IOSoccer - Free-to-play futbalová multiplayerová hra

IOSoccer (slangovo iOS) je Free-to-play futbalová hra (z tretej / prvej osoby) na Steame, pričom vyšla 8. júna 2018.

PC
pridal deadawp 7.6.2020 o 16:09 pod používateľské preview

IOSoccer (slangovo iOS) je Free-to-play futbalová hra (z tretej / prvej osoby) na Steame, pričom vyšla 8. júna 2018. História hry je ale ďaleko viac rozšírená. Pôvodne vznikla pred 15 rokmi ako mód pre Half-Life s názvom International Online Soccer. V hre sa nachádzajú hráči, ktorí začali hru hrať už pred 15 rokmi. V roku 2008 bola hra portovaná priamo na Source Engine na ktorom je založený samostný Half-Life, či populárny Counter Strike 1.6. V rokoch 2004 až 2006 získal tento mód ocenenia Best Mod Award na ModDB.

Pôvodný IOSoccer:

Dnešný IOSoccer:

 

Nakoľko som hráčom hry už takmer 2 roky (od jej uvedenia na Steam), rád by som zhrnul moje doterajšie poznatky z hry, záujímavosti, na ktoré som narazil a taktiež ukážem aj na spôsoby, ako hra funguje po stránke organizácie zápasov a Matchmakingu.


Samotná hra má veľkosť aj s inštaláciou 5GB. Po spustení hry je okamžite jasné (z pohľadu na Menu), že sa jedná o hru založenú na princípe Counter Strike. Menu umožňuje vyhľadávať dostupné servery, pričom aj tu existujú komunitné - najčastejšie tímové servery, na ktorých tímy hrajú svoje zápasy, trénujú. Okrem nich existujú aj oficiálne servery, ktoré slúžia aj na Matchmaking zápasy, ale aj na public zápasy. Sú situované predovšetkým v Amsterdame, Paríži.  V prípade, že sa na servery odohráva matchmaking zápas, má nastavené predvolené heslo: iosmatch. V prípade, že sa jedná o ligový zápas: leaguematch. 

Každý server disponuje sadou máp, ktoré je možné loadovať a sú prispôsobené pre počet hráčov (aj veľkosťou ihriska). Najmenší je herný mód 2v2 (Street), 4v4, 5v5 (najobľúbenejší na public), 6v6, 8v8 (najpopulárnejší pre matchmaking), 11v11. Každý mód má aj rôzne variácie okolia (štadióna), najčastejšie Vienna, Municipal a pod.  Každý server má sadu kitov - dresov, ktoré môže administrátor nastavovať. Môžete si tak zahrať aj v drese vášho obľúbeného klubu (samozrejme bez určitých značiek, licencie). Samotné tímy majú svoje predvolené dresy. 

 

Menu ďalej umožňuje meniť ovládanie, bindovať klávesy, modifikovať hráča, za ktorého hráte - jeho model pre hráča v poli a brankára, pričom je možné vybrať si z niekoľkých skinov, modelov vlasov, typov rukávov atď. Hypertextové odkazy sú taktiež obsiahnuté v menu, smerujú na oficiálnu stránku hry, ale aj na oficiálny Discord server, ktorý slúži pre Matchmaking, kontakt s tímami, hráčmi a je tu možné získavať informácie z prvej ruky aj od vývojárov. 

Globálny Discord (Europe) server: https://discord.com/invite/FkT6Q3N pričom je na ňom skoro 2000 hráčov.

Hra má Discordy aj pre iné regióny (zodpovedajú im aj oficiálne, komunitné servery - Ázia, Sud America a pod).

Gameplay a ovládanie
Základné ovládanie je prehľadne spísané v Tutoriale, ktorý je možné zapnúť prostredníctvom menu. Otvorí sa tréningové ihrisko, kde je možné s botmi v bráne trénovať strely, pohyb, pričom dostupné klávesy pre ovládanie sú rozpísané na stranách obrazovky. Aj v tejto hre platí podobe ako u CS-ka, že je nutné aim dostať do ruky a trénovať ho... 

Pohyb hráča je klasicke WASD, pričom dôležitou súčasťou je myš. Dôležitým faktorom je tzv. box hráča. Jedná sa o kruh okolo hráča, ktorý definuje rádius hráča, v ktorom je schopný zachytiť a ovládať loptu. Ľavé tlačidlo myši slúži na ovládanie lopty (držanie na nohe), pravé tlačidlo myši slúži na streľbu, prihrávku, silu strely indikuje bar, ktorý sa napĺňa v spodnej časti obrazovky.  Otáčaním myši sa mení pohľad hráča, záklon slúži na výšku strely. Otáčanie myšou je veľmi dôležité pri dribblingu, pričom myšou je možné loptu držať aj na strane od hráča, ktorý vás bráni. Vyžaduje si to hlbšie trénovanie, rovnako tak aj so streľbou a  výškou strely, najmä v zápasoch, kde je tempo veľmi dynamické a rýchle. 

Strela môže byť priama, alebo je k nej možné pridať curl (rotáciu) držaním klávesy A / D na klávesnici - platí aj pre prihrávku. Prípadne je možné urobiť aj výskok, čo rotáciu znásobí, ale zníži výšku strely (rýchlejšie klesá). Nachádzajú sa tu aj rôzne animácie, ktoré je možné používať počas zápasu, zdvihnutie ruky, ukázanie rukou pred seba (možno predikovať hráčom očakávanú prihrávku, ukázať sa, že ste voľný). Ďalšie animácie sú dostupné pri strelení gólu, sú rôzne pre tím, ktorý gól strelil (dab, salto a mnoho ďalších) a inkasoval (hlava do dlaní, prekvapený pohyb rukami). Taktiež je v zápase možné využívať modifikátor, ktorým je možné využívať špeciálny typy striel - diving header (šípka), bicycle kick (nožničky), ale aj "fintičky" - rainbow a podobne..

Hráč môže v zápase hrať na pozícii hráča v poli, ktorého si zvolí pre herný mód 4v4 je to CB / LM / RM, prípadne ako GK - brankár. Ovládania brankára je podobné, ľavým tlačidlom myši sa lopta (berie) do rúk, pravým tlačidlom sa realizuje výkop, ak je lopta v rukách, podobne aj tu je možné pridávať strele curl. Rozlišujú sa tu rôzne druhy brankárskych zákrokov do strán, dozadu, dopredu. Na Public zápasoch sú k dispozícii aj boti ako brankári. Zmena pozície sa realizuje stlačením L a zvolením si príslušnej pozície. V prípade hrania matchmaking zápasov je nutné hrať striktne na tejto pozícii. Na herných mapách 5v5 a vyššie funguje aj offside systém. V prípade, že hráč zapísaný do matchmakingu nenastúpi, môže získať postih od administrátora - ban v dňoch až týždňoch na mix zápasy (tímové zápasy nie sú zahrnuté v bane matchmakingu).

Pohľad hráča je možné nastaviť aj z prvej osoby, ale tento mód je vhodnejší skôr pre nejaký VR headset, orientácia s myšou nie je veľmi dobrá. 

Discord a Matchmaking
Na vyššie spomenutom oficiálnom Discord serveri pre IOSoccer je možné nájsť rôzne vlákna, do ktorých je možné prispievať. Niektoré z nich sú informačné, predovšetkým od vývojárov, administrátorov líg, ktorí informujú o výsledkoch, vylepšeniach updatov, ktoré sú v hre pravideľné. 

Matchmaking 8v8, respektíve 4v4 umožňuje hráčom združovať sa do tímu (mix), ktorý môže hrať proti inému mixu, alebo tímu. Tímy môžu hrať zápasy aj medzi sebou prostredníctvom challenge výzvy. Každý tím má svoj Discord a tieto challenge výzvy sú medzi nimi prepojené - tím vidí výzvu a môže ju prijať. 

Z hľadiska Matchmakingu a tímov rozlišujeme 3 základné skupiny (tiery):

    • Challenge - hráči zbierajúci skúsenosti, nováčikovia
    • Overlap - pokročilí hráči, štandardne 3 a viac rokov v hre
    • Premier - najlepší hráči a tímy, hrajúci cez 10 rokov

Začínajúci hráč stredne hráča z Overlapu alebo Premier tieru maximálne na public serveri bez matchmaking zápasu. Matchmaking zápasy sa hrajú vždy iba pre daný tier. Hráči vo vyšších tieroch môžu hrať aj v Challenge tieri, avšak hrajú väčšinou iba tímové zápasy, nie mix. 

Matchmaking riadi bot, ktorý indikuje obsadenie mixu (v prípade 8v8) tvorený 8 hráčmi. Na voľnú pozíciu sa hráč pripojí zadaním príkazu !pozícia (RB, CB, CF atď...). V prípade dostatočného počtu hráčov skúsenejší hráči odštartujú server (niektoré servery sú s Auto setupom), nastaví sa mapa, možnosť hlasovo komunikovať v zápase len pre daný tím, nastaví sa spomínané heslo.

 

 

Na Discorde sa nachádzajú aj "Tímové" servery s neoficiálnymi tímami, ktoré pokrývajú predovšetkým geogratickú oblasť. 

Jedným z týchto serverov je aj CZ/SK Discord server:  https://discord.com/invite/DgztKve, ku ktorému je možné sa pridať. Tím nie je oficiálny a tak sa nemôže účastniť líg, avšak každý večer si v príjemnej atmosfére zahráme pár zápasov proti niektorému tímu, alebo mixu. V tíme CZ/SK sú nováčikovia, ale aj starší hráči (maximálne hrajúci 2-3 roky). Môžete od nich získať cenné rady do zápasov, možnosť hrať v tímoch v ktorých pôsobia ak vás doporučia. Radi privítame nových hráčov do komunity, ktorý pomôžu rozšíriť CZ/SK tím, ktorý je v súčasnosti tvorený cca 15 hráčmi. Hrávajú sa predovšetkým 8v8 zápasy.


Herné prenosy zápasov z líg je možné nájsť aj na oficiálnom Twitch kanáli: https://www.twitch.tv/iosoccer

Hra je dostupná v sekcii Free-to-Play na Steame: https://store.steampowered.com/app/673560/IOSoccer/


napísal deadawp 7.6.2020



Páči sa mi! (+4)

IOSOCCER - FREE-TO-PLAY FUTBALOVÁ MULTIPLAYEROVÁ HRA

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 3]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17920)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk