Čo bolo hlavným trendom na GDC? Metaverse, VR, krypto, web3 a ani NFT to neboli... bolo to AI

AI je novým trendom, ako medzi vývojármi, tak investormi.

pridal saver 8.4.2023 o 13:04 pod hry
Čo bolo hlavným trendom na GDC? Metaverse, VR, krypto, web3 a ani NFT to neboli... bolo to AI

HRY > NOVINKY >

AI zatienilo na vývojárskej GDC konferencii všetky pokusy, ako z hráčov ťahať peniaze. Nakoniec AI sa teraz stáva hlavnou témou prakticky všade. GPT  ukázalo potenciál a MidJourney ho zaklincovalo. Pre vývojárov sa otvárajú úplne nové možnosti, hlavne pre malé tímy, ktoré môžu ušetriť množstvo času ako pri vývoji, tak grafike, ale aj na realistické hlasy alebo hudbu.

Rovno to komentovali tak, že potenciál AI je jasný, ale revolučné produkty v oblasti vývoja hier ešte len prídu. Vývojári to na jednej strane vítajú, na druhej sa aj boja. Totiž sú dve skupiny vývojárov alebo grafikov, prípadne iných umelcov a sú tí, ktorým to pomôže spraviť veci oveľa rýchlejšie a zrejme aj lepšie, ale zároveň aj tí, ktorých to môže stáť prácu. 

Napriek tomu, že sa o tom všade na GDC hovorilo, len málo firiem zatiaľ má reálne produkty v AI oblasti. Napríklad aj Unity svoju Unity AI len ohlásilo, ale výraznejšie neukázalo, lebo ešte potrebujú čas. AI sa rozbehlo ani nie pre polrokom a firmy ešte nezareagovali. Výnimkou je napríklad Good AI vedené Marekom Rosom, ktoré už ma zapracovanú AI vo svojej pripravovanej hre. Tú tam aj ukazovali. NPC postavy a ich dialógy sú v nej poháňané práve AI. Bližšie sme sa na to pozerali aj v nedávnom podcaste (aj s ukážkami z hry). 

AI teraz prinesie veľké možnosti do vývoja a je otázkou času, kedy si aj amatérsky vývojár bude vedieť spraviť mesto v štýle GTA len pár kliknutiami. Možno to pomôže aj Rockstaru spraviť nové GTA za 5 a nie 15 rokov. V každom prípade budúcnosť vývoja hier bude zaujímavá.

Oproti AI však napríklad Metaverse bolo úplne na GDC utlmené, len pár fanúšikov si ešte zachováva vieru, že na tom môžu niečo zarobiť. Ich problém je, že aj ak by mali nápady, ako vyžmýkať peniaze z hráčov, hráči a aj investori už hľadia smerom na AI. Je to úplne opačná atmosféra ako minulý rok, kedy boli všetci nahypovaní na metaverzum a to, ako im blockchain, NFT a web3 zarobia, ale keď počas posledného roka padli najväčšie projekty, už vidia, že to nie je reálny cieľ. Teraz už maximálne, čo budú skúšať, bude tlačiť NFT do hier ako voliteľnú súčasť. 

Zároveň súčasťou metaverza sú aj AR a VR projekty, kde napríklad PICO mal na GDC veľký stánok, ale táto oblasť biznisu tiež veľmi klesla a minulý rok čisto PICO zaznamenalo 40% prepad predajov. Meta tiež nie je z predajov, šťastná a zrejme ani Sony. Uvidíme, či to Apple dokáže potlačiť.





Páči sa mi! (+1)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dragons dogma 2 (1)
Zdravim, mam otazku ohladne DG2 a to ze ako mam pa...
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20209)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk