Známe-neznáme tváre hier (90. rokov).

Pamätáte sa ešte na týchto pár xichtov ? Ak nie, ja Vám ich rád pripomeniem.

PC
pridal p3x0 25.5.2010 o 13:33 pod používateľské články

Mnohí z nás začínali s hrami už v útlom veku. Keď som mal ja nejakých päť, šesť rokov, mamin kolega z práce mal syna, ktorý denno denne drtil hry na počítači. Pri jednej návšteve som sa odvážil nakuknúť k nemu do izby, aby som zistil, čo to tam stále robí. Zistil som, že sedí na stoličke pred blikajúcim monitorom a pred sebou má klávesnicu, na ktorej premňa chaoticky stláčal rôzné tlačidlá. Keď som sa pozrel na monitor, zbadal som tam chlapíka, ktorý behá po akomsi komplexe a strieľa hnedých panáčikov, zbieral zbrane, náboje, lekárničky, klúče. Vtedy som sa prvýkrát zoznámil s fenomenálnym Doom-om. Dokonca onen chalan bol taký milý, že mi celý ten princíp hry povysvetľoval ba čo viac, dal sa mi pohrať a to neskutočných 60 minút. Po uplynutí tej doby sme sa už s maminou zbierali preč, a ja som si celou cestou domov predstavoval a rozmýšľal o tej hre.

 

Od toho dňa už prešiel nejeden týždeň, mesiac či rok. Dnes si tieto spomienky vybavujem s úsmevom na tvári. Aj preto som sa rozhodol, že vnesiem medzi nás trocha nostalgie z uplynulých rokov a oživím spomienky na zopár známych tvári z nášho monitora. Tak poďme teda na desiatku  mojích obľubených tvári herného priemyslu.

 

 

1.IMP (Doom):

Každá správna nostalgická spomienka by mala začínať už práve spomínaným Doom-om. Každý chalan  v mojom veku isto svoje herné začiatky spája práve týmto výtvorom IDsoftu. A každý chalan si spomenie na obludku menom IMP. Imp pochádza z pekla. Na základňu ľudí na marse sa dostal cez portál, ktorý tamojší vedci otvorili. Dal by sa považovať za maskota Doomu. Jednoducho preto, že sa nachádzal takmer v každom leveli a každom in-game obrázku z hry. Od toho prvého, až po ten takmer posledný. Bol naším najčastejším protívníkom a asi bol aj v najhojnejšom počte zo všetkých pekelných kreatúr. Impa by sme si z diaľky mohli zmýliť s človekom. Má dve nohy, dve ruky a prekvapivo len jednú hlavu... ale čo ho odlišuje, sú dlhé pazúry a ostne na pleciach. A asi bude každý súhlasiť, keď poviem, že žiaden človek nedokáže metať ohnivé gule. Ak impa vyrušíte z jeho každonnej prechádzky po UAC, najprv sa  Vás bude snažiť trafiť fireballom, postupne sa približuje, až nakoniec dôjde hráčovi pod nos a bude sa ho snažiť svojimi pazúrmi roztrhať na tisíc kúskov. Ale jediná dobre mierená rana z brokovnice, neskôr dvojranovej z adekvátnej vzdialenosti ho pošle presne tam odkiaľ pochádza – do pekla.

 

 

2. Nacista (Wolf):

V poradí druhým v tomto rebríčku naj maskotov sa umiestnil verný pešiak wermachtu - nacista zo známeho predchodcu Dooma ;Wolfa. Nácek bol tak ako aj Imp najhojnejším protivníkom v celom Wolfovi. Jeho typické HALT! máta hráčov, ktorí to s touto hrou preháňali ešte aj dnes. Má na sebe hnedú uniformu, sivú helmu a preňho charakteristické sú modré oči. Ako zbraň používa pištoľ Parabelu, ktorou sa pokúša B.J Blaskowica zabiť. Veľa toho nevydrží, zopár rán z pištole či MP40 ho ale posiela do večných lovísk.  

 

 

3. Pig-Cop (Duke Nukem):

Kto nehral Duke Nukem (DN) nikdy nežil. Jedným z najväčších maskotov tejto hry, ale aj celkovo všetkých hier je určite pig-cop. Prasa navlečené v policajnej uniforme. V podstate to sú zmutovaní príslušníci Los Angeleskej polície. Na túto formu sa zmenili tesne pred začiatkom DN. Sú vyzbrojení brokovnicou. Aby sa lepšie kryli, dokážu zaľahnúť.  V hojnom počte sa nachádzajú hlavne v leveloch odohrávajúcich sa v mestách na zemi. Pohybujú sa väčšinou po vlastných, no občas ich možno vídať aj v RPV (Recon Patrol Vehicle), čo je akási malá lietajúca loď, či čln, alebo v minitanku. Po zostrelení RPV sú ešte schopní ďalšieho boja. Na lunárnych základniach ich prítomnosť už abstinuje. Z prevažnej časti sú to stále humanoidné stvorenia, ktoré ešte ovplývajú inteligenciou a spomienkami z časov keď boli ľudmi, no vplyv mimozemšťanov sa na nich podpísal tak, že teraz chcú zničiť všetky zvyšky ľudstva. Majú priemernú výdrž. Po zabití z nich väčšinou vypadnú práve ich zbrane-brokovnice.

 

4. Lara Croft (Tomb Rider):

Lara Croft - nepochybne jedna z najkrajších herných postáv ale aj najznámejších mimo herného priemyslu. Vo filme stvárnená krásnou a zvodnou Angelinou Jolie.  Na svojich monitoroch sme ju mali možnosť vidieť niekoľkokrát. Konkrétne v deviatich dieloch. Päť z nich radíme medzi klasické diely a štyri medzi moderné. Medzi klasiku patria diely ako Tomb Rider (TR) I,II,III , TR:The Last Revelation a TR:Chronicles. Medzi tie moderné TR:Angel of Darkness, TR:Legend, TR:Anniversary,   TR:Underworld. Lara okrem svojích ženských zbraní, obľubuje dve špeciálne upravené 9mm pištole USP, aby pri svojích honbách za pokladmi dokázala odolať útokom nepriateľom. Medzi jej protivníkov patria v tých prvých dieloch divá zver a rôzne pasce. Moderné diely, upustili od adventúrneho štýlu a zamerali sa skôr na ten akčný.  Aj olovo má preto za cieľ zasiahnúť poväčšinou ľudských protivníkov. Lara pochádza z aristrokratickej rodiny a je dcérou Lorda Henshinglyho Crofta.  Vyrastala v prepychovej vile v Surrey. Svoje „hobby“ - hľadanie pokladov ani tak nepokladá za prácu, či koníček, ale skôr za životný štýl. Život má zabezpečený a o peniaze nemá núdzu, preto sa môže svojmu „životnému štýlu“ venovať naplno.  Okolo TR sa v dobách svojej najväčšej slávy strhla doslova mánia. Zaujímavosťou je, že prevažná väčšina fanklubu ani tak nefandila hre, ako Lare samotnej. Mnohí ju dokonca považovali za sex symbol. Veď môžme sa týmto ľuďom čudovať, keď túto hernú postavu stvárnili modelky ako Nathalie Cook, Rhona Mitra, Vanessa Demouy, Jill De Jong a mnohé iné, ktoré by isto stáli za hriech?

 

 

5. Votrelec (Alien vs. Predátor) :

Mohli by ste namietať, že toto monštrum by sa dalo považovať skôr za filmového maskota. Ale argumentovať proti tomu, že hra Aliens vs. Predátor sa stala kultom svojej doby by bolo zbytočné. Veď podľa tejto predlohy bol natočený aj celkom podarený béčkový film.  Monštrum, ktoré vytvoril H.R. Giger sa prehnalo neuveriteľnou rýchlosťou aj cez naše monitory.  Iste nie jeden hráč mal obavy, že jedného dňa sa preberie z bezvedomia, vedľa neho bude ležať mŕtvy facehugger a o necelú chvíľu pocíti tlak v hrudi. Posledným, nie veľmi pekným bude pohľad na krv a hnusného malého červa vyliezajúceho z hrudného koša von. No fuj! Nevedno odkiaľ pochádza, ale svoj pôvod takmer so 100% istotou nemá na zemi. Toto slizké stvorenie obľubuje tichý pohyb v tme a nečakaný prepad svojho protivníka najlepšie od chrbta. Ako zbraň používa vnútornú čeľusť, ostré pazúry a dlhý chvost. Charakterizuje ho pretiahnutá lebka, dokáže sa pohybovať po dvoch alebo aj štyroch nohách. Obľubuje spoločnosť svojích kamarátov, či lepšie povedané bratov. Dáva prednosť frontálnemu útoku vo veľkých húfoch pred premysleným prepadom. Jeho životnou prioritou je ochrana matky, za ktorú by dokázal položiť jedinec aj život. V žilách mu koluje životu nebezpečná kyselina, ktorá sa prederie oceľou ako horúci nôž maslom. Stavím sa, že nik by nechcel zažiť schôdzku s týmto „chrobákom“.  Votrelci by sa dali prirovnať k takým mravcom. Je ich veľa, kyselina, obrana matky, domov v chodbičkách veľkých komplexov, tma... Snáď mravce jedného dňa nenadobudnú také rozmery, aby nám ukázali aké sú na*rané a čo dokážu. Dovtedy si užime ich zadupávanie späť do zeme.

 

6. Gordon Freeman (Half-Life):

Charizmatický, tichý, fúzatý, zarastený chlapík, nosiaci okuliare, v oranžovo-čiernom ochrannom obleku so znakom lambdy. Bývalý  vedec, ktorý svojho času pracoval v istej tajnej základni. No kto by sa ho už len bál? Nepatrí  medzi prívetivé typy, nie je ani svalnáč...a tak nie je dôvod na obavy. Lenže keby ste zažili to, čo on, zmenilo by Vás to na nepoznanie. Svojími obeťami sa veľmi nechváli, tak spomeniem veľmi hrubo odhadované štatistiky jeho obetí. Približne 300-400 príslušníkov polície a ozbrojených zložiek mesta City 17,  500-600 zombíkov... a mimozemšťanov z inej dimenzie už pri čisle 2000 každý prestal počitať.  Tak čo ? Naskakuje Vám husia koža ? Mne by schôdzka s týmto chlapíkom prišla minimálne čudná a nechcel by som ho nahnevať. V každom prípade Gordon je bojovník dobra, tak by som sa dúfam nedočkal jeho prejavu hnevu.  Gordon je bývalý pracovník a vedec  výskumného strediska Black Mesa. Na nej sa podarilo otvoriť portál do inej dimenzie a celá základňa padla. Gordon sa doslova prestrieľal von, aby ho neskôr osud zaviedol do mesta City 17. Po vybavení účtov so zloduchmi teraz  smeruje nevedno kam, ale jedno je isté, znova zachráni životy mnohým ľudom v nasledujúcom pokračovaní HL.    

 

7. Caleb (Blood):

Málokomu bude meno Caleb niečo hovoriť. Ale hru Blood si isto bude pamätať mnoho ľudí. Caleb je upír, ktorý sa vrátil zo záhrobia aby zabil samotnú smrť. Caleb bojuje proti zombíkom, nemrtvým mníchom, gargoylom, vojakom a mnohým iným odporným potvorám  a vlastne stojí proti všetkým a všetkému. Táto hra v dobe keď vyšla, bola jednou z tých najkrvavejších a najzábavnejších. Odkopávanie hláv mŕtvol, kopec fŕkajúcej krvi po stenách, dobre nadesingované, temné, hororové levely, kopec zaujímavých zbraní, takto by sa dalo charakterizovať dielo Monolithu.  Caleba by sme spoznali podľa dlhého čierneho plášťa, kovbojského čierneho klobúka, krvavo červeným pohľadom, diabolským úsmevom a zimomriavky naháňajúcim hlasom. Medzi jeho hobby patrí kochanie sa smrťou svojich nepriateľov. Doslova mu to vyčaruje úsmev na tvári, ktorý sa pretavuje až do hrôzostrašného uštipačného smiechu. Obľúbenou zbraňou sú prekvapivo vidly ale nepohŕdne hocičím, čo dokáže nepriateľa rozsekať, spáliť či inak znetvoriť. Caleb nás potešil v dvoch dieloch v rokoch 1997 a 1998. Škoda toho potenciálu. S dnešnou technikou by to mohol byť veľmi zaujímavý počin.

 

8.Mortal Kombat (Sub Zero, Scorpion):

Každý mi dá za pravdu, keď poviem, že Mortal Kombat (MK) je najlepšia bojovka aká kedy bola vydaná na PC platformu. Bola taká úspešná, že dokonca bola aj sfilmovaná. Film síce nebol žiaden trhák, ale svoj účel splnil. Ja si pod názvom tejto hry nepredstavujem Lui Kanga  ani Lao Kunga. Japonských, či Čínskych kung fu majstrov je už aj tak dostatok v rôznych filmoch. Ale v iných filmoch stopercentne nenájdete ninjov, ktorí ovládajú mágiu a bojové umenia tak dokonale, ako práve Sub Zero a Scorpion. Odveký nepriatelia, podobní vzhľadom, no odlišní schopnosťami a ideálmi – oheň a voda doslova. Sub Zero pochádza z klanu Lin Kuei. Popravde, Sub Zero už ani nie je tým Sub Zerom z tohto klanu, jeho meno prevzal  jeho mladší brat potom, ako ho Scorpion zavraždil. Sub Zero nosí modrý kostým, či overál a má zahalenú tvár v kukle a tvárovej maske. Je to kryomancer a okrem umeniu boja sa priučil aj dokonalému ovládaniu vody pod bodom mrazu – ľadu. Dokáže protivníka zamraziť do ľadovej sochy, či vyčariť ľadový projektil s ničivou silou, alebo ak má dostatok vôle, dokáže zamraziť čokoľvek, čo len bude chcieť. Veľmi podobný ale aj odlišný je Scorpion. Ďalší z radov ninjov série MK. Scorpion prezentovaný v hre sa v skutočnosti volá Hanzo Sasori Hasashi. Mal 32 rokov, keď zomrel. Stal sa z neho Scorpion a dostal do daru nesmrteľnosť. Vstúpil do radov klanu Shiray Riu a je jeho najlepším bojovníkom. Scorpion sa oblekom nápadne podobna Sub Zerovy, s tým rozdielom, že je zahalený do žltej farby. Je to práve Scorpion, kto zabil pôvodného Sub Zera. Scorpion dokáže okrem bojového umenia ovládať aj plamene, ktoré dokáže vyšľahnút po sňatí tvárovej masky. Ovláda aj chápadlo či tzv oštep, ktorý má pôvod v jeho dlani a dokonale si osvojil umenie teleportácie. Stojí priamo pred vami, a po žmurknutí oka už stojiíza vami, a je s vami koniec. Sub Zero reprezentuje stranu dobra, kým Scorpion je jeho náprotivok na strane zla.

 

9. Garrett (Thief):

Thief bola hrou, ktorá za svojho mládi položila základy nového herného žánru. Iste možno aj pred touto hrou boli hry, ktoré mohli o sebe vyhlasovať, že obsahujú stealth prvky, no bol to práve Thief, ktorý tento žáner – stealth akciu - tak rozšíril. A vďačíme práve tejto hre zato, že dnes si môžme zahrať hry ako Splinter Cell, MGS a podobné. Garrett nás potešil celkovo trikrát v troch dieloch nazvaných Thief: The Dark Project, Thief 2: The Metal Age a Thief: Deadly Shadows. Garrett sa živí svojím remeslom, tým čo mu ide najlepšie – okrádaniu ľudí. Dokáže otvoriť hociaký zámok a vidieť veci, ktoré mnohý nevidia. O minulosti Garretta sa toho veľa nevie. Vieme, že stratil oboch rodičov, žil na ulici a neskôr vstúpil do radov strážcov. Neskôr z tohoto rádu vystúpil a odišiel. Je majstrom zakrádania, dokáže okradnúť kohokoľvek o čokoľvek. Nie je mu cudzia streľba z luku a svoju dýku ovláda s milimetrovou presnosťou. Nieje fanúšik otvorených bojov. Nieje ani zástanca vrážd, ak to nemusí byť , radšej sa za svoju obeť prikradne a omráči ju.  Domovom Garretta sú tiene a strechy domov, po ktorých sa nenápadne môže dostať takmer kamkoľvek... Nuž co viac k tejto postave dodať? Ako by Garrett povedal: „čo je zamknuté, môže byť otvorené, čo je skryté, môže byť nájdené, čo je tvoje, môže byť moje“.

 

10. PAC-MAN:

Prekvapený práve s tohoto výberu? Isto ste čakali niekoho z Resident Evilu, Gears of War či Far Cry alebo neičoho iného. Ale ktorá hra je tak rozšírená na rôznych kártridžových zariadeniach, handheldoch, herných automatoch či iných platformách ako práve žltá guľka z očami a ústami ? Rozdávala sa takmer zadarmo ku každému kúpenému hernému zariadeniu. Je to jedná z mála hier, ktorú nájdete na PS1, PS2, PS3, Xbox-e, PC, Nintende, DreamCaste či hocičom načom sa hrajú videohry.  Pacman je obyčajná guľka, resp. kruh, z očami a ústami. Jeho jedinou úlohou je žrať žrádlo, či body, nazvyme to akokoľvek, po jednoduchom levely, ktorý je tvorený obyčajnými čiarami a ešte aj dnes je rošírený v 2D móde. Ale aby to pac-man nemal také ľahké, po úrovniach sa hýbu aj bubáci. Pôvodný koncept hry bol postavení len na obeľstení týchto bubákov a zožraní všetkých guličiek, či bodov. Dnes sa už tento koncept upravil, takže bubákov po zjedení bonusu možno zožrať tiež. Videl som už aj nápad, kde bol pac-man a bomberman spojený do jedného, čo mi už neprišlo také zábavné. V každom prípade, prehistorický pac-man by sa mal nachádzať na každom bilboarde reprezentujúcom hry a herný priemysel.  Aké jednoduché no zároveň geniálne dielo.

 


Tak. Myslím, že herné "legendy" boli predstavené. Koho by ste dali Vy na pomyselný stupienok víťaztva, alebo doplnili tento rebríček maskotov hier ?  Koho by ste vy zvolili za reprezentanta všetkých videohier na svete ? Maxa Payna, Rayne (Blood Rayne), známu postavu zo ságy Resident Evil, Kaina alebo Raziela (Legacy of Kaine) či snáď niekoho iného ? Všetko tu už raz bolo, menia sa len mená. Či sa ten upír volá Rayne, Dracula, Kain, Pišta, Fero, Paľko je to jedno. Ale nechajme sa prekvapiť, možno sa o desať rokov nájdu ďalšie zaujímavé postavy z radov hrdinov našich monitorov.

 

 

Ďakujem za pozornosť, dúfam, že sa Vám tento článok páčil. A ak aj nie, tak že aspoň skrátil obedňajšiu pauzu v práci či škole, alebo len zabil pár nepotrebných minút  medzi Vášími dôležitejšími vecami a „eventmi“ života.

 

Napísal p3x.


napísal p3x0 25.5.2010



Páči sa mi!

ZNÁME-NEZNÁME TVÁRE HIER (90. ROKOV).

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19572)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk