F1 2021 - recenzia

Ako každý rok, opäť nám štúdio Codemasters prinieslo v Júli nový titul - F1 2021.

PC
pridal panda12hy 24.7.2021 o 23:09 pod používateľské recenzie

9.0


Ako každý rok, opäť nám štúdio Codemasters prinieslo v Júli nový titul - F1 2021. Ako fanúšik F1 som sa na túto hru veľmi tešil, obzvlášť keď Codemasters ohlásilo nový príbehový režim v hre nazývaný „Braking Point“. Codemasters do hry ale pridalo aj mnoho vylepšení, a na tie sa v tejto recenzii pozrieme.

Braking Point

Braking Point je nový príbehový režim, v ktorom hráte za mladého jazdca Aidena Jacksona, ktorý sa snaží prebojovať do najlepšieho tímu v F1. Popri samotnom jazdení za Aidena máme po prvýkrát v hre kvalitné cutscény, ktoré nás zasadia do samotného príbehu. Síce už s cutscénami začali Codemasters v F1 2019, tie ale neboli tak kvalitné ako v najnovšom vydaní F1 2021.

Samotný príbeh začína akčne, najskôr si vyberieme tím za ktorí chceme jazdiť v F1 (na výber sú iba slabšie tímy ako HAAS, Williams, Alpha Tauri, Aston Martin/Racing Point, Alfa Romeo). Po výbere sme posadení do monopostu F2 a nachádzame sa uprostred posledného závodu sezóny. Našou úlohou je obsadiť prvú priečku aby sme vyhrali šampionát. Po vyhratí závodu nás stretne Bryan – naša nová „spojka“ medzi majiteľom tímu a nami. Ako je už zvykom, víťaz F2 šampionátu väčšinou putuje priamo do F1 a tak sa stalo aj v tomto prípade.

Na tlačovej konferencii pred prvým závodom sezóny 2020 v F1 nám Aiden prezradí že už ako malý obdivoval jeho tímového kolegu Caspera Akkermana. Mal všade vystavené jeho fotky a chcel byť takým pretekárom ako je on. Casper bude náš tímový kolega až do konca samotného príbehu. Jeho postava je inšpirovaná reálnym pilotom Kimim Räikkönenom – veterán ktorý má odjazdené vo formuliach viac ako všetci ostatní jazdci dokopy, najradšej by bol keby ho všetci nechali osamote robiť si jeho prácu...

V rozhovore sa taktiež pýtajú Aidena aký má názor na Devona Butlera – charakter ktorého poznáme už z F1 2019, hral tam zákerného pretekára ktorý každému vždy chcel iba zle. To isté bude robiť aj v F1 2021 – vysmievať sa nám keď spravíme chybu, šíriť o nás bludy aby si o nás ľudia mysleli že sme zlí apod. Devon bude jazdiť v rivalskom tíme a mnohokrát bude našou úlohou byť v závode lepší ako on.

Samotný príbeh sa skladá z 16 kapitol, v každej kapitole je samostatný závod. V každom závode máme rôzne úlohy, napríklad sa vysporiadať s pokazenou prevodovkou, defektom, povinnosť dokončiť závod na pódiu/v top 10... Niektoré úlohy sa dajú dokončiť v priebehu pár kôl, na niektoré ale potrebujeme celý závod. Na výber sú tri obtiažnosti – normal, challenging, hard. Príbeh je mierený na všetkých hráčov takže nezáleží že sme nikdy nejazdili na formuliach, nevieme správne brzdiť do zákrut, obiehať apod. Celý režim je viac-menej jednoduchý a mnohokrát sa mi stalo že som mal pred súpermi aj pol minútový náskok, čo je prekvapujúce na tak slabé tímy. Medzi Aidenom a Casperom ale vznikne rivalita ako bola v reále napríklad medzi Hamiltonom a Rosbergom, nebudú so sebou komunikovať, všetko si budú chcieť dokázať na trati čo ale prinesie so sebou mnoho nevýhod, no nejdem prezrádzať akých aby som neprezradil celý príbeh. Zároveň budeme v hre hrať za oboje postavy – aj Caspera aj Aidena aby sme spoznali príbeh z obidvoch strán.

Zaujímavým doplnkom tohto príbehového režimu sú pred a po závodné chvíle kedy sme v našej malej pretekárskej miestnosti v ktorej môžeme čítať noviny o reálnych udalostiach v F1 (premenovanie tímu Racing Point na Aston Martin, prepustenie Vettela z tímu Ferrari apod.), čítať si emaily (od Bryana, od tímového inžiniera Jeffa, od svojej ženy, od novinárov, od bývalých pretekárov...) a na záver ešte listovať „herným Twitterom“. Codemasters použilo Twitterové profily mnohých známych  osobností ktoré pravidelne tweetujú o F1, napríklad Matt z WTF1, YouTuber Tiametmarduk... Všetci budú v hre tweetovať aj pred závodom aj po, napríklad o incidentoch ktoré sa počas závodu stali, alebo nám budú gratulovať k pódiu apod.

Kariéra pre dvoch hráčov

Ďalšie skvelé vylepšenie je možnosť hrať kariéru spoločne s iným hráčom. Vyberiete si či chcete hrať kooperatívne – vždy spolu v jednom tíme, alebo naopak ako rivali – budete bojovať proti sebe, môžete sa ocitnúť napríklad jeden vo ferrari a druhý v Mercedese. Pokiaľ Vás nebaví hrať osamote a máte nejakého kamaráta ktorého bavia formule, je tento mód špeciálne pre Vás. Samozrejme v tomto režime zbierame aj body pomocou ktorých kupujeme vylepšenia monopostu aby sme mali šancu súperiť s ostatnými tímami, máme možnosť za pochválenie v rozhovoroch vylepšovať rôzne oddelenia tímu - či už ide o aero tím, tím ktorý sa zaoberá pohonnou jednotkou, tím ktorý sa zaoberá o šasu formule, tím ktorý sa stará o výdrž komponentov. Za dokončovanie rôznych úloh v tréningoch dostaneme body za ktoré vieme vylepšovať už spomínané komponenty, za dokončovanie vedľajších úloh dostaneme zľavu na samotné komponenty. Pokiaľ sa ale nechceme zdržiavať s týmto všetkým, v nastaveniach vieme nastaviť aby bolo všetko automatické.

Herný režim My Team

Ako aj v minulom roku, máme opäť možnosť hrať herný režim My Team. V skratke je to režim v ktorom pôsobíme ako vlastníci a zároveň aj jazdci 11. tímu v F1. Spravujeme celý tím, takže je len na nás ako bude vyzerať náš monopost, koho pohonnú jednotku použijeme, akých sponzorov oslovíme, kto bude našim tímovým kolegom... Je to skvelý režim ktorý dokáže zabaviť na mnoho hodín, na rozdiel od samotnej kariéry musíme napríklad za peniaze vylepšovať už vyššie spomínané tímy. Vylepšenia napríklad znížia čas za ktorý vytvoríme súčiastky do nášho monopostu, znížime percentuálnu šancu na neúspech pri tomto vytváraní...

Pri vytváraní samotného tímu nemáme na výber mnoho postáv, všetko sú to iba „slabší“ jazdci ako napríklad Armstrong, Drugovich, Aitken, Ilott... Ich výkon bude minimálne v prvej sezóne strašný, kým my už závodíme o pódium, náš tímový kolega bude závodiť o 16,17 pozíciu. Našťastie keď vyprší kontrakt nášmu jazdcovi môžeme kontrakt buď predĺžiť, alebo zamestnať iného jazdca. Vtedy už máme na výber každého jedného jazdca v F1, alebo aj špeciálne postavy ktoré sú dostupné v Deluxe edícií samotnej hry. Medzi tieto špeciálne postavy patria Schumacher, Rosberg, Massa, Senna, Prost, Button, Coulthard. Tí už budú výkonnostne na tom výborne, ako za ich čias keď to boli najlepší pretekári F1.  My team je určite skvelý herný režim v ktorom strávime najviac herného času, môže to byť kľudne 10 sezón – ale skôr vyjde F1 2022 ako by sme sa mali dostať na 10 sezónu.

Hodnotenia jazdcov

Ďalšou zaujímavou novinkou nie len v My Team ale aj kariére sú vylepšené štatistiky jazdcov, tak ako ich poznáme napríklad vo Fife. Obsahujú 5 rôznych kategórií. Medzi ne patrí:

Experience – koľko závodov už pretekár odjazdil,

Racecraft – počet pozícií ktoré jazdec získal/stratil v porovnaní s priemerom na tú priečku,

Awareness – ako dobre sa dokáže jazdec vyhnúť rôznym incidentom a penalizáciam,

Pace porovnanie najrýchlejších časov pretekára – čím bližšie k najrýchlejšiemu času celého závodu, tím vyššie skóre

Overallpriemer všetkých týchto štatistík dokopy

Najlepšie skóre majú súčasní „bojovníci“ o titul sveta – Max Verstappen a Lewis Hamilton – obaja majú skóre 95. Tesne za nimi je Valterri Bottas, následuje Lando Norris, Ricciardo, Gasly, Vettel, Alonso, Leclerc, Perez, Raikkonen, Sainz, Ocon, Russell, Stroll, Tsunoda, Giovinazzi, Schumacher (syn Michaela Schumachera - Mick), Latifi a na samotnom spodku sa nachádza Nikita Mazepin. Vo fotkách nižšie sú niektoré z kartičiek týchto pretekárov.

Grafické vylepšenie

Po prvýkrát máme v hre aj použitý Raytracing keďže je F1 2021 oficiálne vedený ako nextgen titul. Raytracing je použitý napríklad na tiene a odrazy. Hra taktiež obsahuje technológiu DLSS. Minuloročný titul vyzeral graficky „umelo“, tento rok sa hra opäť priblížila reálu. Infografika sa taktiež zmenila ako aj v televíznom vysielaní, spolu s tým aj MFD – Multi Functional Display – mini herné menu v ktorom vidíme opotrebovanie pneumatík, poškodenie vozidla, stav opotrebenia motora...

Multiplayer

Ako aj každý iný F1 titul, F1 2021 obsahuje multiplayer ktorý sa rozdeľuje na dve základné kategórie – ranked a unranked. V ranked zbierame hodnotenie ktoré sa mení podľa našich výhier/prehier. Taktiež dostávame aj hodnotenie bezpečnosti, ktoré závisí od nášho správania sa na trati – pokiaľ často búrame budeme zaradení medzi „nebezpečných hráčov“ čo nikto nechce lebo väčšinou v takýchto lobby sa končí pretek hneď na začiatku keď nejaký hráč zabudne že musí použiť aj brzdy a znepríjemní závod každému. Keďže musíme ísť hneď do boxu meniť predné krídlo – pokiaľ samozrejme prežijeme zrážku a neodtrhne sa nám koleso, čo je automatické vyradenie zo závodu.

Ďalej tu máme unranked (social) mód v ktorom žiadne hodnotenie nie je. Čo tu ale je sú opäť zlí hráči ktorí opäť dokážu ukončiť závod v prvom kole. V unranked móde sa vieme napojiť na určité servery ktoré môžu napríklad streamery založiť a my sa k nim môžeme pridať a hrať spolu. V unranked móde vyberá pravidlá zakladateľ, na rozdiel od ranked módu kde sú pravidlá automaticky vždy rovnaké – prísne.  

Taktiež sa môžeme zapojiť do e-sportov a hrať proti najlepším hráčom. Stačí prejsť kvalifikáciou z ktorej sa potom priamo dostaneme na e-sports scénu. Pokiaľ sa nám ale nezadarí prejsť kvalifikáciou, môžeme rovno z hry napríklad sledovať tieto e-sport zápasy. Máme v hre aj rôzne ligy do ktorých sa môžeme zapojiť – v nich netreba až toľko skillu ako na samotné e-sport zápasy.

Ďalšie vylepšenia

Ďalej za zmienku stojí zmena samotného ovládania, ktoré sa zmenilo tak ako aj v reále – monoposty majú menej prítlaku, viac nedotáčavosti. Spolu s novým ovládaním prišiel aj nový mód poškodenia v ktorom napríklad vieme poškodiť podlahu monopostu, alebo aj zadné krídlo čo bolo doteraz nemožné zničiť. Obrubníky boli taktiež drasticky zmenené, v minulých hrách sme po nich mohli jazdiť ako po normálnej trati, v F1 2021 ale spravia z nás Mazepina – hodiny v každej jednej zákrute pokiaľ sa pomocou nich pokúsime skrátiť si zákrutu.

Ako každý rok tu máme „real-season start“ – môžeme pokračovať v sezóne tak ako v reále – skočíme do posledného závodu ktorý sa udial a môžeme napríklad skúsiť zmeniť poradie. Taktiež tu máme opäť Splitscreen – funkcia ktorú mnohí hráči ocenia. Môžeme tu jazdiť aj v F2 monopostoch ktoré sú skvelým tréningom pred nasadnutím do samotného F1 monopostu.

 Mínusy hry?

Každá hra má svoje mínusy a F1 2021 určite nie je výnimkou. Chýba tu napríklad vytvorenie vlastnej postavy – namiesto toho si musíme vybrať z pár pred vybraných postáv a v multiplayeri vyzeráme všetci ako dvojičky. Ďalej samotné tváre postáv nie sú dokonalé, samozrejme spoznáme koho tá postava predstavuje, ale mnohokrát napríklad zuby samotného jazdca vyzerajú nerealisticky. Mapy sú rovnaké ako minulý rok, no autori prinesú tri nové mapy ako free DLC keď budú dokončené.  Výkon monopostov zatiaľ nie je rovnaký ako v reále, ale to autori taktiež sľúbili že bude čoskoro opravené. Taktiež hra obsahuje niekoľko otravných glitchov, ktoré ale našťastie budú čoskoro opravené. Alebo napríklad ešte absencia historických vozidiel ktoré tu boli už napríklad aj v F1 2019.

A posledné mínus – mikrotransakcie – za hernú menu „Pitcoinov“ si vieme kupovať nové skiny na monoposty, nové oblečenie, nálepky... Túto menu vieme získať za plnenie rôznych eventov/ alebo za určité levely v „Podium passe“ (to isté ako battle pass ale v F1), ale nie dostatok na to, aby sme vedeli kúpiť všetko, a tak pokiaľ chceme kúpiť niektoré predmety musíme si tieto pitcoiny zakúpiť za reálne peniaze.

Na záver ale musím povedať že F1 2021 je skvelá hra ktorá fanúšikov F1 zabaví na desiatky až stovky hodín. Sám som na hre odohral cez 70 hodín za týždeň. Vylepšenia sú oproti minuloročnému titulu výrazné a som rád že aj napriek home officu Codemasteru dokázali opäť spraviť skvelú hru. F1 2021 je dostupná na PS4, Xbox one, PS5, Xbos series X|S a PC.


napísal panda12hy 24.7.2021



Páči sa mi! (+10)

9.0
F1 2021 - RECENZIA
+ Braking Point
+ ​kooperatívny mód
+ vylepšený jazdný model
+ vylepšenie AI jazdcov
+ grafické vylepšenie
+ vylepšenie My Team módu

- multiplayer je ako demoličné derby
- technický stav hry
- mikrotransakcie
- stále nemožnosť vytvoriť si vlastnú postavu
- tváre postáv sú nerealistické

PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: EA / Codemasters
Štýl: Racing
Dátum vydania: 16.7. 2021
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19869)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk