Recenzia: GPD WIN MAX 2020

Test mininotebooku

PC
pridal Lawliet93 31.10.2022 o 17:03 pod používateľské články

8.5


Úvod

V tomto článku by som sa chcel zamerať na test mini laptopu s názvom GPD WIN MAX. Jedná sa o úplne prvý laptop s týmto označením, konkrétne sa jedná o model z roku 2020. Zariadenie spadá do tzv. hand-held typu, čo označuje väčšinou prenosné herné zariadenia menších rozmerov. Laptop samotný vlastním približne rok, pričom v roku 2021 vyšla verzia s vylepšeným hardvérom s ponukou Intel, ale aj AMD procesora a v roku 2022 vyšla verzia používajúca aj nové šasi a nový hardvér, pričom je nazvaný ako GPD WIN MAX 2. Laptop som zakúpil z druhej ruky za približne 500 eur a predchádzajúci majiteľ ho Prečo som sa rozhodol napísať recenziu takto neskoro? Samotný laptop som si chcel poriadne vyskúšať, spraviť dostatok testov a aj trošku daný laptop aj poladiť. To sa aj podarilo, no pre veľké množstvo pracovných, školských a aj osobných povinnosti som sa k písaniu dostal naozaj neskoro. Napriek tomu dúfam, že táto recenzia vo vás vzbudí záujem o samotný koncept hand-held zariadení a ukáže vám možnosti ich využitia.

Rozmery, vzhľad a parametre.

V jednoduchosti možno zariadenie opísať ako malý laptop, keďže oproti štandardným rozmerom, ktorých uhlopriečka je väčšinou 15,6“ má tento laptop iba 8“. Celkové rozmery laptopu sú nasledujúce:

  • Šírka: 207mm
  • Dĺžka: 145mm
  • Výška: 26mm
  • Váha: 790g

Možno povedať, že na laptop sa jedná o naozaj kompaktné rozmery, ale design bežných hand-heldov je väčšinou menší, ľahší a opiera sa o design napríklad NINTENDO SWITCH.

GPD WIN MAX však naozaj predstavuje zmenšený laptop s podsvietenou QWERTY klávesnicou, touchpadom, integrovaným joystickom a naozaj slušnou konektivitou. Výhodou a zároveň nevýhodou je dotykový display o rozmere 8 palcov s rozlíšením 1280x800 pixelov s lesklým povrchom. Väčšina z nás vlastní mobilné telefóny, ktorých display má vyššie rozlíšenie. Nižšie rozlíšenie má nevýhodu v ostrosti a celkovej kvalite zobrazenia, no celková ostrosť je pre bežné používanie dostačujúca a nižšie rozlíšenie šetrí výdrž batérie a znižuje nároky na hardvér pri hraní. Laptop disponuje aj dvoma stereo reproduktormi.

Čo sa týka konektivity, tak tá je pomerne bohatá a zatieni mnoho väčších zariadení. V prednej časti nájdeme integrovaný mikrofón a combo-jack pre mikrofón a slúchadla. Na pravej strane nájdeme plnohodnotný enternet port a slot pre micro-SD karty. Na ľavej strane sa nachádza prepínač pre ovládač, pomocou ktorého sa dá prepínať funkcionalita joystick-u. Ten môže slúžiť ako myš alebo v prípade hry ako plnohodnotný joystick. Zadná strana obsahuje dva USB type-C konektory, ktoré slúžia aj na nabíjanie zariadenia, pričom jeden z nich má funkcionalitu Thunderbolt 3, so všetkými výhodami tohto štandardu, akými sú napríklad použitie externého display-u alebo pripojenia externej grafickej karty. Nasledujú tri výstupy pre USB 3.0 type A a plnohodnotný HDMI port. Naprieč zadnou stranou nájdeme aj vývod chladenia zariadenia, ktorého nasávanie sa nachádza na spodnej strane zariadenia. Zariadenie nedisponuje web-kamerou.

Hardvér v prípade generácie z roku 2020 založený na Intel Ice Lake platforme:

  • CPU: Intel core i5 1035G7 4c/8t up to 3,7GHz 10-25W
  • GPU: Intel iris Plus 940
  • RAM: 16GB DDR4 3200MHz/3733MHz
  • HDD: m.2 2242 nvme SSD 512GB
  • Dual band 2.4/5G wifi, bluetooth 5.0
  • Batéria: 3x5000mha lithium polymer 20V 3a quick charge

K hardvéru je potrebné poznamenať niekoľko detailov. Operačná pamäť zariadenia je štandardne nastavená na rýchlosť 3200MHz, aj keď jej maximálna rýchlosť je na úrovni 3733MHz. Podľa výrobcu musela byť operačná pamäť podtaktovaná, pretože systém nebol dostatočne stabilný. Možnosť nastavenia rýchlosti pamäte chýba aj v nastaveniach BIOS-u a pokiaľ chcete odomknúť maximálny výkon zariadenia, je potrebné nainštalovať upravený BIOS. Osobne som tento BIOS nainštaloval a po dobu jedného roka som nezaznamenal akýkoľvek pád systému, ktorý by bol spôsobený operačnou pamäťou. Keďže CPU aj GPU využívajú operačnú pamäť spoločne (slúži aj ako grafická pamäť), tak je možné získať pomerne dosť výkonu pri prechode na vyššiu rýchlosť. Pozor podtaktovanie pamäte bolo vykonané aj pri GPD WIN MAX 2021 v prípade Intel aj AMD modelov.

Procesor i5 1035G7 je postavený na 10nm výrobnom procese, vďaka čomu je pomerne efektívny a dosahuje celkom vysoké takty. Pri záťaží jedného jadra je takt až 3,7GHz, dvoch 3,6GHz a troch, či štyroch 3,3GHz. V BIOS nastaveniach možno nastaviť TDP (aj keď to nie je úplne presné vyjadrenie, je to niečo ako príkon procesora) v rozmedzí od 10 až po 25W. Vyššie TDP znižuje výdrž batérie no dodáva čipu viac energie, vďaka čomu sa zvyšujú dosahované takty procesora a grafickej časti a z toho vyplýva vyšší výkon, alebo aj vyššie zahrievanie.

Grafická čip je priamo integrovaný v procesore (preto ho v recenzii občas označujem ako grafickú časť). Disponuje 384 shader jednotkami, ktoré bežia na takte 1,05GHz. Podľa výrobcu čipu je možné konfigurovať frekvenciu zariadenia, no v prípade laptopu od GPD to so štandardným BIOS-om nie je možné, taktovanie sa teda nekoná.

Batéria je špecifickou oblasťou. Napájací adaptér zariadenia poskytuje výkon 65W, pričom je veľmi dôležité poznamenať, že batéria sa bude dobíjať iba v prípade, pokiaľ bude adaptér poskytovať napätie aspoň 15V ideálne 20V. Pri týchto napätiach zvláda napájací adaptér dobíjať batériu a pokrývať výkon zariadenia počas záťaže. Je dôležité poznamenať, že pokiaľ sú splnené tieto požiadavky, tak je možné dobíjať laptop aj z power-banky. Osobne vlastním model s kapacitou 20000mah, ktorej USB type C výstup dokáže podať výkon 45W s napätím 15V. To stačí na predlženie výdrže zariadenia o približne 75%.

K sieťovým zariadeniam by som chcel poznamenať, že rýchlosť sťahovania, či už pomocou WiFi alebo LAN je obmedzená rýchlosťou procesora CPU, keďže ten musí spracovávať prichádzajúce údaje. Preto je dosť možné, že pokiaľ budete mať akékoľvek zariadenie v úspornom režime, tak ten väčšinou obmedzuje maximálne dosahované frekvencie CPU a to máva vplyv na rýchlosť sťahovania.

V oblasti hardvéru je potrebné poznamenať, že sa ďalšie verzie tohto zariadenia (2021 a druhá generácia) disponujú výkonom, ktorý je v násobkoch vyšší ako v prípade tejto verzie z roku 2020, preto je potrebné zvážiť spôsob využitia zariadenia a aj voľbu hardvéru. Taktiež je potrebné zvážiť na čo vlastne dané zariadenie potrebujeme. Pokiaľ ho plánujete využiť ako ultra prenosný pracovný nástroj, na konzumáciu médií a občasné hranie nenáročných hier, tak vám postačí aj verzia zariadenia z roku 2020, ktorá je aj cenovo dostupná. Pokiaľ sa chcete venovať náročnejšiemu hraniu, tak by som osobne siahol po verzii z roku 2021 alebo po GPD WIN MAX 2.

Výkon

Meranie výkonu v prípade tohto zariadenia je pomerne komplikované, pretože existuje množstvo premenných, ktoré je potrebné zvážiť. Aké sú nastavenia zariadenia? Aké grafické nastavenia boli použité v hre? V akom stave je operačný systém? Je zariadenie zapojené do siete alebo beží na batériu? Jednoducho povedané, je to práca založená na maličkostiach, preto som pri testovaní výkonu zvolil len niekoľko programov a hier, kde som zmeral výkon (jedná sa o priemer z viacerých meraní) v základnom nastavení, následne po podvoltovaní zariadenia a v prípade hier aj s rýchlejším nastavením pamätí. Týmto spôsobom som chcel poukázať aj na potenciál výkonu, ktorý možno získať zo zariadenia. TDP procesora bolo nastavené na 20W a podvoltovanie bolo nastavené na hodnotách -80mV pre CPU, cache subsystém a integrovaný grafický čip.

K meraniu výkonu CPU časti som použil programy Cinebench R15 a R20, pričom som meral ako výkonu jedného vlákna, tak aj výkon všetkých vláken.

Cinebench R15

Základné 1c/1t

Základné  4c/8t

Podvolt. 1c/1t

Podvolt. 4c/8t

152

547

165

595

Cinebench R20

404

1246

427

1288

V prípade programu Cinebench R15 došlo v prípade podvoltovania k nárastu jednovlaknového výkonu o 8,5% a viacvlávlaknového o 8,7%. V programe Cinebench R20 došlo k nárastu o 5,7%, resp. o 3,34%.

K meraniu herného výkonu som použil dve hry a to Tomb Raider 2013 a metro 2033 Redux. Pre zjednodušenie som sa zameral len na priemernú hodnotu obrázkov za sekundu v základnom nastavení, následne po podvoltovaní a zvýšenou frekvenciou operačnej pamäte.

Metro 2033 Redux disponovalo nastaveniami High s texture filtering na hodnote 16x a vypnutými ďalšími nastaveniami. Tomb raider 2013 bol nastavený na „normálne“ s FXAA, 16x filtrovaním textúr a vysokým nastavením textúr. Obe hry disponovali rozlíšením 1280x720.

 

Priemerné FPS zákl.

Priemerné FPS podv.

Priemerné FPS RAM

Metro 2033 Redux

39,14

45,75

49,43

Tomb Raider 2013

83,4 88,7 93,7

Podvoltovaním sme v hre Metro 2033 Redux získali 16,9% výkonu a následným pretaktovaním operačnej pamäte ďalších 8% a celkový posun zo základných nastavení činí 26,3%. V prípade hry Tomb Raider 2013 sa jednalo o výkonnostný 6,3%. resp. 5,6% s celkovým posunom 12,4%. Ako možno vidieť, ladením sa nám podarilo získať pomerne dosť výkonu, čo môže v mnohých prípadoch znamenať rozdiel medzi hrateľnosťou a nehrateľnosťou hry a v niektorých prípadoch aj zvýšenie výdrže batérie.

Čo sa týka iných hier, tak spektrum tých, ktoré si môžete zahrať je naozaj široké a s niekoľkými technikami ladenia je možne „rozbehať“ aj tituly, ktoré by ste nečakali. Osobne som na laptope hral celú dark souls sériu, pričom prvé dve hry sa dali hrať v rozlíšení 1280x720 v 60fps, no osobne vačšinu hier hrávam v 30 obrázkoch za sekundu, keďže sa tým v zásadnej miere zlepšuje výdrž batérie. Zariadenie sa veľmi slušne popasovalo aj so druhým a tretím dielom zaklínača pri 30 snímkoch za sekundu. Hry ako outlast, Hellblade, The elder schrolls Skyrim, séria dishonored alebo aj séria South Park boli bez problémov hrateľné. Dokonca aj Devil may cry 5 za použitia AMD FSR pomocou lossless scaling poskytoval snímkovú frekvenciu 30 fps. Je potrebné poznamenať, že hranie na tomto zariadení je o určitých kompromisoch, hlavne v oblastiach vizuálu hier, ktorého ladenie je viac-menej povinnosťou pre užívateľa. Väčšina dnešných hier však vyzerá stále slušne aj na nízkej úrovni detailov a v drvivej väčšine prípadov je možné použiť vyššie detaily v prípade textúr, ktoré majú podľa mňa najväčší vplyv na vizuál hier.

Výdrž batérie

Výrobca udáva výdrž v prípade nízkej záťaže, akou je napríklad používanie ms office, konzumácia multimédií, web a podobne na úrovni 10-14 hodín. Túto skutočnosť môžem potvrdiť a v počiatku, keď bola batéria zariadenia menej používaná som tieto hodnoty dosahoval vcelku bežne. S každodenným používaním však došlo k opotrebovaniu batérie a poklesom výdrže. V hernej záťaži získate zo zariadenia menej, vo väčšine prípadov okolo dve a pol hodiny. V tomto prípade však záleží na hardvérovej náročnosti hier, použitých nastaveniach, snímkovej frekvencii a podobne. V tejto oblasti existuje priestor na ladenie a mne osobne sa podarilo získať štyri a pol hodiny hracej doby pri hraní dark souls 2. K tejto problematike pripravujem ešte samostatný článok.

Záver

GPD WIN MAX 2020 v značnej miere zmenilo moje herné návyky, spôsob akým hrávam PC hry a aj niektoré moje pracovné návyky. Možnosť mať stále so sebou plnohodnotný PC mi dopomohlo v situáciách, keď som bol obmedzený v oblasti množstva vecí, ktoré som si mohol zbaliť na pracovné cesty, čo sa v mojom zamestnaní deje veľmi často. Často cestujem, či už ako spolujazdec alebo šofér a možnosť môcť pracovať počas niekoľko hodinovej cesty bez potreby veľkého laptopu mi trošku otvorila oči. Hranie na cestách malo taktiež svoje čaro. Menšie, pomerne tiché a výkonné zariadenie mi dopomohlo dohrať niektoré hry v mojich knižniciach. Uvidíme ako sa zariadenie popasuje s hrou Elden ring, ktorá už možno bude nad sily laptopu.

Aby som len nechválil, laptop je od čínskeho výrobcu, čo možno vidieť na kvalite spracovania, napríklad klávesnice, ktorá niekedy horšie registruje stlačenia, display má hlavne v rohoch backlight bleed a moje zariadenie sa nevie prebudiť zo spánku a musí sa reštartovať alebo úplne 

 


napísal Lawliet93 31.10.2022



Páči sa mi! (+5)

8.5
RECENZIA: GPD WIN MAX 2020

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19628)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk