Wolfenstein: The New Order

Wolfenstein 3D skombinovaný s modernými prvkami. Funguje to?

PC
pridal luk 1.2.2015 o 13:48 pod používateľské recenzie

9.0


Moje herné začiatky, na ktoré si ešte občas zaspomínam, sú nenávratne spojené s id Software, legendou, ktorá vytvorila Wolfenstein 3D. Svojou vysokou kvalitou a nadčasovosťou dokázalo a stále dokáže pripútať hráčov k obrazovkám na dlhé hodiny. Podobne sú na tom aj ostatné projekty tohto štúdia. Wolfenstein 3D na svoju dobu ponúkol úžasné 3d prostredie, zaujímavé lokality, množstvo tajných chodieb a pod.. Práve vydaním tejto hry začalo id Software v roku 1992 písať históriu FPS(first - person) žánru. Čas postupne plynul a nadobudnuté skúsenosti z ďalších projektov boli o zhruba 10 rokov neskôr opäť zužitkované. Objavil sa Return to Castle Wolfenstein, ktorý svojou vysokou kvalitou dokázal zabaviť na dlhé hodiny. Práve z neho vychádzal samostatný multiplayerový prídavok s názvom Enemy Territory, ktorý sa hrá dodnes. Nebolo treba čakať ani 5 rokov a zjavil sa ďalší Wolfenstein, ktorému sa vysoko nastavenú laťku svojich predchodcov nepodarilo prekonať. 22 rokov od Wolfenstein 3D sa séria rozrastá, vďaka príchodu Wolfenstein The New Order od Machine Games s cieľom reštartovať celú sériu, nadviazať na odkaz pôvodnej hry a ponúknuť to najlepšie z minulej i súčasnej hernej doby.

Píše sa rok 1946 a druhá svetová vojna sa chýli ku koncu. Opäť sa zhostíme role známeho kapitána B.J. Blazkowicza,, ktorý sa stavia na odpor voči nacistom. Ste súčasťou týmu , ktorého cieľom je útok na pevnosť generála Deathsheada. Buď ho porazíte a víťazstvo je vaše alebo nie a celý svet padne do rúk nacistom. Útok žiaľ nejde úplne podľa plánu a tak nacisti vyhrávajú druhú svetovú vojnu. Ešte predtým sa však ako kapitán dostávate pred hroznú voľbu.

Jedného z vašich kolegov zachránite, no toho druhého okamžite odsúdite na smrť. Inej cesty žiaľ niet a preto táto voľba so sebou prináša dve príbehové línie, z ktorých každá je špecifická nielen prítomnosťou rozličných predstaviteľov, ale aj rôznym, no v oboch prípadoch kvalitným dojmom, ktorý vo vás zanechajú oba predstavitelia.

Po tom, čo je hrozný čin dokonaný sa vydávate na útek, ktorý pre zmenu skončí úspešne, no zároveň vás zasiahne šrapnel, ktorý vás na 14 rokov úplne vyradí z aktívneho života. Behom tohto obdobia sa z tejto nehody zotavujete v liečebnom ústave, kdesi v Poľsku. Práve tu narazíte a postupne spoznáte sympatickú sestričku Anyu. Tá sa o vás behom tých štrnástich rokov starala a spoločnosť vám bude robiť niekoľko krát behom hrania.




Jedného dňa vyzdraviete a zhodou okolností sa ten deň neočakávane zjavia nacisti vo dverách liečebne, ktorí si odnesú ako rukojemníčku Anyu ležiacu v bezvedomí. Po krvavých nacistických jatkách utekáte spoločne s Anyou k jej starým rodičom, kde sa dozvedáte nové informácie o dianí vo svete. Následne sa vydávate na dlhú cestu, ktorá vás dovedie do Berlína, kde sa nachádzajú vaši priatelia, ktorí pravdepodobne víťazstvo nacistov vo vojne prežili.

Zdá sa, že ich pár stále žije a tak sa všetci spoločne pridávate k odboju, ktorý sa behom vašej 14 - ročnej neprítomnosti formoval , kdesi v srdci Berlína. Vďaka novým posilám môžete odštartovať plán na záchranu sveta a vymaniť svet spod nadvlády nacistov. Prvé kroky záchranného plánu vás zavedú do Londýna, zatiaľ čo sa takmer posledné odohrávajú na mesiaci. Práve tam si nacisti vybudovali svoju prísne tajnú základňu, kde testujú svoje najnovšie výtvory. A práve úroveň odohrávajúca sa tam ma dokázala ohúriť najviac.

Keďže nacisti vládnu nad celým svetom pochopiteľne vám, znepríjemnia každý moment. Líšia sa najmä množstvom brnenia, ktoré nosia a zbraňou, ktorou po vás strieľajú. Vyskytujú sa väčšinou v skupinkách rôznych kombinácií, čo vás núti premýšľať a zároveň sa kryť za rôznymi objektmi. Niektoré kryty sa dajú veľmi ľahko zničiť a v iných nemôžete dlho ostať, pretože si vás väčšinou nacisti nájdu.

Proti nacistom vyštartujete s pomerne veľkým zbrojným arzenálom. Tradičnú paletu zbraní ako pištoľ, samopal a brokovnica, obohacuje útočná puška, vrhacie nože a hlavne laserová zbraň. Práve laser je vítaným oživením a prináša do tejto oblasti hrateľnosti nové prvky. V prípade potreby ním prerežete pletivo, prípadne iné materiály. Inokedy zase môžete poriadne zatopiť najmä obrneným nacistom.




Zbrane, ktoré využívajú laserovú technológiu, však majú svoje obmedzenia. Po ich vyčerpaní je potrebné zastaviť sa pri špeciálnych zdrojoch energie, kde dané zbrane môžete nabiť. To vás núti správne zameriavať a zároveň vyberať zbrane hodiace sa do aktuálnej situácie. Tie vyberáte v kruhovom menu, kde každý kus má svoje miesto. Práve tu zistíte, že aj vďaka B.J.- ovej vyšportovanej podobe dokážete zároveň nosiť a strieľať z dvoch zbraní toho istého typu. Váš zbrojný arzenál obohatili okrem klasických výbušných granátov aj tesla granáty, ktoré dokážu neutralizovať aj tých najodolnejších nacistov.

Behom hrania šikovní hráči isto narazia aj na niektoré upgrady zbraní, ktorými hra disponuje. Tie buď zvýšia poškodenie alebo obohatia určenú zbraň novým útočným módom. Zbrane po upgradovaní majú maximálne 2 módy a dá sa medzi nimi jednoducho prepínať.

Nový Wolfenstein sa líši od zažitých spôsobov dnešných predstaviteľov FPS žánru. Napriek fantastickej atmosfére, ktorá často vo vás vyvoláva pocit, že ste rambo, sa nebudete môcť spoľahnúť na auto - heal. Miesto toho budete často preskúmavať okolie, kde nájdete okrem iného aj lekárničky a brnenie. Ako čiastočné odškodnenie pre tých, čo si navykli na auto - heal je tu prítomný systém v ktorom sa vám po chvíli odpočinku doplní život na nasledujúcu dvadsiatku.

Prieskum okolia je dôležitý nielen kvôli zvyšovaniu vašej obrany, či zberu munície, ale aj kvôli zberateľským predmetom. Ak chcete zozbierať úplne všetko, budete mať čo robiť. Isto príde vhod, ak sa vám podarí nájsť mapa celého komplexu do ktorej sa v prípade vašej blízkej prítomnosti zakreslia miesta, v ktorých sa väčšinou nachádzajú rôzne predmety.




Tvorci do hry poschovávali pár easter eggov, ktoré vám istotne osviežia spomienky na pôvodnú hru. Jeden level z pôvodného Wolfensteina si môžete zahrať aj tu v pôvodnej 3D grafike s tým rozdielom, že vaša postava ostala tentoraz v modernom kabáte. Takisto úrovne skrývajú množstvo zlatých predmetov, ktoré môžete na všemožných miestach nájsť. Zberateľskú časť zakončujú rôzne nahrávky, enigma kódy, a hlavne armorové sošky, ktoré vám permanentne navýšia maximálne množstvo získaného armoru a upgrady života, ktoré vám permanentne zvýšia maximálny život. Posledné dva menované zberateľské predmety sú z neznámeho dôvodu viazané na samostatnú dejovú linku, a preto , v prípade, že chcete mať svoju obranu vylepšenú na maximum, je nevyhnutné absolvovať aj druhú príbehovú linku.

Trochu zamrzí spôsob, akým je do hry implementované samotné zbieranie predmetov. V prípade ich blízkosti je potrebné stlačiť vami nastavený kláves, aby ste daný predmet zobrali. Na tom by nebolo nič zlé, keby sa jednalo maximálne o 2 predmety. Keďže ich je behom celej hry oveľa viac, mohol byť do hry implementovaný systém, ktorý by predmet v prípade, že ste blízko, automaticky zobral. Hra prekvapivo obsahuje perky, ktoré sa vám postupne plnením špecifických podmienok automaticky odomknú. Každý perk má rôzne pasívne bonusy, ktoré buď zvýšia kapacitu munície, či zlepšia manévrovanie zo zbraňou....

Do hry bol zakomponovaný aj stealth systém, ktorý sem prekvapivo pasuje. Odhliadnuc od vašej preferencie, je len na vás, či si zvolíte variáciu rambo štýlu alebo stealth, no ani bez jedného sa počas celej hry nezaobídete a je dobré tieto dva štýly občas kombinovať. Hra má perfektne nadizajnované misie v ktorých sa striedajú akčné pasáže s tými stealthovými. Do tejto zmesice si pridajte zber spomínaných predmetov, pár vedľajších misií v ktorých pomáhate členom odboja a je o zábavu postarané.

V akčných pasážach okrem strieľania, usadnete aj do bojového robota vybaveného raketometom a guľometom. Zakrádanie využijete najmä v priestoroch, v ktorých sa nachádzajú velitelia, schopní spustiť alarm, čo behom pár sekúnd dokáže privolať nechcené posily. V ostatných prípadoch môže byť cesta zatarasená a tak isto príde vhod plne nabitá laserová zbraň.




Behom prebiehajúcich prestreliek sa nepriatelia v závislosti od množstva brnenia, ktoré na sebe nosia, buď kryjú a neustále menia svoju pozíciu, alebo postupujú pomaly dopredu s tým, že ak vás uvidia, neváhajú do vás vysypať všetko čo majú. Na tom by nebolo nič zlé, avšak iba do toho momentu, keď sa rozhodnete pre stealth. Automaticky odhalíte jeden podstatný nedostatok umelej inteligencie, čo mnohých z vás určite sklame. Tá totižto vôbec nie je na stealh pripravená a stačí sa len plaziť protivníkovi za chrbtom a vykonať všetko nevyhnutné.

Pri akejkoľvek činnosti, no prevažne behom prestreliek vám bude robiť spoločnosť kvalitné audio spracovanie. Hudba skomponovaná Michaelom Johnom Gordonom je jednoducho famózna a vystihuje atmosféru alternatívneho sveta, v ktorom sa našťastie nenachádzame. Tempo hry sa dynamicky mení a v závislosti od hernej situácie sa striedajú skladby napomáhajúce perfektnej nezabudnuteľnej atmosfére, aká sa vidí iba pár krát za desaťročie. Perfektnú atmosféru okoreňuje hra ešte štipkou humoru, kde z úst hlavného hrdinu občas zaznejú komentáre, ktoré dokážu rozosmiať. Ako bonus boli pre hru vytvorené nemecké verzie známych hitov zo 60. rokov, ktoré sa rozhodne oplatí aspoň vypočuť.

Graficky hru zastrešuje id Tech 5 engine. Ten ponúka vysokú úroveň detailov, ktoré je najlepšie vidieť v exteriéroch, kde vás okrem iného môžu ohromiť efekty dymu a ohňa, prípadne hra svetla a tieňov. V interiéroch je to o čosi horšie, sem tam zamrzia slabšie textúry, no aj napriek tomu celková grafická stránka vplýva na výsledný dojem pozitívne. Vďaka negatívam použitého enginu, však hru kedysi sprevádzali nemalé technické problémy, no teraz by už malo byť všetko v poriadku. Priložené screenshoty sú v rozlíšení 2560*1440, teda quadHD a ultra detaily.

Takže si to postupne zhrňme. Machine Games vytvorili čosi neobyčajné. Podarilo sa im skĺbiť starú old - schoolovú hrateľnosť v podobe premysleného prechodu úrovňami, zbieraním predmetov, pridaním lekárničiek, brnení a nábojov s novými prvkami ako kvalitný príbeh, perky, úžasné audio - vizuálne spracovanie, perfektný dizajn misií a taktiež úžasná atmosféra.

Keďže všetko už bolo povedané, neostáva mi nič iné, len vyhlásiť Wolfenstein The New Order svojou najlepšou hrou minulého herného roka. Gratulujem.

 

+ pôsobivé spracovanie sveta alternatívnej histórie

+ kvalitný príbeh zameraný na dej

+ fantastická atmosféra, ktorá vás dokáže dokonale vtiahnuť do hry

+ kvalitné audio - vizuálne spracovanie

+ perfektný dizajn misií kombinujúci rôzne herné prvky v správnom pomere

+ novinky v zbrojnom arzenáli( laser, granáty a dual wield niektorých zbraní)

+ akčná hrateľnosť zameraná na taktiku a zároveň vyvolávajúca rambo pocit

+ nenáročné zakomponovanie stealth režimu

+ prítomnosť perkov

+ zber rôznych predmetov, vylepšovanie zbraní a rôzne odkazy na pôvodnú hru

 

- stealth režim odhaľuje nedokonalosti v umelej inteligencií protivníkov

- zber všetkých predmetov sa vykonáva prostredníctvom stlačenia tlačidla

- niekomu môžu vadiť nedokonalosti použitého idTech5 enginu

 

 

 

 

Hra začína pomerne akčne v lietajúcej bojovej lodi
Takto premyslený útok generál rozhodne neočakával
Nenáročný stealth režim, žiaľ odhaľuje nedokonalosti v umelej inteligencií
Dual - wield niektorých zbraní je úplne bežná vec
Takýchto cut scén je niekoľko a jednoznačne dokážu svojou kvalitou upútať
V tejto ponorke sa vydáte preskúmať Berlínske kanály
Na krátko sa pozriete aj pod hladinu Atlantického oceánu
Na výber je úctyhodné množstvo perkov
V niektorých úrovniach je množstvo schovaných predmetov naozaj veľké
V niektorých úrovniach sa vyskytujú komandéri, ktorí dokážu po spustení alarmu privolať nechcené posily
Pekný pozdrav z mesiaca, želá kapitán B.J. Blaskowicz.
Laserové zbrane je potrebné nabiť pri špeciálnych zdrojoch energie
Na krátku chvíľu sa pozriete aj na povrch mesiaca oblečený v tomto skafandri
Schválne, kto toto poznáva? Napíšte do komentu :)
Vo výnimočných prípadoch budú vašim protivníkom obrovské stroje
Aj napriek svojim nedokonalostiam má id Tech 5 stále čo ponúknuť
Zlaté predmety sú poschovávane všade možne po úrovniach

napísal luk 1.2.2015



Páči sa mi!

9.0
WOLFENSTEIN: THE NEW ORDER

PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Bethesda / MachineGames
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 20.5. 2014
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19454)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk