X-Men Origins : Wolverine

Watchmen, Spider-Man alebo Hulk. Toto je len malá skupina známych komiksových hrdinov, ktorí sa preslávili hlavne za veľkou mlákou. Výtvarné štúdiá, ktoré týmto komiksom vdýchli život, sa môžu v posledných rokoch pochváliť aj skvelými filmami...

PC
pridal Duri95 24.7.2009 o 19:19 pod používateľské recenzie

7.0


Watchmen, Spider-Man alebo Hulk. Toto je len malá skupina známych komiksových hrdinov, ktorí sa preslávili hlavne za veľkou mlákou. Výtvarné štúdiá, ktoré týmto komiksom vdýchli život, sa môžu v posledných rokoch pochváliť aj skvelými filmami. Pri nich sa len ťažko hľadajú tie slabšie, ktoré by danému komiksovému štúdiu urobili zlé meno. Všetky filmy sú “okorenené” špičkovými počítačovými a zvukovými efektami. Herní výrobcovia si filmovú predlohu osvojili natoľko, že pri každom animovanom či komiksovom filme môžeme očakávať aj hru. Tu sa ale jedná buď len o priemernú, no dosť často až podpriemernú záležitosť. Takéto tituly hráča skôr odradzujú a v poslednej dobe sú len nepodstatným príveskom kvalitného filmu. Ale nemusíte sa báť, nepúšťam sa do nijakej zložitej témy o tomto “probléme”, bol to len predslov k recenzii novej komiksovej “rezačky” s charizmatickým zabijakom v hlavnej úlohe. Iste viete, že aj Wolverine je výtvorom Marvelu a s ním je spojený celý svet X-Menov. A iste už viete, že pred pár mesiacmi vtrhol do kín jeho nový film a tvorcovia zo známeho herného štúdia “nelenili” a tesne po premiére filmu vydali hru. Opakuje sa stará tradícia? Pohnojilo sa to aj tentokrát?

Rozbesnený ako nikdy predtým!

Predlohou samostatnej Wolverinovej hry je rovnomenný film a až tesne za ním sú všetky podstatné prvky komiksov. Príbeh je zasadený do 70. rokov minulého storočia a hra sa začína v slnečnej Afrike. Hráč je do priebehu hry vtrhnutý a dostáva sa do obdobia, keď je Wolverin už dávno obdarený a zároveň prekliaty ostrými pazúrmi. V hre sa niekoľkokrát dostávame do Wolverinovej minulosti, uvidíme napríklad scénu, v ktorej príde o život jeho priateľka Kayla Silverfox. Wolverina, alebo ak chcete Logana, ženie predstava o pomste jej vrahovi a medzi hlavných podozrivých padá jeho brat Victor Creed prezývaný Sabertooth. Jeden o druhom doteraz netušili, no ich stretnutia nebudú ani náhodou priateľske. Vo chvíli, keď už vyzerá, že Sabertooth je na dosah, Wolverin nečakane prehráva bitku. Preto je odvedený do tajného laboratória, pazúry sú späť a jeho telo je opäť plné adamantia. Pomsta je opäť jediným, na čom Wolverinovi záleží! Dokáže toto vraždiace monštrum ešte niečo alebo niekto zastaviť?

Príbeh naberá na obrátkach

V ceste za hľadaním brata mu však stojí celé ozbrojené komando zložené z bežných vojakov až po granátometmi vybavených mariňákov. V komplexoch rozsiahleho laboratória nesmú chýbať ani zmutované monštrá nadľudských rozmerov. Pre Wolverina to však nie je žiadny problém, z tohto chaosu sa dostane ľavou zadnou. Pri bojoch s bossmi cítiť stereotyp, čo nie je dobrá správa. Pár chmatov a šikovných skokov a boss dodýchal (teda, dýchal vôbec?). Väčšie problémy však narobia pancierové jednotky (goliathi). Tí používajú široký pancier, cez ktorý sa len tak ľahko nedostanete. Sú to profíci a každý váš útok jednoducho vyriešia. A akoby to nestačilo, ich pravá ruka je obdarená obrovskou elektrickou rukavicou, ktorá z Wolverinovej hlavy narobí fašírku. Horšie to už vyzerá v situácii, keď sa dvaja mariňáci spoja. Pancier odráža vaše chystané útoky a druhý vojak do vás páli jeden zásobník za druhým. Okrem goliathov sa stretneme aj s “ghostmi”. Ich pomenovanie hovorí jasnou rečou, títo chlapci sú zvýhodnený vďaka možnosti zneviditeľniť sa. Pasáže, v ktorých na ghostov narazíte sú veľmi zábavné, pretože nikdy neviete odkiaľ sa vynoria. Tu odporúčam použiť kombináciu tlačítok M1+Shift, ale o tom potom. Počas hry môže hráč zbierať bonusy v podobe minulých kostýmov a podôb zabijaka Wolverina. Síce nejde o nič podstatné, táto minihra spríjemní aj tak už dosť stereotypný zážitok. Niektorých hráčov zrejme poteší aj možnosť ukázať cestu ďalej, alebo zelenou farbou označí predmet, ktorý treba zničiť prípadne s ním pohnúť.

Brutálne? Až príliš!

Dnešné akčné hry zaujmú hráčov všeličím, no najviac sa sústreďujú na reálne prvky. A keďže je reč o akčných hrách, tie chcú byť čo najreálnejšie vo všetkcýh smeroch, či už ide o zničiteľné prostredie alebo vraždenie. Wolverin stavia hlavne na tú druhú “možnosť” a to spoznáme od prvých momentov. Krvou sa v hre rozhodne nešetrí, vo vzduchu lietajú ruky, hlavy, nohy. Jedna mimoriadne zaujímavá pasáž v hre (ale o nej vám toho nebudem veľa prezradzovať), v ktorej hlavný hrdina roztrhne nepriateľa na dve polky. Okrem súbojov tvárou v tvár si vyskúšame aj náznaky stealth akcie, keď Wolverin skočí na nepriateľa a pohybom ruky mu odtne hlavu. Ako som už spomínal, bossovia majú svojský spôsob zabitia. Celá akcia je doprevádzaná mierne neprehľadným predvedením komba, pri ktorom skáčete na chrbát obra a pazúrmi sekáte o dušu. Tento spôsob je podľa mňa najmenej zaujímavý, keďže sa to stále opakuje.

Ovládanie tak na dvojku

Kombá, ktoré sú k dispozícii naozaj stoja za to. Kombinácia klikania ľavej a pravej myši ale hre dodáva nový podivný rozmer a jednoznačne môžme hovoriť o konzolovom ovládaní. Niektoré špeciálne pohyby postavy sa na klávesnici takmer nedajú v rýchlosti zvládnuť, na ovládanie si treba zvyknúť. Bol som až prekvapený, že na jednoduché kotúľanie sa medzi objektami je potrebné stlačiť dve klávesy a popritom ešte určiť aj smer. Trampoty s ovládaním ma postretli už len pri jednoduchých “akčkách”. V tom prípade zvíťazí buď gamepad alebo zmena rozmiestnenia tlačítok…

Umelá primitívnosť!

To, čo ma na X-Men Origins najviac nepotešilo, bola umelá inteligencia okolitých postáv. Všetky hlavne nepriateľských samopalov sú automaticky namierené na hlavnú postavu, aj keď je všade naokolo dymová clona. Pri Wolverinových vražedných skokoch sa ani náhodou nekryjú, statočne čelia hroziacej smrti.

Solídna grafika? No konečne!

Wolverine je jedna z najlepšie vyzerajúcich hier podľa filmovej predlohy. Dokazuje o tom už len začiatočná reklama Unreal 3 Enginu. Síce je hra poháňaná jedným z najlepších vyzerajúcich enginov vôbec, autori to nevyužili naplno a je vidieť niekoľko “hluchých” nedokončených miest. Nepresné textúry aj na najvyšších detailoch pôsobia rozporuplným dojmom. Pri hre sa dosť zapotí váš PC, aj keď nejde o žiadny next-genový titul. Naopak efekty krvi a postavy sa tvorcom veľmi vydarili. Wolverin je na nepoznanie od predlohy, herca Hugha Jackmana. Hlavné prvky (či už rôzne lokácie alebo nepriatelia), na ktoré chceli chlapci z Ravenu upozorniť, sa vydarili chválitebne.

Zakončíme to a rýchlo zabudneme

X-Men Origins: Wolverine je naozaj zaujímavá akcia. Aj napriek niekoľkým muchám, ktorých sa hra nevyhla, môžeme hovoriť o jednoznačnom kráľovi v tomto žánri. Raven Software v spolupráci s Activision dokázali, že hry sú im stále blízke a tie filmové obzvlášť. Dúfajme, že tvorcovia Quaku 4 ostanú pri týchto hrách a s nimi to bude už len lepšie a lepšie!

+ Wolverinove kombá, slušná grafika, zábavné
- trochu náročnejšie na HW, stereotyp, konzolové ovládanie

napísal Duri95 24.7.2009



Páči sa mi!

7.0
X-MEN ORIGINS : WOLVERINE

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Activision / Raven Software
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19549)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk