Microsoft reaguje na PS4 Pro - Scorpio bude badateľne výkonnejší

Na konzolu zatiaľ známu pod menom Project Scorpio si bude treba počkať, ale bude výkonnejšia a bude mať aj Ultra HD Blu-ray prehrávač pre filmy v 4K.

pridal roberto 8.9.2016 o 18:43 pod hardware
Microsoft reaguje na PS4 Pro - Scorpio bude badateľne výkonnejší

HARDWARE > NOVINKY >

Sony včera v New Yorku najprv predstavilo novú menšiu verziu svojej súčasnej konzoly PlayStation 4 a následne aj novú PlayStation 4 Pro, ktorá príde už na tohtoročný predvianočný trh. Redaktor Polygonu telefonoval s Albertom Penellom, riaditeľom pre produktový manažment a plánovanie značky Xbox. Microsoft už má na trhu Xbox One S, ale výkonnejšiu konzolu známu ako Project Scorpio vypustí až o rok. Bolo správne, nechať sa takto Sony predbehnúť?

"S naším rozhodnutím som spokojný a som spokojný s tým, aký je Xbox One S. Sony aj my sme investovali do 4K ako budúcnosti konzolového priestoru a my už máme skúsenosti s pridávaním funkcií nášmu hardvéru," povedal Penello.

Po vydaní PS4 Pro bude mať Sony na trhu konzolu ponúkajúcu hranie v 4K, podporu funkcie HDR a ako sa ukazuje, niektorí vývojári využijú jej vyšší výkon na zvyšovanie frameratu. Okrem toho bolo oznámené, že prostredníctvom aktualizácie firmware pribudne podpora HDR všetkým konzolám PS4, teda novým menším aj pôvodným, ktorých sa už stihlo predať približne 40 miliónov kusov. Microsoft bude až do budúcich Vianoc bojovať hlavne s konzolou Xbox One S, ktorá má podporu 4K, ale príliš málo výkonu na to, aby sa to dalo využívať v hrách. Tiež zvláda funkciu HDR, ale má aj jednu výhodu, na ktorú Microsoft spolieha. PS4 Pro nebude mať prehrávač Ultra HD Blu-ray diskov, takže 4K filmy prehrá iba z digitálneho zdroja. Xbox One S už Ultra HD Blu-ray prehráva a bude ich prehrávať aj Project Scorpio.

Microsoft reaguje na PS4 Pro - Scorpio bude badateľne výkonnejší

Na otázku, či by HDR funkciu nemohli dostať aj pôvodné konzoly Xbox One, ale Penello nevedel odpovedať.

"Pokým neviem ako to robia, nemôžem hovoriť o tom, či môžeme urobiť niečo podobné."

Je teda otázne, či HDR funkciu dokáže Microsoft sprístupniť aj majiteľom pôvodných Xbox One konzol a či má na to pripravený výstup. HDR (high dynamic range) potrebuje totiž splniť dva štandardy, a to HDR-10 alebo Dolby Vision, čo sa nedá bez HDMI 2.0a, kvôli obmedzeniu rýchlosti odosielania dát a formáte signálu cez HDMI 2.0 a nižšie. V roku 2013 boli HDMI výstupy oboch konzol označené len ako HDMI 1.4. Už pred rokom sa ale na NeoGAF objavila správa o tom, že matičná doska aj zvyšok hardvéru PS4 vedúci až k HDMI portu by bol schopný zvládnuť prenos 4K obrazu, ak by ho firmware využíval naplno. Autor analýzy sa nakoniec veľmi nemýlil, akurát že vyššia priepustnosť dát zrejme nebude využitá na 4K, ale na HDR. Nevieme, či aj Xbox One má takéto rezervy. Microsoft síce vydaní pridal ku konzole 4K HDMI kábel akoby tým chcel naznačiť, že 4K bude možné. Doteraz sa tam však nič nepohlo a 4K rozlíšenie a HDR prebrala nová Xbox One S konzola.

Na druhej strane, ak chcete HDR využívať potrebujete tv s podporou tejto funkcie a tie sú len so 4K rozlíšením. Teda v tom prípade sa vám ani starý Xbox One ani stará PS4 neoplatí držať a oplatí sa kúpiť nové verzie konzol, ktoré reálne 4K aj podporujú. Hlavne pri cene tých 4K HDR TV to už nebude veľká investícia do zmeny verzie konzoly. Ponuku 4K HDR TV sme si nedávno zhrnuli v článku.

Microsoft reaguje na PS4 Pro - Scorpio bude badateľne výkonnejší

Čo sa týka súboja PS4 Pro a Project Scorpio, ešte nemáme kompletný zoznám hardvérových špecifikácií oboch konzol, ale oficiálna správa od Sony prezradila, že PS4 Pro bude mať 4.2 teraflopový grafický čip od AMD, pokým Project Scorpio bola na tohtoročnej E3 oznámená ako 6 teraflopová konzola, čo naznačuje, že rozdiel vo výkone by mohol byť až 43 percent.

"Rozdiel vo výkone bude očividný," potvrdil Penello.

Výkon samozrejme nezávisí iba od teraflopov grafického čipu a zatiaľ napríklad vôbec nevieme, či Microsoft hodlá navýšiť pamäť RAM (video naznačovalo 12GB). Plán Microsoftu by teda mal spoliehať na to, že hráči budú váhať s kúpou PS4 Pro pokým nebudú poznať aj výkon a cenu Project Scorpio. Penello tiež povedal, že ak nič iné, Project Scorpio aspoň príde v čase, keď už budú vývojárske štúdiá zvyknuté počítať s potrebou natívnej podpory 4K.





Páči sa mi!

Zaradené pod: konzoly






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19536)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk