NAJVÄČŠIE UDALOSTI 2009

NAJVÄČŠIE UDALOSTI 2009

Kto, čo, ako, prečo, kedy?

Článok

Aspoň na chvíľu sa zastavme, ohliadnime a zaostrime na tie najväčšie udalosti, ktoré otriasli éterom, písali nové dejiny, prepisovali históriu a nezameniteľnými písmenami sa zapísali a ovplyvnili uplynulých 12 mesiacov. Nekompromisným sitom prepadli iba tie s najväčšou údernosťou, veď predsa nik nestál o novinky ohlasujúce nové pokračovanie športovej série.

Zostavenie bolo o to ťažšie, že v minulom roku sme zverejnili 7211 noviniek, článkov a krátkych správ, nehovoriac o terabajtoch trailerov a videí. Minulý rok napriek pretrvávajúcej opatrnosti ekonomických oddelení a trúfalých vyhlásení bol úspešný aj pre Sector, boli sme na najdôležitejších herných výstavách na troch kontinentoch a narástli čo do obsahu.

Ale späť k udalostiach, sú rozdelené podľa mesiacov, takže si môžete urobiť obraz, o čo ste prišli, čo ste nepočuli alebo premeškali.

Január

Najväčšie udalosti 2009
Hra roka 2008.
Býva už našou tradíciou vyhlásiť začiatkom roka najlepšie hry toho predchádzajúceho. S malou zmenou sme zostavili Top 10, v ktorom si najcennejšiu cenu odnáša bezkonkurenčne GTA IV.

Vo svete sa pochválili najlepším hardvérom, Xbox360 má na svojom konte 28 miliónov predaných konzol, štúdiu Neversoft sa tak zapáčilo na rockových pódiách, že opúšťajú značku Tony Hawk, žezlo preberajú noví skejťáci z Robomodo.

V Južnej Amerike je uvedená na trh next-gen konzola ZeeBoo, nie je vyzbrojená žiadnou mechanikou ani motion ovládačom, aj keď je postavená na vnútornostiach Wii. Hry sa do internej pamäte dostaávajú cez 3G siete.

Najkrajšia žena herného priemyslu Jade Raymond nie je vôbec zainteresovaná vo vývoji I Am Alive, akoby chcela povedať, že ešte stále pracuje pre Ubisoft, ale už nechce svoju peknú tváričku vystavovať na verejnosti.

O MMORPG Age of Conan klesá záujem, zatvára viac ako polovicu serverov, Nintendo bojuje proti zákysom v hrách špeciálnym in-game pomocníkom, ktorý bude neskôr zakomponovaný do hier. Odzvonilo cheatom a návodom.

Pod Pandemic sa začína triasť stolička, ale zatiaľ štúdio odoláva ďalším ekonomickým balíčkom EA. Tvorcovia Madden už také šťastie nemali a museli si zbaliť športové tašky. Snáď najväčšou stratou je zatvorenie štúdia Ensemble Microsoftom. V neskorších dňoch bývalí zmestnanci otvoria nie jednu (Robot Entertainment) ani dve (Bonfire), ale rovno tri nové spoločnosti (Windstorm Studios). Posledným titulom Ensemble bola stratégia Halo Wars.

Dvaja Pacienti si povedali svoje áno v štýle Halo. Sector sa dostal na Facebook.

Február

Najväčšie udalosti 2009
Každý si chcel kopnúť.
Padá embargo na Killzone 2, hra si vystrieľala v recenzii 9,5/10, v diskuciách zúri taká vojna, že hru chce takmer každý a dokonca vznikol aj mod pre modlu Crysis. Rockstar sa vracia na divoký západ v Red Dead Redemption, nad THQ sa sťahujú mraky a prepúšťa zamestnancov.

Sector pohltil fanúšikovskú stránku gta.sector.sk a mapuje históriu tejto značky. Objavujú sa vôbec prvé detaily o God of War III, hovorí sa o odkúpení Eidosu Square Enixom a id Software sľubuje, že Doom 4 bude zaručene iný.

Age of Conan svoju firmu Funcom sťahuje do kanála vďaka vysokým stratám, Assassin's Creed II sa bude odohrávať v Benátkach a legendárne španielske štúdio Pyro sa vracia na hernú scénu. Žiadna hard core stratégia sa nekoná, ale pracuje na akčnej adventúre k animovanému filmu Planet 51.

Epizóda GTA IV: Lost and Damned láme rekord, i keď nik nevie, aký to vlastne bol. V Activision majú jasno, koľko zarába ich World of Warcfat.

Marec

Najväčšie udalosti 2009
Farbičky celého sveta spojte sa!
Stalker z roku 2004 je k dispozícii zadarmo, EA si uvedomuje, že hry sa nepredávajú iba počas jesene. Resident Evil 5 obohatí multiplayer, ako sa neskôr ukáže, ide len o odblokovanie kódu, ktorý je už na disku, medzi časom sa v obchodoch objavia 4 milióny kópií z tejto survival akcie.

Navštívili sme GameExpo, odkiaľ sme priniesli textový a video report. Počas prednášky značne podguráženého fantasy autora Andrzeja Sapkowskeho sme sa dozvedeli, že vôbec nehral herného Zaklínača a pokecali sme aj s Holanďanmi z Guerrilla Games.

Vedú sa siahodlé diskusie ohľadne grafického spracovania Diablo III, chýba vraj poriadna temnota, hard core obec netešia pastelové farby pre tínedžerov. Blizzard tieto reakcie má na háku.

Fumito Ueda hovorí, že jeho hry nikdy neboli ani nebudú umením. My hovoríme, že sú. Do flame war prilieva oheň správa o tom, že PC ovláda herný trh, nečakane je ohlásený tretí diel Max Payne a Sony vyberá poplatky od vydavateľov za obsah vystavený na PS Store.

Apríl

Najväčšie udalosti 2009
Malý veľký zázrak.
Fendi pripravil opäť hurmoný aprílový článok s perličkami z herného biznisu, aprílová bola aj správa o tom, že Campbell bude novým hrdinom Metal Gear série.

Apríl už nebolo oznámenie Syberia 3, ktorá by mala ponúkať unikátnu kooperáciu medzi majiteľmi PS3 a PC. Medzi tvorcami konkurenčných Dj-ských hier zúri súdna roztržka. Konami odmieta kontroverziu a tak dáva ruky preč od Six Days in Fallujah.

Konzolový Zaklínač je zrušený a autori označujú vinníka, Brloh otvoril novú predajňu v Košiciach. Otestovali sme novú revíziu handheldu Nintendo DSi.

Nepripravených nás zastihla správa o odchode Willa Wrighta z EA. Mozog stojaci za Sim City a The Sims zakladá Stupid Fun Club a bude sa orientovať na tvorbu nových značiek. Ďalší veľký muž David Reeves opúšťa prezidentské kreslo Sony Europe, na jeho stoličku dosadne nevýrazný Andrew House.

Máj 

Najväčšie udalosti 2009
Zrušený, nezrušený, vždy je Forever.
Hneď v úvode obletela svetom správa o sile atómovej bomby. 3D Realms došli prachy, tak zatvára dvere a vývoj Duke Nukem Forever bol po dlhých 12 rokoch ukončený! To sa nepáči Take Two a chce získať súdnou cestou značku Duke Nukem.

Blizzard špekuluje nad novou MMO a Európskej komisii uvažujú nad novým zákonom, ktorý by umožnil reklamáciu hry na základe bugu. Šialené.

Mesiac máj bol plný leakov z nadchádzajúcej E3, objavili sa informácie o oboch motion systémoch pre PS3 a Xbox360 ako aj prvé fotky PSPgo. Komu by sa málilo, tak sa mohol v predstihu pokochať ako bude vyzerať na augustovej GamesCom ohlásená PS3 Slim.

Jún

Najväčšie udalosti 2009
Zmena k lepšiemu.
Zamaskovaný za teasingom novej hry Rising zo série Metal Gear Solid sme mali schovanú slovnú hračku Meníme Grafiku Sectoru. A tak sa aj stalo, od 1. júna sa pohybujete po nových a značne vylepšených stránkach, ktoré vyzerajú sexi.

Vyrazili sme do zámoria, do Los Angeles, aby sme zmapovali E3, priniesli sme množstvo materiálu, ale hlavne report a video dokument. Nezabudli sme ani na Booth Babes.

Tlačovka Microsoftu odfúkla svojimi celebritami všetkých z dohľadu. Všetci hovoria o Project Natal a v konkurenčnom tábore Sony sa skloňuje rovnako motion ovládanie. Prebudil sa aj Alan Wake, ale do konca roka to nestihne.

Zo samotnej E3 treba vypichnúť vzkriesené GT PSP, ohlásenie kooperácie v New Super Mario Bros. Wii, odhalenie Last Guardian a protest kresťanov, ktorý sa ukázal ako chytrý marketingový ťah EA na propagáciu Dantes Inferno. Kompletné spravodajstvo z E3 nájdete v príslušnej sekcii.

Crytek ohlasuje Crysis 2, ale ak vstúpi do platnosti nový zákon, bude sa musieť odsťahovať z Nemecka, pretože nebude možné v krajine ani predávať ani vyvíjať násilné hry.

Bethesda kupuje (akoby sa nechumelilo id Software).

Júl

Najväčšie udalosti 2009
O metalistov je mimoriadny záujem.
Čoraz viacej sa začína hovoriť o terminálovom hraní (Cloud systémoch), najvýraznejšie sú OnLive a Gaikai. Sector akadémia rozdávala vysvedčenia, predstavená je next-gen podoba Mechwarriora a novej Lary Croft.

CliffyB zaperlil, že budúcnosť strieľačiek je v RPG, čo potvrdzujú úspechy Mass Effect a Deus Ex. Takže niečo na tom pravdy bude. Gabe Newell z valve zase vidí budúnocť v spolufinancovaní vývoja samotnými hráčmi.

Brutal Legend bude distribuovať EA, ale to sa nepáči Activision, takže podáva žalobu. Odložené sú dve najväčšie želiezka v ohni Sony Heavy Rain a Gran Turismo 5.

V susedných Čechách otváara Kuju Entertainment svoju pobočku.

August

Najväčšie udalosti 2009
Odtučňovacia kúra nakoniec zabrala.
Warren Spector sa pustil do vývoja Epic Mickey, objavujú sa aj oficiálne fotografie Zune HD, nového multimediálneho presnosného zariadenia od Microsoftu.

StarCraft II sa objaví až v roku 2010, to ale netrápi xboxových avatarov, tí sa už hompáľajú na zrkadlách v Dirt 2.

Pokračovanie Command & Conquer ruší základne a mení kompletne stratégiu, tá štúdiu GRIN po vydaní Terminator: Salvation a Wanted: Weapons of Fate nevyšla a tak zatvára dvere.

Na najväčšej hernej výstave sveta GamesCom nemôže chýbať ani Sector. Priamo z miesta, kde bolo ohlásené Fable III, sme priniesli rozsiahly dokument a video. Na výstavnej ploche sa dá hrať Diablo III, ale čakačky sú 2 - 4 hodiny. Kompletné spravodajstvo z GamesCom nájdete v príslušnej sekcii.

Sony ohlasuje konečne zlacnenie a novú verziu PS3 Slim, Microsoft kompletne mení balenia Xbox 360 a na XBLA má namierené česká adventúra Axel & Pixel od 2K Czech. 

September

Najväčšie udalosti 2009
Sectoráci v Tokiu.
V júni v zámorí vypukla E3, v kolíne augustová GamesCom, Slovensko má Istrocon. Ron Gilbert, tvorca Monkey Island, ohlásil DeathSpank, Digital Foundry meria oneskorenie v hrách a v redakcii sa ostodušu testuje nová PlayStation 3, ktorú ste mohli v zápätí aj vyhrať.

Zrušené štúdio GRIN pracovalo na novej hre Final Fantasy. Nečakané. Objavujú sa prvé informácie o druhom Zaklínačovi, bude aj na konzolách. Forza 3 a GT5 si merajú sily vo videách v štýle Ferrari.

Ako každý rok Sector sa opäť vybral do Tokia zmapovať Tokyo Game Show. Booth Babes sa nezmestili do jednej ale okupujú rovno dve galérie. Z Tokia sme priniesli výdatný report a video.

Tými najcennejšími úlovkami však boli: rozhovor s prezidentom SCE Shuheiom Yoshidom, návšteva Polyphony Digital, kde sme vyspovedali aj tvorcu Gran Turisma. Kompletné spravodajstvo z TGS nájdete v príslušnej sekcii.

Október

Najväčšie udalosti 2009
Shift zaradil novú 100 miliónovú rýchlosť.
Ostestovali sme nový handheld PSPgo a v súťaži o PS3 sme ocenili najväčších krikľúňov. V zámorí zostavili rebríček napredávanejších hier za posledných 10 rokov. Medzi najpredávanejšie série patrí aj Need For Speed, na konte má 100 miliónov predaných kópií.

Bruce Willis potvrdil účasť na filme Kane & Lynch, slovenskí provideri internetu zaplakali nad rýchlosťou netu v Japonsku, kde Nintendo ohlasuje opäť ďalšiu revíziu handheldu DS, tentoraz s väčšími displejmi a rozmermi XL.

Ocenenia Golden Joystick vyhral Fallout 3, limitka God of War 3 bude natrieskaná bonusmi, licenciu WRC získalo štúdio Black Bean Games a ohlasuje novú rally hru a mladý nádejný dizajnér z Austrálie nazrel do krištáľovej gule a navrhol PS4, Xbox720 a PSP2. Podarilo sa mu to na jednotku.

November

Najväčšie udalosti 2009
Koho zaujímajú dedikované servery?
Nielen hard core hráči sa rozumejú do PC, ale aj pornohviezda si moduje svoje PC. Ako jedni zo zástupcov médií sme sa zúčastnili svetovej udalosti - v nonstop hraní Dragon Age. Československý tím bohužiaľ vypadol ako prvý.

Spector miluje Deus Ex a rád by sa k svojmu dieťaťu vrátil, ale pracuje na Epic Mickey. To pravé pokračovanie má v rukách bývalý Eidos, teraz Square Enix Europa.

Finančné správy veľkých vydavateľských domov nevyzerajú ružovo, tratí Ubisoft, THQ, Sony, aj EA, ktorý rozpúšťa Pandemic Studios a hovorí sa aj o tom, ze po dokončení C&C4 bude poslaný k vode ďalší tím. Nintendu klesajú tržby.

Tvorcovia Band Hero majú na krku žalobu za neodsúhlasené používanie podobizní muzikantov, kontroverziu vyvoláva jedna z misií Call of Duty: Modern Warfare 2, v ktorej musíte zabíjať civilov na moskovskom letisku. Sekvencia sa dá preskočiť, ale hre to vôbec neuškodilo, práve naopak, odnáša si vysoké známky aj napriek pokazenej PC verzii. Call of Duty: Modern Warfare 2 má naúspešnejší launch v histórii zábavného priemyslu, za prvých 5 dní išlo do kasičky Activision viac ako 550 miliónov dolárov.

Možno aj preto požaduje Ubisoft pre Asasssin's Creed II len tie najvyššie hodnotenia a súčasne s týmto titulom spúšťa odmeňovací program Uplay.

Killzone oslavuje piate výročie, PlayStation Network má na krku tretie narodeniny, World of Warcraft piate a séria Warcraft pätnáste. Zatiaľ čo Blizzard oslavuje, Diabla III sa tak skoro nedočkáme a do kokpitov Forza Motorsport 3 pribúda animácia radenia rýchlostí.

Akcia No More Heroes sa presekala aj na next-gen systémy, hovorí sa aj o novej hre Duke Nukem a v Japonsku sa môžete dotknúť virtuálnej priateľky.

Aj na slovenský trh sa dostávajú stieracie kupóny na nákup obsahu z PS Store, ohlásené je nové pokračovanie série Prince of Persia a objavuje sa prvý gameplay zo Zaklínača 2. Tony Hawk na druhej strane čelí brutálnej kritike za hru RIDE s dodávanou perifériou v tvare skejtu.

Miyamoto tvrdí, že by už v Nintende nedostal prácu kvôli zvýšeným nárokom na personálnom a David Cage vysiela do sveta správu, že hry nie sú pre deti.

December

Najväčšie udalosti 2009
Moderná vojna je výnosný biznis.
EA plánuje šetriť na vývoji, čo sa odrazí na 20 % nižšej produkcii, herný Avatar nie je taká bomba ako film, čo nám nevadí, pretože vyberáme ideálny herný darček pod stromček.

PlayStation má 15 rokov, spolu s uvoľnením dema GT5 je spustená súťaž Gran Turismo Academy, kde sa môžete stať skutočným jazdcom. Slovensko je mimo hry.

Na Wii sa najviac hrá Super Smash Bros Brawl, PS3 konečne zužitkuváva zníčenú cenu a predaje stúpajú v Japonsku aj vďaka premiére Final Fantasy XIII. To nič nemení na veci, najpredávanejšou hrou je jednoznačne RPG Dragon Quest IX pre najmenší herný systém DS, ktorý sa v UK stáva najpredávanejším v histórii a odsúva PS2 na vedľajšiu koľaj.

Na opačnej strane Zemegule je odhalený príbeh Dead Space 2, ale z prvých záberov nebudete múdrejší.

Splinter Cell: Conviction bude vybavený mohutným multiplayerom a co-op kampaňou, Mass Effect 2 sa zase chváli novučičkou stránkou, kde nájdete popisy celého Shepardovho tímu.

Ohlásená je nová hra Transformers: The War For Cybetron, Star Gate predbehne vydanie multiplayer akcie s podtitulom Resistance, z ktorej výťažok poputuje na dokončenie večne odkladanej MMO.

V zámorí sa rozdávajú VGA Awards, nás zaujímajú hlavne nové trailery na Medal of Honor, Star Wars Force Unleashed 2, Prince of Persia: Forgotten Sands, SpecOps: The Line, Batman: Arkham Asylum 2. Kompletný súhrn nájdete tu.

Square Enix odvážne tvrdí, že konzolám odzvonilo, asi zo závisti, pretože najpredávanejšou hrou sezóny je Call of Duty: Modern Warfare 2. Hodnoteniami však nestačí na najlepšiu hru poslednej dekády Tony Hawks Pro Skater 2.

Heavy Rain bude mať malé epizódy v podobe DLC, s Wii Fit neschudnete, Sony možno bude účtovať za užívanie PSN a Burnout Paradise mohol vyzerať úplne inak na Mesiaci.

Koncom roka sa obajvilo niekoľko vianočných pozdravov a dali sme na známosť, čo bude hrať redakcia počas sviatkov. 


napísal spacejunker 8.1.2010
Páči sa mi!
NAJVÄČŠIE UDALOSTI 2009


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (12)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19955)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk