Aké kyberpunkové hry si môžete zahrať okrem Cyberpunk 2077?

Zlákal vás kyberpunkový svet a jeho jedinečná audiovizuálna estetika? Možno vás oslovia aj tieto hry.

pridal matus_ace 13.12.2020 o 11:46 pod hry
Aké kyberpunkové hry si môžete zahrať okrem Cyberpunk 2077?

HRY > NOVINKY >

Cyberpunk 2077 je tu a potvrdil svoju pozíciu najväčšej a najočakávanejšej hry roka. Ak chcete vedieť viac, prečítajte si našu recenziu. Zároveň je to hra, ktorá aj bežnému hráčovi predstaví kyberpunk ako žáner, jeho prvky a aj jedinečnú audiovizuálnu estetiku. 

Kyberpunk možno pre mnohých pôsobí ako relatívne nový žáner, no v skutočnosti je tu s nami už od 60. rokov minulého storočia, pričom je to podžáner sci-fi zasadený do antiutopistickej budúcnosti, v ktorej často okrem boja medzi triedami stavia aj na ďalších výrazných prvkoch, ako je umelá inteligencia, kybernetické vylepšenia, drogy, sexuálna revolúcia alebo spoločenské usporiadanie.

Kyberpunk sa začal najskôr presadzovať v literatúre, v rámci tohto žánru často tvoril napríklad svetoznámy Philip K. Dick, ktorého dielo žije dodnes v mnohých filmových adaptáciách (Blade Runner, Total Recall, Minority Report...). Ďalším známym autorom je napríklad James Graham Ballard, no a úplnou povinnou jazdou v rámci kyberpunku je aj Neuromancer od Williama Gibsona z roku 1984, ktorý neskôr vo veľkom inšpiroval napríklad Matrix (ktorý sám o sebe čerpal inšpiráciu z obrovského množstva zdrojov). Neskôr sa žáner presunul do filmu, prekonával aj geografické hranice a zaujímavé veci začali vznikať v Japonsku, kde mali vlastnú predstavu o kyberpunku, ktorú reprezentujú napríklad Akira alebo Ghost in The Shell. No a cez stolové hry (Cyberpunk od Mika Pondsmitha z roku 1988 - hra je predlohou Cyberpunk 2077, obsahuje rovnaký svet aj postavy) sa dostal až do videohier.

No a dnes sa nám núka ideálna príležitosť na to, aby sme sa pozreli na niekoľko výnimočných kyberpunkových hier, ktorý si dnes okrem Cyberpunk 2077 môžete zahrať.

 

Deus Ex (2000)

Výnimočná RPG a celkovo výnimočná hra, pod ktorú sa podpísal Warren Spector a vytvoril uveriteľný kyberpunkový svet, kde vaše rozhodnutia naozaj ovplyvňujú dej a je len na vás, ako hrou prejdete. Možnosti sa zdajú byť neobmedzené, hra je hlboká a príbeh pohlcujúci. Je síce najlepšia z celej série, no ak sa náhodou nedokážete preniesť cez 20 rokov starý audiovizuál, skúste aspoň novšie prequely Human Revolution a Mankind Divided.

 

Shadowrun (1993)

Zahrať si pôvodný Shadowrun môže byť dnes už trochu ťažšie, no rovnako Cyberpunk aj táto vychádza zo stolnej predlohy. Hra ponúka hybridný herný systém a zaujímavo narába aj s dialógmi, pričom jej nechýba (na svoju dobu) atmosférický audiovizuál. Ak ale nie ste na až tak staré hry, séria žije dodnes, zatiaľ posledná časť tu bola v roku 2015 a stále má svoje kvality.

 

Blade Runner (1997)

Ďalšia "starinka", ale túto si už čoskoro pohodlne zahráte, keďže sa pripravuje jej remaster. Hra síce vychádza z kultového filmu Ridleyho Scotta, no neadaptuje jeho dej. Má vlastný príbeh, ktorý prebieha paralelne s tým filmovým a majú veľa styčných bodov. Taktiež hráte za elitného detektíva, ktorý má loviť replikantov vo futuristickom Los Angeles, ktoré čerpá z jedinečného filmového vizuálu, pričom si v budovaní atmosféry hra pomáha aj filmovou hudbou.

 

System Shock 2 (1999)

Majstrovské dielo Kena Levina, ktorý neskôr vytvoril aj sériu Bioshock. Ocitáte sa na vesmírnej lodi v roku 2114 a vašou úlohou je zabrániť tomu, aby sa na lodi ďalej šírila nákaza. Postupujete ďalej v príbehu, bojujete, no tiež si vylepšujete svoju postavu o nové schopnosti. No a hlavne spoznávate SHODAN, čo je doteraz jedna z najlepších záporných postáv v hrách vôbec. Hra kombinuje kyberpunk, akciu a aj horor. Nájsť ju môžete na Steame alebo GOGu.

 

Beneath a Steel Sky (1994)

Kultová point and click adventúra Charlesa Cecila (ktorý neskôr vytvoril sériu Broken Sword). Tá kombinuje kyberpunkový príbeh a komiksové rozprávanie, čo jej dodnes náramne pristane. Prežijete príbeh o spoločenskom boji, priateľstve a aj budovaní utópie. A najlepšie na tom všetkom je, že je dnes hra dostupná zadarmo, napríklad na GOGu. Navyše tento rok dostala pokračovanie Beyond a Steel Sky.

 

Ghostrunner (2020) - recenzia

Vyberám staré hry, lebo som už asi starý človek a na týchto tituloch som vyrastal, no zároveň obstáli v skúške časom a zabavia aj dnes. Kyberpunkové hry však vznikajú stále a stále aj s vysokými kvalitami, príkladom môže byť akcia Ghostrunner od poľského štúdia One More Level, ktorá vyšla tento rok a priniesla parádnu a rýchlu akčnú hrateľnosť v krásne temnom svete a navyše aj so slušnou výzvou.

 

The Longest Journey (1999)

Skvelá point and click adventúra The Longest Journey nie je nejaká kyberpunková jazda. Hra sa odohráva v dvoch paralelných vesmíroch, kde jednému vládne mágia a druhému zase technológie. A práve tento druhý vesmír vychádza z kyberpunkových prvkov aj estetiky. Mladá hrdinka April má schopnosť medzi svetmi prechádzať a zoberie vás na dobrodružstvo, na aké len tak nezabudnete. Ak chcete niečo novšie, hra dočkala pokračovania Dreamfall: The Longest Journey a Dreamfall Chapters.

 

Chaser (2003) - recenzia

Toto je jeden z mála rebríčkov, kde môžeme s čistým svedomím (a jedným mierne prižmúreným okom) zahrnúť aj slovenskú hru. Dokonca jednu z najlepších, aké u nás vôbec vznikli. Slovenský Cauldron sa pred 20 rokmi inšpiroval žánrovými klasikami (hlavne Total Recall) a priniesol akčnú hru o agentovi so stratou pamäti, ktorá odhalí veľkolepé spiknutie. Nechýba cesta na Mars, niekde v hre sú skryté aj kanistre so slivovicou a v hre funguje dokonca aj bullet-time. Hru nájdete na Steame aj GOGu.

 

Final Fantasy VII Remake (2020) - recenzia

Pôvodná hra sa v roku 1997 stala jednou z najkultovejších JRPG vôbec a dodnes jej tento status právom patrí. Audiovizuálne už však trošku nepekne zostarla, čo napravil tohtoročný remake, respektíve jeho prvá časť. V nej sa vrátil Cloud, bojuje proti Sephirothovi a korporácii Shinra, ktorá ničí vlastnú planétu. Akurát tentoraz je tu niečo inak a...tu radšej prestanem, keďže toto je príbeh, ktorý by ste mali zažiť sami, či ste pôvodnú hru hrali, alebo nie.

 

Flashback (1992) - recenzia

Ďalšia stará kultovka, ale túto si tiež pohodlne zahráte aj dnes, keďže sa dočkala rôznych novších vydaní. Je to hybrid skákačky a akcie s krásnym vizuálom vytvoreným pomocou rotoskopie. Nechýba príbeh o spiknutí na mesiaci Titan, o strate pamäti a o boji proti autoritárskemu režimu. Hra už síce má svoj vek, no stále dokáže zaujať a nie iba pamätníkov.

 

A to je moja desiatka. Vaša určite bude vyzerať inak a budem len rád, ak ju napíšete do diskusie. Ak by som mal vypísať všetky kvalitné kyberpunkové hry, článok by som písal do roku 2077. Určite ale aspoň telegraficky musím spomenúť Crusader: No Remorse, adventúru Neuromancer podľa už spomínanej Gibsonovej knihy, detektívny psychologický horor Observer, sériu Perfect Dark, FMV adventúrnu sériu Tex Murphy, RPG Satellite Reign, českú 2D RPG Dex, netradičnú adventúru The Red Strings Club, trošku obskurnú akciu Messiah, pretekársku sériu MegaRace, zaujímavú akciu Oni od autorov série Halo, Kojimovu hru SnatcherJak 2 a 3 od Naughty Dog, Shin Megami Tensei sériu alebo vynikajúcu a brutálnu adventúru I Have No Mouth, and I Must Scream podľa knihy známeho (aj kyberpunkového) autora Harlana Ellisona.





Páči sa mi! (+3)







Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19871)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk