Assassins Creed 2

„Nič nieje pravda, všetko je dovolené“

PC
pridal radosquo 9.7.2021 o 10:38 pod používateľské recenzie

9.0


 „Nič nieje pravda, všetko je dovolené“

 Pokračovania filmov a hier často nedosahujú kvalít prvých častí. Ako je to so sériou Assassin’s Creed? Dohraním jednotky vzniklo veľa otázok. Nikto si nedokázal predstaviť s čím novým tvorcovia dokážu ešte prísť aby zaujal hráčov.

Povedzme si to rovno. Prvý AC po určitom čase hrania klesol z úplného nadšenia do stereotypu. A tak hráči siahli po druhej časti s veľkými obavami. Oplatilo sa čakať? Určite áno.

Ale zrekapitulujme si prvú časť. V nej sme sa vzili do kože barmana Desmonda Milesa, ktorý bol unesený spoločnosťou Abstergo Industries a pomocou prístroja pod označením Animus sme sa vracali ku spomienkam jeho predka, z čias krížiackych výprav, Altaira a odhaľovali sme možné spiknutie templárov. Tí čo hrali jednotku tak určite vedia, že nebolo všetko také ako sa zdalo.

Druhá časť začína tam kde skončila prvá. Opäť sme v Abstergu a opäť vstupujeme do Animusu, avšak tentokrát sa niečo zmenilo. Lucy, zamestnankyňa Absterga, ktorá obsluhuje Animus má veľmi naponáhlo a tak sa v tomto prístroji moc nezdržíme anastáva útek z templárskeho Absterga. Útočiskom je tentokrát opustené skladisko a dozvedáme sa že sa s Altairom už nestretneme a novým Desmondovým predkom je Ezio Auditore da Firenze (vďaka spomínanej krátkej návštevy Animusu).

A tu začína príbeh dvojky. Hlavného hrdinu máme predstaveného a začína masívny príbeh prepracovaný do poslednej čiarky. V nasledujúcich pár riadkoch sa určite nevyhnem porovnávaniu s jednotkou, a začnem hneď. Jednotka síce mala svoj príbeh a Altair bol charizmatický zabiják. Ale mali sme možnosť s ním stráviť len určitú časť jeho života. Naopak Ezio je sympaťák, ktorého si každý určite ihneď obľúbi. Hráč má možnosť sledovať jeho život od narodenia. Tvorcovia hry totiž zakomponovali do príbehu takzvaný efekt spriaznenia, kedy schopnosti predka prechádzajú postupne na Desmonda. Ale to je možné len sledovaním celého života predka a učením spolu s ním.

Čo teda ponúka AC2? Základné princípy, ovládanie a hrateľnosť sú takmer nezmenené. Niektoré vedľajšie úlohy sú vypustené alebo nahradené inými. To čo bolo skvelé na jednotke, bolo v dvojke dotiahnuté až takmer k dokonalosti.

Ezio pochádza zo starodávneho rodu Auditore, ktorí od nepamäti patrili do bratstva asasínov. Avšak až zrada ho dovedie k tomuto „povolaniu“. A neostáva mu teda nič iné len sa obliecť do asasínskej rovnošaty a vyraziť do ulíc. Tam ho čaká množstvo nástrah a výziev. Cestou svojho zrodenia ako asasína sa stretáva s postavami, ktoré mu pomáhajú prekonať žiaľ zo straty otca a bratov, a ktoré ho usmerňujú a pomáhajú v plnení úloh.

Hra sa odohráva v uliciach miest Florencia, Forlí, Benátky a nakoniec aj sa pozreme aj do Vatikánu. Opäť sa tu nachádzajú hlavné ale aj vedľajšie úlohy. Tie vedľajšie sú viacmenej len závody v behu či bitky na uliciach ale po určitom čase sa odblokujú aj zaujímavejšie vedľajšie úlohy ako napr. vraždy na objednávku. Ku vedľajším úlohám patrí aj hľadanie skrytých znakov na budovách v každom meste. Je ich presne 20 a po ich nájdení pomocou Orlieho zraku sa Vám spustí nejaká ta logická hádanka, ktorú keď vyriešíte tak sa odblokuje časť videa. Kompletné video je fakt sila, preto odporúčam tieto znaky hľadať. Po čase sa Vám na mape objavia aj značky asasínskych hrobiek. Tie svojím štýlom pripomínajú skôr Perzkého Princa. Avšak je to príjemná zmena. Úlohou tu je dostať sa do hrobky cez rôzne prekážky a potom zobrať pečať asasína zo sarkofágu. Celkovo je v hre 6 týchto hrobiek, čiže získate 6 pečatí, ktoré odomykajú Altairovu zbroj. Ukrytú vo vile rodu Auditore v minimestečku Monterigione.

Hlavné úlohy sa rôznia. A tak sa stretnete s kradežami, vypočúvaním či napríklad aj so sledovaním. Práve toho sledovania je v hre habadej. Pravdaže musíte splynúť s davom aby ste neboli odhalení. A tu je ďalšia novinka. V prípade, že ste sa stali v meste známymi tak stačí pobehať po meste a strhať plagáty, prípadne podplatiť heroldov alebo zabiť očitých svedkov. Do hry bola zapracovaná aj ekonomika. To znamená asi toľko, že za dokončené misie získavate finančnú odmenu, prípadne v uliciach okradnete pár ľudí, alebo si nájdete skryté poklady. Následne môžete peniaze utratiť v obchodíkoch, ktorých je v každom meste dostatok. Konkrétne sú to kováč, odevy, maliar a doktor. Kováč predáva zbrane, zbroj a muníciu. V odevách nájdete možnosť zmeniť farbu svojho oblečenia prípadne zväčšenie vakov na lieky či muníciu. Maliar predáva obrazy a mapy pokladov, čo je veľmi užitočná vec. No a u doktora nakúpite lieky a jedy a taktiež Vám doplní život. Jednotlivé veci sa však v obchodoch odblokujú až postupne. Spomenul som muníciu, AC2 priniesol totiž novinku vo forme strelných zbraní. A tak už môžeme bojovať na diaľku nielen vrhacími nožmi ale aj strelnou zbraňou ukrytou v skrytej čepeli.

Čo sa týka zbraní bol Altair vybavený len skrytou čepeľou, mečom a vrhacími nožmi. Ezio však ide s dobou a s pomocou priateľa Leonarda DaVinciho si rozšíril výbavu napr. o druhú skrytú čepeľ, spomínanú strelnú zbraň, alebo o otrávenú čepeľ a dymové bomby. Zbrane sú prehľadne usporiadané v kruhu a veľmi rýchlo sa v nich zorientujete a obľúbite si ich. Pravdaže, aby ich Leonardo dokázal vyrobiť, musíte po mestách zbierať stránky z asasínskeho kódexu. Je to úloha, ktorá síce vyzerá len ako vedľajšia, ale zdanie klame. K úspešnému ukončeniu hry potrebujete mať všetkých 30 stránok kódexu. Zároveň ich Leonardo dešifruje a za každé 4 stránky pribudne jedno políčko zdravia. Zaujímavé riešenie upgradovania zbroje. Ale zbroj sa zlepšuje aj kupovaním nových častí u kováča. Oproti jednotke tu pribudla ešte jedna zaujímavosť. Altair nevedel plávať, Ezio už vie. A neraz utečiete istej smrti práve skokom do vody. Pribudla tiež možnosť ovládania gondol a to nie len v kanáloch Benátok. A taktiež Leonardo podporil Ezia svojim novým vynálezom, lietajúcim strojom, čiže v hre si aj zalietate

Čo sa týka technického spracovania hry tak grafika je ostrejšia, farebnejšia a aj jednotlivé postavy su krajšie vymodelované a majú tiež prirodzenejšie pohyby. AC2 bola jednou z prvých hier vybavených novou protipirátskou ochranou Ubisoftu pod názvom UPlay, ktorá slúži nielen ako ochrana, ale zároveň zaznamenáva aj Váš postup v hre a udeľuje Vám odmeny za dokončenie tzv. Akcií. Za každú akciu získate UPlay body a za ne si môžete odblokovať pár drobností do hry. PC verzia hry oproti konzolovým ešte obsahuje aj dva sťahovateľné balíky Forlí v ohrození a Ohňostroj márnosti. Pre konzolistov vyšli osobitne a boli spoplatnené. Pre PC sú zadarmo ako odškodnenie za neskorší termín vydania oproti konzolám. Tieto sú zakomponované už priamo v príbehu.

Celkový dojem z hry je skvelý. Po jej dohratí som ju jednoducho chcel začať odznova. Pár chybičiek sa síce našlo ale neboli až také strašné aby ma to odradilo od dokončenia hry.


napísal radosquo 9.7.2021



Páči sa mi! (+6)

9.0
ASSASSINS CREED 2
+ masívny a chytľavý príbeh
+ nové zbrane a pekné akcie pri protiútoku počas bojov so strážami
+ Ezio je jednoducho sympaťák
- Malé technické chyby, kde napr. Ezio prepadne cez textúry, alebo sa stráže zaseknú a pochodujú stále dookola na priestore 1x1m
- zdĺhavý a trochu nezáživný začiatok hry

Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19564)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk