Shovel Knight: Treasure Trove

Vezmite do ruky lopatu a nechajte sa vtiahnuť dobrodružstvom v podobe indie titulu Shovel Knight.

PC
pridal Dado94 26.7.2014 o 9:58 pod používateľské recenzie

9.0


Keď váš sľubný plán dokáže vďaka finančným príspevkom z celého sveta zhromaždiť štvornásobne vyššiu sumu, než bolo pôvodne potrebné, jedným si môžete byť istý. Zlyhanie neprichádza do úvahy. Ľudia do vás vložili príliš veľa dôvery na to, aby ste ich následne sklamali. Presne v takejto situácii sa ocitli nezávislí vývojári zo zámorského štúdia Yacht Club Games. Vďaka portálu Kickstarter sa im namiesto požadovaných 75.000 amerických dolárov podarilo získať sumu presahujúcu hranicu 300.000 dolárov. V ich ceste za vytúženým cieľom v podobe vytvorenia vlastnej hry tak už nestálo vôbec nič. Podarilo sa im však naplniť nemalé očakávania fanúšikov, ktorí neváhali prispieť a podieľať sa tak na vzniku nového herného projektu?

Za niekoľko desaťročí existencie herného priemyslu svetlo sveta uzreli rôzne produkty. Pritom nielen také, ktorých primárnym poslaním by bolo samotné hranie. Pri mnohých hrách si človek uvedomuje, že sa skôr pozerá, než priamo zúčastňuje interaktívnej zábavy. Pri iných, skutočne špecifických kúskoch, hráč aj pri tej najväčšej snahe skôr trpí, než hrá. A pri niektorých - spomína. Práve to je prípad indie titulu Shovel Knight, ktorý nám americkí tvorcovia priniesli v júni tohto roku. Ešte pred samotným vydaním bolo totiž avizované, že hra sa bude niesť v štýle tretej generácie a inšpiráciu nájde v takých legendách, ako Castlevania III: Draculas Curse, Super Mario Bros 3 či sérii MegaMan.

Vyjadrenia autorov skutočne nezostali len pri sľuboch. Shovel Knight je naozajstnou poctou hrám odetým do ôsmich bitov a to so všetkým, čo k tomu patrí. Tento fakt si človek uvedomí prakticky okamžite, len pár sekúnd po spustení hry. Privíta ho totiž typické retro menu, ktorému dodáva autentickosť aj charakteristická hudba nesúca sa v pozadí. To všetko je pritom len začiatkom nezabudnuteľného návratu do doby spred tridsiatich rokov.

 

 

 

Shovel Knight totiž zďaleka nie je nejaký len chabým pokusom o zmiešanie moderného spôsobu hrania s audiovizuálnymi prvkami, ktoré neúprosný čas zahalil prachom. Hra totiž akoby ani nevyšla tento rok, dokonca ani v tomto storočí. Úspešne sa vyhýba akýmkoľvek prvkom, ktorými si vývojári v súčasnosti k sebe dokážu pripútať typického dnešného hráča. Toto totiž nie je produkt, ktorý sa chce prispôsobovať alebo dokonca zavďačiť tomuto typu ľudí a tí si to uvedomia. Ak nie pri pohľade na zábery z hry, tak v priebehu pár minút hrania určite.

Vývojári sa totiž s hráčmi rozhodne neplánovali maznať. Žiadne vodenie za ručičky, žiadne pomôcky, žiadne návody. Len čistá a nefalšovaná hrateľnosť, akú si dnes už pamätá len málokto, prinášajúca so sebou obtiažnosť, ktorá dá zabrať aj tým najskúsenejším. Na začiatku vám hra predstaví pomerne jednoduchý príbeh rytiera s lopatou a výzvy, ktoré naňho v rámci dejovej línie čakajú. Následne vám už len dá do ruky spomínaný nástroj a nekompromisne vás hodí do víru udalostí.

Už od prvej sekundy na vás číhajú rozmanití nepriatelia a prekážky. Pritom, ako už bolo spomenuté, hru ani nenapadne pomôcť vám pri ich zdolávaní. Je len a len na vás, aby ste zistili, ako sa s ich nevyspytateľnosťou vyrovnáte. V priebehu cesty jednotlivými úrovňami, ktorá vám často potrvá viac, než by ste si pôvodne mysleli, vám bude hra neustále predstavovať nové výzvy. Počas nich si uvedomíte, že tu neexistuje žiadny systém, ktorý by ste sa mohli naučiť a ktorý by vám mohol v ďalšom postupe zaručene pomôcť. Vždy sa nájde niečo, čo vás dokáže zaskočiť, neraz aj v zdanlivo pokojnej situácii.

O to dôležitejšia bude vaša rozvážnosť a trpezlivosť počas hrania. Ovládanie nie je pritom vôbec náročné, práve naopak, je jednoduché a intuitívne. Jeho jediný vážnejší nedostatok spočíva v tom, že v prípade použitia výskoku a akčnej klávesy začne hlavný hrdina často ničiť pod sebou úplne všetko a pokiaľ sa vám ho nepodarí včas zastaviť, môže to v ďalších chvíľach spôsobiť nepríjemnosti. Ani prívetivé ovládanie však nepomôže, pokiaľ človek zvolí bezhlavý štýl prechádzania levelmi, ktorý mu pritom aj tak zaručí len veľmi krátke prežitie. Treba postupovať opatrne a prezieravo, zároveň však rytiera ovládať v správnych momentoch šikovne a svižne. Je to ten najlepší postup, no myslieť si, že by vám preto mal zaručiť pohodovú jazdu naprieč herným svetom, by bolo doslova bláznovstvom.

 

 

Ako už bolo totiž spomenuté, prekážky vám na ceste dokážu zamotať hlavu kedykoľvek. Skúsenosti tu často hrajú len malú úlohu, stačí stotina sekundy a problémy sú na svete. Všetky nástrahy sú však realizované autormi tak, ako väčšina prvkov ich hry, čiže veľmi inteligentne. Nie sú to zákerné a neférové podrazy, ktorými sa dnes mnohí vývojári umelo snažia navýšiť náročnosť, pričom docielia len zbytočnú frustráciu ľudí. Rozhodne sa však nedá povedať, že tá by sa v spoločnosti vašej zlosti a nadávok nedokázala dostaviť aj tu. Občas vám nepochybne zíde na um myšlienka, že tu to už autori naozaj trochu prehnali. Zároveň s frustráciou si však hráč uvedomuje prirodzenú výzvu, pred ktorou stojí a vie, že keď už nie inak, tak neustálym skúšaním dokáže prejsť cez rozum aj zdanlivo neporaziteľnému bossovi, ktorí naňho čaká na konci úrovne. A to aj napriek tomu, že to nebude zadarmo.

Každá smrť v hre totiž niečo stojí. Prichádzate o istú čiastku peňazí, ktoré počas hrania získavate a nakupujete za ne novú zbroj, vylepšenia zdravia, mágie. Tých pritom nikdy nie je dosť a tak každá zbytočná strata mrzí človeka dvojnásobne. Pri opätovnom prechode kritickým miestom sa síce dajú získať späť, no nie vždy to tak je a nikto vám navyše nezaručí, že sa vám na túto pozíciu podarí následne od diskutabilne položeného checkpointu dostať. Aj preto si dvakrát rozmyslíte, či vaše pokusy budú totožné s tými, ktoré napokon neviedli k úspechu. Niektoré úrovne sa dokonca bez patričného vylepšenia prejsť nedajú a tým sa celý kruh uzatvára. Chcete sa dostať ďalej? Nakupujte vylepšenia v jednej z dediniek, ktoré sa vám postupne odomknú. Pokiaľ chcete vylepšenia, získavajte peniaze. Pokiaľ chcete peniaze, postupujte hrou ďalej.

Dostať sa na samotný koniec každého levelu nie je jedinou výzvou, ktorá na hráčov čaká. Zdroje peňazí a elixíry s manou sa totiž neváľajú len tak pod nohami (i keď niektoré samozrejme áno) a pokiaľ chce človek svoje schopnosti zdokonaľovať, musí preto aj niečo urobiť. Autori v rámci úrovní šikovne umiestnili tajné chodby a priestory ukrývajúce sa za zničiteľnými stenami. V tých je možné nadobudnúť ďalšie vzácne zdroje, pokiaľ samozrejme nemáte strach, že sa vám z dodatočnej práce lopatou urobia na rukách mozole, keďže živé i neživé prekážky sa nájdu takmer všade. Taktiež sa môžete pokúsiť zozbierať porozhadzované zvitky s piesňami. Tie následne odovzdáte v dedinke bardovi, ktorý vám za to okrem svojich hudobných schopností ponúkne aj zaslúženú odmenu.

 

 

O technických aspektoch hry si dokáže každý spraviť predstavu už len z informácií o nej, prípadne z videí. Aj napriek tomu je však na mieste pochvala pre tvorcov za ich obrovskú snahu čo najlepšie využiť pri dizajne levelov vizuálny potenciál, ktorý je predsa len oproti dnešným pomerom značne obmedzený. Jednotlivé pasáže tak nepôsobia ani po hodinách hrania stereotypne, sú rozmanité a občas dokonca nútia hráčov ku krátkej prestávke a vychutnávaniu si nostalgických spomienok. Ešte pútavejšie dokážu pôsobiť momenty, kedy vizuálna stránka hry ovplyvňuje aj samotnú hrateľnosť. Skvelým príkladom toho sú momenty, keď zúri búrka a cestu pred vami len občas osvetlia blesky. Na rad prichádza improvizácia, ďalší postup sa stáva ešte náročnejším, no na konci vám práve tieto pasáže utkvejú v pamäti na poriadne dlhú dobu.

Verdikt: Shovel Knight nie je len obyčajnou púťou po prúde spomienok. Je to obrovská pocta, priam óda hernému obdobiu spred tridsiatich rokov, produkt, ktorý sa nenecháva stiahnuť do vôd priemernosti súčasnými trendmi otvárajúcimi hranie širšiemu publiku. Autori si berú od svojich starých predchodcov len to najlepšie, dotvárajú to vlastnými myšlienkami a prichádzajú s dôkazom, že hra sa nemusí nutne podriadiť súčasným predstavám herného priemyslu na to, aby sa stala úspešnou a obľúbenou.

 

+ vynikajúca hrateľnosť

+ náročná, avšak férová obtiažnosť

+ rozmanitosť nepriateľov a prekážok

+ bravúrny dizajn levelov

+ mnoho vylepšení

+ nezabudnuteľná pocta 8-bitovej ére

 

- až príliš častý postup systémom pokus-omyl

- drobné nedostatky v ovládaní


napísal Dado94 26.7.2014



Páči sa mi!

9.0
SHOVEL KNIGHT: TREASURE TROVE

PC
PS3
PS4
Xbox One
WiiU
3DS

Vývoj: Yacht Club Games / Yacht Club Games
Štýl: Arkáda
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 26.6. 2014
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18429)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk