Wolf Among Us

Ako dopadla prvá séria adventúry The Wolf Among Us z dielne Telltale Games, tvorcov jednej z najlepších hier roku 2012 The Walking Dead?

PC
pridal Dado94 29.7.2014 o 13:48 pod používateľské recenzie

8.0


Americkí vývojári zo štúdia Telltale Games dlho nepatrili medzi tých, ktorí by v rámci herného priemyslu hrali prím. Samozrejme, ich tituly patrili v žánri adventúr medzi to najlepšie, neraz ho dokázali dokonca ozvláštniť, priniesť niečo nové. Nikdy však neboli úplne schopní konkurovať tým najväčším značkám na trhu. To sa však závratnou rýchlosťou zmenilo po príchode ich novej série The Walking Dead v roku 2012. Nová hra si dokázala získať davy fanúšikov po celom svete, skvelé hodnotenia recenzentov a množstvo ocenení. Autori však dobre vedeli, že žiť len zo slávy sa dlhodobo nedá a ľuďom treba priniesť ďalšie nezabudnuteľné dobrodružstvo. A tak vznikol The Wolf Among Us.

Príbeh nového herného titulu, opäť inšpirovaného komixovou predlohou, sa odohráva v časti New Yorku zvanej Fabletown. Tu si rozprávkové bytosti snažia usporiadať životy po opustení bájnych domovov a prispôsobiť sa svetu, na ktorý neboli predtým zvyknuté. Nad nimi držíte ochrannú ruku vy, Big Bad Wolf, niekdajší antagonista mnohých príbehov, dnes šerif usilujúci sa nechať svoju obludnú minulosť za sebou a svojou snahou a schopnosťami udržať poriadok v čarovnej komunite.

Ani vo svete magických javov a zdanlivo idylických osudov však nebeží všetko hladko. Vlk, postavami familiárne nazývaný Bigby, je čoskoro postavený pred náročný prípad, ktorého postupným odhaľovaním sa vyplavujú na povrch stále nové a nové otázky. Kto stojí za brutálnymi vraždami pracujúcich dievčat? Čo majú za lubom bratia Tweedlovci? A akú úlohu v celom zamotanom príbehu zohráva tajomný Crooked Man?

 

Autori svojej povesti nezostávajú ani tentoraz nič dlžní. Ako hlavný hrdina ste v koži šerifa často postavený pred rozmanité voľby. Neustále sa musíte mať na pozore, sledovať rozhovory postáv, v správnej chvíli zareagovať tak, aby ste dosiahli presne to, čo potrebujete. Je len na vás, či sa vyberiete po svojich starých stopách a medzi bytosťami žijúcimi vo Fabletowne budete pôsobiť ako zlý vlk, ktorého všetci dobre poznajú z časov dnes už nenávratných, alebo budete konať ako ochotná ruka zákona snažiaca sa vyhovieť v každej možnej situácii. Rozhodnutia majú pritom na ďalší vývoj udalostí určitý dopad, v mnohých prípadoch síce len formálny a zdanlivý, no v niektorých naopak značný a ako si v neskorších epizódach uvedomíte, aj dôležitý.

Tvorcovia sa opäť snažili v priebehu piatich epizód priniesť hráčom (alebo často skôr divákom) nezabudnuteľný príbeh. Táto snaha sa im samozrejme nedá uprieť, rovnako ako aj jej výsledky. Príbeh podkreslený temnou atmosférou je napísaný veľmi pútavo a napätie z neho priam sála. Avšak aj ten najmenej pozorný človek si občas všimne, že niečo nie je v poriadku. Na niektorých miestach je totiž viac než zrejmé, že autori si toho na starosť zobrali viac, než dokázali uniesť a súbežná tvorba inej hry (2. séria TWD) spoločne s postupnými prípravami ďalších (Tales from the Borderlands, The Game of Thrones) sa negatívne podpísali pod kvalitu jednotlivých častí. Krásne to vidno počas druhej epizódy, ktorá prišla s veľkým oneskorením a okrem toho značne prerobená, keďže mnohé zo scén vyskytujúcich sa v upútavke na konci prvej časti, sa nielen tu, ale vôbec v celej hre absolútne nevyskytnú.

Aj takéto zlyhania je však hráč v tomto prípade schopný autorom odpustiť. Spomínaná atmosféra je totiž dostatočným ťahúňom celého diania a nesklame ani v momentoch, kedy dynamika dejovej línie na chvíľu poľaví. V týchto pasážach mnohokrát dokážete oceniť, že The Wolf Among Us vlastne nie je hrou v pravom slova zmysle, ale skôr interaktívnym filmom, ktorý má čas na okamih sa zastaviť a nechať vás vychutnať si vykreslenie neľahkých osudov postáv. To pritom tvorcovia dokážu skutočne famózne a bez zbytočných klišé sú schopní chytiť za srdce aj toho najchladnejšieho ignoranta.

Samotné postavy sa však menšej vlne kritiky vyhnúť nedokážu. Nemyslite si však, že by boli nevýrazné alebo nesympatické. To rozhodne nie. Samotný Bigby Wolf, suverénne vystupujúca Snehulienka, zadlžená Kráska, pán Toad neschopný zakúpiť si očarovanie, aby tak nevyzeral ako žaba a zapadol do normálneho sveta, nepríjemní bratia Tweedlovci či zákerná Krvavá Mary. Mnohé postavy sú prepracované skutočne výborne, majú charizmu a hráč si ich obľúbi nielen kvôli charakterovým črtám, ale aj vďaka tomu, akým spôsobom sa vyrovnávajú so životom v reálnom svete (respektíve ich tým správnym spôsobom začne nenávidieť) viac, než mnohé nové postavy v druhej sérii The Walking Dead. Na druhej strane však niektoré z nich pôsobia skôr ako nutné krovie a ich výskyt je podmienený najmä snahe natiahnuť dĺžku jednotlivých epizód, pričom tie aj napriek tomu vo väčšine prípadov netrvajú viac než poldruha hodiny.

Trebárs Colin. Jedno z prasiatok, ktorým veľký zlý vlk kedysi zničil ich domčeky, je teraz prežratým bravom, ktorý sa z času na čas objaví na scéne. Jeho jediným poslaním je však len žobranie o cigarety a alkohol. Sklamaním je aj hlavný záporný hrdina Crooked Man. Možno to ani nie je chyba samotného zobrazenia jeho výsledného charakteru, ako skôr zbytočnej snahy vykresliť ho v rámci prvých štyroch epizód, kde sa priamo ani nevyskytuje, ako postavu neohrozeného zloducha, ktorý má pod palcom všetko a všetkých. Dobre nepôsobí ani občasné nelogické správanie postáv za účelom toho, aby príbeh zbytočne nestagnoval a posunul sa takmer okamžite priamo tam, kam ho chcú autori dostať.

Zreteľného vylepšenia sa však dočkali akčné pasáže hry. Tie sú síce väčšinou vytláčané na vedľajšiu koľaj vynikajúco napísanými dialógmi, no keď prídu na rad, rozhodne stoja za to. Už to nie sú len jednotvárne quick time eventy, počas ktorých bol hráč takmer schopný rozbiť celú klávesnicu. Na scénu totiž prichádzajú aj bitky a naháňanie osôb značne neochotných spolupracovať pri riešení prípadu. V správnej chvíli a často aj v rýchlom slede budete musieť stlačiť príslušnú klávesu, aby ste sa vyhli ataku nepriateľa, prekazili jeho snahu, preskočili prekážku, ktorá vám stojí v ceste. Nejedná sa o žiadne náročné skúšky hráčových schopností, no v prípade neskorej reakcie ľahko stratíte kontrolu nad situáciou, čo často vedie až k vašej smrti a tým pádom opätovnému načítaniu poslednej uloženej hry.

Akékoľvek väčšie inovácie sa bohužiaľ vyhli ovládaniu. Podobne, ako v predchádzajúcich tituloch od Telltale Games, je prosté, intuitívne a nevháňa ľudí do krkolomných situácií, v ktorých by museli stláčať niekoľko tlačidiel rozhádzaných po celej klávesnici naraz. V častiach, kedy vás hra pustí k ovládaniu pohybov hlavného hrdinu (týchto pasáží je viditeľne menej, než napríklad v prvej sérii TWD), sa ten neraz zbytočne zasekáva o rôzne objekty. Keď sa k tomu navyše pridá aj zlý uhol kamery, čo však našťastie nie je až tak frekventovaným problémom, stáva sa ovládanie Bigbyho ešte náročnejšie.

V rámci vizuálneho spracovania by bolo pomerne jednoduché karhať vývojárov za niektoré technické slabiny, napríklad neostré textúry či nedokonalé obrysy objektov. Avšak tieto nedostatky hra poľahky zakrýva charakteristickým výtvarným štýlom, ktorý je vskutku znamenitý. Nezameniteľná noirová atmosféra, ktorá priam dýcha z tmavých prostredí odetých do komixového šatu, vás bude v myšlienkach sprevádzať ešte poriadne dlhú dobu po tom, čo obrazovka definitívne stmavne a premietať sa na nej začnú záverečné titulky.

Zvuková stránka hry je v skratke famózna. Nejde len o jednotlivé zvuky, ale aj samotnú hudbu, ktorá bravúrne dotvára celý zážitok z hrania a povyšuje už beztak pútavú cestu šerifa Bigbyho za vyriešením prípadu na nezabudnuteľný zážitok. Vyzdvihnúť rozhodne treba aj skvele zvládnutý dabing jednotlivých postáv. Každá z nich má hlas doslova šitý na mieru, vystihujúci presne jej charakter a vlastnosti. Nemalé schopnosti v tomto odbore navyše mnohí herci dokazujú tým, že boli schopní nadabovať hneď niekoľko postáv, ktoré neraz zdieľajú jeden spoločný dialóg, pričom výsledok nepôsobí vôbec rušivo.

Verdikt: Zámorskí vývojári nedokázali úplne napodobniť svoj rok starý úspech. Na to prinášajú jednotlivé epizódy The Wolf Among Us až príliš veľa drobných nedostatkov, ktoré možno občas sužovali aj putovanie Leeho a malej Clementine naprieč svetom postihnutým zombie apokalypsou, no určite nie v takomto rozsahu. Tvorcovia tomu mohli nepochybne zabrániť, keby sa namiesto snahy odštartovať čo najviac projektov, zamerali len na jeden a venovali väčšiu pozornosť jeho doladeniu. Ani to však nič nemení na fakte, že príbeh venovaný rozprávkovým postavám vyrovnávajúcim sa s krutou realitou skutočného sveta prináša na herný trh ďalší nezabudnuteľný zážitok, ktorý si nájde nespočetné množstvo fanúšikov.

 

+ príbeh

+ atmosféra

+ zábavné akčné pasáže

+ charizmatický hlavný hrdina

+ výtvarný štýl

+ zvuková stránka hry

 

- ovládanie

- nevýrazný hlavný antagonista

- krátkosť epizód a dlhé čakanie na ne


napísal Dado94 29.7.2014



Páči sa mi!

8.0
WOLF AMONG US

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Telltale Games / Telltale Games
Štýl: Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 11.10. 2013
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk