Fallout 3

Hry od Bethesda Softworks sú vždy kvalitné a najlepšie vo svojom žánri. Ich posledný počin sa volal The Elder Scrolls s poradovým číslom štyri a podnázvom Oblivion.

PC
pridal aDQo2811 9.8.2010 o 11:09 pod používateľské recenzie

9.5


Hry od Bethesda Softworks sú vždy kvalitné a najlepšie vo svojom žánri. Ich posledný počin sa volal The Elder Scrolls s poradovým číslom štyri a podnázvom Oblivion. Išlo o hru, ktorá bola revolučná vo svojom žánri a ponúkala dlhodobú zábavu. Síce má už hra nejaký ten „piatok“, ale ľudia si hru zahrajú s radosťou aj dnes a užívajú si ju ako, keby to bola najnovšia hra. Ale, prečo sú vlastne hry od Bethesdy také chytľavé?? Myslím, že bude stačiť jediné slovíčko RPG. Komu to ešte stále nedopína pripomeniem, čo tá skratka znamená. Role Playing Game, alebo hra na hrdinu. V takomto žánri ide po prvé o vylepšovanie svojej postavy, po druhé o silný a chytľavý príbeh a po tretie ide o skvelý gameplay a bohaté možnosti. Bethesda stále dodržovala tieto pravidlá a ako bonus nám to predviedla v dobrom technickom spracovaní. 

Po štyroch rokoch sa vracajú so svojim novým projektom menom Fallout 3, ktorý má prekonať všetky ich doterajšie hry a priniesť zážitok, ktorý sme ešte nikdy nevideli. Samozrejme, že Fallout 3, nie je nová značka ale už použitá, ktorá mala pred sebou pochopiteľne dvoch predchodcov, ktorý zabodovali a boli jedny z najlepších hier aké kedy svet videl. Prvá hra v tejto kultovej sérii bola úplná novinka a priniesla bohaté možnosti, ktorými sa môže pýšiť aj v dnešnej dobe. Keďže v tej dobe ešte hry také vyspelé neboli, tak jediný vhodný pohľad bol rovnako ako pri Diable, z vtáčej perspektívy. Po úspechoch prvej hry bolo pochopiteľné, že bude pokračovanie a tak sa po pár rokoch vrháme do Falloutu ešte raz. Hra bola viac menej taká istá, ale stále božsky zábavná a v niektorých prípadoch dokonca aj viac. Každý si teraz asi myslíte, že ďalšie pokračovanie bude Fallout 3, no nie je tomu tak. Ďalší diel s podnázvom Tactics, bol bohužiaľ bez číslovky, no, či je s číslovkou alebo bez číslovky to je predsa jedno. Hlavne, že stále bola hra zábavná a tentoraz nám ponúkla svieži mix. Myslím, že podaktorí viete, že ostatné Fallouti okrem trojky boli od úplne iného štúdia a s Bethesdou to nemalo nič spoločné. Dúfam, že sa nebojíte o kvalite trojky, no schladím vás tým, že firma si kompletne zahrala ešte raz obidva Fallouti pre maximálnu podobnosť predchodcom. Firma bola ešte taká milá, že si najala do tímu aj nejakých ľudí z firiem, ktorý pracovali na predchodcoch. Takže sa o kvalite titulu nedá pochybovať. 

Skúste si na minútku zavrieť oči a predstavte si, že žijete vo svete, kde žiadny kút nie je bezpečný, kde žiadne miesto, nie je dobré na dlhší úkryt, predstavte si, že svet už nikdy nebude taký aký bol predtým, už žiadne autá, motorky, počítače, hry, nič, čo ľudia mali radi. Jediná šanca ako prežiť je Vault, miesto kde sa ľudia ukryjú pred nástrahami okolitého sveta. Niektorí mali možnosť vidieť svet ako vyzeral predtým iný nie a jeden z nich je aj náš hlavný hrdina. Už môžete otvoriť oči a myslieť na svet pozitívne.

Naše dobrodružstvo začína trochu nezvyčajne. Na začiatku pozeráme na scénu kde sa narodíme a hneď na to klikáme na kolónky, ktoré rozhodujú aký budeme. Hra sa nás bude pýtať prosté otázky, no to je len dobre. Prvá otázka je naše pohlavie. Pochopiteľne si môžeme vybrať medzi mužom a ženou. Po výbere pohlavia nastáva druhá otázka. A síce meno, ktoré chceme dať nášmu hrdinovi. Po vypísaní mena nás hra posadí do editora, kde vidíme našu hlavu a kde si môžeme zmeniť pokožku, účes, bradu, proste bohatý editor, ktorý je jednoznačné plus. Síce je editor tak trochu skopírovaný z Oblivionu, ale to nevadí hlavne, že tam je. Keď budete hotový nastáva už hranie. Začíname rok po našom narodení a „hráme“ sa v ohrádke plné hračiek. Za chvíľu nás otecko otestuje a vysvetlí ako sa hýbať a podobne. Po chvíli otecko odíde a my chytíme do ruky knižku v ktorej si pridelíme body do vlastností. Typickými vlastnosťami je sila a obratnosť. Čerešničkou na torte je vlastnosť šťastie, ktoré sa nám bude hodiť pri veľkých riskoch. Hneď ako odložíme knižku prichádza otecko a povie aby sme ho nasledovali. Po ceste sa zase presúvame do inej etapy nášho života a tentoraz to je oslava desiatky. Každý hosť nám dá nejaký darček, no ten najcennejší a najlepší je Pip-Boy 3000. Oslava by bola dobrá nebyť robota, ktorý zničil tortu a pripravil hostí o dezert. Po oslave nám otecko povie aby sme išli do dolných laboratórií. Za chvíľu prichádza otecko a ukáže nášmu oslávencovi novú (starý krám na zahodenie) pušku a hneď nám dá aj terč, kde si zastrieľame. Po „fotečke“ sa presúvame o 6 rokov dopredu a musíme spraviť skúšky, ktoré prezradia, čo bude naša práca, keď budeme dospelí. Niektoré odpovede ma rozosmiali, no to si už nechajte na vlastné hranie. A konečne sa ocitáme v našej osemnástke, kde nás zobudí správcova dcéra, ktorá hovorí, že jej otec nás chce zabiť kvôli tomu, že náš otecko potajomky odišiel z Vaultu, čo je prísne zakázané. S toho jasne vyplýva, že pokojný život končí a budeme musieť aj my odísť z bezpečného Vaultu a vydať sa hľadať nášho otca.

Hlavná dejová línia ja síce trochu krátka, ale zvyšné questy tu bohato stačia. Len škoda toho, že po dohraní príbehu sa nedá ďalej pokračovať. To ma trocha zarazilo a ja celý natešený, že už budem môcť robiť aj ostatné veci a z ničoho nič bum záverečná animačka a koniec. Preto odporúčam najskôr radšej plniť vedľajšie questy. Jediné, čo mi ostávalo bolo to si zahrať ešte raz celú hru a až potom som zistil ďalšie zaujímavé veci. Napríklad, že môžeme zachrániť mesto alebo ho zničiť, voľba je len na mne. Toto sa vývojárom maximálne vydarilo. Možno by sa hodilo ešte to okoreniť nejakou starou motorkou, alebo možnosťou si niečo pojazdné spraviť zo železa. No nevadí bohato sa dá vystačiť aj s týmto, čo máme. Pekný bonus do hry je aj vlastný dom v ktorom si môžeme nechať veci a nezmiznú nám. Ďalej si do neho môžeme kupovať rôzne vymoženosti ako lekársky pult, ktorý nás ošetrí. V jednom dome je aj robot, ktorý nám môže povedať vtip alebo nás ostrihať na iný účes. Páči sa mi, že si môžeme meniť oblečenie. V meste môžem pokojne nosiť ľahké veci, ale keď pôjdem do sveta, tak si dám na seba brnenie. No to všetko samozrejme aj musíme nejako získať. Buď si to kúpime za štuplíky z nuke coly alebo to niekomu zoberieme. Ale aj peniaze chcú nejakú robotu a ako si najlepšie zarobíme?? Predsa ako v reálnom svete prácou.

Ako v každej RPG aj tu budeme získavať skúsenosti a rôzne bonusy. Podobne ako pri Oblivione, keď dosiahneme určitý počet, tak budeme mať možnosť si vybrať s vlôh, ktoré sa budú pomaly odomykať. Jeden z perkov je napríklad zabijak žien, ten nám pomôže ľahšie zabíjať ženy a to tak, že bude o 25% zraniteľnejšia ako normálne.


Aby sme sa v zničenom Washingtone nestratili máme tu už spomínaný Pip-Boy, ktorý slúži ako prenosný pomocník ale aj zapisovač. Máme tam uložené všetky úlohy, zápisky a vyberáme si tam aj veci z inventáru. Na mape máme ukázané všetky miesta, kde sme už boli. Je tu zaujímavá možnosť v podobe rýchleho presunu. Funguje tak, že keď už objavíme nejaké miesto, tak tam nemusíme stále chodiť peši stačí, keď klikneme na ikonku tej lokácie a hra nás tam hneď presunie. Táto možnosť sa nám bude hodiť aj keď mesto nie je až také veľké, ale postačí podľa mňa každému. Pripočítajme si tam veľa dedín a schátralých budov, ktoré sú, alebo nie sú obývané zlými potvorami. Apropo nepriateľov je tu viac než dosť. Od malých krýs až po veľkých super mutantov. Samozrejme, že nebudeme bojovať iba s mutantmi. Ľudia alebo „šialený“ ľudia sú tiež každodennými problémami. A samozrejme, že bojovať nebudeme holými rukami. Na zabíjanie môžeme použiť buď chladné zbrane alebo strelné zbrane. Výber je veľký od nožov, pištolí, samopalov, brokovníc až po bazzuky, raketomety a granáty. Zbrane budeme vyberať aj podľa sily a presnosti a hlavne aj podľa dosahu. Veď predsa nebudeme strieľať na mutanta, ktorý je 100 metrov ďaleko s brokovnice. Najvhodnejším riešením je použiť sniperku. Novinkou v tomto žánri je automatické strieľanie. Pointa je v tom, že keď zabijeme napríklad dvoch nepriateľov, tak ho môžeme zapnúť. Nasleduje zastavenie času. Na obrazovke vidíme nepriateľa rozdeleného na časti. Pri každej časti je aj počítadlo, ktoré v percentách ukáže aká je pravdepodobnosť, že sa trafíme a aký je zraniteľný. Stačí vybrať nejakú časť a spustiť. Nasleduje ukážka ako hlavný hrdina vystrelí

a ako zasiahne cieľ. Nemôžem zabudnúť napísať, že na hranie máme dva pohľady. Jeden z tretej osoby teda vidíme celú postavu a druhý z prvej osoby takže vidíme len ruky a zbraň. Pohľady ide meniť kedykoľvek počas hrania pomocou krúžku.

Grafika je úchvatná a presne sadne ku svojmu žánru. Jej úloha je biť temnou a tmavou a to aj plní. O fyziku hry sa postará tentoraz Havok, ktorý bol použitý aj napríklad v Half Life 2 len je o dosť zlepšení. Efekty sú taktiež úchvatné a jeden z efektov mi dozaista vyrazil dych. Vo Vaulte predsa nie je svetlo a keď opustíte prvýkrát Vault tak vidíte iba svetlo a nič iné. Po pár sekundách si na svetlo zvyknete. Tomuto hovorím dobrá práca nie, ako v budgetových akciách. Ak si k tomu pripočítate aj to, že hra nepotrebuje na plynulí chod nejakú extra mašinu, tak to je veľké plus. Ja som to rozbehal na jedno jadrovom počítači 3500+, 2gb RAM a 256 karte, takže sa nebojte žiadny nepodarený port sa nekoná. O hudbe sa toho tiež dá napísať veľa síce ju nebudete vídať na každom rohu, no na to postačí Pip-Boy, kde je zabudované rádio. V hre sú rôzne rádia podľa toho kde sa ocitáte. Raz som chytil nejakých Číňanov alebo Kórejcov? A posledné na zozname sú zvukové efekty, ktoré sú na tom taktiež dobre. Zbrane znejú vynikajúco a reálne.

Finálny verdikt je veľmi dobrý. Hra nemá skoro žiadne vážnejšie nedostatky a užijú si ju ako aj veteráni tak aj casual hráči, ktorý o hraní veľmi nevedia. Odporúčam kúpiť túto vynikajúcu RPG-čku a rovno limitovanú edíciu GOTY, ktorá obsahuje všetky datadisky. Stojí síce trochu viac, ale jednoznačne to odporúčam!!!.

 

plusy a mínusy
+ Rozľahlí svet a plno questov
+ Pútavý príbeh
+ Bohaté možnosti
+ Veľa zbraní


- Krátka hlavná dejová línia
- Po dokončení príbehu sa nedá pokračovať
- Bodol by nejaký dopravný prostriedok
- Malá znovu hrateľnosť


napísal aDQo2811 9.8.2010



Páči sa mi!

9.5
FALLOUT 3

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Bethesda Softworks / Bethesda Softworks
Štýl: RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10. 2008
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19541)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk