Battlefield: Bad Company 2

Battlefield Bad Company 2 je ďalším pokračovaním úspešnej série Battlefield, no hlavne samotnej hry Bad Company. Má hra nárok na rovnocenný súboj s konkurenciou od Activicion?

PC
pridal life28 10.3.2010 o 19:27 pod používateľské recenzie

8.0


Singleplayer

Recenziu som rozdelil na dve časti, aby som nemiešal hrušky s jablkami, pretože singleplayer a multiplayer vôbec niesú rovnakým čajom. Podrobne teda rozoberiem hru pre jedného hráča.

V Battlefield Bad Company 2 (BC2) nás opäť bude sprevádzať rota 222. praporu, skupinka štyroch, na prvý pohľad dosť nezvyčajných vojakov americkej armády. A možno aj na ten druhý. Veliteľom skupinky je seržant Samuel D. Redford, ktorý si preloženie do Bad Company sám vyžiadal, aj keď sa to zdalo byť samovraždou. Pod jeho velením je vojak George Gordon Haggard, expert na výbušniny, má síce troška výbušnejšiu povahu, aj troška viac kričí, ale má zmysel pre humor. Ďalším z čaty je aj Sweetwater, technický a komunikačný špecialista, ktorý sa pridal do armády za účelom získania štipendia. Je ale tak inteligentný, že sa náhodou nabúral do vojenskej siete a nahral tam vírus. A možno hlúpy. Práve pre to ho poslali do prvej línie, do Bad Company. V hre ale budete môcť hrať za vojaka Prestona Marlowa, ktorý, ako zístíte, vybojuje a zažije toho asi najviac.

Pokým ste v prvej BC ukájali túžbu po zlate a vydávali ste sa na vlatnú päsť, teraz Vám veliteľstvo klepne po prstoch a budete vyslaní na misiu, ako inak, zachrániť ľudstvo, alebo skôr ameriku, pred rozrastajúcou sa ruskou nadvládou, ktorá chce vyžiť smrtiacu zbraň. Hneď na začiatku hry zistíte, že smrtiaca zbraň má korene ešte za druhej svetovej vojny v Japonsku, keď sa ako vojak vydávate zachrániť vedca, ktorý to má na svedomí. Tá istá bomba spôsobila poplach aj v súčasnosti, preto je na Vás, aby ste získali čo najviac informácií a aj samotného organizátora ruského útoku. Žiadny epický príbeh ale nečakajte, konkurecia Modern Warfare 2 sa proste prekonáva len veľmi ťažko. Aj tu ale zažijete momenty, ktoré nikde inde neuvidíte, ktoré budete sledovať s nadšením. Autori ale okopírovali niekoľko prvkov z MW2, hlavným povšimnuteľným, a zásadne meniacim gameplay oproti predchádzajúcemu BC je tunel. Tak ako konkurencia, aj Bad Company 2 je jeden veľký koridor, cez ktorý prechádzate s nemožnosťou priamo ovplyvniť postup. Taktiež hra využíva podstatne viac naskriptovaných situácií, hlavne v akčnom úvode hry. Predsa len budete mať možnosť ísť podľa chuti, ale v rámci tunelu. Takáto možnosť sa Vám naskytuje pri naháňačkách na vozidlách, keď máte na výber viacero ciest, alebo misia v rozsiahlej púšti na terénnom aute, kedy sy vyberiete, ktorým smerom sa vydáte k jednému z troch cieľov misie. Možno nelogicky, ale k cieľu môžete jednoducho zašprintovať bez toho, aby ste tam vystrieľali všetkých nepriateľov, a cieľ misie je splnený. To keby náhodou zdražela munícia.

Rôznorodosť misií je pomerne bohatá, nie je to totiž len o prestrieľaní sa k cieľu, čakajú Vás zbesilé naháňačky na rôznych vozidlách a štvorkolkách, zasadnete si do palebnej pozície transpotrérov a vrtuľníkov, alebo zažijete tankové bitky. Tu si vyskúšate aj prieskumný vrtuľníček UAV, ktorým označíte cieľ, ktorý má byť zbombardovaný. Zväčša ide len o premiestnenie sa na určitú lokáciu, z ktorej väčšinu hry pôjdete pešo. Troška zarazí, že si samotné ovládanie vrtuľníka v singleplayeri nevyskúšate. Misie kde chodíte po vlastných a na vozidlách sú ale skvele vyvážené, takže stereotyp nehrozí. Navyše hra ponúka nádherné lokácie, dostanete sa do púští, zamrznutých hôr Ruska alebo lesov Brazílie, či rôznych miest a mestečiek. Nakoniec sa dostanete aj do lietadla z ktorého budete nútení vyskočiť bez padáku! Lokácie sa po každom väčšom zásahu menia, možno až príliž, pretože neviete ako, a už ste na druhom konci planéty. Celým príbehom Vás budú sprevádzať dokonale spracované cut-scény, kde si užijete dostatok humoru Bad Company. Tie sa budú púšťať často, aj pri najmenšom postupe v misii, no tieto budete sledovať len chvíľku a to rovno z herného pohľadu. Viac stoja za pozretie už spomínané filmečky.

Pred sebou budete mať veľkú početnú prevahu, hral som to na strednej obtiažnosti, no nebolo mi všetko jedno, pár sekúnd na bojisku a už som ležal, poprípade som mal krvavú obrazovku, bol som ohlušený, takmer nič som nepočul a vtedy je jedinou záchranou rýchly úkryt, kde sa automaticky regeneruje život. Skoro častejšie ako pechota so samopalmy sa objavujú vojaci s RPG raketometmi, sú na strechách, na uliciach, vo vežiach, proste všade. Možno to vývojári urobili pre efekt "chaosu", kde všetko vybuchuje, samá streľba, okolo lietajú kamene, blato a podobne. A vývojárom sa to naozaj darí, počas akcie nenájdete mŕtvy bod, keby nebolo počuť letiace guľky a výbuchy. Dojem z vojny je naozaj realistický.

Proti rusom budete mať k dispozícii veľký zbraňový arzenál, ktorý si dopĺňate o nové kúsky zbieraním zbraní v misiách. Viac ako 30 zbraní sa pridávajú na zoznam, ktorý si môžete v kontajneri umiestnenov niekoľkokrát v každom kole otvoriť, a vybrať si zbraň, ktorá sa najviac hodí pre misiu. Začínať budete s klasickou automaticou puškou alebo AK-74, no do arzenálu si môžete nazbierať rôzne samopaly, tlmené samopaly, niekoľko druhov brokovníc, pištole, guľomety, sniperky a aj pancierovky, s ktorými hravo zostrelíte vrtuľník alebo nepriateľské vozidlo. Pri každej zbrani sú ukázané jej vlastnosti, niektoré majú väčšiu silu, alebo rýchlosť streľby, ale ubúda im to na presnosti. Voľba vhodnej zbrane je základ pre úspešné splenie misie. Ybrane samozrejme môžete zobrať aj mŕtvym nepriateľom, so sebou môžete niesť primárnu a sekundárnu zbraň, tretí slot je určený na špecialitu jednej zo zbraní. Väčšinou ide o 40mm granátomet. Posledný slot slúži na C4, efektívne na ničenie budov a vozidiel. Nechýbajú granáty, ktoré určite nebudete nosiť so sebou nadarmo.

Zmysel špičkovej deštrukcie vďaka Frosbit enginu v singleplayeri ale nevidím. Občas budete vidieť na streche niekoľko mužov, tak prečo neodstreliť steny a nezvaliť tú budovu? Celkovo ju ale takmer vôbec nevyužijete. Slúži skôr na príjemné spestrenie realistickosti hry, a častokrát využijete možnosť rozbiť dvere alebo plot. Efekt vypáleného 40mm granátu na roh steny je veľmi pôsobivý. Okrem stien sa budú váľať aj stromy, stĺpy a ani rôzne betónové a pieskové kryty toho veľa nevydržia. Možno Vám to bude len na škodu, keď sa budete chcieť v napätej situácii skryť za betónovú kocku, no počkať, kde je ten betón? V hre sa dá zničiť prakticky čokoľvek.

V hre platia prísne pravidlá detailnosti a realistickosti, čo platí hlavne v ukážkach. V gameplay to pocítite na vlastnej koži vďaka hernému prostrediu, ktoré bude častokrát komplikovať postup. Púštna búrka v úzkom skalnatom priechode drasticky zníži viditeľnosť, a budete odkázaní na inštinkt. V misii, keď sa stratíte v snehovej búrke svojim parťákom to je ešte horšie. Obraz začne po krátkej chvíli strávenej vonku v zime zamŕzať tak, že naozaj neviete, kde sa nachádzate. Je treba nájsť zdroj ohňa, vôjsť do domu alebo vybuchnúť nádrž paliva. Obrazovka sa ymení späť na pôvodnú, no ak sa vzdialite, opať zamŕza. Prostredia sú spracované takmer dokonale. Počas postupu sa dynamicky mení počasie, takže ak ste sa na začiatku misie mohli opaľovať na slniečku, po zostúpení do doliny sa rozpúta poriadny lejak a búrka. Po ustaní búrky sa nad dažďovým pralesom zase vytvorí para. Každé vrtochy počasia majú zmysel. Počas búrky budete plniť úlohu, pri ktorej nesmiete byť odhalení, budete kryť dvoch spoločníkov z hliadkovej veže, pričom tretí Vám bude šepkať do ucha pokyny. So sniperkou musíte vystreliť presne v moment hromu, nasledujúcim po blesku. Hmla a para sa hodí na nepozorované plíženie a následný tichý útok.

Nielen scenérie a počasie sú zpracované bravúrne. Hra po kvalitatívnej stránke patrí medzi tie najlepšie. Na prestihové scény, keď sa vojaci z Bad Company rozprávajú medzi sebou, alebo plánujú ďalší postup sa nemôžem vynadívať. Sú spracované veľmi realisticky, každý detail, skvelý mo-cap, mimika, vyjadrovanie, to všetko dopĺňa skvelú hru. Vojaci si musia vydýchnuť, občas sa boja, musia si sadnúť, poobzerať sa, Sweetwater si napravuje okuliare a takýchto detalov by som našiel ešte mnoho. Nie sú to žiadne super stroje, alebo špičkový mariňáci, ako v iných hrách, sú to obyčajný ľudia, a skvele vyjadrujú svoje pocity. Humor Bad Company si užijete naplno v mnohých situáciách. No herecké výkony a dabing robia z nich ozajstných ľudí, ako z filmu. Na nič sa nehrajú.

Dabing je síce skvelý, ale čo zvuky? Zvuky v hre Bad Company 2 sú tie najkvalitnejšie, aké kedy v hrách boli! Dokonalosť je vyjadrená v ozvenách hlasov, v chôdzi Vám nádherne praská sneh pod nohani, alebo šuchotajú listy, počujete ako sa Vám trasie vybavenie, v zime počujete svoj dych a zvuky zbraní a nabíjania sú lahôdkou pre uši. Počas akcie, keď počujete výbuchy, streľbu a kričiace hlasy počujete aj letiace guľky, dokonca aj raketu, ktorá okolo Vás len tak presviští. Keď je kľudnejšie, môžete si vychutnať nabíjanie zásobníka v uzavretej miestnosti, kde sa to neuveriteľne nádherne ozýva. Perfektné sú aj zvuky padajúcich nábojov na podlahu alebo drevo, keď sa ešte aj kotúľajú, a náboje rôznej veľkosti vydávajú rôzny zvuk. Kto má doma poriadne hráčske slúchadlá alebo profesionálnejšiu repro sústavu, bude pri hraní BC2 slintať.

Vizuálna stránka hry za ničím nezaostáva, skvelé modely zbraní, postáv a vozidiel a ich dobré nasvietenie robia pravý vojenský dojem. Podanie farieb a kontrastu v kombinácii s ostrými tieňmi len pridávajú na vierohodnosti. Scény sú bravúrne, pohľadom na obrovské hory ukojíte svoju túžbu po cestovaní do švajčiarskych hôr. Vďaka prachu, snehu, hi-res textúram a samotnej deštrukcii okúsite pravý boj. Enviromentálne podmienky vedia zkomplikovať, no aj spríjemniť hranie, je presa lepšie, keď vidíte stromy kolísajúce sa vo vánku, alebo piesok zvukovaný zo skál. Pri otrasoch vidíte padať omietku, pri vystrelení granátu na zem zase vietor odfúkne vymrštený prah či sneh. Výbuchy v hre nemajú absolútnu chybu. Ako je už zvykom v nových hrách, oblečenie a vybavenie má nádherné textúry. Všimol som si aj zem v lese, keď môj zážitok mierne pokazila "len" obyčajná textúra koreňov. Mohli tam dať aspoň skalky alebo trávu. Naopak, oči mi išli vypadnúť pri pohľade na krásnu lúku v prvej misii ešte v Japonsku. Hustá krásna tráva, rozľahlé údolie, východ slnka - raj na zemi. Hra má o niečo Väčšie požiadavky ako MW2, ale o tom, či má lepšiu grafiku nechcem písať pretože zástancovia MW2 by ma určite zkritizovali. No je to tak.

Battlefield Bad Company 2 je plnohodnotným nástupcom pôvodnej Bad Company, tretej svetovej vojny z prostredia štyroch, veľmi osobitých vojakov so zmyslom pre humor. Akcia strieda akciu, na bojisku nikdy nie je tichý bod, na výber máte z desiatky zbraní a niekoľko vozidiel, ktoré Vás budú sprevádzať rôznorodými misiami a prostrediami. Totálna deštrukcia prostredia robí z hry naozajstnú vojnu, no oproti konkurencii má slabší príbeh, hra je koridorovaná a na rozhodnutia priestor nezostal.

Plusy:   - Poriadna akcia na bojisku

                - Rôzne prostredia a dynamika počasia

                - Explózie a deštrukcia

                - Veľmi realistické postavy

                - Detaily

Mínusy:               -Slabší príbeh

                               - Veľa "bazukárov"

                               - Málo rozhodovania


napísal life28 10.3.2010



Páči sa mi!

8.0
BATTLEFIELD: BAD COMPANY 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / DICE
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 5.3. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19515)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk