GTA IV: Episodes from Liberty City

Ďalší diel GTA je tu. Zbytočnosť alebo super zábava ???

Xbox360
pridal p3x0 18.4.2010 o 16:33 pod používateľské recenzie

9.5


Hmm, wtf ???

Sex, nahota, násilie, vraždy, krádeže,mafia, prisťahovalci, kilá olova, litre krvy a kopec mŕtvol, tony krásnych áut a motocyklov, kilometre betónovej džungle a mora. To je každodenná realita Liberty City. Že o čo sa jedná ? Kto by už len nepoznal kontroverznú no o to zábavnejšiu mega úspešnú sériu Grand Theft Auto, ktorá nás baví už neuveriteľných 13 rokov? Kto by nepoznal tento názov, (hanba mu!)tak mu pomôžem skratkou GTA. Svitá ? Gratulujem.

Čuchám, čucháš, čucháme...

 Každý kto si pričuchol k videohrám a je úplne jedno na akej platforme, sa už musel stretnúť s týmto dnes už fenoménom. Rockstar North vie po čom každý správny priaznivec tejto značky túži. Ani nie tak dávno sme sa dočkali superhry a adepta na titul roka GTA IV. A dnes je na stole už aj datadisk. A to nie jeden, ale hneď dva. A to všetko pekne zbalené v jednej krabičke a na jednom disku. Toto prináša doplnok s názvom Episodes From Liberty City. V tomto balíčku nájdeme The Lost and Damned a The Ballad of gay Tony.  V prvom menovanom sa nachvíľu prevtelíme do tela Johnyho Klebitza. Tvrďasa a člena motorkárskeho gangu The Lost bojujúceho proti chlapíkom jemu podobným. V druhom menovanom sa staneme Luisom Lopézom, asistentom nočného klubu vlastnenom Tonym Princom a.k.a Gayom Tonym. Obe nám priblížia odlišné denné rutiny oboch menovaných. A že sa je načo tešiť. Či už to bude čas stráveny na choppri a brokovnicou v ruke, alebo hírivý Luisov nočný život. Opäť potečie krv potokom a olovo bude lietať na tony.

The Lost and Damned (LaD) :

 Tak ako som už spomenul, hlavným hrdinom bude Johny Klebitz. Johny je členom gangu The Lost. Vetšinu času si užijeme na motorkách a pri drsnej heavy metálovej hudbe. Kto by si myslel, že ostane len pri tom, veľmi sa mýli. Samozrejme aj teraz prežijeme prestrelky, ktoré budú vypĺňať väčšinu zábavy. Väčšinou sa bude jednať o vojnu gangov medzi motorkármi. Na konte mŕtvol budú pribúdať členovia klanov ako DeadBeats alebo Angels of Death. Okrem iného k vybavovaniu účtov patrí samozrejme aj kradnutie motoriek či rozbíjanie základní ostatných gangov. Pozrieme sa aj do zákulisia politiky. Špinavou prácou a "náhodnými" vraždami pomôžeme istému politikovy nakloniť misky hlasov voličov na svoju stranu, alebo oslobodíme pár väzňov. A samozrejme veľa veľa iného. Správny datadisk prináša aj niečo viac ako len nový príbeh. Kto čaká zmeny v Liberty City (LC) alebo nebodaj novú lokáciu, tak čaká márne. Mesto má potenciál dosť veľký aj bez toho, aby bolo treba pridávať nové miesta. Ale čo  do zbraní, tak tu sa už doznáme aj pár zmien. Väčšina síce ostane pôvodná, no pár noviniek poteší. Napríklad automatická pištoľ alebo upílovaná dvojranová brokovnica. Okrem zbraní isto zbadáte aj nové vozítka. Auta ostanú skôr tie isté, no pribudne pár nových motoriek. Nič prevratné sa síce nekoná, no niekoľko pekných kúskov priaznivcov chopprov iste poteší. Príbeh sa občas zamotá a prepletie sa aj s pôvodným príbehom GTA IV a Nikom Belicom, či inými postavami. Ale aj s nasledujúcim prídavkom - Tonym a Luizom. Navodzuje to pocit, že mesto ozaj žije svojím vlastným životom a že sa niečo hýbe aj bez vášho pričinenia. A v neposlednom rade aj niektoré kúsky príbehovej skladačky sú teraz jasnejšie.

 

The Ballad of gay Tony (TBogT):

Tentokrát sa staneme na chvíľu Luisom. Machom čiernej pokožky, pôvodne pochádzajúceho z Dominikánskej Republiky. Každý prisťahovalec, ktorý prišiel snívať svoj americký sen to má ťažké. Nieje tomu inak ani v tomto prípade. Luis vyrastal na ulici a nemal to vôbec ľahké. Musel sa živiť nelegálnymi zápasmi a dealovaním koksu. Veci sa ale obrátili až jeho potenciál objavil Tony. Ľady sa pohli a rázom Luis už nebol dieťa ulice, ale človek ktorý vidí pod pokrievku NightClubu.  Maká teda pre gaya Tonyho. Ten jeden taký nočný klub vlastní. To samozrejme vyžaduje veľa starostlivosti. Napríklad ochrana zákazníkov a ničenie konkurencie, zabezpečovanie nových stykov a podobne. Zabezpečiť hladký chod takéhoto biznisu samozrejme nieje ľahké. No pištoľ prináša ponuky, ktoré nemožno odmietnuť.  Aj tento pridavok do hry mieša osudy Nika Belica ale už aj Johnyho Klebitza. Príbeh teraz dáva ešte väčší zmysel ako predtým. Obdobou vojny gangov v Lost and Damned  budú drogové vojny. S tým rozdielom, že drogy ešte po prestrelkách budeme musieť previesť na dané miesto.  Okrem iného sa konečne opäť povozíme aj na člnoch a vrtľníkoch. Ďalšou novinkou oproti pôvodnému GTA ale aj datadisku je výsledné hodnotenie misie. Tu sa objavujú rôzne cieľe, ako napríklad bonusy v podobe ukončenia misie v danom čase, istý počet headshotov, výška zdravia alebo poškodenie dopravného prostriedku.

Tak ako v LaD i tu pribudlo zopár nových dopravních prostriedkov. Prevažne štvorkolesových. Každý si tu isto nájde svojho obľúbenca. Či už to bude tuningované autíčko alebo megarýchla limuzína. Aj zbraňový arzenál sa dočkal pár zmien. Napríklad P90 s tlmičom, alebo detonovaná bomba a ďalšie iné.

Ako je natom technická stránka ?

No po technickej stránke sa nekonajú vianoce. Obe prídavky bežia na tom istom engine ako GTA IV. Podľa mňa nepribudli ani žiadne opravy v zdrojovom kóde. Apoň som si nevšimol žiadny obrat k lepšiemu. Niežeby na tom GTA IV bolo zle, ale dočítavanie textúr jednoducho otravuje. Alebo aj občasný pokles FPS ratu nepoteší. No ale to nevadí. Veď všetky plusy tieto nedostatky vyvažujú. Obe prídavky nás okradnú o približne 20 hodin zábavy. Plus k tomu si ešte pripočítajme ďalšie bokovky na doplnenie 100% z hry a rázom s toho bude oveľa viac. Čo sa zvukov týka... jednoducho WoW. Čo do zbraní alebo aj áut. Ďalšou kategóriou je dabing. Znova mi ostáva povedať W0W. Prízvuk, slang a stavba viet nemá obdobu. Klasické motherf#@ker, sh!t, b!tch, 4ssh0le a podobne je tu na minútovom poriadku. Nieje to ale na škodu veci, alebo len tak pre srandu. Je to práve na to doplnenie a oživenie atmosféry a privedenia herného zážitku na maximum. Na prestrihové scény by som sa dokázal pozerať aj celé dni. Celé dni by som ale nevydržal pri umelých predlžovaniach a bočných úlohách. Drug resp gang wars sú len veci ako opticky predĺžiť hodiny hrateľnosti. Čo viac povedať ? Aspoň, že tieto príbehy su ozaj dobré ale aj pútavo urobené. Bavil som sa prinich chvíľami viac ako pri pôvodnej hre.

Záver:

Čo dodať na záver ? Paráda, a chceme viac. Ďalšie a ďalšie príbehy z Liberty City by potešili každého priaznivca tejto super-hernej-série. Snáď Rockstar ešte neskončil s týmito minipríbehmi a nakŕmia nás ďalšími prídavkami. Opäť musím zagratulovať a žasnúť nad tým ako stále táto séria dokáže priniesť hodiny a hodiny zábavy.

Plusy :

+Príbehy z LC.

+Charaktery Luisa a Johnyho.

+Zbrane.

+Autá a motorky.

+Super zábavba.

+Jednoducho je to GTA – overená značka kvality.

 

Mínusy:

-Minihry v podobe Gang/Drug Wars.

-Málo nových motoriek, áut, lietadiel, člnov.

-Nezmenené LC.         

Do-s-kakavenia priatelia. P3x0.


napísal p3x0 18.4.2010



Páči sa mi!

9.5
GTA IV: EPISODES FROM LIBERTY CITY

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Take 2 / Rockstar
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16.4. 2010
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19845)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk