Duke Nukem Forever

Takže, po dlhšej dobe sa mi znova zachcelo vybrať pero a papier, (v tomto prípade Word a klávesnicu), a napísať stručnú recenziu na očakávanú hru Duke Nukem Forever.

PC
pridal SuspectBuXo 16.10.2011 o 15:00 pod používateľské recenzie

6.5


   Ako to všetko dopadlo? To je asi otázka, ktorú si každý z vás kládol pri vydaní tejto hry a čítaní všetkých tých recenzíí apod. A odpoveď  znie veľmi jednoducho. Mohlo byť aj lepšie.
Hra nie je zlá, ale zase na druhú stranu nie je ani dokonalá a svojích predchodcov jednoznačne „nepreskočila“. To sa dalo pravdupovediac aj čakať, vzhľadom na to, že hra bola v jednom kuse odkladaná a znova na novo prerobená.
Ale idem sa radšej venovat recenzíí.

    Na začiatku hry sa ocitnete pri každodennej potrebe každého občana a aj svetového hrdinu, Duka. Duke si práve išiel skontrolovať, či při tej vojne s mimozemšťanmi neprišiel o čosi vzácne a veľmi potrebné, vzhľadom na to, že má až priveľmi rád druhé pohlavie. A pri stisknutí ľavého tlačítka na myši sa dozvieme, že chvalabohu o to neprišiel. Dúfam, že každému z vás doplo o čom bola reč. Takže po vykonaní svojej „potreby“, sa konečne Duke vrhne do zbesilej akcie proti vodcom Mimozemšťanov. Ale nie je to tak! Všetko náhle skončí, pri jeho porážke a vy sa dozviete, že ste sa práve hrali videohru. „Nerobím to aj teraz?“ .


 
Duke je samozrejme späť a v celej svojej 12 rokov starej kráse. 


   Diel nového Duka sa odohráva 12 rokov po udalostiach s predchádzajúceho dielu. Po dohratí začiatočnej „minihry“ a zoznámením s okolitým prostredím sa prebudíte v krutej realite.Duke je hviezda a  Vaše dve krásne dvojičky boli unesené, kým iným ako mimozemšťanmi, ktorý sa prišli pomstiť za všetky tie porážky s planétov Zem, (lepšie povedané s Dukom). Aj napriek vyslovenému zákazu od samotného pána prezidenta USA, sa Duke rozhodne svoje dvojičky zachániť aj s ostatnými ženami, ktoré boli taktiež unesené. A samozrejme znova zachrániť našu drahú matičku Zem. To by bolo asi všetko, čo by ste mohli vedieť o príbehu. Ak chcete vedieť viacej, tak si hru kúpte (No illegal downloading).


Hra ponúka takmer 10 hodinovú zábavu, čo je na FPS hru veľmi slušné. Pri tomto čase sa budete nudiť len minimálne, a to hlavne preto, protože nový Duke ma hutnú atmosféru, nekompromisné boje ale hlavne striedanie prstredia. Ocitnete sa v Meste, v Dukovom príbytku, v Duke Burgery ale aj na duchom opustenej osade. Výraznou zmenou v hre je to, že už nemáte zdravie. Hra vám ponúka autoheal, tzv. EGO, ktoré sa Vám zväčšuje, podľa toho, koľko Ego predmetov nájdete. Tieto predmety sú rôzneho charakteru: od močenia, po skenovania si vlastného zadku alebo kochania sa nad sebou v zrkadle. No nie je ten Duke úžastný?



   Hra Vás vyvedie od stereotypu, vďaka rôznym herným vymoženostiam. Od zmenšovania sa, kde sa budete cítiť,(lepšie povedané budete) malý a budete si musieť dávať pozor nie len na mimozemšťanov, ale aj na hlodavcov. Pri jazdení v MonsterTrucku, popíjaním piva a starej dobrej Dukovej erotiky sa budete cítiť ako v siedmom neby. Ale opak je niekedy pravdou. Nemám pravdu?

   Zbraní je tu na rozdávanie. Každá z nich ma iné vlastnosti a lepšie pasuje na iného nepriateľa. Brokovnice sú na blízko a odstreľovačky na diaľku, to je pochopiteľné. Ale pozor! Na bossov treba používať výlučne zbrane hromadného ničenia. To sú granáty RPG a devastátor.

Trošku k AI, (teda umelej intelgencií), ktorá je pravdu povediac viacej nepodstatná ako podstatná. Nepriateľia buď  stoja/behajú a niekedy aj lietajú a útočia po tebe. Čo by ste čakali od mimozemských mozgov? Keď už raz chceli zaútočiť na Duka, tak od nich veľkú inteligenciu čakať nemusíme. A mimochodom, Vašou jedinou úlohou je postrieľať ich, "aké prekvapujúce, že"?
Nový Duke je proste hra, ktorá obsahuje prakticky všetko, čo hrá obsahovať má, ale nie všetko tu je dotiahnuté až do konca.

Krása ako krása, ale dá sa to povedať aj o grafike? 


    Hra Duke Nukem Forever využíva  upravený Unreal Engine 2.5 . hra vyzerá úžastne, teda ako v ktorých leveloch. Niektoré levely vyzerajú úžastne, niektoré ako z roku 2005 a niektoré textúry vyzerajú až hrôzostrašne na túto dobu. Je vidno, že hra mala dlhý vývoj a zub času je nej viditelný.
 Hra nie je veľmi náročná. Pri mojej priemernej mašine som vytiahol aj 40 fps na Full HD a max detailoch. Animácie postáv, lepšie povedané mimozemšťanov sú kostrbaté a pripomínajú mi skorej figúrky na špagátoch ako dokonalo vykreslené herné postavy. A to nehovorím o mimopríbehových postavách. Tie sú na prvý pohľad vykreslené do absoltnej kvality ale pri zaostrení na ich tváre musím povedať, že ich animácie stoja za veľké gulové.

Aj chyby sa občas nájdu.

   Hra je na prvý pohľad úžastná. Ale zdanie občas klame a to je aj Dukom príklad. Odkladanie a niekedy aj rušenie tejto FPS akcie, sa na hre poznamenalo až príliš. Je vidno že sa robila niečo cez 10 rokov, a to tej hre len uškodilo. Je škoda, že to autory tak, (nechcem povedať, že pokazili), ale inak sa to nazvať ani nedá. Hra mala velký potenciál, ale aj perfektný dabing Duka spolu s jeho nezabudnuteľnými hláškami a  pár skvelých minihier, mu nepomohlo aby ten potenciál naplnila.

 

 

Viacej hráčov je lepšie jako jeden.

   Hra samozrejme ponúka aj Hru viacej hráčov (multiplayer). Multiplayer obsahuje štýlovú a klasickú hratelnost, pri ktorej sa nudiť nebudete.
Mapiek je vskutku dosť a počet hráčov stanovených na 8, je akurát pre veľkosť a rozlohu všetkých lokácií.
Multiplayer ponúka štyri klasicé módy. Od Deadmatch(DM), Teamdeadmatch(DTM), po Hail to the king(HTTK) a CTB( capture babe). Všetky módy si vysvetlíme.

   Sám proti všetkým je klasický mód, kde bojujete prosti ostatným hráčom. Ten kdo má najviac zabití vyhráva. Časový limit, tak ako limit zabíjania si určuje zakladatel serveru sám.
TDM je odroda klasického DM akurát ste rozdelený do tímov, kde na každe strane sú 4 hráči proti sebe.
CTB je asi najzábavnejší mód zo všetkých. Podobné jako Capure the flag v iných hrách, akurát tu musíte ukradnúť nepriateľské dvojča a doniesť ho v bezpečí do Vášho územia. Nesmierne zábavný mód, pri ktorom treba mať postrech a rýchle prsty. Pozor Dievčina Vám občas zakryje výhľad rukov, v tedy ju treba s citom tresnúť po zadku.

    HTTK je obsadzovanie bodov. Bod sa rozmiestňuje vždycky po určitom čase. Jedna skupina obsadí kontrolný bod a nepriateľia sa ho snažia obsadiť pre seba. Tým s najvýšším počtom bodov vyhráva.

 Všetky limity si určuje zakladateľ serveru.

Limity môžu byť rôzne. Buď sa nehrá vôbec na to, že po 20 zabití sa skončí hra, ale je to na čas. Príklad hlavne pri DM: Hrá sa 10 minút a vyhrá ten, kto má 100 zabití. Ale originál by mal byť tak, že kto dá 20 zabití ako prvý, ten vyhráva. Tie limity sú rôzne na všetkých módoch.

Ďalej sú tu nezvyčajné, dá sa tak povedať, že aj cheaty. Môže sa hrať tak, že sa hrá celý zápas len s brokovnicou a so žiadnou inou zbraňou nie. Alebo máte nekonečno nábojov a môžete strieľať neobmedzene, bez toho aby si museli čo i len nabiť. Ja osobne mám radšej originál. obmedzené množstvo nábojov, musíš nabíjať ale hlavne máš po ruke všetky zbrane, ktoré sú voľne pohodené po zemi.

   Po mierne nudnom Singleplayer, tu je celkom zábavný Multiplayer, ktorý využíva postupné levelovanie. Každou úrovňou sa Vám sprístupní nová položka vo vašom vyrtuálnom dome a každou splnenou výzvou nové oblečenie. Okuliarov, čapíc, tričiek a aj titulov je tu veľa a odomknúť ich všetky je práca na niekoľko týždňov. Maximálny level je tu 42 a kým sa tam vyštveráte, hra sa už ani nebude hrávať, protože teraz je tých serverov minimálne.

   Ja osobne som zvedavý na pokračovanie, ak samozrejme bude. Či sa autory dokážu popasovať s tými  chybami a či konečne urobia hru, na ktorú fanúšikovie Duka tak dlho čakajú.

Plusy:                                                                                           Mínusy:
Hratelnost                                                                                   Grafika
Dabing Duka                                                                               Dlhý vývoj je dlhý vývoj, takže niet                         Prostredia                                                                                   k tomu čo dodať
Minihry
Multiplayer

Dámy a páni, ďakujem Vám za pozornosť.

S pozdravom večného zdravia buxo888.


napísal SuspectBuXo 16.10.2011



Páči sa mi!

6.5
DUKE NUKEM FOREVER

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Take 2 / Gearbox Software
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 10.6. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19783)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk