Metro 2033

Hry podľa kníh na hernom trhu príliš často nevídame. Možno je to tým, že si väčšina z nás môže myslieť, že takéto hry by nemuseli príliš zaujať.

PC
pridal Leather Face 9.4.2010 o 17:48 pod používateľské recenzie

9.0


Hry podľa kníh na hernom trhu príliš často nevídame. Možno je to tým, že si väčšina z nás môže myslieť, že takéto hry by nemuseli príliš zaujať. Ak si to myslíte aj vy, tak hra Metro 2033 vás môže veľmi rýchlo vyviesť z omylu. Podobne ako pri pôvodnom Stalkerovi, aj tu vývojári z 4A games čerpajú zo svetovej modernej literatúri, ktorá sa zaoberá postnukleárnou katastrofou, vďaka ktorej spoznáte svet neznáma a zažijete neopakovateľné dobrodružstvo. Pri skvelom Stalkerovi sme mohli vidieť, že takáto hra naozaj má niečo do seba, ale otázne je, či sa podobného osudu dočkalo aj Metro.  

Príbeh: 10/10
Príbeh sa začína dosť drsne. Píše sa rok 2033, a vy sa vžívate do role Arťoma, ktorému sa podarilo prežiť nukleárnu katastrofu. Keď nukleárne plamene pohltili celú Moskvu, vy a 40 000 ďalších  jedincov ste sa ukryli do útrob moskovského metra, ktoré vás chránilo pred vonkajšou radiáciou, a krvilačnými mutantami. Metro bolo vašim domovom, a zároveň aj bariérou. Nikto sa nikdy nevzdával nádeje, že by ešte niekedy ľudstvo vládlo povrchu zemskému, ale to ešte nikto netušil, že vás čakala vojna, ktorá može rozvrátiť osud celého ľudstva. Vy ste práve oslavovali svoje 20. narodeniny, ale to ste ešte netušili, ako sa veci zmenia, keď vás prišiel navštíviť istý pohraničiar (ľudia, ktorí sa snažia dostať na povrch), a zároveň priateľ vašeho nevlastného otca. Čakala vás vojna proti temnej rase, ktorá teraz vládla povrchu. V celom príbehu zažijete veľa nečakaných zvratov, dočkáte sa aj alternatívnych koncov, a spoznáte množstvo zaujímavých ľudí. Okrem krvilačných mutantov a temnej rase budete musieť odolávať aj náporu nacistov, ktorí sa snažia pomstiť sa rusom kvôli druhej svetovej vojne, a banditom, ktorí chcú prevziať kontorlu nad všetkými stanicami. Príbeh berie inšpiráciu z knihy Metro 2033 od autora Dmitrya Glukhovského a fakt stojí za to, takže príbeh je určite silnou stránkou tejto hry.

Hrateľnosť: 8.5/10
Čo sa týka hrateľnosti, tak tu je to trochu rozporuplné. Na jednej strane vás hra pohltí parádnou atmosférou a skvelým príbehom, ale zasa na druhú stranu, niekomu nemusia voňať prestrelky. Zbrane majú totiž hrozne nevyváženú účinnosť. Už len fakt, že najsilnejšia zbraň sú vrhacie nože je trochu čudné. Niekomu sa ale súboje môžu páčiť, mne osobne tiež príliš neprekážali, obzvlášť súboje s mutantami, kde mutanti padali ako na bežiacom páse, ale s ľuďmi je to už problematickejšie. Zbrane sú veľmi nepresné a nepriateľ toho znesie pomerne dosť, takže nečakajte, že je to nejaká oddychovka. Naopak, na hard core obtiažnosti sa pri tejto hre naozaj zapotíte, niektoré úseky sú až frustrujúce, a to hlavne kvôli nedostatku munície, ktorá sa dá zakúpiť kvalitnými nábojmi (tie kvalitné sa vymenia za tie menej kvalitné). Problémom je, že keď vám munícia dôjde, ste nútený po nepriateľovi strielať vlastné peniaze. Niekomu môže chýbať interface, všetko si totiž pozeráte na hodinkách, napríklad si musíte dávať pozor na čas, aby vám vonku nedošiel kyslík. V hre funguje autohealt, ale po niekoľkých ranách ste už nútený si dať lekárničku. Problémom je, že ich môžete nosiť iba päť. Hra ma ale aj napriek týmto nedostatkom veľmi bavila.

Umelá inteligencia: 7/10
Prejdime na AI. To je asi najslabšia časť hry, a zároveň aj kameň úrazu. V hre totiž máte možnosť stealth postupom, ktorý sa mi kvôli AI vôbec nedaril. AI na mňa pôsobila príliš strojovo, občas si všíma také veci, ktoré by si za normálnych okolnosí nevšimol nikto, ale niekedy si nevšimne to, čo by si všimol každý. Chápem, že nemôžem čakať dokonalosť, ale tým, že hra je v podstate koridorová, by sa takéto výpadky nemali stávať. Nedá mi nevzpomenúť situáciu, pri ktorej som sa ticho pokúšal zabiť nacistu zo zadu, pozhasínal som všetky svetlá, čakal na správnu príležitosť, nikto si ma nevšimal (ani nemal ako), ale zrazu sa nacista prudko otočil, a trafil ma niekoľkými ranami z AK47 do hrude, aj keď som bol schovaný v tieni. AI mutantov je "dobrá" možno tak vďaka presile. Takže za AI bod dole.

Grafika a audio: 10/10

Všetko ale napraví technická stránka. Tá je v niektorých miestach priam dokonalá. Najlepší dojem robí pochopiteľne hra so svetlom a tieňami, parádne textúry, do detailu prepracované postavy, fyzikálny model (hra používa technológiu PhysX). Interiéry sú tu asi najlepšie, aké kedy svetlo sveta malo moňosť vidieť. Ale naproti tomu, exteriéry trochu kazia dojem, obzvášť textúry snehu, ktoré vyzerajú ako z roku 2006. V exteréroch naopak robí skvelý dojem dynamické nasvietenie, čiže slnečné lúče, podobne ako v Stalkerovi. Poteší aj časticový efekt, podobný ako v Cryostasis, ktorý dáva uveriteľný dojem "zime ako v ruskom filme". Čo sa týka audia, tak tu je to prakticky bezchybné. Tu počujete prakticky všetko. Zvuky zbraní sú dostatočne presvedčivé, výber hudby je parádny, v tmavých a úzkych tuneloch počujete iba svoje kroky, a naplno si užijete samotu, čo naozaj pridáva atmosfére nový rozmer. Výborne pôsobí hlavne ozvena a ruský dabing, ktorý naozaj odporúčam, pokiaľ máte české titulky, alebo keď ovládate ruštinu. V anglickom dabingu zasa nájdete ruský prízvuk, a dokonca aj nacisti majú typický nemecký prízvuk. Technická stránka by sa dala miestami prirovnať ku Stalkerovi, miestami ku Cryostasis, proste taký mix. Čo sa týka HW nárokov, tak tie sú vzhladom ku grafike pochopiteľne vysoké, ale nemôžem povedať, že by sa to nedalo hrať, a aj na nižších nastaveniach nám má hra čo ponúknuť.

Záver: 9/10
Kvalitná FPS s hororovými prvkami, prepracovaným príbehom, krásnou grafikou a dychberúcou atmosférou. Môžu si akční hráči priať niečo viac? Škoda len nevyváženej účinnosti zbraní a strojovej AI, inak by bola známka 10/10, ale niektoré chyby sa hre proste uprieť nedajú. Aj tak sa ale jedná o jeden z najatmosferickejších titulov, aké sme tu kedy mali. Herná doba je na strednej obtiažnosti okolo 10 hodín, čiže celkom primerané. Je ale ťažké určiť, či to prekonalo Stalkera, ale  jedno je však isté. Hra je veľmi zábavná a doslova ma pohltila, takže hodnotenie 9/10 si právom zaslúži. Fanúšikovia Stalkera si môži pol boda pridať.


Plusy:

+grafika

+príbeh

+dobrá hrateľnosť

+živý svet v útrobách metra

+audio

+jedinečná atmosféra


Mínusy:

-strojová AI

-poddimenzované zbrane


napísal Leather Face 9.4.2010



Páči sa mi!

9.0
METRO 2033

PC
Xbox 360

Vývoj: THQ / 4A Games
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16.3. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18386)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk