Stručná história hier štúdia Insomniac Games

Talentované štúdio Insomniac Games má na svojom konte množstvo kvalitných titulov. Na tie najzaujímavejšie sme sa pozreli v našej stručnej histórii.

pridal Gam_er 23.5.2021 o 13:20 pod hry
Stručná história hier štúdia Insomniac Games

HRY > NOVINKY >

Štúdio Insomniac Games patrí k tomu najlepšiemu, čo herný priemysel ponúka. Vzniklo v roku 1994 s tým, že jeho zakladateľ Ted Price uvažoval aj nad názvami Outzone, Planet X, The Resistance Incorporated, Moon Turtle a Xtreme Software. Insomniaci boli veľmi dlho nezávislí. V roku 2020 ich však pod svoje krídla získalo Sony, s ktorým mali počas svojej existencie nadštandardne dobré vzťahy.

Štúdio je totiž známe najmä vďaka exkluzivitám, ktoré vytvorilo pre platformy PlayStation. Dnes sa už zrejme ani nenájde hráč, ktorý by nepoznal značky ako Spyro či Ratchet & Clank. Ktoré tituly však toto talentované štúdio ešte preslávili? 

Spyro the Dragon

Náš zoznam toho najlepšieho, čo Insomniac Games kedy vytvorili, by rozhodne nemal začínať ničím iným, než práve Spyrom. Fialový dráčik začal svoju púť ešte na prvej PlayStation, kde si získal srdcia miliónov hráčov. Dostal svoju trilógiu, ktorá opätovne vyšla v roku 2018 v parádnej remastrovanej podobe. Spyro Reignited Trilogy u nás dostala 8.5 a okrem PS4 ste si ho trojicu pôvodných hier mohli vychutnať aj na PC a Xboxe One. 

Stručná história hier štúdia Insomniac Games

Ratchet & Clank 

Po Spyrovi sa Insomniaci presunuli k ďalšej vydarenej akčnej plošinovke, ktorá priniesla opäť ikonické charaktery. Teraz išlo o dvojicu, ktorou boli chlpáč a plecháč Ratchet & Clank. Dnes patria k právoplatným maskotom platformy PlayStation a ich hry mnohí považujú za to najlepšie, čo v žánri môžete nájsť. Značka sa rozšírila do viacerých hier a Ratchet & Clank bola tiež prvou západnou hrou, ktorá bola v Japonsku bundlovaná s konzolou. Lombax a robot sa po dlhšej pauze vrátili v roku 2016, kedy dostali svoje nové a veľmi vydarené spracovanie na PS4. U nás si hra odniesla parádnych 9.0. A už teraz sa veľmi tešíme na pokračovanie s názvom Ratchet & Clank: Rift Apart. Hra je už dokončená a vyjde 11. júna exkluzívne na PS5. Čakanie si môžete skrátiť našimi dojmami. Okrem toho sme si dávnejšie v samostatnom článku Making of: Ratchet & Clank rozobrali aj celkový vznik série. 

Stručná história hier štúdia Insomniac Games

Marvel's Spider-Man

PlayStation dostala od Insomniacov aj ďalší kvalitný počin, ktorým bol Marvel's Spider-Man. Fanúšikovia Petra Parkera boli nadšení a naozaj sa niet čomu diviť. Hra priniesla parádnu grafiku, výborne spracovaný pohyb na pavučinách, zábavný súbojový systém, slušnú dĺžku a zaujímavé vylepšenia. Toto všetko sa nedalo oceniť nižšie než slušnou osmičkou. Svet Spider-Mana nám Insomniac Games navyše naservírovali znova len nedávno, keď pri vydaní PS5 ponúkli výbornú expanziu Marvel's Spider-Man: Miles Morales. Tá sa posunula vo viacerých veciach. Priniesla osobnejší príbeh nového sympatického hrdinu, vylepšenú grafiku, dobré tempo a vďaka novej konzole aj extrémne rýchle načítanie či podporu Ray-Tracingu. Podľa skvelých reakcií sa dá očakávať, že Insomniaci so svetom Petra Parkera rozhodne nekončia. 

Stručná história hier štúdia Insomniac Games

Sunset Overdrive

Keďže bolo štúdio Insomniac Games dlho nezávislé, nebolo úplne lojálne len voči Sony. Výsledkom je odbočka k Xboxu One s titulom Sunset Overdrive. Išlo o open-world zo šialeného post-apokalyptického sveta, ktorý zaujal vďaka dynamickej akcii previazanej na prostredie. Hra priniesla tiež novú generáciu komiksového vizuálu, humor či rozmanité misie. U nás to bola jasná deviatka. Sunset Overdrive sa o štyri roky po svojom vydaní na Xbox pozrelo aj na PC. Aj napriek svojim kvalitám je však v súvislosti so značkou dosť dlho ticho. Pokračovanie je stále otázne, aj keď samotní Insomniaci by v značke radi pokračovali. Už však patria pod krídla first party štúdií Sony a ak by sme sa nejakého pokračovania predsa dočkali, Xbox hráči si asi budú musieť nechať zájsť chuť. Uvidíme. 

Stručná história hier štúdia Insomniac Games

Stormland

Stormland bol ďalším výletom Insomniac Games mimo platformu PlayStation. Išlo o VR záležitosť, ktorá vyšla na PC pod hlavičkou Oculusu. Cieľom hry bolo preniesť do virtuálnej reality tradičnú štruktúru FPS strieľačiek. Hra vás preniesla do úlohy robota v post-apokalyptickom svete a na Metacritic má slušných 81 %. Recenzie nepadali pod 7 bodov a určite ide o jeden z kvalitnejších VR titulov. Cestu Insomniac Games do virtuálnej reality predchádzala ešte akčná adventúra Edge of Nowhere. Priniesla trochu iné pojatie než sme boli v segmente VR zvyknutí a hrala sa z pohľadu tretej osoby. Išlo o exkluzivitu pre Oculus

Stručná história hier štúdia Insomniac Games

Resistance: Fall of Man

V stručnej histórii hier od Insomniac Games by určite nemala chýbať ani séria Resistance. Prvá hra na PS3 sledovala osud seržanta Nathana Halea v alternatívnej histórii, kde boli ľudia napadnutí mimozemskou rasou zvanou Chiméra. FPS akcia dopadla super a jej kvality si môžete pripomenúť aj v našej recenzii. Zaujala kvalitnou dusivou retro atmosférou, parádnou ponukou zbraní, výborným multiplayerom a rôznorodosťou misií. Išlo o skvelý mix Vojny svetov a Half Life 2. Dvojka nasledovala v roku 2008, trojka v roku 2011. Ďalšie štúdiá Sony priniesli aj odbočky pre handheldy PSP a PS Vita, z nich však len tá prvá dopadla dobre a druhá priam príšerne.

Stručná história hier štúdia Insomniac Games

Zo stručnej histórie Insomniacov by určite nemal vypadnúť aj fakt, že okrem titulov na veľké platformy majú na svojom konte aj mobilné hry ako Fruit Fusion či Bad Dinos. Najnovšie nás svojou novinkou potešia už 11. júna, kedy vypustia už spomínaný titul Ratchet & Clank: Rift Apart. Pôjde o PS5 exkluzivitu, ktorá bude využívať výhody novej platformy. Bližšie sa na ňu pozrieme v pripravovanej recenzii. 

Ktorá hra od Insomniac Games je podľa vás najlepšia? 





Páči sa mi! (+3)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19901)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk