Saboteur

Ír v Paríži cez druhú svetovú?

PC
pridal carny15 18.2.2011 o 12:15 pod používateľské recenzie

8.0


2. svetová vojna. Často preberaný konflikt v televízií, knihách ale i v hrách. Za posledné desaťročie sme videli hromadu kvalitných ale aj nepodarených titulov odohrávajúcich sa v tomto konflikte. Či je to Call of Duty séria, Battlefield alebo Brothers in Arms. A keď sa tak zamyslíme, všetky spomenuté tituly boli čistokrvné FPS. Ešte nikdy sme nemali možnosť pozrieť si tento konflikt z iného uhla pohľadu. To ale mení štúdio Pandemic, ktorý stojí za takými peckami ako Star Wars: Battlefront alebo Mercenaries. Týto chlapci nám prinášajú 2. svetovú z pohľadu tretej osoby. A nielen to. Taktiež servírujú poriadnu dávku akcie, zbesilých naháňačiek a hlavne sandboxovej voľnosti. A to všetko neprežijete v koži vojaka ale...mechanika!


Áno, tentokrát nebudete žiadny vojnový hrdina ale iba obyčajný smrteľník. Sean Devlin je obyčajný mechanik a fanatik do rýchlich áut. So svojími priateľmi vyráža do Nemecka na veľkú cenu  Saarbrücken-u kde chce získať prvé miesto. O to ho ale podlým spôsobom pripraví nemecký poručík a pretekár Kurt Dieker. Sean so svojím priateľom sa chcú pomstiť a preto zničia jeho výhru - prekrásne nové auto. Padnú ale do zajatia kvôli Dierkovmu podozreniu zo špionáže pre Britskú tajnú službu. Po hodinách mučenia a vypočúvania Dierk zabije Seanovho priateľa a Seana uväzní. Ten sa ale dostane preč a chce sa pomstiť, ale k Dierkovi sa nedá dostať,takže jediná cesta je sa pridať k novozaloženému odporu v Paríži. Tu Sean poznáva nových ľudí a priateľov ktorý mu môžu pomôcť dostať sa k poručíkovy a vykonať spravedlnosť.




Celá hra je založená na klasickom GTA štýle - hlavné dejové misie, vedľajšie misie a kompletná voľnosť po meste. Ovládanie je taktiež podobné GTA, takže očakávajte jednoduché ovládanie postavy či vozidla. Ovládať môžete len autá a obrnené transporty, no to stačí. S takým tankom si užijete veľa zábavy. Ovládanie je čisto arkádové tak žiadne väčšie zmeny v ovládaní nečakajte. Čo sa týka streľby, tá je jednoduchá a zábavná. Stačí zamieriť a o iné sa nemusíte starať. Hra obsahuje auto- reoloading čo je občas dosť nepríjemné, najmä keď sa rozhodne meniť zásobník počas ostrej prestrelky. Občas ma to stálo pár loadingov. K dispozícií máte celkom pestrú paletu zbraní. Od klasických Krugerov cez samopaly, brokovnice a pušky typu Springfield až po šťavnaté raketomety a guľomety. Použiť môžete aj AA zbrane, ktoré najčastejšie nájdete na vysokých plošinách. A kedže ste sabotér, vašou hlavnou náplňou je sa o takéto podobné veci postarať. Odpaľovať budete všetko čo sa dá. Budovy, ostreľovačske veže, satelity, obrovské svetlá a mnoho iných vecí. Stačí umiestniť bombu na daný objekt a je to. Potom si iba užijete len slávnostný výbuch. Ale aby ste sa k spomínaným cieľom dostali, potrebujete sa dostať na strechy a iné vyvýšené miesta. Tu si hra požičiava hlavný prvok z Assassins Creed - parkour. Áno, Sean dokáže vyliezť na hocijakú budovu v Paríží. Lezenie je trošku zložitejšie ako v AC. Tam sa assassin chytil automaticky najbližšieho výčnelku, Seanovi ale musí pomôcť v najčastejšom prípade tlačítko spacebar. Vyznačí sa vám mieto kde sa Sean chytí, a vy už len stlačíte klávesu a pokračujete v lezení.


Bohužiaľ ani Saboteur sa nevyhol známej chorobe - Umelá Demencia. No, to som trošku prehnal. Povedzme že AI nieje zlá, ale mohla byť lepšia. Často je inteligenčná úroveň vaších priateľov a nepriateľov na šimpanzej úrovni. Majú síce presnú mušku (nepriatelia), ale počas prebíjania sú ľahkými cieľmi pre vašu zbraň. Ale keď príde k naháňačkám, akoby boli vymenený a striasť sa ich dá poriadne zabrať. Bohužiaľ bezozmeny ostávajú vaši spojenci ktorý nedokážu trafiť a zabiť nič ani na vzdialenosť jeden meter. Za celú hru sa mi nestalo. žeby nejaký spojenec zabil nepriateľa. Ale treba to brať z lepšej stránky...možno sú pacifisti.




A teraz prejdime k tomu čo zrejme prvé udrelo do očí - technické spracovanie a výtvarný štýl. Ten je originálny a štýlový. Totiž, územie kontrolované nepriateľom je čierno - biele, až na fašistické znaky a podobné veci. Vládne tam pochmúrna noc a sychravé počasie. Po čase ale začnete tieto časti oslobodzovať a celé sa zalejú prekrásnymi farbami. Obloha sa vyjasní, a mesto ukáže svoju druhú tvár. Toto sa autorom naozaj vydarilo.Čo sa týka grafickej stránky, nieje to najhoršie. Celkom uspokojivé modely postáv, budov a vozidiel posilnia i kvalitné textúry postáv a okolitého sveta. Čo ale neposilní sú nevýrazné efekty a zobrazenie ohňa a výbuchov. Taktiež mohli zapracovať na kvalite vody, ktorá vyzerá trochu plocho. Ale netreba zabúdať, grafika nieje všetko a táto nieje najhoršia a určite uspokojí každého hráča.Optimalizácia je celkom kvalitná, aj keď bude treba trošku tuhšie železo. Hra testovaná na Core 2 Duo, 3GB RAM, ATi 3470 dosiahla dosť biedne výsledky na medium nastaveniach, trošku sa to zlepšilo na low, ale nie výrazne. Ďalej som testoval na I7, 4GB RAM, ATi 4870x2 a hra dosiahla na vysokých nastaveniach úctihodných 60-70 fps.


Čo sa týka zvukovej stránky, je to trošku slabšie. Hudba nahratá výhradne pre hru orchestrom je naozaj kvalitná, a vždy nahodí presne tú melódiu, ktorú daná situácia vyžaduje. taktieý zvuky mesta, zbraní, vozidiel a ostatných vecí sú taktiež kvalitné. Čo je ale menej kvalitné je dobová hudba. Zaznie síce, jazz, blues a podobné žánre, ale sú to všetko nevýrazné skladby. To samozrejme neuberá na hrateľnosti.




Saboteur je naozaj vydarený kúsok. Kedže je to labutia pieseň Pandemicu, je jasné že na ňom zapracovali. Skĺbenie žánrov dokopy a umiestenie ich do vojovej Európy im vyšlo na jednotku. Hra splnila očakávanie, ba dokonca ic haj predčila. Ponúka dlhé hodiny zábavy, kvalitný príbeh a mnoho iného. Trošku pokulhávajúcu grafickú a zvukovú stránku zachraňuje originálne výtvarné spracovanie ktoré zaujme každého hráča. Holt...toto sa Pandemicu naozaj vydarilo. 


napísal carny15 18.2.2011



Páči sa mi!

8.0
SABOTEUR

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / Pandemic studios
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 4.12. 2009
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19840)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk