Chyby Unity manažmentu teraz hrajú do karát Godot enginu, ale vývojárov naberú aj ostatné enginy

Unity stráca dôveru a ostatné enginy sa môžu pretlačiť.

pridal saver 16.9.2023 o 10:17 pod hry
Chyby Unity manažmentu teraz hrajú do karát Godot enginu, ale vývojárov naberú aj ostatné enginy

HRY > NOVINKY >

V Unity to poslednom čase ide od desiatich k piatim a tento týždeň svoj pokles uzavreli prídavkom platby za inštalácie. Ale nielen tým, pridali k tomu aj snahu spätne vymazať licencie vývojárom, aby nové podmienky platili aj pre už vydané hry. Týmto už úplne stratili dôveru vývojárov, keďže ukázali, že sa neštítia ničoho a chcú zasahovať aj do starých hier. A prečo vlastne?

Pre peniaze. Unity už na čele s Riccitiellom, ktorý svojho času úspešne ničil EA, dlhšie vyplakáva, ako nemá peniaze, ako sa chcú orientovať na filmový priemysel a podobné veci, kde sú peniaze. Zjavne im to v tej oblasti veľmi nejde (filmový biznis radšej používa Unreal), a tak sa rozhodli vysávať malých vývojárov. Pritom mohli napríklad zvýšiť mesačný poplatok, ale nie, vymyslia najpodivnejšiu vec doteraz a to platby sa inštalácie. 

Dobré rozobratie problémy je v nasledovnom videu, kde je rozobraté aj to, že Unity vôbec nevie ako bude monitorovať inštalácie:

 

Zjavne už zisťujú, že ten krok nebol veľmi dobrý a posledné dni ukázali veľmi veľký odpor zo strany vývojárov, veľa veľkých firiem, ktoré používali Unity, sa proti tomu postavili a rovno povedali, že prejdú na iný engine alebo stiahnu staré hry zo store. Niektorí už začali vypínať reklamy vo svojich hrách na protest. Totiž reklamy sú hlavným príjmom Unity z jeho enginu.

Dobre je rozobrané, ako na engine nezarábajú v nasledujúcom videu:

Pre zaujímavosť, Idle Sloth s Unity telefonovali a podľa toho, čo im povedali, firma neplánuje zrušiť platby za inštalácie (zatiaľ), skôr z toho mali dojem, že upravia nacenenie za inštalácie. 

 

Kam firmy prejdú z Unity?

Vybrať iný engine nie je také ľahké, keďže Unity bolo najuniverzálnejším nástrojom pre menšie hry a pre indie vývojárov s množstvom zakúpiteľných assetov v store.

Ale sú možnosti:

  • Unreal Engine - je najväčší engine aktuálne, je síce viac ťažkopádny a nie ideálny pre malé hry, ale nie je problém ich spraviť aj v ňom. Má dobré cenové podmienky a aj bonusy, ktoré k enginu pridáva, keďže pokúpil rôzne firmy s assetmi.
  • Godot engine - veľa pozornosti sa teraz upína práve na Godot, ktorý je open source a úplne zadarmo. Je vytváraný komunitou a je zároveň aj relatívne jednoduchý. Vie ako 2D grafiky, tak už sa zlepšuje aj v 3D. Ale čo nevie, keďže je open source, je portovanie na konzoly. Sú však externé firmy, ktoré vašu hru na konzoly prekonvertujú.
  • Gdevelop engine - Pekný menší engine, ktorý je jednoduchý a dobre spravený, ale primárne orientovaný na web, desktop a Android.
  • Game Maker Studio - Game Maker tiež nie je zlý engine a má aj export na konzoly, čím môže získať veľa vývojárov
  • Defold - zaujímavý engine pre 2D hry je aj Defold aj s exportom na konzoly.

Z menej preferovaných enginov stále funguje Cryengine, zrejme stále funguje aj jeho Amazon  Lumberyard verzia, ale je tu aj Unigine a zaujímavý je aj Cocos engine, Play Canvas, Babylon Js. Vo videu už tieto enginy aj jeden kanál rozobral:

 

Náležite situácií už Godot rovno dostal akciu na vývojárske lekcie na Humble bundle, vývojárski youtuberi už začali aj s videami:





Páči sa mi! (+4)






Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Metro séria (6)
Chcem sa len opýtať pre zaujímavosť Metro hry sú u...
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (10)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20171)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk