PGA Tour 2K21

Tri malé krôčiky dopredu, jeden obrí skok dozadu

PC
pridal cappko 23.8.2020 o 20:17 pod používateľské recenzie

8.0


Tri malé krôčiky dopredu, jeden obrí skok dozadu

 

Ak by ste mi pred troma-štyrmi rokmi veštili budúcnosť, v ktorej môj ideálny večer pozostáva z polovegetačného stavu na gauči, vyložených nôh na stole, Laphroaig 10 v pohári, dookola prehrávajúceho sa Frasiera na notebooku neustáleho hrania golfu na konzole na obývačkovej televízii, neveril by som za žiadných okolností. S neustále približujúcim sa stredným vekom a náročnosťou denného zamestnania sa však herné priority akosi časom modifikujú a špecializujú. Môj posledný rok sa vyznačoval transformáciou z tupej golfovej palice na amatérskeho entuziastu, ako v ozajstnej podobe v blízkych kluboch, televíznej podobe v rámci neustále pusteného golf channelu, tak po predminuloročný herný klenot menom The Golf Club 2019 od HB Studios, ktorý som v podstate "fasoval" zadarmo v rámci Games with Gold na Xboxe a z ktorého sa, ako už z úvodu vyplýva, vykľula najhranejšia hra domácnosti. Pokračovanie od HBčka menom 2K21, opäť s prídavkom ozajstnej PGA Tour a ozajstnými hráčmi som si samozrejme nemohol nechať ujsť. Kým pri predošlej hre som sa necítil dostatočne eminentne, aby som písal akékoľvek recenzie, tu už idem hodnotiť ako sebamenovaný "skúsený" inšpektor golfových hier. Ako to celé dopadlo?

 



Zaujímavo. Keďže som strávil s 2019tkou nejeden večer až noc pri štýle hry "ešte jeden turnaj" a ide o rovnakú sériu hier, nie je pre mňa možné recenzovať bez porovnaní. Ak ste hrali dostatočne dlho 2019ku, po hodinke, dvoch vám ostane pri 2K21 mierna pachuť. Nebudete vedieť chvíľku prísť na to, o čo ide, na prvý pohľad je to 2019ka so stovkami vylepšení, detailnejšie úpravy na vašom hráčovi, lepšie menu a HUD prvky, krajšie nasvietenie, tráva a textúry, instantné replaye, masívne rýchlejšie načítavanie, fotogrametrizované golfové ihriská... To je všetko super, že? Na to aby 2K21 akokoľvek zlyhala, by sa musela udiať nejaká nadprirodzená intervencia, však?



Dôvod, prečo považujem 2019ku za oveľa lepšiu sériu ako hociktoré iné hry (napríklad Bohom zabudnutú hru Rory McIlroy PGA Tour od EA Sports), je nenormálne prepracované ovládanie. Budem sa vyjadrovať ku konzolovým verziám, prepáčte PCčkári. Golf je celý o kontrole nad švihom. Každý mikropohyb, každé zaváhanie, každý výkyv palice má konzekventný efekt na dĺžku odpalu, smer a rotáciu loptičky. The Golf Club séria (ktorej PGA 2K21 je jej súčasťou) to vyriešila pravým analogom na ovládači. Ide o perfektný nástroj na odpal, nakoľko hra z neho vie získať všetky potrebné dáta. Náprahom potiahnutím analogu vzad a nasledovným posunutím dopredu vykonávate odpal a popri tom Vám hra nakreslí absolútne precíznu trajektóriu, ktorou ste smerovali palicu. Ak fúka vietor na západ a vy pri náprahu alebo odpale mierne vytočíte trajektóriu oblúčikom doprava, vybalansujete nepriaznivé poveternosntné podmienky a vyrovnáte strelu aby ste sa priblížili k jamke. Prídete samozrejme o dĺžku odpalu. Ak máte odpal rýchlejší ako náprah, získate dĺžku za cenu stability dopadu, ak zas zahráte pomalšie ako na štýl chippingu, získate perfektný dopad na green z diaľky. Fyzika je v oboch hrách naozaj výnimočná. Nebudem zachádzať do detailov, pro golfisti by hru samozrejme odpísali za polorealistickú, ale je to najbližšie, čo fyzikálne k reálnemu golfu existuje. Esenciálny je nielen smer a sila ale aj rýchlosť odpalu. Faktory ako či odpaľujete z fairway, roughu, bunkeru alebo greenu sú samozrejmosťou. Analog hráčovi umožňoval v 2019ke natiahnuť a odpáliť pomaličky, alebo s masívnou rýchlosťou a to má efekt na odpal.

 



A presne to je koryto problému 2K21. Obsahuje identický systém ovládania ako hra z roku 2019, avšak v ochudobnenej forme. HB Studios prehlásilo, že je to za účelom zníženia prvotnej náročnosti hry a odobralo možnosť ovplyvniť rýchlosť náprahu a odpalu. Bez ohľadu na to ako sa pohráte s novými prepracovanými nastaveniami obtiažnosti, bez ohľadu na to, ako si prenastavíte ovládanie, ako pomaličky potiahnete analog dozadu alebo dopredu, hra disponuje jedinou rýchlosťou náprahu a odpalu. A táto rýchlosť je na môj vkus rapídna. Puttovanie do jamky, ktoré bolo v 2019ke oddychové a krásne a hráč sa naozaj vedel vžiť do situácie v ktorej sa nachádzajú pro golfisti keď sa snažia veľmi citlivo naviesť loptičku správnym smerom k jamke je v 2K21 surové a kruté a triky, ktoré ste nabrali v 2019tke vám v 2K21 z greenu premrštia loptičku z ihriska. Hra tentoraz disponuje pásikom označujúcim silu odpalu. Na pásiku sa nachádza biela zóna, ktorá predstavuje Vaše ideálne časové okno, ktoré musíte trafiť v rámci jedinej rýchlosti, ktorú určuje hra a nemáte ju už pod kontrolou. Netrafenie sa do bieleho obdĺžnička znamená zruinovaný odpal. Spomínaná trajektória odpalu už taktiež nehraje takú veľkú roku, hra sa akoby snažila vyrovnať tú strelu za Vás. Zvýšenie obtiažnosti len zmenšuje ideálny obdĺžniček, do ktorého sa pri odpale musíte trafiť. Autori sa tento systém pravdepodobne snažili zjednodušiť a priniesť hru z roku 2019 väčším masám hráčov, ale tieto modifikácie esenciálne zmenili golfový simulátor na hru typu "skús sa trafiť v rýchlosti do obdĺžnika". Netvrdím, že v 2019 tieto zóny v pozadí neboli, hra Vám po odpale indikovala aky rýchly bol náprah a odpal, ale zaprvé nehrali takú rolu, aby Vám pri výkyve z týchto zón zruinovali odpal, a zadruhé možnosťou citlivo upraviť rýchlosti ste mali oveľa väčšiu kontrolu nad strelou, čo robilo hru ťažšou ale férovejšou. Celkovo môžem ovládanie hodnotiť slovom "zjednodušené". Moje dojmy z ovládania 2K21 sú teda ovplyvnené hlavne komplexným štýlom, ktorý som si našiel v predošlej hre. Na tento štýl som si dokázal po nejakom čase dostatočne zvyknúť a teraz už podávam také výkony, že ničím prakticky všetkých pro golferov v rebríčku. A to len preto, lebo som sa naučil posunúť analog, keď je šípka v bielej zóne. V tomto ohľade neskrývam sklamanie. Taktiež vytknem hre neopravený bug/feature (?) z 2019 hry, kedy pri vyššej obtiažnosti majú často na prvej 4 parovej jamke konkureční hráči skóre -3, pričom nie je fyzicky možné zdolať jamku na jednu strelu. Pravdepodobne sa hra snaží vyvážiť môj náskok v rebríčkoch božskými výkonmi spoluhráčov.

 



Čo sa technickej stránky týka, hra nie je v žiadnom prípade na realistickej úrovni, ale v rámci ostatných hier na trhu je to stále to najlepšie čo existuje. Pri porovnaní s predošlou hrou sú ihriská vcelku podobné, vraj aplikovali skenovanie dronom a fotogrametriu ale ihriská boli slušné aj pri predchodcovi. Tráva vyzerá o čosi lepšie, a to ako jednotlivé povrchy, tak aj okolitá vegetácia. Stromy už nie sú nevýrazné polo-2D výtržky zo zeme ale pekne vymodelované porasty, hustota a variabilita rôznych kríkov sa tiež zlepšila. Voda, piesok a obloha sa dajú prehlásiť lepšími ale v skutočnosti ide o iný art štýl. Čo je lepšie je nasvietenie okolia ako hôr, skál, domov a ďalších pozadí, pribudol život v lesoch ako napríklad srnky. Grafika je pri športoch ťažká otázka, treba si uvedomiť, že hra v reálnom čase renderuje celé ihrisko aj s okolím, všetkých 18 jamiek (pre prípad že sa Vám podarí odpáliť tak krivo že z jamky č.12 sa dostanete na jamku č.6). Veľmi sa mi páči možnosť nastavenia Bloomu, SSAO a typu Antialiasingu aj na konzolách. Čo sa týka postáv, publikum vyzerá o čosi lepšie, samotný hráč je stále plastický ako minule ale pribudlo množstvo animácií ktorými reaguje na odpal, oproti predošlým trom či štyrom tančekom, ktoré opakoval dookola. HUD a menu sú prehľadnejšie, ale v skutočnosti ide o iteráciu toho istého systému v hre ktorý tu bol minule. Netreba meniť to, čo funguje, však? 



Postup hrou sa veľmi nezmenil, opäť tu máme kvalitnú PGA Tour a FedEx Cup, kde si prechádzate všetkými kalendárovými turnajmi, pričom ak sa kvalifikujete, viete si vybrať aj niektoré invitational turnaje. Taktiež sa ako Tiger Woods v reálnom živote nemusíte zúčastňovať všetkých turnajov a viete si vybrať len tie, kde sa Vám dobre hraje. Teraz je už navyše možné zmerať si sily proti 12 ozajstným hráčom v turnajoch, sú tu známe mená ako napríklad Justin Thomas, ktorý je aj na obale hry, a niektorí moji obľúbení hráči ako Tony Finau, Bryson DeChambeau alebo Gary Woodland. Znova tu máme sponzorské goaly, ale teraz si viete vybrať aj obtiažnosť cieľov, ktoré si kladiete pri podpisovaní kontraktu so sponzorom. Ako odmeny získavate vyšší level, peniaze a hlavne lepšie oblečenie pre hráča. Opäť nechýba privátny alebo matchmaking multiplayer a hra si stále ponecháva lokálny multiplayer pre štyroch hráčov. Aj v tejto hre je nástroj na výrobu golfových ihrísk (ktorý som ani v minulej hre nezapol, nakoľko hra ponúka masívne množstvo ihrísk od výroby) ale kvitujem možnosť importu vytvorených ihrísk z predošlej hry aj na konzolách.



Celkovo hodnotím PGA Tour 2K21 ako solídnu hru, ktorá urobila naozaj všetky kroky správne, a jeden veľký krok naspať. Môj osobný a subjektívny názor je, že ide stále o najlepšiu golfovú sériu, aká je momentálne na trhu. Prijmite preto moje skromné odporúčanie: kúpte si buď The Golf Club 2019, alebo novú PGA 2K21. Samé o sebe sú to deviatkové až desiatkové golfové hry. Neodporúčam veľmi hrať ich obidve.


napísal cappko 23.8.2020



Páči sa mi! (+1)

8.0
PGA TOUR 2K21

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: 2K Games / 2K Games
Štýl: Šport
Dátum vydania: 21.8. 2020
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19865)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk