Najlepšie hry minulej generácie konzol

Best of the Best...

PC
pridal Boss Marťas 2.12.2013 o 9:54 pod používateľské články

Po siedmich rokoch končí jedna konzolová éra a nahradí ju nová. Playstation 4 a Xbox One v zahraničí už odštartovali svoj launch. Do Európy sa Playstation 4 začne predávať 13.decembra 2013 a Xbox One až budúci rok. Nádielka hier minulej generácie bola však nesmierne a tak som sa rozhodol vybrať svoje obľúbené hry z Xboxu 360 a Playstation 3.

 



1.The Last of Us – Túto hru mali na starosť ľudia zo štúdia Naughty Dog a viac netreba ani vysvetľovať. Mám rád aj sériu Uncharted(hlavne tretí diel), ale The Last of Us je iné káva. Dospelí príbeh, ktorý sa na nič nehrá a hlavný protagonista Joel a jeho spoločníčka Ellie sa vám vryjú do srdca a budete dúfať, že to peklo zvládnu. V hre sa nenachádzajú zbesilé prestrelky a kopec nepriateľov ako v iných hrách. Tu sa nachádzate v nebezpečenstve, keď po vás idú len dvaja nepriatelia. Moment prekvapenia je kľúčový a keď sa k vám dostanú zmutovaní ľudia, tak ste mŕtvy okamžite. Po grafickej stránke sa jedná o najkrajšiu hru na konci životného cyklu, vysoká kvalita, hudby, dabingu a zvuku je samozrejmosťou. Táto hra nemá chybu.

 



2.Gears of War 2 – Už prvý diel spôsobil poprask, ale mojím najobľúbenejším dielom je diel druhý. Druhý diel je lepší, väčší a dlhší než prvý diel. Príbeh už nepôsobí ako päsť na oko. Dozviete sa viac o charakteroch jednotlivých postáv a získate odpovede na veľa otázok z prvého dielu. Veľa ľudí hru považuje za nudnú kryciu hru, ale čo čakať od ľudí, čo hru poznajú maximálne z videa. Krycí systém je vyšperkovaný k dokonalosti a Locusti vám nedarujú nič zadarmo. Prostredie hry sa neustále mení a až skončíte v žalúdku obrovského červa nikdy nezabudnete. O grafickej stránke je zbytočné hovoriť – je fantastická.

 



3.Dead Space – Pre mňa najväčšie prekvapenie v roku 2008. No ako sa to vezme. Vývoj hry som sledoval od začiatku a vyzeralo to naozaj dobre. Vývoj hry začal dokonca už na prvom Xboxe, no bol stopnutý, aby využil výkon jeho nástupcu – XBOXU360 a ďalších platforiem a bolo to správne rozhodnutie. Hra ponúka zaujímavé univerzum a akčná zložka je tam zaujímavá. Nie je to len o tom, že trafíte protivníka hocikam. Trafiť o do končatín je kľúčové pre prežitie a časti priamu vo vesmíre stoja za to. Hra je považovaná u väčšiny hráčov za skvelý horor, ale ja by som to spresnil skôr na akčnú hru s hororovými prvkami. Hra ma príjemne prekvapila vo všetkých smeroch a aj svojou nadštandardnou hernou dobou.    

 



4.Grand Theft Auto 5 – Po The Last of Us nám na konci životného cyklu konzol prišiel najlepší diel zo série Grand Theft Auto 5. O hre by sa dalo povedať naozaj veľa, ale to by bolo na dlho, tak vytiahnem kratšiu verziu. Výborne napísaný príbeh troch postáv(Trevor obrovský pokrok), dlhá herná doba, kopec vedľajších zábavných aktivít, príbehové misie sú zábavné od začiatku dokonca vďaka prepínaniu medzi troma postavami. Chyby z GTA 4 sú tu vyladené takmer k dokonalosti. Krycí systém a streľba ako by z oka vypadli z tretieho Maxa Paynea 3 a jazdný systém oproti iným hrám s otvoreným svetom má GTA najlepší. Vlastne čo to kecám – Grand Theft Auto 5 je najlepšia mestská akcia súčasnosti. Teraz už len dúfať, že sa hra objaví na Xbox One, Playstation 4 a PC.

 



5.Call of Duty: Modern Warfare séria – Táto séria vždy priniesla skvelú zábavu a veľa hier z 2.svetovej vojny sa po vzore Call of Duty presunula do súčasnosti, čo bolo potrebné ako soľ. Misie v Pripjati sú najlepšie z prvého dielu. Modern Warfare 2 priniesla ešte lepší zážitok a nebála sa nás poslať vystrieľať letisko plné civilistov čo vyvolalo veľkú kontroverziu. Konečne sa nepriatelia nesústredili len na nás a pálili aj po kolegoch, ktorí sa im to nebáli vrátiť. Osobná vojna medzi kapitánom Priceom a Makarovom je jednoducho nezabudnuteľná. Tretí diel celú sériu pekne uzatvoril a Infinity Ward na novej generácií konzol odštartoval novú sériu s podtitulom „Ghost“. Jedná sa o multiplatformovú hru, ale ja mám najviac hodín nahraných na Xboxe(kúpené som však mal aj PS 3 verzie), takže preto som ju sem zaradil. Na hate mám ja svoj osobný názor, ale nepotrebujem sa k nemu vyjadrovať. Call of Duty:Modern Warfare je jednoducho skvelá.

 



6.Heavy Rain – Táto hra bola obrovským rizikom, ale ako sa vraví risk je zisk, ktorý sa v tomto prípade vyplatil. Príbeh štyroch postáv ma chytil už len vďaka tomu lebo sa môže stať aj v skutočnosti. Nie je to žiadny scifi-nezmysel a emócie som vždy prežíval spolu s postavami. Nastali aj momenty pri ktorých som sa neubránil slzám a to si myslím, že hovorí za všetko.

 



7.Batman: Arkham City – Páčil sa mi už prvý diel Arkham Asylum, lebo to bola prvá dobrá Batmanovská hra, ale druhý diel prinieslo to čo mi v jednotke chýbalo a to otvorené mesto a vyladili sa nedostatky čo ma v prvom dieli štvali. Nechýbal kvalitne napísaný príbeh, v ktorom nemohol chýbať šialenec Joker, ale nechýbali ani ostatní najznámejší protivníci známi z komiksov. Plachtenie sa s Batmanov má úžasnú atmosféru a súboje boli konečne väčšou výzvou a Bossfighty už vyžadovali väčšiu dávku hráčskeho umu. Sexi poprsie Catwoman bolo uvítaným spestrením.

 



8. LA Noire – Táto hra je veľmi nedocenená a som sklamaný hlavne z PC hráčov, pretože, aj keď ju majú kúpenú tak ju po pár minútach zabalili. Na jednej strane túžia po inováciách a keď sa im dostane po podnos tak ju nehrajú.Hra je mixom HeavyRain a Mafie. Táto hra obsahuje minimum akcie a je jasným dôkazom, že skvelá hra sa dá vytvoriť aj bez akčnej zložky. Z môjho pohľadu je hra neuveriteľne chytľavá. Výborne podaný príbeh, zaujímavé kriminálne prípady(aj podľa skutočnosti). Hra si zaslúži poklonu aj za technológiu snímania tvári hercov, ktorá dokáže vierohodne preniesť ich výrazy do počítačovej hry. Túto hru som prešiel na všetkých platformách.   

 



9.Assasin´s Creed II – Na prvý diel sa čakalo ako na príchod Krista, ale nenaplnilo to potenciál ani z polovice a tak bolo neuveriteľné aký skok urobil druhý diel. Minimum najslabšej postavy v sérií – Desmonda a jeho príbeh v prítomnosti. Hlavný hrdina Ezio Auditore da Firenze, nie je zabijakom, ale sledujete jeho postupný vývoj a motiváciu pomsty a tak sa zapojí do otvoreného boja medzi hašašínmi a templármi. Dôležité pre mňa bolo, že Ezio nepôsobí debilne ako Altair, ktorý bol len tupou loutkou starého dedka. Ezio je charizmatický a hlavne vtipný. Domovom Ezia je renesančné Taliansko, ale keď som sa dostal do krásnych Benátok tak sa mi odtiaľ nechcelo odísť. Lenže príbehové misie sú tu na rozdiel od prvého dielu zábavné a súboje sa mi tu páčili viac. Prvý diel mal len pár animácií pri zabíjaní – tu to už na pohľad lepšie vyzeralo. Druhý diel naplnil obrovské očakávania a odstránil všetky nedostatky prvého dielu a zanechal na konci obrovský „Cliffhanger“  

 



10. God of War III – Túto hru som mal kúpenú v čase, keď som nemal doma ešte ani Playstation 3. Táto hra počas svojho vydania bola u mňa dôvodom ku kúpe čiernej vdovy. Koniec druhého dielu naznačoval, že Kratos Bohom Olympu nedaruje nič zadarmo. Hra ma pri spustení očarovala svojou dokonalou grafikou, bojovým systémom a súboje s Bossmi sú nezabudnuteľné. Nechýbajú hektolitre krvi, rozlámané telá a ani sex. Kto nemá na PS 3 God of War, ako keby nemal konzolu.        

 


 

 

Bonus: Miror´s Edge – Tomuto titulu nedávam žiadnu číslovku, ale nemôžem ho opomenúť. Takisto výborná nová IP ako Dead Space. Neuveriteľné k čomu sa tvorcovia Battlefieldu rozhodli. Lepšiu parkour hru nenájdete. Je úžasné ako dokázali spracovať ten pocit behu a skokov z pohľadu prvej osoby. Príbeh v hre som moc neregistroval – moc v rukách mala hrateľnosť. Titul však od kritikov nezískal príliš pozitívnych ohlasov a tak treba dúfať, že v ohlásenom pokračovaní sa im konečne otvoria oči.

 



Najväčšie sklamanie: Mafia II – Bohužiaľ geniálna jednotka nebola prekonaná ani z polovice, pritom za tie roky vývoja druhého dielu všetko nasvedčovalo tomu, že to bude ešte lepšie ako jednotka. Základné mechanizmy zostanú rovnako kvalitné a veľa drobných detailov hru posunie o triedu vyššie.Si dodnes spomínam ako som si v apríli 2008 kúpil časopis Level, pretože ako prvý priniesol obšírne preview a rozhovor s Danielom Vávrom, ktorý mal z titulu veľkú radosť. Každá nová správa o hre predstavovala príjemný Vianočný darček. Stále som chodil po weboch len kvôli nejakej novej správe o Mafií II. Titul k nám prišiel nakonci letných prázdnin v roku 2010 a hra po grafickej stránke vyzerá naozaj výborne(prvé oficiálne screenshoty – čistý photoshop). Mesto je takisto výborne, či so snehom alebo bez neho a správne atmosféra nechýba. Prestrelky sú spracované ako v dnešných akčných hrách – výborný cover systém a prestrelkám nechýba šmrnc(čudné že všetci vedia strieľať na slepo z krytu okrem Vitta). No a teraz k tomu horšiemu. Sľubované rozhodnutia počas príbehu sú preč rovnako ako aj štyri možné zakončenia. Scenár je tým pádom veľmi orezaný a je to počas hrania aj cítiť. Bitky sú odfláknuté, že hanba. V jednej časti je až príliš a sú otravné a to nevravím o tom, že sa nám nedostane do rúk ani baseballová pálka(Misia z prvého dielu „Radši si zvykej“ je oveľa lepšia). Mesto trpí prázdnotou – žiadne vedľajšie činnosti. Hra pôsobí nekompletne, ktorá hráčovi zachutí, ale chuť o rýchlo prejde. Spomenutý orezaný scenár z nej urobil len priemernú gangsterku s nesympatickým hlavným hrdinom a situáciu nezachránili ani dodatočné DLC balíčky. Vývoj bol dlhý a komplikovaný, ale toto bola hrozná rana pod pás.

 

To by bolo z výberu exkluzivít a pár multiplatform u mňa všetko. Nevybral som titul ako Metal Gear Solid 4, lebo ma to veru extra nechytilo a viac som pozeral na cutscény ako hral. Ak by vyšla Yakuza 5 aj v Európe tak by som ju sem možno zaradil, ale bohužiaľ asi to zostane len japonská záležitosť. Na Xboxe 360 som sa dostal aj ku skvostom ako Ghost Recon: Advanced Warfighter 2(takmer dokonalá záležitosť) a zo série Halo ma najviac bavil štvrtý diel. Aj keď je to kvalita tak to neprekoná dlhé hodiny strávené u Gears of War 2 a 3.

Na Playstation 4 a Xbox One sú momentálne slabé tituly, ale hádam že už o tri roky to bude lepšie a nakoniec si jednu z konzol kúpim.       


napísal Boss Marťas 2.12.2013



Páči sa mi!

NAJLEPŠIE HRY MINULEJ GENERÁCIE KONZOL

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk