Ratchet & Clank Future: A Crack in Time

Je to už dávno keď sa mi prvý raz do rúk dostal úplne prvý diel Ratcheta.

PS3
pridal starwars 13.2.2010 o 16:42 pod používateľské recenzie

9.0


Je to už dávno keď sa mi prvý raz do rúk dostal úplne prvý diel Ratcheta. Žltý Lombax s dlhými ušami s malým plecháčom na chrbte a ich putovanie a dobrodružstvá vo vesmíre ma zaujali že som si neuveriteľne obľúbil prvý diel. O niečo neskor sa mi dostal do rúk druhý diel Ratcheta. Ten už po jednotke , ktorá bola hlavne plošinovka s prvkami strieľačky sa zmenila na väčšiu strieĺačku plnú ohromných výbuchov. Odpaľovanie celého množstva robotov granátmi , upgrady zbraní a súboje v arénach - bola to krása aj keď priznám sa že jednotka sa mi páčila viac. Potom som zahral Ratcheta trojku a ten sa mi páčil najviac. Bola to úžasná trilógia. No potom išla kvalita Ratchetoviek rapídne dole. Gladiator , Secret Agent Clank , Size Matters - fuj , humus , úplne zhanobenie mena dobrej série. Úplne mi to znechutilo Ratcheta. Nedávno som zakúpil PS3 a ako vidím hra ku nemu je Ratchet. Dúfal som že to bude niečo ako prvý Ratchet na PS2 ale moc som tomu neveril.

 

Na moje ohromné prekvapenia ma hra chytila od začiatku a nepustila až po jej prejdenie. Hra začína v obrovských hodinách času , ktoré sú niekde v ďalekom vesmíre a v ktorých doktor Nefarious (ten bol aj v Ratchetovi 3) väzní malého plecháča Clanka. Hneď na úvod si za neho zahráte. Clank má o proti starším Ratchetom oveľa viac priestoru. A v tejto hre to funguje tak že hráte pasáž za Ratcheta a ďalšiu pasáž za Clanka a tak sa to stále strieda. Clanka hra obdarí akýmsi žezlom z ktorého može vystrelovať granáty , ktoré spomalia čas. Takisto týmto žezlom može plechový krpec aj bojovať. V hre chýbajú pasáže s malými Clankami ale je tu novinka. Pred Clankom sú dvere , ktoré treba otvoriť postavením sa na dve tlačítka. Lenže Clank je sám ako može stáť na dvoch tlačítkach a ešte k tomu prebehnúť cez dvere ? Jednoducho ešte pred tlačítkami sú akési tri farebné štvorce. Clank sa postaví do prvého , aktivuje nahrávanie a prebehne na prvé tlačítko a postaví sa na neho. Potom nahrávanie zrušíte , pojdete do druhého štvorca , zapnete a bežíte na druhé tlačítko a spolu s vami váš prvý nahraný Clank beží na prvé tlačítko. Potom pojdete z tretieho štvorca a nahraní Clankovia otvoria dvere a vy nimi prebehnete. Takýchto pasáži je v hre plno aj keď postupne sú oveľa zložitejšie a prepracovanejšie. Normálne som pri tom bol nútený rozmýšlať a aj som chvílu nevedel čo ďalej. 

 

S Clanom hráte iba v hodinách času ale z Ratchetom máte k dispozícii celý vesmír. No skoro celý. Presúvate sa medzi sektormi v ktorých sú planéty kde sa odohráva hlavný dej hry ale aj malé mesiace na ktorých možete pristáť a preskúmať ich. Vo vesmíre narazíte aj na lode , ktoré si s vami budú chcieť zabojovať a aj budete plniť rozne nepovinné úlohy pre náhodných okolocestujúcich vo vesmíre.

 

Niektoré planéty sa však odomknú až keď získate určitý počet Zonov. Čo sú Zoni hneď vysvetlím. Sú to malé lietajúce bytosti v bielich kruhoch , ktoré sú roztrúsené po celom vesmíre. Dokopy ich je v hre 40. Nachádzajú sa na hlavných planétach ale aj na malých mesiacoch. Takže keď chete pokračovať musíte pátrať vesmírom a preskúmavať malé mesiace či sa tam náhodou nenachádza Zon.

 

Keď získate určitý počet Zonov upgraduje vám to vašu loď. okrem lode sa vám upgradujú aj vaše zbrane , ktorých je v hre žiaľ aspoň na moj vkus málo. V starších Ratchetovkách bolo zbraní oveľa viac. Ale aj tak to nevadí. Medzi zbrane patrí napríklad klasický samopal , rukavica s granátom , rukavica , ktorá vyhodí granát , ktorý zmrazí nepriateľa , disco guľa ktorá núti nepriateľa tancovať a vy ho zatiaľ zlikvidujete , čierna diera z ktorej vychádzajú chápadla , ktoré si zoberú nepriateľov a aj na akomsi nástavci nasadená nejaká oranžová grgajúca hlava dákeho čudného tvora, ktorá grganím zničí protivníkov. A nesmie chýbať klasický Omni wrench - Ratchetove kliešte.

 

Čo ma trochu sklamalo je že protivníkov je v hre málo. Teda budete vždy bojovať proti presile ale stále to budú tí istí roboti troch typov , tí istí slimáci a tí istí agorianskí bojovníci. V starších Ratchetovkách boli na každej planéte iní protivníci , na tom svete boli iní roboti , tam boli iné príšery. Tu ma to sklamalo , stále som ničil tých istých.

 

V hre budete mať aj pomocníka. Lombaxa Azimutha , ktorý úžasne bojuje a aj kapitána Qwarka , ktorý ale len okolo všetkého šaškuje a furt sa vykecáva a všetko obkecáva. Clankovi pomáha nejaký upratovací robot Sigmund , ktorý na mňa tiež posobil dosť komicky.

 

Hra sa dosť aj inšpirovala hrami Prince of Persia. Normálne v Ratchetovi sú portály času kde sa presúvate medzi minulosťou a budúcnosťou. Zaujímavá je pasáž kde nájdete spustošenú zapršanú dedinku s jedným obyvateľom , ktorý vám povie že Agoriani to tam spustošili a všetkych pozabíjali. V tom presuniete sa do minulosti a bojuje sa tam , Agoriani ničia dedinu a vy už vyrážate zachraňovať obyvateľov a tých červených jašterov vyhladiť z povrchu vesmíru. Potom keď ich porazíte sa nebudete vedieť ako dostať na plošinu kde je ich vodca. Tak preto zasadíte strom. Z portálu času vylezie jeho konár a rovno na tú plošinu. Presuniete sa do prítomnosti a po dlhom konári prejdete cez portál späť do minulosti a dostanete sa na plošinu.

 

V hre som si aj všimol inšpiráciu zo Star Wars IV. Napríklad Azimuth dal Ratchetovi špeciálne antigravitačné topánky , ktoré nosil jeho otec. Tá scénka akoby bola vystrihnutá z Novej nádeje keď Obi-Wan dal Lukovi meč jeho otca. Alebo s Qwarkom sa zaseknete v lise odpadu. No nestalo sa to v Hviezde Smrti Lukovi , Hanovi a Chewiemu ?

 

Graficky je hra vynikajúca. Úžasne spracované animácie presne ako v animovaných filmoch. A aj pri hre prostredie , všetky postavy , výbuchy , efekty , tváre Ratcheta , Azimutha či Qwarka. Normálne som mal pocit že ovládam dáky animovaný film. Proste úžas. Dá sa kochať prostredím , postavami a všetkým možným.

 

Zvukovo je to tiež kvalitka. Hlasy postáv sú výborné. Všetky výbuchy krásne znejú a aj Ratchetove výkriky keď padá do priepasti znejú ohromne.

 

AI bola tiež na dobrej úrovni. Nepriatelia sa na mňa hrnuli naraz , nestáli jak prihoretí a nečakali až keď ukončím ich trápenie.

 

Občas ale fakt len občas ma pohnevala kamera. Ale fakt to bolo len občas.

   

PLUSY +++

+Grafika a zvuky

+voľnosť v vesmíre

+Clank

+Ratchet

+zbrane

+všetky možnosti

+hrateľnosť a kvalitná zábava

 

MÍNUSY ---

-málo typov protivníkov

-málo zbraní

-kamera ale tá fakt len občas

 

Takže keď to mám celé zhrnúť je Ratchet and Clank Crack in Time kvalitná hra , síce u mňa Ratcheta 1 , 2 a 3 neprekoná ale zaradí sa hneď za nimi. Je to veľmi dobrá hra , ktorá je pre fanúšikov Ratcheta ale aj pre majiteľov PS3 povinnosť. Dávam zaokrúhlených 90% 


napísal starwars 13.2.2010



Páči sa mi!

9.0
RATCHET & CLANK FUTURE: A CRACK IN TIME

PS3

Vývoj: SCEE / Insomniac Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 4.11. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18392)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk