, neskôr po stred, napokon doplna. Všetko príde postupne. A v prípade, že by ste chceli energiu okamžite doplna, najlepšie na to slúži fontána zdravia, ktorú môžete nájsť v niektorých levelov a jej voda je liečivá. V modrej truhle ešte môžete objaviť elixíry, ktoré vám umožnia používať zbrane bez toho, aby sa museli nabiť, zdvojnásobi silu úderu, alebo vás zrýchli. Veľmi užitočné veci. A ešte musím spomenúť posledný predmet v hre, ktorý je 200 vlajočiek, ktorými si môžete označiť zaujímavé miesta a pri náhľade mapy ich okamžite uvidíte.

 

 

Ďalšia vec sú nepriatelia. V prvom leveli si veľké množstvo variantov neužijete, no čím pôjdete ďalej, tým viac budete musieť taktizovať. Prvý level je podľa mňa skôr zoznámenie sa s hrou. Druhý však už naopak posúva náročnosť a taktiku o niečo vyššie. A od slabých Glorov si nakoneic užijete aj silných golemov, strážcov alebo krilonov. Každá hra okrem toho obsahuje aj náročné boss súboje, ktoré vedia prekvapiť a poriadne potrápiť v boji. Je treba si dobre zvážiť svoju taktiku a vedieť jednotlivé predmety správne používať. 

 

Doporučujem však veľmi často hru ukladať, nakoľko neexistuje tu žiadny quicksave. A v prípade smrti môžete začať od začiatku. Rovnako sú tu aj RPG prvky, kde dostanete rozličné úlohy a pomocou určitých predmetov musíte splniť niektoré úlohy. Musíte však dobre ovládať angličtinu a najmä veľmi pozorne počúvať alebo čítať texty, ktoré máte počas rozhovorov. Lebo nemáte tu žiaden denník, ani žiadne miesto, kde by ste si mohli jednotlivé informáie zobraziť. Z čoho plynie veľký faktor backtrackingu. A často sa môžete potom v hre zaseknúť.

 

 

Hexplore však obsahuje aj príjemnú muziku, ktorá podľa jednotlivých prostredí správne reaguje a rovnako vás hra aj pomocou nej včas upozorní, v prípade, že sa blíži boss súboj. Po jeho porážke následne budete opäť počuť pôvodnú skladbu pre daný level. 

 

Hre by sa však ešte dala vytknúť aj občasná neprehľadnosť. Najmä v púšti, kd si budete vytvárať kúzelné mosty, no vôbec nebudete vedieť, kde sa vytvorili. Prídete na to až o niečo neskôr. A v prípade, že sa na niektoré miesta nebudete môcť dostať, viete, že je potreba ešte aktivovať nejaké tlačidlo, ktoré vám ho vytvorí. A takýchto miest je v hre skutočne dosť.

 

K tlačidlám však ešte patrí aj moja posledná kapitolka tejto review. V prvom rade doporučujem v každom leveli nájsť 4 modré tlačidlá, ktoré vám otvoria modrú truhlu a jej poklad sa vám rozhodne bude počas hry hodiť, a rovnako musím pochváliť kvalitné množstvo labyrintov a pascí, ktoré hru jemne sťažujú. Môžete ich však vypnúť, len musíte prísť na to ako. Každopádne je treba uznať, že Hexplore prináša v oblasti pascí kvalitné hlavolamy, ktoré sa ale vždy dajú rozlúštiť.

 

 

Aby som to teda zhrnul, Hexplore je rozhodne kvalitnou akčnou hrou s RPG prvkami. Máme tu veľké boss výzvy, veľmi zaujímavý príbeh a najmä sa mi páči, ako hra vás núti, aby ste používali všetkých hrdinov. Rovnako aj nápadité levely prinášajú vysokú mieru zábavy. Môže vás ale sklamať veľký backtracking a občas neprehľadné miesta v leveloch a žiadne quicksavy, ktoré táto hra rozhodne potrebovala. I tak však môj palec hore táto hra dostáva.

 

Preto už len udelím záverečné hodnotenie 9/10. Ak ste Hexplore nehrali, rozhodne to napravte. Hru by ste mali rozšlapať aj na operačnom systéme Windows 7. Je to jedna z prvých RPG hier, ktoré som hral a rozhodne si ju viem aj teraz opakovane zahrať a hľadať ďalšie secrety, ktoré som ešte neobjavil. Je tu stále veľké množstvo možností, ktoré by som rád vyskúšal. Hexplore vám odporúčam. Rozhodne nebudete ľutovať. 

 

A už len celkom na záver informácia pre všetkých, ktorí majú záujem o to hru vyskúšať. Mašiny s Win 7 už môžu mať problémy udržať hru a po minúte sa často stane, že nastane crash. Aj na to už však je riešenie a fanúšikovia urobili patch, kde stačí len nahradiť spúšťacie súbory upravenými. Hra by už mala bez problémov fungovať. Nájdete ich na: https://www.dropbox.com/s/8tg4g0tp7qjk6cj/Hexplore%20Update%20for%20modern%20PC%27s.rar

 

OČAKÁVANIA: 7/10
STATUS: Zážitok
ODPORÚČAM? - Áno

 

Plusy:

 

- zaujímavý príbeh

- variácie prostredí

- postavy

- hra núti využívať všetkých hrdinov

- kvalitní nepriatelia a silné boss súboje

- nápadité levely

- soundtrack 

- herná doba na viac ako 20 hodín

 

Mínusy:

 

- grafika

- backtracking

- žiadne quicksavy

- občas neprehľadné miesta v leveloch

 

Záverečné Hodnotenie: 9/10

treba mať



napísal Vivaldi 31.10.2013



Páči sa mi!

9.0
HEXPLORE

PC

Vývoj: Infogrames / Doki Denki Studio
Štýl: RPG / Akcia
Dátum vydania:  1998
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19564)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk