Trine 2

Výlet do rozprávky pre každého hráča, vekovú skupinu a osobnosť.

PC
pridal life28 17.12.2011 o 18:51 pod používateľské recenzie

9.0


Prvý Trine, jednoduchá plošinovka hovoriaca o troch rozprávkových hrdinoch v rozprávkovom svete ako nezávislý herný projekt naozaj prerazil. Čo ale autori zmenili, aby bola dvojka ešte lepšia po každej stránke?

Niektoré mechanizmy s prvky ani nebolo treba meniť, pretože fungujú skvele. Nádherný svet, v ktorom sa ocitnete je tou pravou rozprávkou, ktorú by radi počuli aj vekovo starší, ktorím detstvo už ušlo. Trine 2 pokračuje v príbehu troch hrdinov, mága Amadeusa, rytiera Pontia a zlodejky Zoyi.

Trišťál, záhadný artefakt znova povoláva týchto hrdinov, aby zachránili kráľovstvo a vyriešili niekoľko hádaniek. Amadeus odchádza od svojej manželky Margarity a troch detí, Pontius a Zoya sa aspoń nachvíľu vzdávajú svojho remesla, napokon, jeden bez druhého by nedokázali nič. Princíp, na ktorom je Trine založený, kedy si počas hry meníte postavy, ostal nezmenený. Putovanie trinástimi levelmi tak bude znova rovnako zábavné, ako v prvej hre.


Levely obsahujú tonu logických hádaniek, presných hopsačiek  a hier s fyzikou hry. Aby ste to všetko zvládli, je potrebné si hrateľné postavy striedať. Amadeus, ako čarodej, dokáže vyčarovať kocky a dosky, alebo levitovať s ľahšími predmetmi. Zoya svojim lukom odstrelí nejaké to lano, a svojim hákom sa prichytí na drevený povrch akéhokoľvek tvaru. Pontius s mečom a štítom dokáže pokosiť hory nepriateľov, kladivom zase rozbiť steny a debny. Množstvo zábavy si užijete aj s parádnou fyzikou, väčšina prekážok sa dá zvládnuť práve hrou s fyzikou.

Na dostupných aj nedostupných miestach sú rozmiestnené fľaštičky s bodmi skúsenosti, ktorými si budete postavy postupne upgradovať. Je na vás, do ktorej body investujete. Ak sa ale stane, že level neprejdete práve preto, že danú schopnosť nemáte odomknutú, môžete si skúsenostné body resetovať a prideliť ich nanovo. Čarodejník potom dokáže vyčarovať až štyri predmety naraz, lučištníčka strieľať ohnivé šípy alebo sa zneviditeľniť a rytier vybehnúť bleskovým výpadom. Level design je ale tak skvelý, že pri druhom hraní budete hru prechádzať inak, ako prvý krát. Možností postupu je veľa, využívať pri tom budete hlavne Amadeove levitujúce vyčarované predmety alebo Zoyin hák.




Novinkou je kooperácia v trojke, takže namiesto vymieňania postáv môžete hrať rovno traja, každý za seba. Potom riešenie hádaniek vyzerá úplne inak a celá hra má rýchlejší spád. Nie je problém nájsť normálnych hráčov a celý príbeh prejsť v co-op. Totálnu zábavu zažijete až si spustíte unlimited mode v kooperácii. Traja hráči tak môžu hrať za tú istú, jednu postavu. Do budúcnosti sa chystá veľké DLC, pribudnú nové výzvy, nové levely. Hra na steame tiež ponúka achievementy, takže by to nemalo ostať len pri rýchlom prejdení kampane, ktoré mimochodom zaberie približne osem hodín.

Množstvo vylepšení sa dočkali aj herné mechanizmy, pribudli aj nové. Autori sa pekne vyhrali s vodou a ohňom a vzduchom, dokonca zapracovali portály, aké poznáme z Portalu. S vodou budete polievať kvetiny, neskôr roztáčať turbíny a vypĺňať priestory na preplávanie. Oheň paradoxne s vodou úzko súvisí, prehodením trubiek a prívodom ohňa k nádobe zohrejete vodu a varom budú stúpať bubliny. S nimi sa vynesiete na vyššie plochy, a spolu so skákajúcimi hubami je to tá pravá hopsačka vo všetkých smeroch. Vzduchom zase rozoženiete jedovatý oblak. Všetky elementy, ako aj predmety sa dajú prenášať cez spomínané portály.

Zábavy a rôznorodosti pri riešení hádaniek si tak užijete neúrekom a až prídete na riešenie tých náročnejších, konečne vám dopne, ako to tí autori mysleli. Nezabudlo sa ani na gigantické, aj keď v skutočnosti malé zvieratá. Nezabúdajme ani na energické súboje, čas kladiva a meča, do cesty sa hrdinom postaví niekoľko bossov. Aj na tých si vždy treba nájsť nejaký ten fígeľ, inak sa nepohnete. Toto všetko funguje nadmieru skvele a hrateľnosť oproti jednotke postúpila ešte o level vyššie. Faktor zábavy sa môže rovnať akémukoľvek špičkovému hernému titulu.


 
Vyrovná sa špičke aj po grafickej stránke? Krajší vizuál vážne neexistuje, kombinácia ručne maľovaných rozprávkových obrazov a grafických efektov tvorí naozajstný príbeh, dobrodružstvo, jednoducho rozprávku. Udza sa autorom povolila a mohli si tu dovoliť hocičo. Tajuplné lesy, bohaté jaskyne alebo prekrásne zámky, každá jedna oblasť je navrhnutá skvele, sú plná detailov a miest, na ktorých sa treba aspoň nachvíľu zastaviť a pokochať sa tou nádherou. Čo jednoznačne dotvára rozprávkový vzhľad, sú svetlá, dynamické aj statické, proste nádhera.

Všimol som si aj priestorový detailný zvuk, dabing a rozprávanie je na rozprávkové dobrodružstvo, akým je Trine ako vyšité. Občas sa podaria aj hlášky hrdinov. V menu hry nájdete aj nájdené concept arty a v nastaveniach zase plnú podporu 3D, takže náročnejší hráči budú doslova slintať nad celkovým grafickým spracovaním. Posledným prvkom je hudba. Prekrásna hudba vás bude sprevádzať od úvodného menu, je to soundtrack, ktorý sa dá počúvať kdekoľvek a kedykoľvek, na uvoľnenie. Nádhera.

Čo by sa dalo takémuto skvelému celku, do ktorého všetko pekne zapadá ako ozubené kolesá? Súboje sú trošku nezáživné, nepriatelia sa chovajú divne a bossovia sú príliž jednoduchí. Trine 2 je klasická hopsačka s netradičnými prvkami a novinky, ktoré priniesla, ju stavajú znova o schodík vyššie. Ako nezávislý projekt, obrovská poklona a uznanie za krásnu hru, umelecké dielo. Či ste vyznávač zombie strieľačiek, dobrodružných akrádoviek, alebo rodený športovec, táto hra je pre všetkých.

Plusy:     - krásny a dokonalý vizuál

                - hudba, zvuky a dabing

                - využitie fyziky a elementov

                - rozprávanie rozprávkového príbehu

                - skvelý zážitok z kooperácie

                - z toho vyplývajúce rôzne postupy riešenia

Mínusy: - nedoladení nepriatelia

               - chýba akási výzva


napísal life28 17.12.2011



Páči sa mi!

9.0
TRINE 2

PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Frozenbyte / Atlus
Štýl: Arkáda / Logická
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 7.12. 2011
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 18]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19553)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk